Fotomodell för en dag & jag gör upp med mitt 15-åriga jag

”Vi ska spela in reklamfilmer och undrar om du skulle kunna tänka dig att vara med?” är en fråga som dimper ner i min mejlkorg. Jag frågade vad de önskade använda mig till. Ska jag göra ett samarbete på instagram, dokumentera till bloggen, styla för inspelningen eller vad ville de och trodde att jag skulle kunna bidra med. ”Vi önskar att du är vår modell” var svaret.

Nu kanske du som läser detta tror att jag tar lätt på detta då jag fotar mig själv och står framför kameran väldigt mycket i och med att jag valt att starta blogg och instagram men så är det inte. Att fota sig själv med sin egna kamera, med självutlösare helt ensam är ju inte samma sak som att vara fotomodell där det är massa människor bakom kameran, nån som sminkar och fixar hår, nån som har koll på det jag gör, att det inte är jag som bestämmer utan det är nån annan som har ansvaret och regisserar mig.

”Vet de verkligen hur jag ser ut?” var det enda jag tänkte på. Vi har inte träffats live så är de säkra på att de hört av sig till rätt Helena?

Jo då, det var mig de önskade och jag var för nyfiken för att inte säga ja. Wow, mitt första fotomodelljobb.

Varför detta är lite av en stor grej är att jag är över 48 år så det är liksom inte så att jag fått så många sådana här frågor och jag har väldigt klara minnen från en tid när jag trodde att jag faktiskt kunde bli modell. För jag är ju lång, alla sa det; du borde bli modell som är så lång. Men så klart räcker inte bara det…

Jag gick i åttan när jag via min 13 år äldre bror som jobbade på en reklambyrå göra ett jobb för HM. De behövde några ungdomar som kunde vara med på en Rockyannons. Minns du HMs underrvarumärke Rocky förresten? Stentvättade jeans var hetaste mode där i slutet av 80-talet.

Den fotograferingen gick så bra så vips satt jag på ett flygplan till Frankrike. Hur gick det till??? Är det nu jag blir modell? tänkte jag. Detta var precis den där tiden när begreppet supermodell kom och var ju var och varannan tjejs dröm. Blir den min?

Jag står i en hotellkorridor i Frankrike med en massa folk omkring mig (varför vi inte är inne i ett rum kan jag inte minnas) och jag har på mig de kläder som ska fotograferas. Allt känns väldigt spännande och vuxet.

”Nä men henne kan vi ju inte ha! Hon är alldeles för bred om rumpan!!!” säger någon bakom mig.

Här skulle mitt liv kunnat ta en vändning. Om du sett filmen Sliding Doors så är detta min dörröppning och jag skulle välja vilken dörr att gå genom. Jag kunde välja dörren som sa ”Helena, det är fel på dig, du måste bli smalare för att passa, för att de ska välja dig.”

Men min dörr sa: ”Men va f*n, upptäckte de det nu? Kunde de inte ha kollat om kläderna passade mig hemma i Stockholm??? Helt onödigt att dra med mig ända hit ju.”

Det tog mig många många år att inse att jag där och då kunde haft ett annat livsöde. Många tjejer runt mig i den åldern mådde dåligt och straffade sina kroppar men av nån anledning (självkänsla? trygg omgivning?) så tog jag inte in den väldigt vidriga kommentaren som kritik. Detta är jag så glad över och tackar mig själv för.

Och jag är också glad över att jag fortfarande är nyfiken på vad livet kan ge. Att få frågan om att vara modell idag är som sagt för spännande att säga nej till. Ska bli spännande att se resultatet. Tack finaste teamet för att ni ville ha med mig.

Imponerande mängd prylar för att få fason på mig dock, ha ha.

Vintage glasskupor – helt klart mitt bästa loppisfynd

Jag känner vittring, ser i hyllan bland äggkoppar i orange plast och rivjärn som sett bättre dagar något som blänker. Jag kan känna doften av en italiensk gelateria, är mitt byte inom räckhåll?

Snabbt som jag bara kan utan att någon annan ska förstå min iver, och komma före, lyfter jag upp en blank gudomligt vacker glasskupa. 10 kronor styck! Jag ser att det står tio stycken på hyllan. Snabbt ser jag siffran 100 i mitt huvud samtidigt som jag också ser siffran 150. För det var vad jag betalade för en på Åhlens. En i jämförelse tråkig, nyproducerad glasskupa utan historia.

