Kan vi inte ge oss själva lite mer kärlek?

Jag la upp en bild på på mig själv i en spegel på H&M på Drottninggatan på Instagram Stories där jag också skrev att jag är ute och fixar det sista innan semestern, att jag bland annat ska köpa nya badbyxor till mig då min rumpa blivit snyggare och större – ”Älskar coronaeffekterna”.

Det som följde sedan tog mig lite på sängen. Jag brukar inte få så många kommentarer på det jag gör i Stories. Men nu hände något. Dessa få ord var tydligen något som gav glädje till många. Dels de som precis som jag suttit lite för still hemma under pandemin och blivit större men främst de som uppenbarligen mår dåligt i och över sina kroppar.

Detta gjorde mig så ledsen. Alla är underbara, alla är perfekta och alla behövs. Sen är vissa långa medan andra är korta. Sådant kan vi aldrig rå på. Det är genetiskt. Men vikten – den ska vi tydligen alltid ha åsikter om. När jag berättar att jag istället för att minska mig köper större byxor, detta enkla grepp, engagerar så mycket är det dags att vi börjar ge oss själva lite mer kärlek.

Denna pandemi har tagit vänner och familj ifrån oss. Det kan alltså komma virus som dödar från ingenstans. Är det inte då läge att lägga något som extrakilon på hyllan och fokusera på att må bra i de vi är. Flytta perspektivet från gäddhäng till att må bra överlag.

Så jag säger som så här: Det är inte dig det är fel på, det är plagget i din hand som har fel storlek. När jag slutade trycka ner mig i trosor i storlek 38, för att jag var det nångång i tonåren, utan bytte till 42-44 så blev ju livet så mycket lättare. Bokstavligen och bildligt.

Detta är helt klart out of topic för denna blogg men jag slogs så hårt av insikten av hur många det är som inte lever sin liv fullt ut. Fasen alltså, det är inte okej!

Jag är en stolt päronformad 47-åring med massa gropar i låren. Om jag under dessa år hållt på och nojat över detta hade jag missat så mycket skoj och mina vänner missat mina skämt. Så kan vi inte ha det!

Jag vill skicka mina största kramar till dig som hindras av något som får dig att på somrarna må lite sämre. Äg ditt liv som om det vore en film där du är huvudrollsinnehavaren. Varje dag är din röda matta.

Bilder från en fönsterrenovering

Vi har renoverat fönstren på vårt funkishus från 1940 och det har inte varit en helt rolig upplevelse. Men som med allt så tar man sig igenom och ut på andra sidan.

Det stökigaste med detta var att jag skulle producera alla bilder till min julbok (med en deadline på 8 veckor!) i huset där jag fotograferar allt själv med dagsljus (OM F**ng G) och att det var en jäkla pandemi som skvalpade runt samtidigt. Och maken fyllde 50! Och så en vardag med tre barn där allt ska rulla. Det gjorde så klart att det inte bara var en sak som stressade.

För att minnas detta så samlar jag bilder här som ska ta fram när jag känner att jag har det tufft. This to shall pass eller vad man nu säger.

Fönster för fönster plockades bort och ersattes med dessa stora paraplyer. Och vi sa hej då till vårens första strålar. Tre månader senare fick vi ljuset i hemmet åter.

Som att leva inne i en mozzarella. Vårens vackra starka sol kom aldrig in.

För att få in lite ljus så öppnade jag ytterdörren, som här och det ljus som landar på pionerna. ute var det maj och strålande sol. Inne var det novembermörkt.

Lite lite ljus sipprade in från toalettfönstret och det tog jag för att fotografera en bild till boken. Helt otroligt galet när jag idag tänker på det.

Det var ett konstant kaos. Jag sov så dåligt under den här perioden för jag låg efter med allt. Boken, jobbet och sedan vardagen med allt. Jag klappar mig själv på axeln faktiskt idag.

