Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 maj, 2024

Ostindia nu på krukor & vaser

Inlägget innehåller adlinks till NordicNest

Det var en presslunch och -visning för nyheter från Rörstrand i Slakthusområdet. Jag hajade till lite när jag såg vart jag skulle. Det kändes väldigt spännande och lite oväntat. Inte ofta jag hänger där så bara det lockade mig dit.

Jag ska erkänna att jag inte vet så mycket om dessa kvarter, hur mycket slakt det varit här. Vet nog mer om Köpenhamns Kødbyen och New Yorks Meetpacking District om jag ska vara ärlig och vågar nog tro att Stockholm ska göra sin egna variant. Inte mig emot för båda dessa platser har jag haft orimligt trevligt i och på.

Tillbaka till nuet och vår stad.

Med sol som gasade och värmde kändes det väldigt exotiskt här ändå…

Inne i en av de gamla fabrikslokalerna var de mest fantastiska borden uppdukade. Allt annat än det man tänker på vid slakthus…

Det var fokus på vaser och krukor som nu tagits fram i serien Ostindia från Rörstrand. Ett mönster och serie som skapades på 1930-talet efter ett fynd från arkivet hos Rörstrand som nästa år fyller 200 år. Ostindia fick sig en uppgradering med nya delar och designförändring på 2010-talet och hittade en ny publik. Nu alltså helt nya delar att komplettera det dukade bordet med.

Blir du också sugen på nyheterna? Länkar till onlinebutiken NordicNest:
Stora bulliga vasen
Lilla vasen (rea nu!)
Stora vida krukan (rea nu!)
Lilla krukan (rea nu!)

Maten serverades av Kals Lindberg från Portal. Han är en tidigare Årets Kock och skapar fantastisk mat. Mycket fokus på i säsong, närodlat och spännande smaker. Han och hans fru odlar mycket själva så dt är ofta han har egenodlade saker med på menyn. Och så var det här med.

En sallad som liksom bara vänts ihop så här är verkligen snyggt. Tunt skuren omogen tomat och zucchini marinerade i flädervinägrett tar jag med mig som tips. Och grön sparris med ängssyra.

Vit sparris. Överallt nu och det tackar jag för!

Presentation av Rörstrand med designern Anna Lerinder i mitten. Hon som fick uppdraget att designa själva formerna på krukor och vaser. Mönstret är som sagt gammalt…

Så här säger historien: 1746 förliste ett skepp på väg hem från Kina utanför Göteborg. Lasten bärgades och skärvan från en porslinstallrik hamnade i ett skåp hos Rörstrand, där chefen Knut Almströms fru en dag fick syn på den och fällde de bevingade orden: “Knut, jag tycker du ska göra något av den här.” 1932 stod så den kinesiska skärvan modell för den nya Rörstrandsservisen med sitt numera klassiska mönster.

Kolla in väggmålningen här ovan. Det enda jag kan tänka är att det är bilder på kor, får, getter och att det just är Slakthusområdet. Det kan bli lite knas i huvudet först men sedan tänker jag att vilken verksamhet som startar idag skapar unika väggmålningar för just sin verksamhet??? Väldigt få kan jag tro och speciellt i de lokaler dit få kommer. Andra dyra och förgängliga tider nu…

Och här kommer länkar till NordicNest igen:
Stora bulliga vasen
Lilla vasen (rea nu!)
Stora vida krukan (rea nu!)
Lilla krukan (rea nu!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.