Detta är min 20 taggare! Jag tar tag i alla tio och försöker för kassörskan inte visa min lycka. Hon skulle ju då få för sig att höja priset. Sånt tänker jag där och då. Kanske inte är så smickrande tankar men här i stunden är jag som ett vilddjur som precis satt tänderna i något saftigt. Primitivt.

Med darrig hand tar jag emot den trasiga papperskassen som nu är fylld av rostrfritt stål. För mig så är det guld. Åh denna materiella lycka!

Jag ber om ursäkt redan nu. Jag tror alla mina bilder kommer ha med en eller tre glasskupor.

Eller det kanske inte alls är glasskupor? Det kanske är grapefruktkupor???

Tänk vad ett litet besök på en gårdsloppis i Sörmland kan göra en glad!

Mina Gotlandstips samlade i ett inlägg

Kanske jag kan komma med något Gotlandstips till dig? Om du ska dit i sommar eller önskar det för framtiden så har jag samlat ihop det jag har här på bloggen i ett och samma inlägg.

Jag länkar här till långa och många inlägg. Håller mig kort nu då själv inläggen är så matiga – su du får läsa mer där för full info och massa bilder.

Och HÄR så är det man önskar av Gotland.

Mina Gotlandstips samlade i ett inlägg

Kalkstensstränder, inlägg etttvå.

 

Suderstrand, Fårö.

 

Heldag på Fårö och Lauters.

 

Norsta Aurar, Fårö

 

Hotell Stelor, inlägg ett och två.

 

Paviken.

 

Kalkstensbrott.

 

Smöjen.

 

Cantina y Casitas.

 

Kutens & Tati creperie.

 

Fika och pizza på Rute Stenugnsbageri.

 

Prima gård.

 

 

Fint och fult.

Skulpturfabriken.

 

Bungemuseet.

 

Pensionat Holmhällar.

 

Djupvik.

 

Blomstrande väggrenar.

 

Medeltidsveckan.

 

Ja där hade du en hel del. Hoppas det kanske gav något som var nytt, eller lockade.

Skördat mitt livs första mangold & njöt god middag

Ja jag ska på intet sätt säga att jag är en odlare eller vidare grön om fingrarna, det vet du nog vid det här laget. Men stolt över den mangold som ändå har odlats och skördats här i funkiskåkens lilla trädgård, det är jag.

Jag hade kanske sett att mangolden skulle fått lite kraftigare stjälkar men jag tror jag planterade dem för tätt. och till nästa gång ska jag också se till att ha även röd mangold. Så vackert med olika färger på stjälkarna ju.

Som sagt, lite för tätt.

Och så här tätt mellan katterna ser vi inte ofta. De håller sig som bekant helst på olika sidor om huset och på olika våningsplan. De är för roliga de där.

Nöjd förortsbonde.

Och middagen blev då åt det japanska hållet. Rå fisk, lätthalstrad lax och tonfisk och sen då stekt mangold. I sesamolja och soya samt vitlök och sesamfrön. Inte svårare än så för att få den allra godaste mangolden tycker jag.

Och de där hjälpgrejerna till pinnar för barnen är så bra förresten. Finns att köpa i asiatiska butiker samt på vissa sushirestauranger.

En liten kille som tar sig en bit rå lax han med. Mums för Bernhard.

Pang tjong vad gott!

Tänk vad den lille trädgården levererar ändå. Tack för det!

Mängder av tips till Köpenhamn – de jag fick av er

Köpenhamntips! Det var det jag bad er om och jösses vad jag fick svar. Så otroligt många och utan inbördes ordning eller något som helst smart sätt kommer jag nu lista alla och ha som minneslista. Och för er som också ska till Köpenhamn vill nog gärna ta del av den. Lägg till något i en kommentar om det är något du tycker saknas.

Mängder av tips till Köpenhamn

Utflykter:

• Tivoli, glöm inte att äta bakelser på Cakenhagen!

• Bakken, Europas äldsta tivoli (ligger i närheten av Bellevue sandstrand… norr om)

• Gillar ni sagor så ta er förbi ”lilla havfrue” vid vattnet.

• Gå en runda runt kastellet (ligger i närheten av den lille havefruen).

• Gå till Glyptoteket den dag det är gratis inträde, om man är intresserad av bl a Egypten, 

• Ett supertips är att hyra cyklar. Köpenhamn är en gigantisk cykelstad.

