Bada mitt i Köpenhamn & matmarknad på Broens gadekøkken

Att semestra i en storstad mitt i sommaren ger att man liksom läser väderapparna på ett annat sätt. Man önskar inte se en bild sol utan moln eller grader allt för mycket över 20 men så klart vill man ju ha sommar. Så om nu man är i Köpenhamn, reser med badglada barn och det är sommarvarmt – då badar man mitt i stan!

Vi tog oss till Islands brygge havsbad.

Ett riktigt snyggt bygge men med några år på nacken färsk det för det var väldigt vad grönt och algigt det var. De stackars småbarnen hade tufft som först måste flytta på allt sjögräs för att simma i den lilla bassängen.

Men desto läckrare var ju hopptornet. Byggt som en båtförare med de klassiska hoppmåtten; ettan, trean och femman.

Dottern och kusinen angrep trean utan några besvär.

Svägerskan hade lokaliserat en food court lite längre bort så vi tog oss dit. Broens gadekøkken det vill säga Brons gatukökKort och gott så är det gourmetmat som har flyttat ut från restaurangköket till kajkanten, en mysig jätteservering vid vattnet.

Vi har ju hört och bespetsat oss på Reffen senare i veckan så detta kunde bli en försmak. Och så bra med olika sorters mat på ett å samma ställe då vi är ett stort gäng med olika smaklökar och storlekar på magsäckarna.

Återigen alla dessa växtligheter längs med och uppför husfasaderna. Finns det någon bok om detta? Skulle vilja grotta ner mig i allt det vackra.

Är vi framme snart???

Jajamen, efter en duktig promenad var vi framme.

Jag som snöat in mig fullständigt på musslor detta år valde moules frittes. Sen var det grekiskt, mexikanskt, italienskt för hela slanten på övriga gänget.

Avslutade franskt med crepes. Så klart!

Hur tar vi oss hem nu? frågade vi oss. Jo vi tar båtbussen så klart. Den ligger häråt, sa nån. och vi gick ditåt.

Vi hamnade då i spännande kvarter där det byggs och byggs om en massa. Här är det gamla lagerlokaler/lasthallar till hamnen som gjorts om till riktigt lyxiga radhus. Och vad jag gissar är det en kajplats per boende precis framför sig. Inte illa.

Kan man bada här frågade dottern. Vi var lite osäkra men då kom några killar på SUP.ar och vi svarade ja. Det gjordes bomben för glatta livet tills…

himlen öppnade sig. Vi med kläder på oss slängde oss in mot närmsta husvägg men tjejerna som var blöta hade ju världens fest. Till blixt och åska for som galningar över himlen. Då kom de snabbt upp.

Badbåten hade slutat gå där vi var så en snabb busstur hem för ett gäng blötingar blev det. Men mätta var vi så det blev bara te och mackor den kvällen. Smörrebröd faktiskt.

Köpenhamndag, del 3: Ørstedsparken & Torvehallarna

Dagen som blev lång fortsätter, först Carlsberg och sen Cisternerna å Köttbyn för att nu gå till något riktigt matnyttigt; Torvehallarna, eller Saluhallarna.

Middagsingredienser skulle köpas och vad är då härligare än att köpa det i saluhall? Klart vi ska dit. Så länge sedan jag var där så jag var beredd på att det skulle växt.

Och som vanligt är promenaden till målet ibland en vinst i sig. Jag bara älskar, älskar hur det är så mycket grönt i stadsbilden här. Varje gata, var och varannan fasad är klädd i något grönt. Klängrosor, vildvin, murgröna. Så fint.

Vi tog vägen genom Ørstedsparken vilket gav små ben en liten paus.

Och ögonen något väldigt vackert att vila sig på de med. Så mäktigt med dessa gröna lungor som får vara som oaser mitt i en brusande stad.

Och så klart får äldste sonen nya vänner. Vet inte vad det är med honom men alla djur, på både fyra och två ben, älskar honom. Här kom en lite sothönsfamilj fram till just honom.

