Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 maj, 2022

Fira! Det är ju det som sätter guldkant en tisdag

Något jag känner sådan glädje av och gör mig rörd är när jag får höra att det jag gör och inspirerar till i mina kanaler är som vardagslyx. Att jag visar på enkla guldkanter.

När jag nu flera gånger, från helt oberoende av varandra, fått höra just detta så kanske jag ska våga tro på det? Så ofta när jag får höra något snällt så kan jag inte ta in det. Men nu vill jag faktiskt göra det för just detta är en sådan sak jag verkligen verkligen brinner för. Hur kan man få en middag en tisdag att bli lite extra? Kan man duka på ett enkelt sätt men ändå ge känslan av lite mer? Kan man pyssla något litet och enkelt men att det ändå blir snyggt och användbart? Ja lite sådant önskar jag dela med mig av och av vad jag förstått så verkar budskapet gå fram.

Jag lyssnade på Billgren & Wood när de listade sina guldkanter, vardagslyx och de avslutade med att fråga vad andra hade för tips. Vad vi som lyssnade hade för knep för att sätta guldkant på vardagen.

Mycket av det de hade nämnt kunde jag skriva under på men en sak jag skulle vilja addera är att fira. Det finns ju alltid något att fira kan jag tycka. Barnen kanske hade något i skolan som gått bra, gjort mål på fotbollsplanen på rasten, lyckades klara något de tyckt varit svårt, vi vuxna kan ha liknande men sedan så finns det ju “verkliga” saker att fira. Födelsedagar så klart men de duggar inte alltid så tätt om man inte är en megafamilj eller har tre busslaster av bästisar.

Men alla dessa temadagar är ju helt klart satta för att få den grå vardagen att bli lite roligare. När dottern påpekar att det är chokladbollens dag här om veckan så blev ju den kvällen mycket roligare.

Jag vill slå ett slag för namnsdagar. I min familj var namnsdagar mycket viktigt. Det var uppvaktning på sängen med frukostbricka. Alltid något bakverk på kvällen för att fira namnet. Som en födelsedag-light typ. Nu var min pappa en riktig sockerråtta och han hade ofta med sig en stor kartong hem från det konditori han passerade på vägen hem från jobbet. Vi var 6 i familjen så det var många vaniljhjärtan, mazariner, biskvier, semlor och prinsessbakelser han fick med hem.

 

Jag känner att jag vill föra hans arv vidare med detta. Vi har absolut firat namnsdagar i min lilla familj då maken också älskar att fira men kanske att det typ tagits en glass från frysen. Att köpa ett bakverk från konditori känns riktigt extra lyxigt. Sånt som då en tisdag absolut blir roligare av.

Firar du namnsdagar? Känns inte som så många gör det.

Så här om dagen hade sonen namnsdag och med från stan fick jag med mig en kartong med blåa presentband. Inte så stor och inte en bakelse var för detta var en av de där dagarna inget av barnen var hemma samtidigt pga träningar men ändå.

Namnsdagsbakelse på väg mot funkishuset

En lite papplåda från konditoriet fick följa med genom stadens gator, först tunnelbanan och sedan på bussen för att avsluta med en promenad i villaförorten.

Snipp snipp och bakelserna tittade ut. Vips var det guldkant och “grattis på namnsdagen älskade son!” en vanlig tisdag.

Det finns alltid något att fira

Och vad kan du fira idag då? Lön är ett bra förslag. Känner du nån Urban så har du bakelser att fixa. Men mest helt självklart att fira är ju att det faktiskt är en helgdag på riktigt – det är ju Kristi himmelsfärds afton idag. Om du inte vet varför det är en helgdag enligt kyrkan kan du läsa HÄR.

Men om vi kollar på temadagar så har vi ytterligare några “viktiga” saker att fira idag. Internationella nörddagenHandduksdagen och Internationella sköldkörteldagen.  Det är bara att vraka och välja ju!

Comments (4)

 • Åh vilken trevlig läsning! I min familj firade vi också namnsdagar med nybakade scones på frukostbrickan med levande ljus och en blomma. Några små paket blev det också. Min mamma var fantastisk på att fira och göra festligt. Mycket duktigare än jag…. Idag ska jag ringa en gammal ungkarl, min 80-årige bror på internationella nörddagen – han kan alla årets namnsdagsdatum utantill!!! En släng av Asperger har begåvat honom med ett extremt minne.
  I eftermiddag bär det iväg till Saint Malo för maken och mig och 4 dagars vandring med vår vandringsklubb.
  Ha en trevlig helg i firandets tecken!
  Amicalement Karin

  • Hej Karin och TACK för en helt underbar kommentar. Du fick mig att le och se härliga bilder framför mig.

   Då önskar jag dig en riktigt härlig helg du med.

   Kram
   Helena

 • Absolut firas det hos oss! Iallafall alla andras namnsdagar, de är inte riktigt lika bra på att komma ihåg mina. Men ibland firar jag även mina egna. Varför inte! Att fira är bra!

  • Hej Katarina. Bra, vi fortsätter fira och hoppas det kan smitta fler så vi får ett firande lite överallt, ha ha.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.