• Cykelguidning! Jättemysig att cykla runt med en guide som stannar, man köper korv, stannar vid slottet, kända platser osv

• Cykel ut till Refshaleöen, för lite liknande känsla som Kødbyen och kanske ett dopp?

• Utflykt till ön Møn! De vita kritklipporna Møns Klint på ön Møn är fantastiska och det jättefina museet där.

• Gå en tur på hele området ved Christiansborg, ind på ridebanen og især ind i den ’hemmelige’ have ved det gamle Kongelige Bibliotek – perfekt spot til en fika/picnic.

• Christiania, om man går igenom det ”läskiga” området kommer man till en fin sjö och massa små mysiga caféer! 

  Rundetårn är en upplevelse för både barn och vuxen! Häftig utsikt över Köpenhamn!

  Tips på Parker är Kongens have med botaniska trädgården.

• Ta en klassisk båt-rundtur från Nyhavn är ett bra sätt att se lite. 

• Ta tåget till Hilleröd och besök Fredriksborgs slott. Ett stort renässansslott fyllt med porträtt och med stor slottsträdgård 

• Stevns klint i Höjerup (bildgoogla!) som dags/halvdagsutflykt med bil.

• H C Andersen och Kirkegaard ligger begravda på Assistens Kirkegård om man vill se deras gravar…. 

• Besök Kirkegårds kyrkogård, magiskt vackert, ta med filt och något gott att äta.

• Hyr båt hos GoBoat Copenhagen och ta med picknick ut, eller ta en tur med Hey Captain. 

• Ta tåget till Hellerup och stans bästa museum för barn i alla åldrar, Experimentarium 

• Ta tåget till Klampenborg och gå en vacker tur i Dyrehaven och ät lunch/fika på tex Peter Lieps Hus

• Gå på den lilla gatan Verdamsvej inte långt från Köpenhamn C. Där hittar du en bit av Paris och en magisk liten blomsterhandel som är ren ögonfröjd. Inte långt därifrån finns Köpenhamns minsta hotell, även det en söt sak.

• Gå upp i det snurrade tornet på Vor Frelsers Kirke

• Gå en tur i Botanisk Have

• Längre ut: ta bilen en timme upp till Nordkusten, tex vackra Heather Hill, byn Hornbæk eller Tisvildleje.

• Bellevue strand (vit lång sandstrand i Klampenborg)

• En promenad i Vennelyst koloniområde 

• Ni måste ta en tur till Skovtårnet, ca 50 min söder om Köpenhamn. Häftig arkitektur!

 

Shopping:

• Tage Andersens butik.

• Shopping på Magazin du Nord är ett måste! Även shopping på Illum är cooooolt!

• Flera second hand och antikvitetsaffärer runt omkring Norrebro

• Du skal selvfølgelig besøge loppemarkedet lørdag ved rådhuset på Frederiksberg

• Gå på Strædet istället för Strøget – massa små fina designbutiker + caféer mm

• Skjalm P på Nikolaj Plads, her finder du skønt køkkengrej og interiør.

• Kunst og Køkkentøj i Østergade er creme de la creme for en som går op i lækkert og gedigent køkkengrej.

 

Museum:

• Ordrupsgaard med Finn Juul museet. 

• Cisternerne  i Söndermarken, väldigt annorlunda ställe, ett underjordiskt museum eller snarare konsthall som huserar nere i gamla vattencisterner. 

• Museet Louisiana, det är bara en kort tur utanför Köpenhamn med park vid vattnet. 

• Utöver detta rekommenderas Botanisk Have och Statens kunstmuseum

• Experimentarium och den Blå planeten (för barn och vuxna) i alla åldrar 

• Carlsberg bryggeri

• Planetariet är en spännande upplevelse för barn.

• Thorvaldsens museum är också intressant om man är lysten på sådant. Förutom alla skulpturer så var han också egyptolog.

• Karen Blixtens museum.En fantastisk historia och även en del idéer till inredning

  Post och telemuseet med trevligt fik/restaurang högst upp med en fantastisk takterrass – boka bord.

 

Restaurangtips:

• Wolf and konstantin är alltid mysigt!

• Resturangerna runt Kødbyen, Ett upprustat industriområde centralt i stan men massa trevliga barer och restauranger, men boka bord om det är kvällstid, annars lunch.

