Så klart var det mellomys i lördags. Vi som viger varje lördag i februari/mars åt denna musikfest skulle så klart se finalen av melodifestivalen med pompa och ståt. Eller, hur mycket pompa blev det? Vi hade bjudit över vänner så vi skulle bli 10 runt bordet och jag och maken hade en idé om menyn – en frystömning.
Vi har en fantastisk frys i källaren samt en härlig matkällare, problemet är bara att de är väldigt stora. Och har man stora förråd har de en förmåga att fyllas för mycket. Har du små förråd hålls innehållet, så klart, litet. Så det gör att vi haft mycket där i som vi ska ”laga sen” vilket inte blivit av. Nu skulle vi utmana oss själva och faktiskt använda det som gömde sig där i.
Inte att dukningen direkt skapades av frystömning men av ”inget nytt” i alla fall.
Ett tips när man har middagar där barn är med är att alltid ta med dem i matlagningen och dukningen. Då är även de delaktiga och får känna sig stolta över sitt bidrag. Jag tog med yngste sonen i dukningen och han fick ansvara helt för placeringskorten.
Storebror hackade äpple, lök och tonfisk till…
Bara för att det är ”gamla” saker man har i frysen betyder inte det att det är på nåt sätt sämre ju. Vi hade vid ett tillfälle fått möjlighet i somras/höstas köpa superfina tonfiskfiléer och med dem blev det nu goda tartarer ihop med finhackat grönt äpple, gräslök, misomajo och toppings. Och jag tog fram min samling av gamla anjovisburkar. Roligare servering ju!
Där i frysen fanns även en underbar lantpaté och en ciabatta. Rostade brödskivor med pate på två sätt: a) dijon, majonnäs och cornichon. b) cumberlandsås och rostad lök
Sedan var det stekta chorizo, vitlöksmarinerade räkor, nudlar, klyftpotatis mm. Allt från frys och matkällare. Ett helt uppåtväggarna knasigt smörgåsbord men kul.
Det blev en spontantävling mitt i middagen. Jag började vika ett flygplan av min lilla namnlapp vilket inspirerade några av barnen. Slutade med att alla gjorde pappflygplan och jag anordnade en flygtävling över vardagsrummet. Jag kom tvåa!
Och efterrätten var även den en frystömning i form av plockade blåbär från i somras landade i en paj.
Som sagt, galen blandning men lite i omgångar blev det bra och alla mätta som få.
En snabb nedflyttning till källaren, vi trängde ihop oss framför TV.n och finalen av Mello. Rätt låt vann!
När det enklaste också blir vackert så är det en superbonus. Det här påskpysslet är superenkelt att göra och blir i sin allra enklaste form också så vackert påskpynt tycker jag.
Detta är en bild av ett påskris jag gjorde förra året efter att jag fick reda på att jag skulle få göra en till bok med pyssel för högtider mm så då fick bilden landa där först. Nu hamnar den här.
Att hänga upp ägg i påskris är inga nyheter men som oftast så används tunn tråd eller snören men i många kulturer används riktigt breda band vilket jag verkligen tycker är så vackert. Bandet i sig blir en vacker dekoration och ihop med ett rent, neutralt ägg blir det avskalat men effektfullt pynt.
Det fina här är hur olika färger på banden kan ge helt olika stämningar och känslor i riset. Och så klart om man målar hela ägget i fina färger de med eller målar mönster.
Och så klart spelar även vilket ris man har för att sätta känslan. Klassiskt påskris av björkgrenar som slår ut med små ljusgröna ”musöron”, knoppiga körsbärsgrrenar som slår ut i vackra blommor eller som här med forsythia med gula blommor.
Finast & enklast i påskriset – ägg i sidenband
Vad som behövs: Urblåsta tomma ägg, se hur HÄR Breda tygband Lång potatissticka
Gör så här: Klipp till 54 cm långa bitar av banden och vik på mitten.Ta en lång potatissticka och lägg spetsen i mittvecket på ett band. För med hjälp av stickan in bandeti det undre hålet på ägget och trä ut genom det övre. Se till att bandet har ändar kvar undertill. Ta tag i bandet upptill och dra ut så att det blir en cirka 12 cm lång vikt remsa ur det övre hålet på ägget.