Och sen var vi då framme vid saluhallarna. Och ja, de hade växt till sig rejält i omfång sedan jag var där. Minns inte ens vilket år jag var där. De öppnade 2011, kan det ha varit precis då? Måste kolla mina gamla fotoalbum för det var ju innan jag började blogga…

Att handla på torg, i saluhall och hos gårdsbutiker – kan vi inte bara enas om att det ändå är bättre än stormarknaden? Måste lova mig själv att gynna små butiker och handlare mer.

Man äter ju med ögat och jag tror att smaklökarna mår bra av att handla så här också. Fattar att vardagen kräver sina snabba lösningar men helgen – den kan väl få börja med att man står här och väljer sina tomater under bar himmel. Förlåt, nu svamlar jag.

En kronärtskocka i kruka som fått blomma. Vackert som sjutton.

Vi kom rätt sent och stånden började stänga men handeln pågick för fullt ändå. Och det slog mig hur lik denna saluhall är med den i Lyon, vi var där i påskas HÄR. Kan gissa att den mäktiga världskända hallen i Lyon gärna får stå som modell.

Minns genast den goda grillade fisken vi åt i Skåne. Kan man göra favorit i repris i Danmark? Klart men denna kväll var det moussaka som stod på vår meny.

Ostar. Man ska alltid ha minst tre olika sorters ostar i kylen. Jo, det bestämde jag nu. För fika i alla ära men överraska grannen med att bjuda på lite ostar med kex och marmelad och ni blir vänner för livet!

Innan avfärd hem igen behövdes det fyllas på med energi via danska bakverk och vilka bullar sen! Jag åt en snurra med smördeg, citron och vallmo. Mycket syrligt å spännande. Kanske jag skulle själv ha haft i söt vaniljkräm för det blev lite för syrligt tillslut.

Och tanka pappakram är också bra för vidare promenad.

Men det blev metron hem tillbaka. Nån motta på promenerandet får det vara.

Hörs snart igen från Köpenhamn!

Köpenhamndag, del 2: Cisternerna & Kødbyen

Då fortsätter jag med reseberättelsen från vår matiga första dag i Köpenhamn. Efter att besökt Carlsberg och fått varsin god glass gick vi bara några meter upp för ”berget” och över gatan så var det en grön port rätt in i den vilda skogen.

Ja så kändes det faktiskt men det var en av de många ingångarna till Söndermarken.

Efter en liten bit i skogen öppnades naturen upp till en fin allé upp till Fredriksberg. Men vi skulle stanna halvvägs.

För här under ligger nämligen det vi var pop väg till: Cisternerna. Så många som tipsat om detta.

En liten glastriangel, inte mer än detta, mitt på ängen var det enda som visade att det var något på gång här. En liten blygsam entré ner till den nu tömda vattenreservoaren. Den som när Köpenhamn blev kulturhuvudstad 1996 gjordes om till konsthall.

Lite blött fortfarande men alltså wow vad häftigt.

Nu var det konstnären Chiharu Shiota som skapat de mest imponerande installationer.

Trådar i oändlighet har knutits och bundits samman.

Helt otroligt alltså. Jag anser mig själv vara pysslig men detta…! Wow!

Utöver de där bona av spindelnät (eller vad det skulle se ut som) var det snurrande klänningar och grafiska verk som hängde i taken. Helt tyst, bara vatten som sprutar och verken som snurrar. Mäktigt.

Och rummen är så spännande. Detta var ett toppenbesök.

Lite skönt att ändå komma upp på ytan och få frisk luft, se solen. Och känna att magen kurrade.

Nu blev det promenad genom Carlsberg igen, tillbaka mot stan och siktet inställt mot Köttbyn/Kødbyen.

Jag älskar detta område. Som den funkisfantast jag är så klappar mitt hjärta för arkitekturen men sedan är jag så själaglad över hur Köpenhamnarna låtit allt vara. Fasader, färger och allt kakel som är i varje butik är kvar. Som en stad i staden.

Kusiner. BFF

Kött och fläsk. Ganska tydligt fokus här va?!