• Torvehallerne dvs saluhallarna är otroliga! Så mycket god mat att titta på och äta av.
Tag Hallerne dagen inden hjemrejse, for I fristes uden tvivl til at købe diverse med hjem.

• Helt klart åka över till Reffen för lite street food- lagom flummigt med flottig mat och skön gungmusik!

• Bedste smørrebrød er: Kronborg, Schønnemann og Told og Snaps. 

• Byens bedste Sharwarma og Falafel på Frederikssundsvej i Konya Kebab.

• Peder Oxe, ett klassiskt hak

• Riktigt bra smørrebrød och dansk husman bör du besöka Restaurant Amalie och Frk. Barners kælder

• Selma för sashimi

• Is! (Glass) Hansen is, Kødbyens is, Ismageriet og hos Café det vide hus.

• Norrlyst restaurang är sååååå bra!

• Boka middag på Kulturtårnet 

• Ät smørrebrød på Palægade, bra lunch sitt helst ute och titta på folk

• Kadeau, Michelin restaurang – det nynordiska köket

• Mikkeller bar i Vesterbro!

• Alouette, grymt bra mat

• Ljuvlig frukost på Fars Dreng, det kan jag rekommendera

• ”Köbenhavnerkafeet” som även det ligger en tvärgata från Ströget.

• Eiffel bar – Christianshavn

• Restaurang Sankt Anne – klassisk smörrebröd restaurang. Såå gott!

• Bryggeriet. Nära Tivoli. Bryggeriet är känt för sitt stora utbud av öl och revbensspjäll.

• Middag och drink på Vaernedamsvej!

• Sen pizza & vin på Mother i Kodbyen är ett måste

• Nôrrebro med de mysiga caféerna på Blågårdsgade och Ravnsborggade

• Drinkar på K Bar sen

• Mad & Vin i Magasin er også slaraffenland for en Foodie. Er I til asiatiske specialvarer, så er Vesterbro/Istedgade særlig godt.

• Det gamla konditoriet La Glacé, Köpenhamns och kanske hela Danmarks bästa konditori. Fantastiska bakverk

• Canalcafèen för smørrebrød! Autentisk stämning och så gott! 

• Måste bara prova att äta smørrebrød på Arbejdermuseet , en buffet med massor av olika slags smørrebrød. Dom är som små mumsbitar, så man kan smaka på många olika. Måste boka bord.

• Bastard Café – spillecafé med helt vildt mange brætspil

• Ved Stranden. Skön vinbar vid kanalerna vid regeringsbyggnaderna som har alla möjliga viner, trevlig och kunnig personal och tom vinglas till försäljning.

Ja, jösses, jag sa ju att det var en helt otrolig lista. Tack snälla alla som bidrog. Nu önskar jag att vi hade tre veckor istället för bara en där i Köpenhamn.

Fredagslåda fylld med semester

Juli och det är semestertider. Det finns tid att vara tillsammans, det finns tid att vara ensam. Få möjlighet att läsa en bok, laga mat i timmar och umgås med nära och kära.

Jag kommer här med några saker som jag tror och hoppas kan inspirera just nu.

 

Ta en guidad tur

Håller du till på västkusten i sommar? Då tycker jag du ska på en båttur där vi fiskade makrill och fångade krabbor, kolla HÄR.

 

Sommarmiddagarna ska vara enkla

Semester och hjärnan tar också ledigt. Vad ska man äta? Ibland vill man bara göra det enkelt. Men ändå lite somrigt tycker jag. Kolla in HÄR för en lista med 5 stycken härliga sommarrätter

 

Somrigaste gofikan

Det finns de där bakverken och godsakerna som är lite extra sommar och mandelkubb är en sån. Kolla HÄR för att recept.

mandelkubbmandelkubb

 

Låt inte sommaren torka ut frullen

Långa frukostar och lite komma-och-gå-liv nu så då kanske bröd inte alltid tas om hand på bästa sätt. Kolla in HÄR för mina tips på att förvara bröd på bästa sätt och hålla det färskt.

 

Skörda och tillaga

Förra sommaren testade jag en grej jag velat göra länge; steka fyllda zucchiniblommor, kolla HÄR. Det var så gott och kul och jag hoppas på tillfälle även denna sommar.

 

Enkelt, roligt och användbart

Ett lagom pyssel så här på semestern kan vara att göra linneservetter. Bara sicksack och raksöm, se mer HÄR, runt om och du får fina linneservetter. Bra att ha om det dyker upp många gäster kanske?

