Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 oktober, 2022

Kraftverk på Sven Harrys konstmuseum – ett måste!

Jag fick inbjudan till pressvisningen för utställningen KraftverkSven Harrys konstmuseum och det tog mig inte många rader på den inbjudan för att förstå att det var helt up my alley så att säga.

Jag blev helt tagen och tänkte för mig själv det som väldigt många sedan också sa: hit måste jag gå tillbaka och då med mina barn. Precis så kände jag. Detta är helt fantastiskt för alla åldrar.

Så här kan man läsa på hemsidan:

Sprakande färger hos floristen, hos yxmakaren doftar det av trä och metall och hos tatueraren hörs nålens surr. Under hösten slår det gnistor om Sven-Harrys konstmuseum när hantverkare från 10 olika yrken bokstavligen flyttar in med utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid.  Besökarna välkomnas in i deras (tillfälliga) verkstäder på museet för att få uppleva kraften och känslan i modernt svenskt hantverk. Ett hantverk som för vidare traditioner men som samtidigt är fast förankrat i sin samtid.   

Utställningen belyser hantverkets historiska betydelse, dess känsla och alla de hantverkare som fortsätter hålla gamla traditioner vid liv och om ett unikt yrkeskunnande. Besökaren kommer att få se, känna, lukta, lyssna och smaka när de dyker in i hantverkarnas olika världar.

I utställningen presenteras yxmakare, tatuerare, florist, skräddare, tapetmakare, illustratör, papperskreatör, muralmålare, skomakare och dockmakare – alla hantverkare som på olika sätt för traditionen vidare. 

Men det som inte nämns är hur otroligt fint, kreativt och inbjudande hela utställningen är uppbygd och presenterad. Den måste upplevas.

Blev lite rädd när de satt under en himmel av vassa yxor men det ska vara ok…

Så nu har yxmakare Julia Kalthoff lagt sin verkstad hit fram till januari. Så kom förbi och kolla.

Bea Szenfeldt från Stockholms Hantverksförening som ligger bakom utställningen ihop med Sven Harrys konstmuseum.

Skomakare: Matilda Sandström, Younés Othman

Skräddare: Remake, Marie Teike, Andreas Mehrstedt

Muralmålare: Sthlm Murals

Dockmakare: Arne Högsander

Tatuerare: Sofie Needles

Florist: Atelier Fleur, Jill Windahl, Johanna Larsson samt Papperskreatör: Sofia Vusir Jansson

Efter presentationen bjöds vi på en smyg-smygpremiär av nygamla Bistro Guld. Och oj vad gott det var. Detta kommer bli en favoritkrog i Vasastan.

Ja som sagt, jag ska tillbaka och då ta med barnen. Det kommer bli toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.