Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 maj, 2024

Valborg & första maj

Välkommen maj, tack valborg – du var väldigt fin mot oss. Väldigt bra av våren att komma den dag vi just ville fira dess ankomst.

Valborgsmässoafton

Jag började dagen med att spela in podd hos Hanna och göra ärenden på stan. Sedan hem för att förbereda för firande. Eller det var faktiskt inte så mycket att göra för oss egentligen. En mycket fin valborgsmässoafton väntade oss.

På Ängbybadet har vårt område sitt firande precis som i alla år. Jag som är uppvuxen här och flyttat tillbaka ser hur firandet växt genom åren och älskar det. Det är ett sådant fint tillfälle för alla grannar, både stora och små, att mötas.

Det vi uppmanas göra är att komma ner till badet med grenar till brasan. Jag hade sågat ner en buske och de grövsta grenarna som inte gick ner i komposttunnan sparade jag till brasan.

På vägen ner så var det värsta försommaren på stranden. Bad och kajak. Myset!

En duktig hög ändå. Detta skulle det väl bli bra brasa av. Och sedan var jag sponsor till lotterivinsterna som femmorna har. Det är så fint ordnat att det varje år är femteklassarna som håller i alla fika och försäljning. Jag lämnade min bok och hoppades att någon vinnare skulle vilja ha den.

Sedan promenerade jag till grannar som bjudit in till middag. 4 grannfamiljer där våra barn spelar i samma lag och har kontakt flera gånger i veckan i samband med hämtningar, lämningar och träningar men inte ses så ofta. Så fint initiativ att ses allihop med alla barn också.

Tiden rinner iväg när man har roligt och det var helt plötsligt dags att gå till brasan för tändning. Alla barn hade sprungit förväg men vi vuxna var lite sega ut i startblocken så vi missade vårtalet, körsång och braständning. Men, då detta inte var min första rodeo som det heter så tror jag att jag faktiskt kunde ta ett år utan.

Brasvärme var det dock gott om.

Gransämja likaså. Lika varm den.

Det nya för i år var sockervadd. Håll i hatten vad det var populärt. Vi har ju en son som går i femman nästa år och jag ser redan hur jag står där och snurrar socker så jag har hela håret fyllt.

Två fina söner, vårglada och godisfyllda.

Vi avslutade kvällen med hela gänget hemma hos oss och tände förråden från min födelsedag. Mycket bra sätt att äta/dricka upp rester.

Första maj

Det har varit en rätt intensiv period med födelsedag och jobb. Bara roliga saker så jag har inte känt riktigt hur det tagit på kroppen. Så när jag vaknade 09:50 var jag helt i chock. Jag som är lite onödigt morgonpigg sov längre än på länge. Då hemmet var städat och kvällen innan var bortplockad innan vi gick och lade oss så vet jag hur jag sover bättre. Det är inget som drar upp mig så att säga.

Skön frukost med dörren till trädgården öppen och sedan långsamt ta mig ut dit.

Jag bestämde att det inte skulle vara några stora manövrar eller fix utan bara få lite i ordning och göra vår där ute.

Gul strålande energi.

Om du följt mig så vet du att jag inte har några gröna fingrar och jag har bestämt mig för att sluta ha dåligt samvete för det. man kan inte vara bra på allt, man kan inte tycka allt är kul. Jag älskar vår trädgård mer och mer för att jag just sagt att det ska vara en plats för vila, återhämtning och socialt liv.

jag planterade en humle i en kruka förra året och den blev helt angripen av löss och var så sorglig. Nu ser jag att den överlevt och kommer starkt. Får hoppas på en lusfri sommar.

Det kan låta motsägelsefullt men även om jag inte har gröna fingrar och inte vill ha dåliga samveten så vill jag ändå ha en levande trädgård. Jag satsar på en funktionell odling, dvs bara sådant som är ätbart. Men de i sin tur blir så vackra.

Mangold, grönskål, svartkål, klätterspenat, ärter och blomsterkrasse. Får se hur det går me det…

Läxläsning i solsoffa.

Solen var så stark så parasoll fick sättas upp.

Dotterns öron växte sig stora när hon hörde glassbilens lilla melodi långt bort. Sakta sakta kom den närmre och vi stod redo på gatan. “Det känns som sommarlov” sa hon. Bästa känslan.

Det sista som plockades fram var hängmattan. Den mycket älskade trädgårdsattiraljen.

Det blev en mycket fin start på maj. Vi fortsätter gärna så här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.