Filmjölkslunch! Barndomens sommarlunch varje dag. Men vad har hänt????

Så fort Sommarlovsmorgon var över på TV vid 10.00 stod mamma redo i hallen med väskan fylld med badlakan, senaste numret av Damernas Värld, sin stickning och min lilla baddräkt med kortspelsfigurer på, ni vet spader, ruter, klöver och hjärter. Samt en orange frigolitbox som var en kylväska. Den var i sin tur fylld med filmjölk, limpmackor med prickig korv och knäcke, en sockerströare samt plastuppsättning av tallrikar och glas i samma orangea färg. Det var dags att gå till stranden. Och stanna där till middagstid.

Om det inte var badväder var det ändå samma lunchmat bara att den serverades vid köksbordet.

Filmjölkslunch. Får man servera det idag? Det känns som om man ska vara lika avancerad till lunch som middag när man tittar i de glossiga månadsmagasinen och matbutikernas egna medlemstidningar: ”laga den fräscha lunchsalladen med grillad halloumi, egenskördad zucchini och toppad med stekta persikor” typ.

Jag kan absolut dra fram en lunch men den är enkel enkel enkel fast som oftast varm. Som typ ugnspannkaka, kokt potatis med sill eller någon krämig pasta. Barnen ska ha käk. Nu!

Men kalla luncher – så som filmjölk och limpmackor. Skulle barnen acceptera det? Jag gjorde det här om dagen för jag hade så goda jordgubbar hemma och jag var så sugen på en somrig sval lunch – filmjölk med jordgubbar och smulad knäcke.

”Va??!! Är det här lunch???” utbrister yngste sonen. ”Det här är ju mellis!!!”

Men är det det? Jag tror något har hänt med våra måltider över dygnet. När jag var liten var just lunchen nästan som en lite större frukost. Kanske ett stekt ägg slängdes in. Middagen var rejäl där hela kostciektlen var representerad och serverades ALLTID med efterrätt.

Backar vi längre tillbaka så kallades lunch ju för middag och på kvällen åt man kvällsmål. Då var lunchen den stora måltiden och middagen enklare.

Är det så att vi nu gjort varje måltid rejäl, stor, konstlad och omfattande? Varje måltid ska vara instagramsnygg? Stadig frukost så man står sig hela dagen, på jobbet går man på kvarterskrogen för raggmunk och hemma efter jobbet lagas en gryta. Kanske en liten ostmacka och te på kvällen. Och glöm inte alla mellanmål som är så viktiga för att inte tappa blodsocker och humör.

Det sägs att man vid 40 ska äta hälften av det man åt när man var 20. Det gör inte jag. Jag äter lika mycket eller än mer. Jag älskar mat och smaker och kommer fortsätta. Men kanske kanske att jag ändå ska ta lite mindre portioner på lunchen. I alla fall på sommaren.

Filmjölksluncher med bär och frukt och stora ostknäcke. Det är ju inte fy skam det. Då finns det bra med utrymme för en redig bit sockerkaka till eftermiddagsfikat ju, ha ha!

Får jag presentera ett stycke sommarlovsunge!? Med pennan i högsta hugg löser han korsord i hängmattan.

”Då var lunchen serverad!” ropar jag. Och ja, du har ju hans respons här ovan, ha ha.

Inget fel på smaker eller så, men var är köttbullarna? kan jag höra honom tänka.

Den lille ekorren var med oss hela lunchen. På sin gren.

Oavsett om det var stor eller liten lunch – energi hade de små sen i alla fall, ha ha. Livsfarligt i den där hängmattan.

På begäran: vår meny för en helg på landet

Jag skrev igår om att vi hade vår loppis-/landetresa för femte året och att vi inhandlar samma varor och äter samma rätter varje år. Och att det är ett riktigt vinnande koncept.

Så klart ska jag skriva vad den inköpslistan består av och dela med mig av menyn.

Sen middag med italienskt plock

Vi brukar komma iväg sen eftermiddag på fredagen så middagen blir sen då vi dels har en bilresa men också stannar för att handla. Även om vi nu har en redan klar inköpslista så är det ändå några timmar vi avverkar. Det ger att första middagen görs enkel.