Försommarvackert? Inte riktigt men där ute ska det vara sol…

Nu hoppas jag det dröja många år tills vi ska vara med om en sådan här huschock igen.

Sommar & frukost. Två saker som har något speciellt ihop

Om du följt mig så vet du att jag ofta pratar frukost, fyller mitt bloggarkiv med diverse recept och tips för frukostar. Jag vet inte om det har att göra med att jag är en morgonpigg person eller en hungrig person. Kanske en morgonhungrig person rätt och slätt?

Sedan har vi då det här med sommarens ljusa tidiga mornar. När jag var liten kunde jag gå upp före alla andra, tassa ut på altanen och känna daggen i gräset, den krispiga luften och lyssna på fåglarna i min ensamhet. Det är något med den där stunden när dagen är helt blank, ett oskrivet blad som fortfarande har hur mycket som helst att ge.

Idag i vuxen ålder gör jag samma sak och känner lyxen av att kunna bo i ett hus med en trappa ut från köket i trädgården. Jag sätter mig ofta på den där trappan när resten av huset sover. Fortfarande samma känsla av att ”den här dagen kan ge något riktigt bra”. Så länge man känner så ska man nog klassa sig själv som lycklig.

Jag är uppvuxen med en mamma som dricer kaffe på morgonen och en pappa som alltid drack te. Länge länge höll jag nog på pappas lag och drack te för att liksom mjukstarta dagen. Men sedan jag fick barn och lärde mig vikten av att vakna på riktigt och hålla mig vaken så är det kaffe för hela slanten.

Jag tror det är många med mig som håller med mig om att dagens första kopp kaffe är magisk. Smaken, stämningen och känslan av den där koppen är speciell. Som att den är startskottet för att det där oskrivna bladet nu ska fyllas till bredden.

Men vad ska då frukosten till sommaren innehålla. En given sak som kliver in på lediga sommardagar är yoghurt med frukt och bär från säsong samt müsli. Det ska vara grekisk kraftig yoghurt, det ska vara söta bär och müslin ska vara hemmagjord. För att liksom signalera att det inte är en tisdag och jag slänger i mig en snabb blek frukost.

Grovt bröd, egentligen helst egenbakat och ost. Smakrik ost så att den inte går obemärkt förbi. Och absolut grönsaker på. Krispigt ska det vara.

Sedan hade jag gärna haft en skvätt honung i yoghurten för att känns lyxen av sötman. Som om semester och sommar ger lördagsgodis till frukost varje dag.

Med denna start kan det liksom bara bli en bra dag. Sen trillar de trallande troll in och häller ut flingpaket på golvet, lägger smörkniven med massa smör på bordet och skivar osten till en brant backe men det hör väl också till???

Kladdkaka med smält nötchoklad på 5 min utan att baka

Kladdkaka med smält nötchoklad redo på endast 5 minuter helt utan att baka eller sätta på ugnen? Jajamensan för du vet ju hur jag gillar genvägar! Här tar vi hjälp av färdigpackat och godishyllan. För ibland vill man ju bara ta det lugnt men ändå kunna bjuda på något gott och festligt. Här om veckan visade jag en genvägstårta HÄR och det verkar bli mer av den varan från mig, ha ha.

Krämig, kladdig kladdkaka med ett ljuvligt täcke av smält nötchoklad toppat med sommarens frukter och bär. Vackert och gott och alldeles fuskigt enligt alla bagare. Du kan också göra snittar av färdiga kakor, se mer HÄR.

Kladdkaka med smält nötchoklad på 5 min utan att baka

Ingredienser:
Frusen färdig kladdkaka
Mjölkchoklad med nötter, typ Schweizernöt
bär och frukt
ätliga blommor typ krasse

Gör så här: Ta fram kladdkakan ur frysen och plocka ur den från sin pappform. Smält nötchoklad i vattenbad och bred över kladdkakan. Ställ nu kakan på ett riktigt snyggt fat så den liksom får sig ett skönhetslyft bara genom det.

