Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 juni, 2023

3 skolavslutningar & 4 studentmottagningar

Igår var det den stora avslutningsdagen. Våra tre hade skolavslutning och oj vad vi räknat ner till denna dag. Och det var ju inte vilken skolavslutning som helst då lillebror går ut trean och lämnar mellanstadiet, dottern går ut 6.an och lämnar mellanstadiet och storebror går upp i åttan, mitt i högstadiet. Stora kliv, viktiga kliv.

Som alla föräldrar är fullt medvetna om så betyder skolavslutningar även cafétjänst. Till den gemensamma fikastunden med alla klasskompisar, föräldrar, pedagoger, mentorer, farföräldrar, morföräldrar, syskon och ja hela bygden på plats ska det bullas upp med godsaker. Med tre barn så blir det en hel del att fixa men jag lyckades manövrera det hela rätt bra: fixa klassens presenter till mentorer för klass 7A, baka tårta (den HÄR citrontårtan) till klass 6B och kaffe till klass 3C.

Sedan 2018 har jag tagit bild på våra tre hjältar varje skolavslutningsmorgon på denna trappa. Det är riktigt mäktigt att se hur de ändras, formas och blir sina egna små personer år från år.

Som vanligt stockade sig halsen och tårarna trillade på kinderna till “Den blomstertid nu kommer” och “Idas sommarvisa”. Det är något magiskt vid dessa stunder.

Sedan var det ett sjå att tajma in de olika barnens avslutningar i klassrummen med avtackningar och betygutdelning. Tur i oturen att storebrors avslutning fick ske utan familjemedlemmar. “Bara” ränna mellan 3.an och 6.an då.

En sådan här buffé gör varje själ lycklig.

Sedan var det hem och ladda om. Och framförallt svalka av mig. Jösses vad varmet det är alltså. Jag vet att man inte ska klaga men det går snabbt från “tänk om det ändå inte hade blåst så mycket/varit så molnigt/kallt i luften” till “var är skuggan?”

Jag satt inne och slog in paket och gjorde grattiskort till de 4 nybakade studenter vi skulle fira under kvällen. När det är vänner och grannar som har barn som går i samma skola blir det många studentmottagningar på samma gång. Ett riktigt lyxproblem som vi laddade för.

Denna vita byxa har jag på mig exakt hela tiden känns det som men oj vad bra det är med sköna ljusa byxor och sedan varva toppar som sätter stämningen. Här var det lite silverskimrande topp som skulle passa för kvällsaktiviteterna.

Första mottagningen var på andra sidan skogen så vi tog våra paket och forserade skogen.

Vackra Ljunglöfska slottet var för dagen studentfestligt pyntat.

Som om vi var i Italien.

Med facit i hand var det väldigt intressant att gå på olika mottagningar på samma dag för det visade sig vara 4 helt olika upplägg. Vi var på min brorsons mottagning 2/6 och de hade tacobuffé, vilket jag verkligen vill rekommendera när det är många med olika matpreferenser – alla kan plocka sina grejer. Men hederliga bufféer är ju så klart alltid så. Här var det underbart plock av alla favoriter. Och skagenröran på små skedar – jisses vad gott. Hade kunnat ta hela fat med den.

Sedan gick vi tillbaka genom skogen och till vår gata där nästa firande var.

och med eget husband då den stolta mamman är sångerska minsann. Så här var det full energi och feststämning som smittade. Och de bjöd på en underbar Caesarsalladsbuffé. Också ett jättebra tips ju. Så gott och festligt.

Samt en dryckesstation som tog hem priset för snyggast bar.

Sedan var det promenad några kvarter till här hos oss och ett riktigt härligt gardenparty. Hela trädgården var en stor festplats med långbord och mingel. Ute på gatan stod en…

… foodtruck och langade vedeldade nybakade pizzor. Men proffsigheten i detta då!!!

Kvällen började bli lite svalare (tack) och solen röra sig nedåt. Då tog vi bil till det sista stället lite längre bort. Vår tre barn hade tappat orken och knatat hem upp för backen.

Väl framme och efter kramar med gratulationer av student och stolta föräldrar fick vi höra talas om roséfontänen inne i partytältet, vid tårtorna. Som man säger; det är alltid en första gång för allt och här var det första gången jag serverades vin ur en fontän. Våra vänner, föräldrarna, har aldrig gjort sina gäster besvikna i upplevelser. varje gång har de något som får alla att le och njuta av upplevelsen.

Som när värden helt plötsligt drar fram värsta spännande ljusstakarna likt svärd från Star Wars och placerar ut runt om i trädgården.

Jag lyckade inte alls fång den otroligt häftiga stämningen som blev. Nu var vi inte längre i en villaträdgård i Västerort utan i Saint Tropez.

Dj,n höjde volymen i takt med att solen sjönk, rökmaskinerna laddade upp och gav ut ett härligt dis av fest. Efter att ha haft en fullmatade dag med så många upplevelser och intryck på en tisdag så var det två Lythar som tackade för sig och såg de unga studsa högt på dansgolvet.

Med 5 år kvar till vår första student börjar jag redan nu (ja jag är knäpp) tänka på olika trädgårdsfester. Kan jag få börja med att beställa 28° och strålande sol???

Comments (4)

 • Jösses, vilka påkostade studentfiranden. 😲 Kul att komma som gäst, såklart! 🎉 Men kanske jobbigt om förväntningarna (och de egna kraven?) skruvas upp (för högt) inför tillställningar som man själv ska bjuda in till…

  • Hej. Kanske det upplevs som påkostat när jag buntar ihop de fyra så här men alla var verkligen supersugna, personliga och glädjefyllda. Och varje var liksom perfekt för just den familjen. De med disco jobbar med events så där var pappan “bara nere i källaren” och hämtade grejer. Och de med bandet där var det mamman som är sångerska. Alla är bäst på något.
   Kram
   Helena

 • Det är så roligt att få fira vad-det-nu-än-är. Tänk att få gå på fyra sådana kalas på samma dag – helt galet ju! Jag förstår att du laddar för er första student med allt ditt pyssel och matlagande i fingrarna. Vi har tre barn, men har bara haft en studentfest eftersom två barn gick på high school. Sonen fick grillfest med de närmaste, dottern tog examen precis innan vi flyttade tillbaka till Sverige mitt i svår sjukdom i familjen och gick miste om sitt kalas. Vi får ta igen när hon fyller 30 eller något…

  • Ja det ser vi så mycket fram emot, vad det än blir. Man kan ju aldrig riktigt veta vad barnen känner för den dagen. Men om de vill ha sina föräldrars hjälp och stöd står vi redo, ha ha.
   Ja men precis, då får ni ta igen på annat sätt. Det är det fina – man kan skapa sina egna fester och tillfällen.

   Jag önskar dig en fin sommar.
   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.