Justera så att du får ett så långt hänge som du önskar och dra upp ägget något så att du kan knyta ett stopp undertill. Dra försiktigt ner ägget igen och klipp till ändarna på bandet så att det blir jämna och snygga avslut. Häng upp i påskriset.
Kan bli himla härligt med olika färger på banden med bara vita ägg också kom jag på nu. Som sagt, massa möjligheter.
Skönt med söndag och ledig dag. Det har varit en minst sagt intensiv vecka och det där maxade sportlovet känns som om det var evigheter sedan vi var på fast det bara är en vecka sedan. Men så blir det väl när man haft semester och då lagt de där sakerna, mötena och kraven på nästkommande vecka.
På måndagen var det upp å hoppa och åka till Bonnier för nu skulle jag signera böcker till de som förbeställt med signering. Jag tappade nästan andan när jag såg travarna med min bok. Jag har ju fått ett ex tidigare men att se dem i flertal gjorde det hela överväldigande.
Sen satt jag i timmar och skrev hälsningar i böckerna som sedan skickades med posten. Så fint att veta att de ska landa hos er som beställt. Vidare var det möten hela dagen där angående olika aktiveringar. Så mycket kul som är på gång.
Tisdagen gick åt att tvätta alla enorma högar som blivit efter resan och rensa hemmet som blivit lidande av ”det är mycket nu”. Samt en massa jobb som väntade. Jag är ju helt själv i min firma och det är väldigt svårt att skilja på kreatörer Helena och administratören Helena. Tyvärr få administratören alldeles för lite plats och puttas undan för hon är ju så tråkig. Kreatören har alltid så många bra idéer som hon tycker ska prioriteras…
Och den dagen kom då den beryktade snön. Det fullkomligt vräkte ner och hela världen verkade stå still i en stor gräddtårta.
Onsdagen var bokad till möten hela dagen för avbrott med utvecklingssamtal för yngste sonen. Hans sista i lågstadiet informerade hans lärare för mig vilket fick det att hugga till i mammahjärtat. Hur har det kunnat gå så fort? Och samtidigt som det var hans sista i lågstadiet var det väl hans första som kunde ske i fysisk form. Stora delar av hans lågstadie har varit i pandemi och jag har knappt varit i hans korridorer. Tjoff och där gick åren!
Torsdag såg jag fram emot då det skulle bli en kväll på stan. Jobba av listan, fotografera jobb, lämna offerter, få rolig jobbförfrågan, bli av med ett superkul uppdrag, rensa datornas skrivbord och för femtielfte gången banna mig själv över att jag inte rensat datorn bättre då den nästan har slut på minne. Jag tar alldeles för många bilder.
Det var lanseringsevent för Borås tapeter i skum källarlokal vilket fick mig att minnas alla de där hemliga och artsy utställningarna jag gick på som reklamstudent.
Vidare ut i ett snöigt Stockholm för att möta upp kär väninna på Operakällarens Bakficka på middag.
Snett över gatan ligger Hamburgerbörs och jag var bjuden på premiären av Arvingarnas show. Evigheter sedan jag varit på en sådan så det var kul.
Det blev också en lätt chockerande upplevelse mitt i då en äldre man i främre raderna signade ner och fick bäras ut. ”Finns det någon läkare i lokalen?” ropades ut. Jag hörde hans sällskap säga att de trodde det var en stroke. Och om man ska välja att se det positivt har man ”tur” att få en stroke i sammanhang där det är många andra och i närhet till sjukhus. Är du ensam eller i sällskap långt ute i naturen är det värre för vid stroke är det snabb hjälp som behövs. Jag hoppas att allt gick bra.
Showen kunde återupptas och gå i mål enligt plan. Efter var det schlagerbar med fuldans och allsång. Åh jösses vad kul det är att dansa till schlager när exakt alla kan alla låtar och skriksjunger ut sin glädje. Världens mest coola dj som jag gissar var en äldre man bakom den där klädseln. Ägde rummet!