• Pasta med pesto
• Chark så som prosciutto (som också äts till frukost), fänkålssalami, chorizo, ölkorv.
• Dessertostar så som gruyere, saint agur, västerbottensost (som också är till frukost och picknick), brie, fransk bondost.
• Grönsaker (som också är till frukostar och middagen dagen efter), körbärstomater, paprika, gurka.
• Oliver
• Kex, knäcke (som också är till frukost)
• Dryck: cava
• Dessert: smågodis

 

Sommarfrukost

Ja vad ska man säga om sommarfrukostar? Det är:
• knäcke med med ost, skinka och mycket grönsaker, kokt ägg och sedan yoghurt med bär, frukt och müsli. Och baljor med kaffe.

 

Picknickmackan framför alla

Detta är min favoritmacka och jag vet inte om mina vänner låter mig hållas eller om de är lika förtjusta men den är med varje år. Och förra året när jag inte kunde vara med körde de den i alla fall. Det är kärlek det!

• Baguette, ruccola, Västerbottensost, bresaola, tomat, olivolja, peppar

Ska alltid ätas ihop med en riktigt sval alkoholfri öl någonstans på vägen i vår loppisturné.

 

Vägval på eftermiddagen

När loppisturnén är avklarad och våra byten är uppackade är det precis noll krav på att göra något. Vila, prata, läsa eller vad man nu vill. Till detta finns det två vägval om jag ser i backspegeln.

•Fram åker snacks och något svalt att dricka som lyxiga drinkar.
Alternativt
• Skön kaffefika med någon nybakad kaka.

 

Grillmiddagen med allt

Nu finns det miljarders olika saker att grilla så klart men vi har hittat en bra bas som är lätt att få till och ger en rejält härlig grillmiddag med en massa olika komponenter.

• Marinerad kycklinglårfilé
• Kokt färskpotatis (som äts kall till frukost och lunch dagen efter)
• Grillade grönsaker så som paprika, majs, spett av champinjon, färsk lök och körsbärstomater i form med vitlök och olja
• Halloumi med citron vid sidan av
• Min grillad gurka med fetaostfyllning. Som också blir lite av en sås till övrig middagsmat.
• Kripsig grönsallad (där ev rester äts till lunch dagen efter)
• Färdiga såser eller sås av creme fraiche med vitlök och fetaost
• Dryck: rosévin
• Dessert: smulpaj med glass eller vaniljkräm

 

Sommarlunchen som nog omvärderats

Vi har tidigare alltid köpt med några burkar inlagdasillar och matjes för att göra en härlig sillunch men då det faktiskt blivit rester som vi delat upp mellan oss när vi åker hem så ska vi nog sluta med att köra sillunch. Ta en restfest istället.

Men rackarns vad gott det är med sillunch alltså. Tur man kan ta det hela sommaren istället då.

Ja, hoppas det gav lite inspiration och framför allt svar på frågan.

Den årliga loppishelgen blev en succé

Jag är så glad för mina vänner. Inte bara för att vi firar 25 år tillsammans utan för att de delar mitt intresse av att jaga, leta och sukta efter loppis. Eller så är det kanske just detta som gör att vi är vänner…? Nja det finns nog en väldans mycket mer än det, ha ha.

Det är vårt 5.e år som vi åker till J’s landställe för god mat, prat i timmar, sena sommarnätter och god ostörd sömn. Och då en turné av loppisar i grannskapet.

Förra året hann jag inte åka med för då var jag inne i sista rycket av produktionen av min julbok. Medan de satt och fikade till ljudet av svalsång och tramp på grusgångar stod jag i mörklagt hem för att plåta julmat. Så det var med stor längtan jag såg fram emot årets tur. Denna gång dessutom i nytt hus. Så det var nytt för alla denna gång.

Redan i bilen är pulsen långsammare och skratten ekar mellan oss.

Ett stycke paradis i skogen.

Vi har en inköpslista vi inte viker en tum ifrån, den vi kört alla år. Samma meny, samma upplägg varje år, varje måltid är den samma. Lite fnissigt men varför bryta ett vinnande koncept?

Dock är M’s drinkar nya varje gång. Hon är helt fenomenal!

Förvånansvärt varmt och ljust. Och myggfritt. Kors i taket.

Vem behöver efterrätt när det finns rosécava och smågodis?

Klockan var sent slagen när vi blåste ut ljusen och la oss. Fantastiskt att kunna sitta ute långt efter midnatt.

God morgon!

Mulen men varm morgon. Så stilla och livligt.

