Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 oktober, 2021

Inspiration till höstdukning – vackert, enkelt & mysigt

Inspiration till höstdukning är precis det jag ska bjuda på imorgon i Nyhetsmorgon kl 09.40 men jag måste ju såklart även samla ihop dem här.

Hösten innebär att vi kan och vill samlas inne igen. Sommarens härlig långbord i trädgården är det inget fel på men efter några månader längtar vi in. In i en mer tillåtande värld. Vi kan dimma ner och tända ljus vilket alltid är det bästa tipset för att städa, ha ha. Maten kan serveras i stora grytor som alla kan ta av och plockbrickor är det bästa att både göra, servera och som gäst få njuta av.

Att duka fint och lägga ner energi på att skapa ett härligt bord att bjuda in sina gäster till ska inte ses som något svårt eller kravfullt. Tvärtom skulle jag säga för det finns nu tid att göra härliga bord. Och jag vill ge några av mina bästa tips så det inte ska ta lång tid, kännas svårt eller kosta mycket.

Varför göra dukningar? Jo för hur känner du dig när du blir bjuden hem till någon som dukat fint? Visst känner du dig extra välkommen. Precis som maten kan ha planerats i dagar tycker jag dukningen kan få sin kärlek. De som möter ditt bord kommer känna att du verkligen vill ha dem där.

Inspiration till höstdukning – vackert, enkelt & mysigt

Innan vi börjar vill jag starta i kvällens kronologiska ordning med det första du möter gästen med: fördrink och förplock.

Inget känns mer avslappnat som att samlas runt en skärbräda av alla goda grejer man tänka sig.

Om vi sedan tänker på vad en höstdukning i sin komprimerade form är så skulle jag säga att det ska vara ombonat.

Ombonat kan betyda att man egentligen bara adderat på något från sin vardagsdukning. Om du aldrig använder duk – lägg på en och du känner redan att det blir skillnad.

Ta ner rummets elbelysning och ha mest levande ljus och det blir genast något annat. Om du har mässingsljusstakar eller färgade ljuslyktor så blir det värme och ombonat på en gång.

Inte jättemycket detaljer på bilden ovan men med mycket tyg så som duk och servett samt varma färger på detaljerna. Sen när ljusen tänts och mörkret sänkts…

Blir det en stor värme.

Mönstrade dukar ger sådan härlig känsla. Ett tips är att då ha enfärgat porslin så det inte blir för mycket som möter ögat. Håll gärna en färgskala men blanda massa stilar. Antikt, loppis och nytt. Det funkar jättebra att blanda så länge en färgskala hålls.

Att ha tallrikar i nivåer, flera tallrikar så som mattallrik, förrättstallrik och någon typ av liten assiett ger bara det känslan av matigt. Att här kommer vi njuta av godsaker länge. Om alla  sedan inte används tycker jag inte spelar någon roll. Kanske lilla skalet ovan används men inte den mindre tallriken – plocka då ut båda när den rätten är klar.

Tallriksunderlägget har fått sig ett uppsving igen. Och gärna på en duk. Tallriksunderlägget blev poppis nån gång på 80-talet när duken försvann. Och sen för ca 10-15 år sedan klev duken in på riktigt och tallriskunderlägget försvann. Nu är de tillbaka tillsammans med duken. Nu snackar vi ombonat.

Det är också en mycket bra sak för att visa vägen till bordet. Är det tallriksservering, också det är hett nu med inspiration från restaurangerna, så är det fint med underlägg så det inte är helt tomt på ens plats.

Och just med att visa vägen: det är så trevligt med bordsplacering. Tar ingen tid att göra och gästerna SKA ju faktiskt sätta sig så varför inte hjälpa till med det? En papperslapp med ett namn räcker men är det höst – varför inte använda det som hösten bjuder på som höstlöv…

eller kastanjer. Är du duktig kan hela namn skrivas annars duger initial.

Är det ett långbord med gäster runt hela bordet bör dekorationerna hållas låga och ljusstakarna vara höga. Då är det lättare att samtala rätt över bordet.

Är det färre gäster kan en rejält maffig bukett ställas i den ända av bordet där ingen sak sitta.

 

Dekorera med det ätbara

Men man måste inte ha blommor. Något väldigt vackert just nu är alla fantastiska grönsaker, rotgrönsaker, pumpor, nypon och äppelgrenar som nu är i säsong.

Säg dem på rätt på bordet, lägg på stora fat som stilleben eller vid varje plats. Och det bästa är ju att dessa dekorationer kan nästa dag bli till en god middag. Pumpasoppa, gratinerad pumpa eller pumpapaj är bara några förslag. Vackert och funktionellt.

Ge energi till den långa middagen

Sedan så har vi det där med att det ska vara trevligt också. Hur snyggt du än har dukat, hur god mat du än lagat så ska det ju vara härligt att umgås. Jag tycker att en kväll med middag alltid mår bra av att gästerna får upp å sträcka på benen mellan varven. Kanske att efterrätten serveras i annat rum? Om du har kök och matrum separerat är det enkelt gjort men om du har öppen planlösning så duka upp efterrätten på köksbänken och låt gästerna ta där. Blir sådan energipåfyllnad av att få röra på sig.

Annars är ett tips o ni är många att låta varannan gäst hoppa två steg så alla får nya personer bredvid sig. Nya samtal och helt ny energi på en gång!

Det var ett gäng tips från mig och jag hoppas det var något av dem som gav dig inspiration. Och slå på TV4 imorgon 09.40 så ses vi.

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.