Tidigt fredag morgon stod jag i vintermundering för att ta promenad med granne/väninna och jag hade svårt att hänga med i hennes tempo med mitt obefintliga flås. Extra skönt då med lugn hemmajobbfredag efter det. Knyta ihop säcken.
Det som dock var så häftigt var hur jag märkte att min bok släpptes i fredags. Många som förbeställt den hade fått hem den och andra köpt den i butik. Det är en himlastormande känsla. Så tacksam över alla fina ord jag fått.
Make och dotter borta så då var det jag och sönerna som hade fredagsmys. Och jag valde att ta det slappt så jag valde genvägsmiddag med chicken nuggets och pommes. Men tallar inte på att servera det fint i alla fall.
Igår var det baksetmatch för dottern och min tur att sitta i sekretariatet vilket har skrämt upp mig massor. Att ha koll på matchen, tiden, målen, alla spelarnas nummer och regler mm. Jag skulle plugga på hur man gör men lyckades inte få fatt i instruktionsfilmen så jag var väldigt nervös inför matchen. Mer än dottern som skulle spela… Nu hade jag ju värsta bästa teamet med mig och så klart gick allt bra. Men mycket att hålla reda på. Nästa gång kommer jag nog vara mer chill så att säga.
Jag skriver detta lördag eftermiddag och har precis dukat för middagen då vänner kommer. Jag och maken har temat: rensa förråden till middagen. Den där fina tonfisken som låg i frysen, patéen vi inte ätit osv som finns men vi liksom sparat onödigt länge på ska bli till ett smörgåsbord av plock. Och sen då mellomys i källaren framför tv.n. Jag får återkomma med det.
Påskpyssel kommer här. Disney är ju helt klart kopplat till julen i vårt land men jag är uppvuxen med tre stycken Kalle Ankor vid påsk så för mig är detta kvackande fjäderfä verkligen rätt som påskpynt. Och för er som inte delar samma historia så är ju kycklingar och ankor inte på helt olika bollplaner så att säga, ha ha.
Ok, jag måste kanske förklara detta med tre Kalle Ankor: Jag har tre äldre bröder och de hade varsitt påskägg i papper som mamma ställde fram varje påsk men bara det att påskäggen var runda, stod upp på ankfötter, hade sjömanskostym och ett Kalle Anka-huvud av papier marche på en spiral. Dessa pappankor fylldes av påskgodis och jämte dem stod min lilla plastkycklingsgumma som en då lite udda fågel bokstavligen. Mina bröders vackra och välarbetade pappägg från tidigt 60-tal och min hårda plastiga 70-tals variant.
Detta var väl på den tiden då royalties och copyright inte var helt etablerad och Disneys figurer hamnade lite varstans. Som Musse Pigg på Polarn o Pyrets randiga tröjor tex.
Hursomhelst, nu tillbaka till påskpysslet. Jag ville göra snurror i vackra pastellfärger till påskriset. Fina bara som de är men att dekorerar mitten sätter lite mer personlighet och då kom jag å tänka på tekniken med att ta stearin på serietidningar och göra kopior på stearinet. Det pysslet visade jag lite förbifarten HÄR och är en riktig klassisker många av er nog gjort.
Stearinbilder, avtryck från serietidningar med stearin
Vad som behövs:
Stearinljus (se till att det är 100% stearin)
Serietidning av äldre modell
Färgat papper/Crepepapper
Sax
Lim/limpistol
Nål och tråd
Gör så här: Tänd ett stearinljus och droppa det smälta rinnande stearinet på det motiv du önskar göra bild av, ett avtryck. Se till att det är gamla serietidningar för barnens nya är med alldeles för bra tryck tydligen för där släpper inte tryckfärgen.
Låt stelna och lyft försiktigt sedan bort avtrycket, ta hjälp av tunnbladad kniv om det är ett stort avtryck.
Gör ett papphjul av valfritt papper – jag hade crepepapper, se hur HÄR, och limma på avtrycket i mitten. Dra genom en tråd med nål och knyt ihop. Häng upp i påskriset.
När man väl är igång är det svårt att sluta. Det blir en hel ankparad ju!