Så många val av restauranger. Nån ville ha fisk, nån ville ha taco men alla kunde enas tillslut om att hamburgare ändå var gott. Och när nån sa att Tommi’s Burger Joint utsetts till Islands bästa ville vi testa.

Och helt plötsligt gick sval sommar från het sommar. Jösses vad varmt det blev på uteserveringen på enormt kort tid.

Don’t be afraid to fart while peeing. Rain usually comes with thunder! Älskart!

Detta gillar jag: Massa olika tillbehör i en bar och med små pappkoppar tar man för sig. Smart, smidigt och perfekt för att skapa sin egna perfekta burgare.

”Ska jag ta en bild på dig?” frågade maken. Jag tror jag hann säga ja…

Och där skulle man kunna tro att dagen var fylld och färdig men icke! Vi hade mer kvar på vår lista. Så du har en del tre att se fram emot snart, ha ha.

Första dagen i Köpenhamn, del 1: Carlsberg

Okej Köpenhamn – ge mig nu allt du har! verkade vi skrika när vi vaknade den första dagen för när jag ser i min bildmapp så maxade vi dagen så rejält att jag inser att jag inte kan göra endast ett inlägg från dagen. Du skulle storkna. Det blir uppdelat helt enkelt.

Hur som helst, att vakna med eget boende ger ju att man ska göra egen frukost och som gammal frukostvärdinna på hotell tar jag detta på fullaste allvar, det vet du vid detta laget eller hur?

Maken föreslog att vi skulle köpa färskt bröd och det bästa, som vår hyresvärd nämnt, bageriet hade sommarstängt så det blev Emmerys. En kedja av butiker med både brödföräljning och kafé. Vi lämnade huset tyst då alla andra sov. Bra med elbil då som liksom smyger iväg helt i tystnad.

Olika sorters frallor samt ett riktigt dansk rågbröd kom med hem i stora papppåsar.

Med fransk marmelad blir det väldigt mycket ”utomlands” vilket man ju vill känna när man reser.

Upp bullades en buffé som jag alltid gör och sedan var det bara att invänta att resten av huset skulle vakna.

Den fina bakgården som delas av samtliga hus på gatan, varje kvarter har en stor innegård men uppdelad i sina egna bitar. Vår hyresgäst hade trädäck med plank medan andra hade stenlagd yta och endast träd som ”staket”.

Och så lite underbart danskt porslin på det.

En son vaken. Lockas lätt upp och ut med Nutella. Endast på sommarlovet. Nöjd pöjk.

Frukost bortplockad och städad. Nu ska vi greppa stan och det vädret och önskningarna gav var först en tur upp i de gamla bryggeriområdet Carlsberg. Där man ja, brygger Carlsbergs öl.

Hälsa på grannen som var mycket vänlig och hjälpsam. ”Då har jag svenskar på båda sidor. Det är hyresgäster på andra sidan också ha ha!”

Kan vi gå snart???

Vi tog tunnelbanan, eller metron som den heter här.

Och det är en upplevelse i sig då den är förarlös och man liksom sugs in i tunneln.

Men helst vill man strosa så det var ju tur att det var en fin promenad till Carlsberg sedan.

Och på en gång slås jag av vad som är annorlunda med Köpenhamn och Stockholm – alla planteringar, vilda och menade, längs med husväggarna.

Och här är det då: Carlsberg. När det byggdes låg det långt från stan och på ett berg. Nja, i Köpenhamn finns inte direkt några berg men en höjd i alla fall. Och det var för att om bryggeriet skulle kunna göra bra dryck behövdes bra vatten och vatten är ju alltid bäst direkt från källan och högt upp.

Otroligt imponerande bygge detta. Och ständigt denna fråga: varför byggs det inte sånt här idag? Jag menar inte i stilen utan att det byggs med mening att lämna efter sig ett avtryck, göra något så beständigt. Så klart handlar det om pengar men jag kan inte annat än att bli lite ledsen att det inte kan skapas sådana här mästerliga hus längre.