Skölj, skär frukt och bär och lägg ovanpå den chokladtäckta kladdkakan. Har du ätbara blommor så dekoreras kakan gärna med. Servera.

Hoppas du får många lugna fikastunder i sommar och när du vill baka så gör du det. De andra gångerna kan du tänka på genvägstårtorna.

Midsommaren 2021 i bilder

Midsommaren vi längtat efter. Och vi förstod att vi skulle åka mot den landsdel som skulle få bäst midsommarväder vilket ju bara det var fantastiskt.

Det blev vi verkligen varse när vi åkte mot regnbågens slut stora delar av vägen. Som att skatten väntade på oss där borta.

Vi lämnade Stockholm så fort dotterns basketläger och yngste sonens fotbollsdito var slut så vi kom iväg vid 16 på torsdagen. Då bilresan tar cirka 6 timmar blev det sent, mörkt och midnatt när vi kom fram.

Men galet vackert att åka genom.

Vi vaknade upp i en av de vackraste skånska delarna hos våra vänner. De bor i en gammal skolbyggnad som för tankarna till både Madicken och Bullerbyn. Vi fick sova i kapprummet till den stora och enda skolsalen. Kapprummet är ju typ lika stort som min första egna hela lägenhet. Bara skillnaden här att det är typ 5 meter i tak.

I köket mötte den enormt keliga katten Tigra oss.

Vi äger ju två katter och vana vid dessa djur men denna lilla tös var något helt annat. Aldrig mött en så kelig och gosig liten kattdam.

Efter en lång, skön frukost i det gröna under den härliga solen så skulle nu det firas midsommar. Bord dukades, sillar tas fram, potatis skalas och kokas. Precis alla ingredienser man vill ha på midsommar fanns.

Och så klart skulle vi plocka blommor till kransar och dekorationer. bakom huset fanns både fina dikes- och ängsblommor.

Väskan skulle fyllas och det gjorde den.

Tack för allemansrätten!

Men de rara, sköra vallmoblommorna rörde vi inte. De tappar ju sina vackra blad bara man tittar på dem.

Med väskan full skulle vi nu binda kransar för glatta livet.

Mysigt och terapeutiskt. Det slutade med att nästan alla fick sig en krans. Till och med katterna!

Min sommarflicka. Vacker i varenda cell denna tjej.

Om Tigra var gosig så var denna lite äldre dam, Mys, mer vakande och tydligt bestämmande. Väldigt social men på ett sådant där ”hit men inte längre”-sätt. Respekt!

Vi hade haft teams-möten innan och bestämt vår midsommarmeny. Det resulterade i 9 hemmalagade sillar och över 100 hemmarullade köttbullar. Och sedan en hel del till.

Det fanns exakt ingenting jag saknade denna midsommarlunch. Och så var det massa sång såklart!

När maten precis lagt sig tillrätta i magen var det dags att kliva ner till sjön och den allmänna platsen för byn och det gemensamma midsommarfirandet.

Här har det firats i 60 år hörde jag. En mycket välbeprövat firande med tydligt upplägg: alla hjälper till och hugger in. Midsommarstången är helt naken och alla bidrar med det de kan.

Fast de omyndiga badade mest.

Kan det ha blivit den vackraste midsommarstången någonsin?

Mycket imponerande.

Och dans för alla under 70 fick dans först. Sedan var det en mindre ring för de dubbelvaccinerade. Väldigt gulligt och bra.

Sillunchen var nu bortdunstad så jordgubbar med grädde satt perfekt.

Vad gör man på midsommar förutom äta, sjunga och dansa? Man har fem-kamp. Och detta blev en av de mest ambitiösa och välplanerade jag varit med på. Utan att vara torr, tvärt om.

Mitt lag kämpade tappert och hamnade på en hedersam andraplats.

Kvällsljuset som bara är så där underbart i slutet på juni. Vill hålla kvar i det.

Somrigt med rabarber och rom.