Vill du ha fler tips på påskris? Då har du en massa att kolla in här:
Nu är det tider för att ta in kvistar, ställa i vatten och låta dem slå ut. Dels för att känna att våren visst är på gång men också för att få vackra ris till påsk. Det är ju så mycket finare med ett påskris som har lite grönska än helt döda grenar.
Men, innan de slår ut så är det ju just bara en bunt döda grenar i en vas som mer påminner om ett halloweenpynt än något spirande och längtansfullt. Men då kommer ett tips här…
Bland grenarna sätter du ned härliga buketter av de blommor du gillar i färger du blir glad av. Vips blev den kala buketten full av liv!
Med dessa fredagsblommor önskar jag dig en fin fredag och så kan jag väl också säga att jag har smygstartat påskpysslet…
Blev du nu påskpysseltörstande kan du alltid titta HÄR för massa, ja jag vågar lova en massa, inspiration.
Smörkulor. Är det något du är bekant med? Du kanske har ett par smörspatlar hemma och använder dem ofta eller är du kanske en sådan som jag hört många säga, har ett ärvt par men vet inte vad de ska användas till? Jag har skrivit om smörkulor tidigare men nu ska vi gå djupare för jag anar nämligen en trend…
Är det inflationen och de höga matpriserna som gör att vardagsprodukter, basvaror, hanteras som om det vore hummer och kaviar? Jag kan kan i alla fall se i mina flöden på sociala medier hur smör hanteras som värsta tryffelsvampen. Det har vispats egen av grädde, skapats butterboards och kletats smörtorn lite här och var.
Jag vill så klart dra mitt inspirations-strå till stacken och kommer med en urgammal klassiker – smörkulorna!
Sådana här smörkulor gjorde mamma så fort det kom finfrämmat vilket var ofta och jag fick hjälpa till, så det rullades på rätt flitigt i funkisköket. Inte alla som sett smörkulor eller de här smörspatlarna men de var som sagt vanliga förr.
Smörkulor med smörspatlar
Låt smöret bli lite rumsvarmt men inte för mjukt för då kletar det bara. Ett tips är att mäta upp smöret innan så kulorna blir lika stora. Jag skar till mina bitar först och vägde – döm om min förvåning då alla utom två vägde 9 gram och de andra två 10 gram. Ögonmåttsproffs.
Lägg en klick på ena spateln och börja göra cirkelrörelser med den andra ovanpå, rätt över så det blir ett kors, och cirkulera då så de rör sig i motsatt riktning från varann.
Skölj spatlarna i riktigt kallt vatten mellan varven så minskar risken för kladd. Gör dina smörkulor i god tid innan servering och ställ i kylen. Extra gott och snyggt med flingsalt ovan på precis innan servering. Men även super att krydda smöret innan rullning – jag har tipsat om tex dillsmör till kräftskivan, som du kan se HÄR.
Mamma var lågstadielärare och hennes klassrum hade sådana där klassiska bilder på alfabetet runt väggarna nära raket med apa för A, boll för B, cykel för C osv. Vid S var det många som fastnade. ”Vad är det för gula kulor???” Smör för S så klart. Och smör visades som kulor!
Spatlarna finns nya men är vanliga på loppis och second hand om du vill testa. Eller har du också sådana här smörspatlar?
I höstas visade jag en annan rolig grej med smör, i ostronskal, minns du? Annars kan du kolla HÄR.
Sportlov, vecka 9 – ett lov och en vecka man inte riktigt vet hur den blir för den är så beroende på om vädret är med en. Minns många sportlov som barn där man stått klädd som en rymdfarare i en backe med snöblandat regn och storm och känt ”är det det här som är semester?”. Det är ett lotteri och denna gång så drog vi högvinsten. Solen har strålat mot oss på allra bästa sätt. Tyvärr har kanske vinden varit emot oss och gett stängda liftar men när temperaturen är gynnsam och solen lyfter ens humör så är det helt okej.
Vi har varit här i Vemdalen nu fem dagar och har några kvar. Jag har här lagt upp en dag för att kunna se tillbaka på och minnas allt härligt som faktiskt en dag kan innehålla.
Att få vakna till sol morgon efter morgon är som sagt värsta lyxen.