Titta där uppe under taket – mellan pelarna till vänster står en staty av ett par. Det är Carl Ottilia Jacobsen. Carl Jacobsen är alltså sonen till grundaren och som tog det nu världsberömda danska ölmärket till nya höjder. Läs mer om den lite dråpliga historier mellan far och son HÄR.

Det syns inte på denna bild men Carl som står till höger och tittar rakt fram medan Ottilia till vänster tittar på sin make. Rätt tydligt hur saker och ting var då…

Och elefanterna! Fyra elefanter bär upp porten. På en sida med bollar och den andra utan.

Tog mig ett tag att se illustrationen på sidan av elefanten. Dessa gjordes 1901 till deras försvar. Men det högg till i hjärtat när jag såg. Att man låtit det vara kvar – men som sagt, utan politisk koppling då kan jag tro.

Glad Helena på helig ölmark. Jag dricker gärna öl. När jag å maken träffades och dejtade på restaurang beställde han vitt vin och sallad och jag öl och kött. Inte ofta vi fick rätt när servitörer skulle servera.

Jag är mycket glad över att de alkoholfria ölsorterna numer är supergoda. Mycket god måltidsdryck och mitt ofta-val på sommaren just. Så läskande.

Inte lätt att vara 13 och 8 med kultur- och arkitektintresserade föräldrar. Nu får de bestämma.

Så lämpligt då att ett glasskafé låg precis där!

Alexanders bistro med den goda glassen från Peter Beier.

Ah men mums!

Och kolla struten! Den var liksom fyrkantig i sin öppning och med loggan inpräntad. Sånt går jag igång på – det där lilla lilla extra.

Påfylld energi och vidare äventyr. Och det vi skulle till måste jag säga är en av de häftigaste utställningarna jag sett. Återkommer inom kort med det.

Äntligen Köpenhamn! Nu ska vi hygge oss!

Hej från Köpenhamn! Nu har vi tagit oss över sundet och hyr ett magiskt härligt hus ihop med makens bror med familj. Vår sommarresa fortsätter nu i Danmark.

Ska bli så härligt att spendera en hel vecka i en av mina absoluta favoritstäder. Jag fick ju så många bra tips från er när jag frågade så vi har kanske lite för mycket på vår önskelista för att hinna en vecka men det är ju ett lyxproblem.

Bilfärjan över från Helsingborg till Helsingör som går alldeles för fört. Man hinner köpa gigantiska påsar av godis och sedan måste man tillbaka till bilen för att åka av.

Vår gata. Långa rader i flera kvarter av sk townhouses. ”Det ser ut som där Harry Potter bodde” sa nåt barn. Ja, det är lite engelsk över detta.

Blomstrande små trädgårdar framför husen. Vissa mer ambitiösa än andra.

Smala höga hus ger många trappsteg. Bra för konditionen.

En soffa vi gärna hänger i!

Ett kök vi gärna lagar mat i. Vår plan är att äta luncher ute och middagar hemma. Vi är nio pers så det är då mysigare att, laga tillsammans och äta hemma tillsammans.

En mycket härlig fastbygd kökssoffa vid det långa bordet.

Mest tappa-andan-aktigt var de härliga gårdarna som blev mellan husen.

Dansk middag som introduktion

Vi lämnade bagage ouppackat och gick till närmsta matbutik. Att resa tar på krafterna och middag var prioritet nu.

Väl i butiken så slog det maken – vi gör så klart flæskesteg i ovn. Fläskstek med knaprig yta ihop med rödkål, saltgruka, äppelmos, skysås och kokt potatis. Kan vara det godaste jag vet från Danmark. Jag har ett grymt bra recept som jag kan lägga upp om nån vill ha.

Så galet gott detta. Vi hade det på vår danska jul när det var pandemi-jul och vi endast var fem runt bordet.

Knaske inte kan bli mer danskt än detta?

Ja men då var det serverat och jag kan väl säga att vi nu verkligen landat väl.

Hela liga, så taggade.

Och just det – så klart var hemmet fullt utrustat med enorma mänger tallrikar, skålar, fat, koppar från mitt absoluta favoritmärke vad det gäller sånt; Royal Copenhagen. Något du lär tja märkt om de läst min blogg kanske?