Och vem fattade tycke för mig? Jo underbara Tigra parkerade sig i mitt knä.

Jag har en superkraft: att sätta igång kolgrillar. Det kräver en enorm kraft i överarmarna och ett tålamod men jösses vad bra glöd det blir. Och sedan lämnar jag över själva grillandet åt nån annan. Bra deal.

Grillat med potatis från sillunchen ihop med sallad och olika såser. Alltid den bästa middagen på midsommar.

Sedan var det samtal  skratt så jag fick magknip. Så otroligt härligt att låta timmarna gå medan solen sakta försvinner. När ögonlocken inte orkar hålla sig upp längre gick jag och korsade mig i det mäktiga kapprummet.

Vaknade ovanligt sent och kände mig så utvilad. Efter en intensiv period av jobb blev detta en sådan skön paus och minisemester. Jag kunde verkligen slappna av och sova länge vilket jag ju aldrig gör.

Vädret var ännu bättre på midsommardagen och frukosten åts ute ihop med Melodikrysset i radion. Innan vi åkte hem badade vi i sjön och åt sillrester. På bara två dagar var det som ett helt sommarlov fick plats.

Vacker bildag hem. Den vecka som nu gått har varit energistark på grund av denna midsommarhelg. Nu börjar vi sikta på semestern och det känns underbart.

Bloggaren som kom av sig men skapade en bok på rekordtid

Årets midsommar firades i Skåne hos kära vänner som vi inte kunnat träffa på evigheter av känd anledning. Och som vi längtat. Både efter umgänget men även efter att få fira midsommar. Att faktiskt känna sommaren på riktigt, att semestern är bara en armslängd bort.

Jag har på riktigt aldrig jobbat så hårt som jag har denna vår. Och då har jag jobbat sedan 15 års ålder. För ett år sedan googlade jag på lärarutbildning och lediga jobb för pandemin slog hårt. Jag kände att jag inte alls ville leva och verka i en bransch som är så känslig. Att på mindre än ett år senare uppleva ett högre tryck på min lilla firma än någonsin är rätt himlastormande när man tänker på det.

Varför jag nämner detta är av två anledningar:
1) Jag hade jobbat skithårt rent ut sagt två veckor innan midsommar och sagt nej till typ allt som inte var relaterat till jobbet och min julbok för att kunna fira midsommar i Skåne. Vänner och familj, egentid, träning mm har fått läggas åt sidan.
2) Det har gått en vecka sedan midsommar och jag har fortfarande inte fått upp bilderna på bloggen. Och det är så klart av anledning nummer 1.

Mitt jobb har senaste vekorna bestått av boken och andra uppdrag som jag inte kunnat säga nej till eller redan åtagit mig. Och det har varit 7-dagars arbetsveckor med 12 timmar per dag minst. Bloggen har varit enormt lidande för jag har väl aldrig någonsin uppdaterat så här sällan som nu. När jag bloggade på Amelia och Sköna hem hade jag avtal med ett blogginlägg om dagen vilket jag liksom haft som ryggmärgsbeteende kan man säga även efter. Men då var det avtal och smisk på fingrarna om jag inte höll det. Nu är det jag själv som får ge mig smisk. Och just nu ger jag mig mest dåligt samvete för att jag varit urusel.

Men då jag istället fullkomligt sprutat ur mig material till jul kan jag LOVA att du kommer känna att det är värt att hänga med mig in i hösten och vintern. Fasen vad kul vi ska ha och vad jag ska visa upp en massa härligt. Jag har tjuv-visat lite på Instagram Stories om du kanske sett där?

Då jag ser er som läser detta som vänner, både ni som faktiskt är mina vänner på riktigt och ni som är mina digitala vänner vill jag förklara mig lite. Det finns ju liksom inget värre än när man skickar ett sms och det blir hängande. Man får inget svar. Och så kändes det från min sida här. Jag såg att ni tittade in men att jag liksom inte svarade.

