Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 maj, 2024

En frukost i syrenbersån i morsdagspresent

Jag vaknade jättetidigt i går och bara jag plockade upp mobilen vid sängbordet blev jag påmind om att det var mors dag. Resten av familjen sov och maken hade sagt att jag skulle få sovmorgon, att de skulle fixa frukosten, att jag bara skulle få lyxnjuta.

Nu är det ju så att jag är den i familjen som är morgonpigg och dessutom älskar att bulla upp med frukost till oss alla så det liksom kröp i mig. Hur göra man nu? Vad är traditionen för mors dag på morgonkvisten? Det kan väl inte vara som födelsedag där det förväntas att födelsedagsbarnet ska väckas på sängen och bli väldigt överraskad, inte alls ha sovit räv i flera timmar, ha ha. Inte kunde jag ligga här och vara vaken i väntan på att mina morgontrötta barn (läs make) skulle behöva dra sig upp?

Maken vaknade och var snabb på att säga att jag skulle få sova och han skulle upp för att rodda frukost a la hotellstandard. “Sov vidare, det måste inte vara så tidigt. Det är inte min födelsedag!” sa jag och den lättnaden han då visade var nästan som en present till mig själv. Att göra någon annan glad är också att få, eller nåt sånt heter det väl?

Jag hann jobba i mobilen, lyssna på fåglarna utanför fönstret och var så nöjd med morgonen. Sedan var det rörelse på huset och det sattes igång att fixas härlig brunch, för nu var klockan inte frukost utan mer en brunch.

Jag rörde inget i köket utan bara njöt av att få tid till att fixa sådant jag inte hunnit med hemma och sedan få den bästa gåvan den här mamman kunde få: alla i familjen i en soffa omringad av syrener med den godaste frullen och sedan egenhändigt skapade kort av mina tre trallande troll. Den totala känslan av ledig och lyx infann sig.

Jag är verkligen så glad över att inte få några presenter. Jag har allt och lite till och senaste tiden har bestått så mycket av att rensa och sålla så jag verkligen skäms så att då mitt i detta få en gåva hade blivit fel.

För är det verkligen alltid kopplat till att man måste ge saker på dessa dagar? Var inte ursprunget, vi pratar årtionden sedan, att mors dag skulle firas av att mor i huset skulle få vara ledig? Nu lever vi inte så att det är endast en person här hemma som fixar så det var ju inte av intresse men inte kompenseras med gåvor heller.

Hur som helst, svammel svammel, jag är väldigt tacksam över hur dagen blev och på kvällen kom min mamma så vi var två mödrar vid bordet som njöt av det bästa: familj!

Idag är det måndag och jag håller på att komma ikapp med mig själv, jobbet och livet. Jag har inte ett galet tempo nu, det är inte jobb in i natten som tidigare år så här års så jag kan känna att jag är i kapp med mycket. Jag har lovat mig själv att inte känna panik över det utan faktiskt våga lita på att det kommer tider med helt och hets så att jag ska njuta. Än bättre då att vädret verkar ha koll på ig så jag kan lyxa med att ta lunch och fika utomhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.