Uno, en självklarhet i ett läge som detta.

Åh vad glad jag är över att äntligen vara här. Som jag längtat efter denna vecka.

Kvickbadet, gårdsbutiker, grillad fisk & aioli monstre

Hur mycket Skåne kan man få in på en dag? Ganska mycket skulle jag säga. Vår sista dag i Skåne innan vår sommarresa går vidare blev riktigt maxad.

Varje år tar vi en baddag på Kvickbadet. Älskat av både stora och små. Långgrunt så det förslår så småbarn badar säkert, roliga hopptorn och flytmojänger som får kidsen att älska badet samt och det är sköna platser att ligga på på både sand, gräs och brygga. Och sen inte att förglömma, som min dotter säger; i strandkiosken har de Sveriges godaste potatismos!

Men jag valde inte korvmojen till lunch utan den helt fantastiskt goda falafelvagnen. Kanske min tur att säga: Sveriges godaste falafel!

Så där ja, ett stycke smarrig sommarlunch ackompanjerat med ljuden av barn som gör bomben, pensionärer som sitter i brassestolar i ring och lyssnar på rock, cyklar som plingar och måsar som vakar.

Allt kul måste ha sitt slut och nu var det dags för middagsinköp. Och det skulle göras på allra bästa sätt. Så kanske det blev ännu kuligare nu, ha ha.

Nämligen att åka till olika gårdsbutiker. Jag har skrivit ett inlägg om det HÄR.

Lilla försäljningen Brunnby är en favorit.

Baggers likaså. Väldigt ordnat och fräscht. Vi saknade gulbetor som var på vår önskelista:  ”Kom tillbaka imorgon, då drar jag upp nya” blir svaret då.

En ny bekantskap för oss i år är Gårdsbutiken som här i hop med Trädgården på skäret.

Och sedan åkte vi till Mölle fiskrökeri för dagens fångst. Det skulle bli kokta grönsaker med grillad fisk och en massa aioli. Dvs en Aioli Monstre!

Det blev havsruda också känd med namnet seabream. Fylld med dill, persilja, salt, citron, vitlök.

Äldste sonen var fiskansvarig och det gjorde han med den äran.

Många sorters grönsaker kokades men den grillade fisken fick sällskap av stora skivor zucchini.

Spetskål, rödbetor, färsk lök, vaxbönor. Allt från närområdet. Så ofantligt gott.

Och så klart en hel drös färskpotatis. Barnens favorit – de längtar alltid efter Skånepotatis som de kallar den.

Och till allt detta då en rejäl klick aioli. Mycket vitlök ska det vara och riktigt krämig också. Mums, detta är sommarmat!

Middag inomhus – inte en vanlig syn men denna sommar har verkligen vädret skiftat så galet mycket och snabbt. Från att bada och svettas mitt på dagen till att huttra och tända levande ljus på kvällen.

Vädret till trots var det en strålande avslutning på vår Skånesommar. Nu går vår sommarresa vidare. Över sundet. Ses där!

Skåne igen för mellanlandning med italienska vibbar

Det var svårt att lämna Slussen, det ska medges, men med ett löfte om att återkomma nästa år och med vetskapen om att vi ju har massa härliga äventyr kvar , framför oss, så är vi nu på mellanlandning i Skåne igen. Tillsammans med delar av makens familj.

Efter en skön natt och med kärt återseende så vaknade vi upp till sommaren. Blås upp badmadrassen, packa picknickkorgen och smeta på solkräm för nu ska det badas!

Det är dessa dagar jag alltid längtar till de mörka månaderna. Säkert nån som känner igen sig.

Blåa skuggor, varma strålar.

”Oooookej, var ska vi lägga oss???” Vi var inte ensamma om att vilja bada, ha ha.

Jag önskar att jag var en sådan som läste ikapp klassiker eller prisvinnande författare men på sommaren blir läsningen liksom mellan bad och ”mamma kan du spela fotboll med mig” så jag har nu mer en egen tradition: första storhandlingen på City Gross som är vår närmsta butik här köper jag ett gäng pocketar i en sådan där pappställning. Skön, enkel och spännande läsning. Sommarläsning.