Men jag vill tillägga så ingen missförstår mig: Att få göra en julbok har varit min högsta dröm i exakt 10 år (du minns? Läs annars HÄR) och att jag nu får göra den är så himlastormande att jag knappt vågar tro det. Så trots att det varit motigt med kort deadline, pandemi, prestationsångest och fönsterenovering som dödat allt mitt fotoljus är detta det ABSOLUT ROLIGASTE jag gjort. Så att ingen tror något annat. Jag är så nöjd med hur boken ser ut nu och allt, exakt allt kommer bli så fint och bra. Jag hoppas innerligt att du också ska gilla den.

Så här mycket ljus har det varit i vårt hem under årets ljusaste tid. På slutet kunde jag känna att jag började bli deprimerad. Att var instängd, leva i mörker, i 8 veckor är inte hälsosamt.

Jag har idag fått iväg det jag tror är det allra sista. Jag ska skriva ut alla 240 sidor och klämma på dem, titta på dem och vrida och vända under semestern för att den ska vara alldeles perfekt till tryck i augusti.

Jag har ett gäng blogginlägg i huvudet som jag önskar få ur mig innan jag går på semester. Detta år kommer jag inte lyfta en skärm under man semesterveckor. Jag har hela tiden under denna jobbperiod haft semestern som mitt andningshål och det ska så förbli. Jag kommer fotografera typ 300 bilder om dagen som jag alltid gör men inte med mobilen utan min kamera. För så fort jag tar upp mobilen så blir det lite instagram, lite mejl, lite Facebook och annat. Vips så försvann 40 minuter av närvaro med familjen. Så ska det inte bli. Basta.

Men med detta enormt långa inlägg som bara skulle bli ett hej så kommer du få lite mer av mig innan jag säger tack för denna termin. bara så du vet.

Gör en mini-midsommarstång av hushållspappershållare

Om du inte vill eller orkar göra en stor midsommarstång kan du göra en liten variant. Jag har tidigare visat en jag gjorde av färska örter vilket blev vackert på bordet, läs HÄR. Men här kommer en som är lite mer på riktigt fet ändå helt annorlunda.

En annorlunda midsommarstång av sånt du har hemma: ring av kemgalge och stång av hushållspappershållare. Denna gjorde jag som dekoration till bordet lite i förskott när vi hade vänner på middag i trädgården i fredags. Japp, jag tjuvstartade lite.

Gör en mini-midsommarstång av hushållspappershållare

Ringen är alltså en sönderklippt trådgalge, kemgalge som jag virat ihop. Kroken hamnade i återvinningen. Knyter fast två band i alla väderstreck så att säga, som ett kors över.

Jag binder små buketter med najtråd och fäster dem med mer najtråd runt metallringen. När kransen är fylld trär jag den över en hushållspappershållare och fäster fast den vid krysset av banden med häftstift ovanpå hållaren. Den vajade fint i den kraftiga vinden i fredags.

Helt klart enklare att dansa runt denna eller hur?, ha ha! Det blir till att sittdansa i år.

Vill du ha tips på hur du knyter midsommarkransar? Klicka HÄR så får du tre olika varianter.

Nubberöra vackert serverad till midsommar

Nubberöra – vad är det för skillnad på den och gubbröra? Ingen förutom valet av fisk, enkelt förklarat. HÄR har du min gubbröra.

Till midsommar dricks det ju nubbe så just nubberöra tycker jag kan vara riktigt passande. Enkel att sno ihop och god precis närsomhelst tycker jag. På lunchen, ett mellanmål, nattamat eller kanske till frukosten dagen efter.

Nubberöra till midsommar

Ingredienser
1-2 gul lök
0,5 röd lök
1 förp matjessill
2 hårdkokta ägg
1 knippe hackad gräslök
2 msk gräddfil
2 msk majonnäs
salt, svartpeppar

Gör så här: Finhacka den gula löken och stek mjuk och genomskinlig i smör. Finhacka även den röda löken men den behålls rå. Ägg och gräslök finhackas även de. Häll av spadet från matjessillen och skär i mindre bitar om den är hel. Lägg allt hack i en bunke och blanda ihop med gräddfil och majonnäs. Smaka av och addera salt och peppar om så önskas.