Och att vara i dessa fina rum en ynnest. Så glad över att kunna hyra detta.
Och resa med kompisar som bakar frallor på mornarna är ju som värsta lyxhotellet.
Att få vara i nuet, tillsammans – det är det bästa.
Vi har gett oss långa långsamma mornar med stora frukostar för att i lagom takt ta oss ut i backarna. Skönt så. Ja det är ju semester!
Väl upp i liften sätter energin igång. Nu ska det åkas så det glöder om det.
Kalfjäll. Det är hälsokost för själen det!
Att få stå så här på toppen av världen är så mäktigt. Och här ser man hur det blåser. Dagen efter var liften stängd.
Och pausa i dalen måste man också.
Upp igen.
Sitta på toppstuga och mumsa gulasch eller grilla korv i dalen. Två olika val, lika härliga. Men när solen värmer så är det rejält mysigt att grilla själv.
Tumme upp på den.
Inte den snyggaste korven men kanske den godaste.
Efter nästan en hel dag av åka så är man helt klart värd en gofika.
Speciellt när de är så här smarriga.
Sen är det något väldigt härligt att vända hemåt igen och varva ner och ladda upp. Och med sådana här himlar behövs ingen annan underhållning.
Den där jacuzzin som finns på altanen är helt fantastisk.
Och att bada i 38° när det är -4 i luften, med stjärnklar himmel och vita vidder runt om. Alltså detta är ju sportlovsporr!
Alla i hela Sverige hade norrsken. Oklart om vi hade det, anar något på denna bild men för ögat syntes inget. Men vackert var det hur som.
Vi har matdagar uppdelade mellan oss i stugan och här var det jag och maken som stod för middagen.
Massa olika härliga styckdetaljer stektes så brandlarmet gick.
Till detta serverades tomatsallad och surdegsbröd samt olika sorters dressing och sky. Enkelt men åh så gott.
Sen var det ännu en sportlovsklassiker:
Snowroller. Så klart. Jag somnade efter 2/3. Så klart. Men jag vet ju hur den slutar…
Vi har dagar kvar men kan känna att jag helt klart är nöjd med allt. Hoppas vinden ger med sig lite så vi kan få hela långa åk men som sagt, det är bara en bonus som det är nu. Full pott på allt redan.
En bok som följer året med alla högtider med ett riktigt festfyrverkir av pyssel, pynt, recept men också alla dagar där emellan som får sig en dos av vardagsvackert. Som jag brukar säga: det finns alltid något att göra.
Välkommen in till mitt år, du är bjuden!
Det är nu så nära lansering av min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri så det liksom pirrar i hela kroppen. Den släpps 10/3 i butiker och online men du kan förbeställa den och dessutom få med signering och hälsning från mig. Men då ska du lägga din beställning senast fredag 3/3 så nu får du rappa på 😉
Klicka HÄR så kommer du till Adlibris.com för att beställa ditt signerade exemplar. Se filmen nedan för att bläddra igenom den och få en försmak så att säga.
Jag har fått så fin recension från Bibiliotekstjänst (Lektör Kristina Rydälv Kåreby) med så värmande ord:
Boken är rikt illustrerad med fotografier tagna av författaren själv. Fotografierna är stämningsskapande och visar upp både färdiga projekt samt viktiga detaljer under skapandets gång. Språket är enkelt och rättframt i instruktionstexterna och recepten, och utförligt berättande i de personliga och beskrivande texterna. […] Vardagsvackert & festfyrverkeri är en ambitiös bok som den mat- och pyssel-intresserade kan inspireras av hela året.
Jag blir så oroligt glad för detta och hoppas ni som får hem den känner samma sak.
Så, då hoppas jag att vi ses snart när ”jag” dimpar ner i din brevlåda.
Medans bloggen har uppdaterats har jag fått lediga dagar med sportlov ihop med familj och vänner. Så nu sitter jag här i Vemdalen med några dagar av sköna åk, tid tillsammans och mysiga middagar i stuga med mig i bagaget.