Här blir jag kvar. När jag blir varm badar jag, när jag blir kall värmer jag mig. På repeat.

Och där hamnade han.

Nytt för i år är olika foodtrucks och denna Vanilj och Choklad har blivit poppis. Italiensk gelato med många spännande smaker.

Men han väljer ändå alltid vanilj…

Värmen, badet, glassen (eller förlåt; gelato) gav mig vibbar av Italien. Kvällens middag stod jag å men för så det skulle bli en favorit; pasta med salvia. Till det tunt skivad fläskkarré rubbad med citron samt en tomatsallad. Och för att det fanns fina padrones i butiken åkte de med också.

Samt en ny grill behövdes. Montering pågår.

Melon med lufttorkad skinka samt rostade pumpafrön och en sval Aperol. Inte dumt alls.

Efter att grillen lyckades monteras ihop med en gammal del som saknades till den nya så kom grillen igång.

Och var det ödet eller hade jag det i bakhuvudet att middagen skulle bli italienska flaggan?

Full pott!

Ja sämre ”mellandagar” kan man ju ha. Det kanske är just de där dagarna som man inte satt några krav på som blir de bästa?

Slussens pensionat i 3,5 timmar var som en vecka

På vägen från Hammarö, Värmland till vårt mellanstopp i Skåne så tog vi lunch på Slussens pensionat. Maken har lärt känna David Lagerqvist, en tidigare årets kock, som är en av ägarna och ville hälsa på för en lunch. Och vilken fullträff det var, jag älskar att han har så trevliga vänner med så fantastiska arbetsplatser. Alltså WOW!!! Jag kan inte med ord slänga mina kärleksförklaringar till detta ställe mer än att citera min dotter när sista biten av lunchen var uppäten: ”Vi bara måste komma tillbaka hit!” Jag instämmer med kraft.

V parkerade bilen nere i en liten hamn och jag undrade om vi verkligen var på rätt ställe. Men efter en promenad över kullen mötte vi det gamla fina pensionatet.

Och det ligger precis vid bryggan och verandan är på pålar i vattnet så mer vid seaside går knappast att få.

Min pappa spenderade alla sina somrar på pensionat som barn och berättat de mest underbara, och trygga, historier så jag har en väldigt romantisk bild av dessa ställen. Och vad jag såg så var detta precis allt jag drömt om och lite mer.

Så otroligt fin läge och så skön stämning.

Vi anlände väldigt sent för en lunch och väldigt tidigt för en lunch så vi fick perfekt plats på verandan med vågskvalp under fötterna.

Vi beställde smårätter för att dela och David presenterade. Mums på alltihop.

Lill killen som älskar allt från havet hade aldrig ätit något godare än de där musslorna.

Salta friska sardiner på rostat bröd med grillad citron. Ibland är det enklaste det allra bästa.

Slarvsylta som fick äldste sonen att göra volter.

Färskpotatis i hollandias. Lita på mig när jag säger att det var magiskt gott.

Slussens pensionat är kanske mest känt för sina konserter. Varje kväll är det livespelning här och vi fick en liten försmak av kvällens spelning när det var soundcheck av Tingsek.

Och det är få svenska artister som inte spelat här. Detta är legendariskt. M ånga av våra nu mer mest kända artister har spelat här med sina första spelningar.

Så kul att kolla in alla bilder. Många kända och spännande gig så att säga.

Mat i all ära emn bad lockade så klart när badbryggan låg på armslängd avstånd från restaurangen.

Happy Helena.

Vatten klart som i Grekland.

Och med ett rikt liv som fick sönernas fulla intresse.

Vilket ställer alltså! Huset, läget, maten, musik, klipporna, stämningen. Ja jag vet inte hur jag ska säga det mer än att jag blev helt tagen.

När klockan tyvärr gick mot vår nackdel var vi verkligen tvungna att slita oss. Vägen till Skåne var fortfarande lång och den kom vi inte från.