Vissa väljer att hacka i två kalla kokta potatisar också men jag tycker mer om att servera potatisen vid sidan. Eller ha bröd alternativt knäcke till. Men man gör som man vill så klart.

Jag valde här att servera ur gamla förpackningar från makrill i tomatsås. Väldigt liten sak som ger stor skillnad på bordet. Och för dig som använder engångsbestick i trä – skriv namn på så har du bordsplaceringen klar! Snabba grejer som hinns med i all hets inför midsommar ändå.

Vill du ha fler tips till midsommar? Då har du mitt stora inlägg med Allt Om Midsommar HÄR. Sånghäften att skriva ut, hur man binder en krans, sillinläggningar, lekar mm

10.40 söndag tipsar jag om loppishack i Nyhetsmorgon

Sommar betyder loppisar och efter ett års frånvaro kan små loppisar öppna igen vilket vi är många som ser fram emot.

Jag fick frågan av Nyhetsmorgon om jag kunde ge några tips för loppisjakten och det kunde jag så klart. Jag vill och kommer tipsa om de där lite annorlunda tipsen, inte fynden som är pengamässiga tips, kapen som investeringar, utan de där sakerna du kan använda på annat sätt än vad som är tänkt från början. Jag har några listade sedan tidigare HÄR som du kan inspireras av så länge.

Men du ska få ett redan nu – gamla mjölkflaskor av glas. De är vackra som glasflaskor att använda som vatten-, saftflaskor eller vin från bag-in-box och även ha som vaser till enkla långstjälkade blommor. Och sedan är gamla champagnekorkar som gjorda för dessa flaskor. Perfekta att då ha något i som inte ska stå öppet. Eller i de små flaskorna kan man ha dressing som ska skakas.

Och apropå det kommer här min favoritdressing:

Fransk vinägrett

Ingredienser:
3 msk Dijonsenap
3 msk vitvins vinäger
6 msk fin olivolja
2 nypor flingsalt
1 krm färskmalen svartpeppar

Gör så här: I med alla ingredienser i en bunke och vispa jämn. Häll gärna över i en dressingflaska som går att skaka innan servering. 

Så slå på TV4 imorgon vid 10.40 imorgon så ses vi!

Bind en liten blomsterkrans som armband

Jag skulle ut och klippa gräsmattan igår men fastnade med alla små bellis-bommor. Eller heter de tusenskönor? Får lite olika förslag. Hur som helst blev jag stående vid blommorna och mindes den krans jag gjorde till dottern för massa år sedan. Då slog det mig att jag kunde göra något liknande, fast som armband.

Jag var bara tvungen att testa och det gick ju hur bra som helst. Kanske att armbandet bara höll över middagen men ändå.

Liten blomsterkrans som armband

Så här gjorde jag: Jag plockade ett antal blommor med långa stjälkar och tog av mitt smala silverarmband för att använda som stomme. Lägger första blomman nära armbandet med den långa stjälken ner. Tar stjälken ett helt varv runt armbandet och sedan låser fast blomman med stjälken runt blommans ”hals”. Fortsätter så och avslutar genom vända på armbandet och binda två stycken åt andra hållet. Trär genom stjälken på tidigare öglor.

Lite fint att pyssla med i gräset om du hamnar på en filt vid midsommar till exempel.

Om du klickar HÄR så kommer du till mitt inlägg med tre olika förslag på hur du kan binda din midsommarkrans. Stora kransar alltså.

Vet inte om bellis räknas som ogräs men de växer som sådana i alla fall. Nu har jag fått hylla den lilla blomman och kan gå igång med gräsklipparen i dag istället. Gissar att de växer upp fortare än kvickt igen redan på lördag, ha ha!