Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 februari, 2022

Titta, lyssna & läs – tips från mig

[wordpay_ad type=”float” blur=1]

Här kommer lite kulturella tips från mig som kommit min väg och jag gillat. Jag vet inte om du är som jag men just nu så suger jag verkligen åt mig av så många tips det bara går när det kommer till serier och musik. Kan vara så att kultur överlag varit lite underrepresenterat i mitt liv senaste tiden. Inte många teatrar man gått på om man så säger.

Hur som helst, detta har jag tittat på, lyssnat till och bläddrat i senaste tiden.

Den norska serien Pörni är helt fantastisk. Det är huvudrollsinnehavaren Henriette Steenstrup som också skrivit manus. Jag blir både berörd, road och indragen i denna fina serie.

Pernilla (Pörni) är en skild tvåbarnsmamma som jobbar på socialen (med klienter som skickar dödshot) och lever ihop med sin pappa som kommer ut som gay. Hennes syster har nyligen gått bort och hennes systerson får bo hos dem. Och ja, detta är bara en liten bit av allt drama. Se den och skyll inte på mig om du inte kan gå och lägga dig för att du “bara måste se ett avsnitt till”.

 

De fria på Spotify, ett ljuddrama. Jag visste faktiskt inte att Spotify skapade egna draman så det var överraskande att lyssna till. Jag har under perioder lyssnat mycket på ljudböcker och sedan en del draman på radio när jag trillat över dem men detta var lite annorlunda.

Men först storyn: Ett mycket svart drama där ungas drömmar om ett liv på landet med självhushåll inte riktigt går som de hoppats på. Ondskan letar sig in och detta blir en verkligen thriller. Nu släpps det nya avsnitt varje torsdag så jag har ju inte hört slutet än men väntar med spänning.

Och vad jag menade med att det var annorlunda så är skillnad på en ljudbok där endast en uppläsare gör det stora jobbet av att spela alla roller samt vara berättare. Sveriges radios radioteater är mycket ambitiöst med bra och tydlig produktion med få tillägg av ljudkulisser. Spotifys drama De fria är liksom som att äta julbord och ha mello-fest samtidigt. Det är Hedda Stiernstedt som berättar från nutid OCH agerar ihop i dåtid med en massa andra skådisar, det är ljudkulliser av rum, skog, grisar osv samt att det är filmmusik inne i berättelsen. Det tog ett tag att liksom sålla bland alla ljudintryck. Men jag älskar det.

 

En annan slags trädgård av Emily Bratt. Om det spritter i fingrarna för att börja odla så är detta boken för dig. Det är kanske inte en läs-läsbok men du får så mycket av dyka ner i den.

Hur odlar man snittblommor av högsta kvalitet? Och hur ska man placera växterna månadsvis för att bredda repertoaren? Frågor jag får svar på här.

Uttrycket slow flowers får i alla fall mig att bli väldigt inspirerad. Det gör att det inte känns så tävlinginsriktat eller mätbart utan att det just ska vara för nöjet, för fritiden. Mycket odling som jag ser i mitt flöde på instagram är så ouppnåeligt och nästan avskräckande. Här blir jag mer inspirerad och intresserad.

Tycker du om att få sådana här tips? I så fall kan jag fortsätta med det – berätta!

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.