Men med väldigt glada själar sa vi på återseende till Slussen och om jag inte tar fel så lär vi komma tillbaka snart igen.

Sista middagen i Värmland. För denna gång

Då var det dags att säga hej då till den fina gamla prästgården här på Hammarö som varit vårt hem för några dagar på vår sommarresa. Äventyret fortsätter och nya destinationer väntar.

Och jag är lite tagen över det inlägg jag skrev om att hyra stuga istället för att äga här om dagen blev så uppskattat. Fått enorma mängder meddelanden från likasinnade och allra mest så glad över de som hälsat att de nu fått upp ögonen för det här med att hyra. Finns så många magiska hem och hus på olika sajter att drömma sig bort i.

Vi fick tyvärr inte något vidare väder här i Värmland så det blev inte de där långa dagarna med vågskvalp som jag hade hoppats men det är inte Hammarö eller Värmlands fel. Så det blir till att komma tillbaka.

Vistelsen här avslutades i alla fall med en riktigt härlig och solig, om än lite kylig, grillmiddag vid huset.

På bara våra få dagar här har vi sett vilken fantastisk uteplats för middagar det är här på framsidan av huset. Underbart kvällsljus.

Färsbiffar av nötkött som ser avancerade ut men den röda färgen kommer av röken från grillen. Till biffarna var det grillad halloumi, kokt färskpotatis, tzatziki och grönsallad.

Grillade persikor med vaniljglas och kokta jordgubbar till efterrätt.

Och där försvann solen i alla fall.

Och där var den tillbaka. Hej hej från mig.

Och en sådan där sak som är lite kul och spännande med att hyra: kylskåpet visade sig vara rejält kallt på översta våningen så jordgubbarna hade frusit till första frukosten. Tinade fin men de var då helt såsiga. Inte dåliga på något sätt men helt mjuka. Jag kokade dem ihop med några nektariner och vips blev det en härlig jordgubbssås. Der fick bli en härlig fruktig efterrätt det.

Ja, detta firade vi av Värmland med. Pampigt värre. Nu går resan som sagt vidare.

Fredagslåda fylld med säsongsskördar

Sommaren bjuder nu på så mycket. De som odlat kan skörda och njuta av solmogna frukter och bär. Och för oss som inte har egna odlingar så är det bra priser i butiker och på gårdar på närodlade varor av samma slag. Det är dags att ta tillvara!

Så veckans fredagslåda blir helt sonika en blandning av detta från arkivet. Hoppas det inspirerar!

Gurk-burk

Underbara gurka. Allas favorit men inte alltid den får så mycket kärlek som den förtjänar. Lägg in den och njut av den länge. Jag har två olika inläggningar, vilken passar din smak bäst?

Färsk inlagd gurka med ättika
Saltgurka inlagd med pepparrot & vinbärsblad

 

Inlagda tomater

Här kommer en inläggning som tar tomaten till nya nivåer. Och burken sen; så vacker även den ju under tiden. Om man får vara så nördig… Se recept HÄR.

Inlagda körbärstomater

 

Frostade vinbär

En delikat sorbetliknande efterrätt som ropar sommar. Detta måste du testa om du inte gjort det. Eller har du som min man liknande minnen? Läs recept HÄR.

 

Den första äppelskörden 

Kanske du har ett äppelträd som fäller massa äpplen redan nu? Gör god kaka med fallfrukten. Receptet HÄR

 

Pajen som får ett ”wow” av alla

Pajer kan man aldrig göra för många och nu finns det blåbär i våra skogar. Nyttja allemansrätten på bästa sätt och fyll en paj! Receptet HÄR.

 

Björnbärskompott – i tårta

Björnbär i butik är en lyxvara och med det vill man ha den som den är men har man eller hittar man ett snår har man funnit guld. Svart guld. 

Gör en god kompott som bland annat passar i tårta. Läs receptet HÄR

 

Som vanligt hoppas jag min fredagslåda inspirerade. Ha nu en fin fredag så hörs vi inom kort igen.