Vi har bilat några gånger nu till fjällen men aldrig har jag varit med om att vi haft snö hela vägen från Stockholm till vår destination. Det brukar snarare vara så att vi reser från vår till vinter men nu var det då härlig sportlovskänsla hela den 7 timmar långa resan.
Det var ett kärt återbesök i stugan vi var i med samma vänner för två år sedan. ”Vad mycket mindre det är!” sa yngste sonen. om det är att minnet av det var större eller om han har växt två år är oklart.
Vi hade inte ens hunnit packa upp innan de var i gång med lek och spel. Men en lång färd tar på krafterna så det var ändå tidig kväll och lång sömn.
För att vakna till vacker vintervärld.
Så snabbt vi bara kunde åkte vi till vårt närmsta system – Vemdalsskalet, och upp på toppen.
Lite busigt och grått väder men sköna åk och lagom långa köer. Förra gången var det pandemi och enorma köer då det var avståndsanpassat.
Klassiskt stopp för lunch i backen. Älskar bilden av skidor på rad. Det är något glädjande med dem.
Ingen gulasch men en sådan underbar umamibomb till svampsoppa. Mums.
Hamburgare till kidsen. Alltid ett säkert kort att få i dem energi.
Och annars kan man alltid säkra upp med våfflor… Så smart av restaurangen här att när man köper en våffla få man en flaska med kork fylld med exakt så mycket smet som behövs för en lagg. Inget spill och kladd. Bara en perfekt våffla. Fast det här med belgiska våfflor… Nja inget för mig. Ska vara de tunna frasiga tycker jag.
Sedan var det hem till stuga för bastu, mys, brädspel och kycklinggryta. Och somna i soffan framför en film. Helt mör efter första dagen. Men pepp på mer.
Det sägs att det tar sju år för exakt alla celler ska ha bytts ut i en människas kropp. Att vi egentligen är helt nya människor vart sjunde år om man hårdrar det hela. Kan det då vara så att det just tagit sju år för denna blogg att få sig en ny uppfräschad design är helt i sin ordning?
Som jag skrev i söndags så har det jobbats febrilt i kulisserna för att få fram en ny design som ska vara bättre och lättare att läsa och söka i. Här ovan så ser du mobilvyn – den man ser när man läser bloggen i mobilen vilket mer än 70% av er gör så den har fått vara tongivande i designen.
Den skiljer sig inte jättemycket från den tidigare mer ära att den blivit lite mjukare med rutmönstret i kanterna och att du ska se vem du trillat in hos, dvs en bild på mig. Innan var det närbild på mitt köksbord vilket kanske inte var så jättetydligt om vem som du knackat på hos.
Så här ser vyn ut om du kommer in via en dator, laptop. Full bredd men nu utan sidospalter som bara var i vägen tidigare.
De/ni som tittar in här har två vägar (främst) in hit och det är att läsa bloggen via huvudsidan och då få hela flödet, med alla inlägg efter varann eller att man sökt sig till ett inlägg och då endast få upp det. Oavsett så vill jag att du som läser ska få så enkel och tydlig läsning som möjligt och med stora bilder då mycket av mitt material är bild. Jag hoppas du känner att detta landat väl och att du gillar det. För jag tar annars mycket gärna emot dina tankar så det kan bli ännu bättre.
Några saker ser jag som behöver ändras nu när allt gått live så du får stå ut med lite barnsjukdomar i början men kanske det bara är jag som ser dessa just nu…
Menyraden längst upp – för dig!
Som du ser så finns det en menyrad längst upp under bilden på mig. Där finns det kategorier som du ska lätt kunna använda för att söka dig till det du är ute efter som recept eller pyssel. Men jag vill verkligen uppmuntra till att använda förstoringsglaset då den ger dig verkligen snabb åtkomst till ämnen och inlägg när du söker. Tex söka på ”påskpyssel” och då få upp alla inlägg med koppling till påskpyssel och sedan klicka dig vidare till valda inlägg som du känner är rätt, via första bild och rubrik.
Ja nu är den då här, mitt nya hem och den sida jag hoppas du ska gilla och känna dig bekväm med. Som sagt – säg mer än gärna vad du tycker/inte tycker om. Det hjälper mig massor.