Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 maj, 2022

Vad jag gör & vad händer i min trädgård?

Jag fick en kommentar med en önskan om att jag skulle berätta om vår trädgård just nu.

“Kan inte du skriva ett inlägg om årets trädgård och planteringar. Behöver inspiration till våran och jag blir helt ärligt så stressad när jag ser allas 1000 projekt i sina trädgårdar att jag inte riktigt vet vart jag ska börja…
Du verkar lägga ribban lite lagom som jag själv önskar men de är lätt att spinna iväg i huvudet känner jag.
Tack för en jättehärlig blogg!
Kram J

Först vill jag tacka så in i bomben för kommentaren och med det ge ett utrymme för oss som älskar vår trädgård men inte är helt bekväma och kunniga att göra så mycket med den. Det är så mycket nu i alla flöden med proffs och amatörer som är superduperduktiga och generösa med att ge inspiration. Men jag håller med ovan – ribban är rätt hög. Verkar ju nästan vara ett heltidsjobb att ta hand om alla planteringar och odlingar.

Jag ska nu försöka svara och berätta hur jag tänker och hur det ser ut i detta nu. Kanske detta ger fler frågor än svar, ha ha, men då får du skriva kommentar och jag ska försöka ge bättre svar. Och btw: älskar att få kommentarer och önskningar om inlägg, hint hint 😉

Vad jag gör & vad händer i min trädgård?

Okej jag ska börja med det uppenbara: jag försöker göra så lite som möjligt. Så här tänker jag – jag älskar vår trädgård och vill VARA i den men GÖRA minimalt med saker. Samtidigt så önskar jag ju inte ha en igenvuxen allmänning med snår och ogräs. Nä, det ska vara en härlig öppen trädgård med plats för många. Efter nu 9 år i huset så är det exakt det jag och maken har kommit fram till: en trädgård att ha lediga stunder i, öppna upp till vänner att hänga med och ha som ett vardagsrum under sommarhalvåret.

Jag satsar på gamla krukor, zinkhinkar, stenfat att ha vatten i till katter och fåglar, ställer fram den vävda korgen för kottar, ogräs och annat för att också “inreda med”. Sånt som jag tycker sätter stämningen minst lika mycket som det som odlas.

I trädgården finns det en anlagd stenplats från husets födelse 1940 där tidigare ägare hade sin matplats men vi har en soffa där för skönt häng, vila och mys. Det är denna plats som jag önskar rama in och göra så mysig som möjligt. Och när jag då samlar mina, få, planteringar och odlingar där så är det lätt att sköta om dem.

Sedan så är jag också den som helst planterar och sår i krukor och lådor. Att ha rabatter som behöver rensas är jag inte riktigt pigg på just nu.

Denna trappa fick jag ta över när brorsan med familj flyttade från hus till lägenhet. Gillar hur den slits.

Men nu kan vi ju inte låta bli att säga att den stora grejen i trädgården är den 82-åriga syrenhäcken. Den är nu på vippen att slå ut helt och hållet och när jag gick runt och tog bilder så var doftväggen helt makalös. Behövs ju inte så mycket mer än den kan man tycka.

Vad jag dock odlar och har sått har en röd tråd – allt är ätligt. Det är min funkis-själ som helt anammat det här med funktionell odling.

Jag försådde blomkrasse och de har nu fått flytta till stora krukor och ut. Blomsterkrasse är vackert och enkelt att sköta samt att blommorna är ätliga. Two in one!

Jag köpte en låda med uppdrivna mangoldfrön och de har jag planterat i mina lådor ihop med krasse, luktärt och jordgubbar. Mangold blir så otroligt vackra. Som skönheter utan att vara blommor.

Jordgubbar – där har jag stora förhoppningar. Köpte små plantor av olika sorter som då ska ge bär vid olika tidpunkter under säsongen.

Luktärt ska det bli intressant att se om jag kan hålla vid liv. Risken är att de kommer dö hårt när vi är på semester och husvakten kanske inte kommer vara så pigg på att vattna. Men jag kan ju alltid testa tänker jag.

Tomater. Nu gör jag ett nytt försök med dessa godingar. Vet inte varför men jag har inte fått det att funka så jättebra tidigare men nu är de placerade där det är sol hela dagen.

Jag skrev om hur jag gjort bi-stro till de små viktiga bina. Fyra krukor med ätliga blomster av blandad sort är utplacerade lite här och var.

Den lilla bi-stron är på gång.

Vår köksträdgård (som jag visade lite av hur jag gjorde den HÄR) verkar i år må väldigt bra. Den är redan välbesökt av oss och fått ge bra med kryddor. Så ljuvligt att gå ut och klippa mig ett knippe oregano.

Och rabarberpaj har också redan bakats. Tack snälla lilla trädgård för skörd.

Den rabatt som finns är den som går längs huset och skapad av förra husägaren. Den var superfin och ambitiös. Jag har sakta men säkert förstört den, ha ha. Nä men tyvärr. Den kräver en del och när första sommaren i huset var var jag gravid med tredje barnet. Sen var det småbarnskaos och nu när jag har tid – då är den förstörd.

Mycket fint i den som kämpar. Som daggkåpa, höstanemon, förgätmigej, doftmynta mm.

Narcisser och gulkrage är jag däremot skyldig till. Båda två var gåvor som jag helt sonika bara tryckte ner. Gulkragen är från mamma som har som en ringmur runt sitt hus av dessa. Narcisserna fick jag på ett event av Victoria Skoglund som driver Zetas trädgårdar. “Narcisser kan man inte misslyckas med” så hon. Hon har rätt. Samt att rådjuren verkar inte gilla dem. Bra och bra!

Det jag dock skulle kunna lägga både tid och pengar på är att få ordning på själva gräsmattan. Så många mirakelkurer och annat jag gjort men inget funkar. Vi bor på en tomt med mycket berghällar så jordmånen är inte djup och det ger att gräset inte gror så bra. När jag krattar kottar tex kan hela tovor av gräs följa med. Det är lite av en stäppöken på vissa ställen. Fläckvis halka typ. Så tråkigt!!! Det är det sämsta med vår trädgård.

Sedan är vårt långbord den plats vi snart hoppas använda dagligen. Bordet står där det står. Tungt och stadigt. Redo att ta emot oss. Som jag längtar som allra mest efter det: att ta emot massa vänner i vår trädgård. Samlas många i det gröna, känna sommaren, grilla, äta, stanna ute i den ljumma natten, se mörkret falla och sedan se ljuset igen.

Ja det var ett megalångt inlägg på en kul fråga. Och liksom kul för mig att dokumentera där jag och vi just nu är med vår trädgård.

Fler frågor??? Hit me!

Comments (4)

 • Åh tack Helena!
  Fick ett lugn i kroppen av detta inlägg, så inspirerande och vackert utan att få panik
  Nu ska jag lägga ribban lagom!
  Tack för du tog dig tiden. Du inspirerar verkligen!
  Kram J!

  • Fina Jess. Vad jätteglad jag blir. Och stort tack för att du också fick mig att inse att man får vara good enough. Nu njuter vi av våra gröna oaser på vårt egna sätt.

   Stor kram
   Helena

 • Tyckte också om det här inlägget! Ser jättefint och inbjudande ut, och så fint att se lite mer ”lagom” nivå

  • Hej och tack Jenny. Vad glad jag blir av att höra att det gillas. Skönt att jag kan ta ner prestationsångesten kanske ha ha.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.