Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 maj, 2023

Valborg med plantering, punka & praktfullt firande

Det var ju mycket lyxigt med en långhelg, fantastiskt med en valborg på en söndag. Detta tackar vi för. Samt att själva valborg bjöd på ett helt fantastiskt vårväder. Nja inte så varmt som det var för ett tag sedan men himlen var så vackert blå och solen stark.

Vi började lugnt hemma i trädgården både två- och fyrbenta. Maken bortrest så jag och kidsen la upp en skön helg och Valborgsfirande hemmavid.

Jag hade tidigare i veckan köpt en liten humleplanta för jag har en dröm om en humlestång. Nu vet du som följer mig att jag inte har gröna fingrar och vurmar så där jättemycket om trädgårdsarbete men humlestång ska vara ett superenkelt. Jag hoppas de som säger så har rätt. Vi får se…

Är det ett fågelbad eller en kattbar? Både parter skulle nog säga att de är ägare till det men en part kan leva farligt om dessa båda möts om man så säger.

Trädgården är fullkomligt strösslad av lila violer just nu. Jag plockar för att pressa. Får se vad de ska få användas till.

Cykeltur som blev promenad

Det kan bli trångt hemma när alla bara skrotar runt i samma rum. Det bästa för att bryta detta är att ta sig ut och bort. Nu var vädret fantastiskt och vi har inte gjort någon cykeltur än så då kom jag med kommandot: ta fram era cyklar! Barnen försökte komma med några “nej, det är för långt” men jag var benhård. Vi ska ut! Fika vid Kanaanbadet var vårt mål.

4 hjälmar letades fram, 4 cyklar tråcklades upp och däcken kollades. Lite tunt med luft i vissa hjul så första stoppet på cykelturen fick bli macken och cykelpumpen. De pumpar vi hade hemma gjorde inte jobbet tillräckligt.

Yngste sonens cykel visade sig faktiskt inte bara vara dåligt pumpat utan ha punka och tur då att hans gamla cykel med god vilje kunde funka för denna gång. Okej, vi testar igen. Nej, vid första metern exploderar äldste sonens däck. Punka nr två. Åh men åh!

Vi tog en promenad till Gateau vid Ängbyplan istället. Och det blev så mysigt. Trodde jag skulle få dra dem dit och locka/muta med fika men de verkade vara lättade över den inställda cykelturen så promenaden blev lättsam och full av skratt.

Föreställ dig fraset i detta bett. Happy Helena.

Mitt emot ligger Judarnskogen med det ganska nya utegymmet som barnen ville testa. Så många gånger och långa stunder jag stått med barnen vid lekplatser när de var små. Gunga barn i evigheter, stå och skydda vid klätterställningar och göra oändliga sandbakelser i sandlådor. Det var som att vara tillbaka till det fast på ett nytt sätt. Alla tre ville testa alla grejer och tipsa varann om hur man skulle göra. De ville aldrig gå. Jag ska erkänna att jag blev lite överraskad av detta faktiskt. Och varm i hjärtat att se hur kul de hade ihop. Det är inte helt givet.

Sedan tog vi en långsam promenad hem. Prata om allt vi såg. Jag njöt av varje sekund ihop med dem. Tänk att en promenad bara runt kvarteret i princip kunde ge så fina minnen och samtal.

“Det är en gullviva”. En rolig bild som var en olyckshändelse, att kameran bara gick av.

Flaggdag för kungen.

Sedan var det hem och ladda om för firandet som skulle vara vid badet. Ett klassiskt firande som sett likadant ut i alla år. Jag firade mina barndoms valborgar (säger man så?) här och även min mamma som bor i sitt barndsomhem. Så det är fjärde generationen som firar samma valborg.

På min tid var det kokkorv och kokosboll till försäljning, nu är det fullt ställ och show. Och detta såg vi fram emot.

Underbart väder skulle ge en fin kväll.

Lågt kvällsljus ge långa skuggor av mig och sönerna. Dottern hade redan dragit väg med kompisar.

Glad i hatten för valborg.

Det är alltid femteklassarna från vår skola som står för alla försäljning. Och de gör ett dunderjobb med all planering och fix. Förra året stod jag här och jobbade då dottern gick i 5.an. Bävar/längtar till 2025 då yngste sonen ska gå i femman.

Valborgsmiddagen serverad.

Fiskdamm. Är inte det det bästa ändå?

Vinst varje gång.

Fine sonen och kära mamma. Hon är alltid så stilig.

Lotteri är också en given del nu mer. Tyvärr ingen vinst.

Här drog vi vinstlott kan man säga. Så mycket gott med hembakat.

Villaföreningen hade bokat en kör med de hade bokat av i sista stund vilket gjorde att vårt firande skulle stå utan kör. SKANDAL. Det går ju bara inte. vad gör man? Jo man fråga alla närvarande om de som kan sångerna, gillar att sjunga komma upp och bli en del av en helt spontant skapad kör. Jag är så imponerad av hur det blev, en kör som aldrig övat ihop lyckades skapa en härlig valborgsstämning. Tack!

Femmorna har dessutom ansvaret att tända brasan med fackeltåg som avslutas vid brasan när facklorna slängs in.

Vårt områdes grönska består av av tallar och i vintras vid det stora snöfallet var det många tallar som bröts. En hel del av dessa verkade ha hamnat i brasan för röken från brasan blev vit och kraftig. Blött virke helt enkelt. Effektfullt som sjutton.

Tidigare år har det varit fyrverkerier men det har det slutats med av olika anledningar som hundar och miljö. Då är en häftig eldshow ett mycket bra alternativ.

Utöver själva firandet så är det sociala kanske det finaste med denna Valborg. Grannar umgås och samtalar som i ett enda stort mingelparty. Jag är så glad över alla fina människor jag lärt känna och deras barn som blivit mina barns kära vänner.

Sen gick jag och barnen hem för ett Marvel-maraton på tv. De blev en helt underbar valborg.

Comments (3)

 • Spännande med humlen! 🍃Den är så vacker när den klättrar! Önskar även detta år ett litet trädgårdsinlägg 😍 (från en som har lagt ribban på en lagom nivå och inte har tid och ork att sväva iväg) 😅
  Ha en fin dag! ☀️

  • Hej Jessika. Ha ha, är du säker på att du vill ha trädgårdsinlägg av mig? Jag som knappt rör en fena i den! Men det är kanske just det som är grejen? För i så fall gör jag det gärna.

   Kram
   Helena

   • Ja men just precis därför! 😍
    Min nivå är lite kryddor, luktärt och blommor i krukor och jag blev så inspirerad av ditt kryddland du gjorde. (tror de var förra året) kram Jessika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.