Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 mars, 2024

Skärtorsdag med knytismiddag av det lyxigare slaget

Vi hade pratat med våra vänner om att ses i påsk för en knytismiddag men som det blev blev det redan på skärtorsdagen. En bättre after work kan man säga då det liksom kändes som en fredag och man gick direkt från jobbet till att duka, laga och bulla upp för festligheter.

En meny hade diskuterast fram under lång tid och då vi var två familjer delade vi upp det och alla fick laga sin favoriträtter med lite påsktouch. Det blev en helt fantastisk femrätters.

Medan vi lagade maten tillsammans serverades snittar. Här är det tunna långa gurkskivor fyllda med färskost och kallrökt lax toppad med färsk pepparrot.

Salt kex, tryffelhonung, chevre, päron och gräslök.

Medan de vuxna lagade maten fick barnen göra sin egna efterrätt. DEN HÄR som jag visade i morse.

Förrätt nummer ett: salladsblad, krispig fänkålssallad, kallrökt lax, picklade rädisa och vattenkrasse.

  

Serverades på glastallrik. En dukning jag gjorde som gick i grönt, gult och vitt. Samt att jag satte pappersservetter i glasen. Något jag typ aldrig gör för det är ju “barnkalas” men festligt ju! Och kalas vill man väl ha.

Med servetter så blir det kul.

Jag ville ha hasselback-festival. Ja, det var ett ord jag nu hittade på 😂 Jag är inte nesam om att älska hasselbackspotatis och då man ju kan hasselbacka, ett nytt ord det med, ville jag göra en hel plåt med hasselbackade rotgrönsaker: potatis, persiljerot, morot, rödbeta och gulbeta.

Visste du att hasselback har blivit ett ord på engelska? Precis som de svenska orden smörgåsbord och ombudsman så finns nu hasselbackspotatis på engelska. Fast det är ett svenskt ord alltså. Trendigt värre.

Förrätt nummer två: Årets första vita sparris med sandefjordsås fast där romen lades ovanpå sparrisen istället för i såsen.

Kan vara det godast på jorden just i dessa tider.

Hasselbacksfestivalen blev klar.

Och även påsklammet. Både som stek och racks. Serverades med rödvinssås och gröna bönor.

Efterrätt var en färdig frusen tårta som jag visade HÄR. Sedan satt vi uppe och pratade om livet till kl 02.10. Hur nu tiden kunde gå så fort och att jag inte somnade med ansiktet ner i citrontårtan är ett under.

En mycket bra start på påsken. Idag har vi rensat trädgården så jag sitter och skriver detta med en rejält ömmande rygg. Jag bara måste börja träna. Man är inte 48 längre 😂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.