Kaffe, pyjamas och grusgång. Sommarlovet!!!

J’s fina samling av loppat sommarporslin.

Helt plötsligt var hela molntäcket borta. Som en vägg därborta försvinner det. Som på en given signal blev det pangvarmt, högsommar så solglasögon och solkräm fick åka fram.

Disk i uteköket och bak off i inneköket.

De traditionella picknickmackorna fixades och sen var det loppisjakt.

Första stoppet gav mig livets kap!

10 stycken alldeles perfekt glasskupor i rostfritt stål för 100 kronor. Jag nästan gråter av lycka.

Jag ska visa dem bättre snart.

Här hittade jag ett gulligt brädspel. Jag är så svag för analoga spel som du vet.

Här var det inga köp för mig.

Vidare mot nya jaktmarker.

Här är det en gigantisk lada fylld med varor. Jag hittade ett fat med lock i nysilver som tillhör en rektangulär glasform jag redan har sedan tidigare. Jag hade gett upp att hitta just detta så jag avslutade min loppisresa med full pott.

Ja, du ser hur glad jag är!

Och här avslutade vi turné med mackorna och öl i flaska. Som traditionen säger.

Mysigt som alltid.

Sen landade vi nöjda och glada i huset. Ladda om inför att laga middag tillsammans.

men först fler av M’s magiska drinkar.

Jag förberedde för en av mina favoriter – grillad gurka med fetaostfyllning.

Grill with a view.

Bra buffé! Bra teamwork!

Det magiska sommarljuset kvällar som dessa. Kan man spara det i en låda tack?

Jordgubbs- och rabarberpaj som enligt J inte blev så bra enligt receptet. Men vet du? Den blev ju godare för det blev perfekt krämigt och göttigt. Och kanske att farinsocker gjorde den ännu bättre än strösocker!

Lite kyligare denna kväll och vi avslutade inomhus. Men stannade uppe längre så kvällen övergick i natt och nästan morgon.

God morgon sommaren!

En promenad för att få grillmiddag och jordgubbspaj att landa väl i kroppen.

Hem igen från det som känns som en hel vecka. Ses nästa år igen. Hoppas jag!

Klätterhortensia & katt – två saker vi fick på köpet

När man köper ett hus så kommer det som oftast med en trädgård och i den så finns det saker de tidigare ägarna lagt ner tid, pengar och planering på. Du köper ett hus som är tomt så när på kökets och tvättstugans maskiner. Det är tomt och ekar i väntan på att du sätter prägel på det, inreder utifrån dina önskemål och smak.

Men en trädgård – där tar du över de tidigare ägarnas trädgårdsdrömmar. Stil på planteringar, hur den är inredd i form av placeringar för bord, uteplats och kanske var grillen bör stå till och med. För oss som flyttade in i april 2013 var det en upptäcksfärd varje helg första halvåret där i trädgården. Vad är det på gång, vad har de tidigare ägarna önskat? Vill vi samma?

Jag som, efter dessa 9 år i huset, insett att jag inte är så mycket för odlingsliv utan mer för socialt liv i vår trädgård har väl sakta men säkert dödat den ambitiösa planering och plantering de hade skapat.

En klätterhortensia vid altanen visar dock på en enorm livsglädje och utan att jag gör något som helst med den växer den som om det inte fanns någon morgondag. Det måste vara i god jord den planterats. Jag tar tacksamt emot detta arv.

Och jösses vilket surr det är i denna klätterhortensia! Värsta restaurangen för alla typer av pollenatörer.

En sak som vi också fick ärva med huset var ju våra två katter. Skrivit om det HÄR. Just nu så ligger den äldre av de två; Bernhard, helst vid trappan och just klätterhortensian. Han är gammal nu, 16 år och hans radie för sina dagar har krympt. För nio år sedan kunde han vara borta i dagar,säkert sprang runt i hela grannskapet och liksom komma hem å käka lite för att dra sen igen. För nåt år sedan blev det så långt som till grannen. Nu är han helst i vår trädgård. Han är gammal och inte så rapp i steget. Då skönt att ha nära till maten och, som det är nu, svalkan inomhus.

Så runt hörnet från kökstrappan håller han till. Ligger där och gör inte så mycket. En katts liva alltså! Sova 16-18 timmar per dygn.

Men en svart tjock päls i solen är inte rolig, då flyttar han sig 40 cm till skuggan, ha ha.