Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

31 augusti, 2023

Vackra ljuslyktor med gamla glasburkar & decoupagelim

Nu går vi, oavsett om vi vill eller inte, mot mörkare tider och dessa ska vi mysa in med underbara ljuslyktor. Och så klart gör jag mina egna och det hoppas jag att du också blir inspirerad av att göra. För dessa är enkla, även om beskrivningen är väldigt lång, att göra och kan varieras helt efter egna önskemål.

Jag valde röda för vi ska ha kräftskiva på lördag och dessutom satte jag på ett litet handtag för att hänga upp på uteplatsen men det kan vara utan och kanske du väljer trendfärgerna brunt, kanel och gammalrosa…? Då har du helt rätt stilleben för hösten kan jag tycka.

Kanske jag ska samla fler burkar och göra i alla möjliga färger så får jag mig en sådan där ljusslinga med kulörta kulor ju. Fast med värmeljus istället för glödlampor. Mysigt ju.

Men så klart är de fina även bara som de är på ett bord och riktigt fint att samla ihop på en bricka för snyggt stilleben. En metallbricka ger extra reflektioner och än mer ljus.

Vackra ljuslyktor med gamla glasburkar & decoupagelim

Vad som behövs:
Rena glasburkar
Silkespapper
Sax
Decoupagelim
Pensel
Ståltråd/bindtråd
Avbitare/metallsax

Gör så här: Klipp en remsa av silkespapper ca 6-8 cm bredare än din glasburk.

Lägg burken mitt på remsans bredd i ena änden och pensla på decoupagelim på den sidan som vätter uppåt av den liggande burken. Rulla burken mot silkespappret så den fäster. Att rulla gör att pappret kommer så plant som möjligt mot glasburken.

Fortsätt limma och rulla tills pappret möter starten. Klipp av pappret så det blir ett så litet överlapp som möjligt. Limma fast änden. Låt botten och topp vara löst ett tag till.

Fortsätt nu pensla med decoupagelim utanpå burken för att fästa silkespappret ordentligt och så burken får den där färgade känslan istället för pappersinklädda.

Vänd på burken så du nu kan limma glasburkens botten. Vik in silkespappret så botten täcks helt och pensla på ytterligare lager decoupagelim där. Ställ upp och ned för att torka.

Limma först på insidan av burkens öppning och vik in silkespappret. Limma sedan utanpå pappret, även på utsidan av burkens öppning. Nu är hela burken limmad och färgad. Låt torka.

Klipp en bit ståltråd, lagom lång för att ha som handtag/hänge och gör öglor i ändarna. klipp till en ytterligare bit ståltråd, så lång att den räcker runt glasburkens öppning och ca 6 mer. Trä denna tråd genom den med öglor och lägg runt glasburkens övre kant, rätt tajt. Vira ihop ändarna och se till att handtaget är rätt över burken, jämnt placerat. Knipsa av överflödig ståltråd vid fästet och vik in änden. Redo att användas.

Och som alltid: lämna aldrig levande ljus utan övervakning.

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.