Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 augusti, 2015

Massa tips till kräftskiva med passande tillbehör & dekorationer

Söker du tips till kräftskiva? Nu har vi klivit in i augusti och det är dags för kräftor och kräftskiva. Jag har här samlat några tips till kräftskiva med passande tillbehör och dekorationer från arkivet.

Jag håller på och laddar och klurar på några nya saker. Återkommer med dem men ni får nöja er med dessa så länge 😉 Den årliga familjeskivan är i planeringsfas just nu.

Tips till kräftskiva

Kräftskiva dekorationer & dukning

# Först så vill jag tipsa om att satsa på ljussättningen. Ja, kanske inte det första man tänker på men det är det som sedan blir det mysigaste med kräftskivan.
# Har du tillgång till el så är det bara att ta fram alla julljusslingor du har och hänger upp vart än det går.
# Sen så tar du fram alla gamla glasburkar du har och sätter ner värmeljus i. Ställ dem runtom i trädgården eller på uteplatsen. När mörkret faller så är det dessa ljus som skapar rummet. Magiskt!

# Gör egna papperslyktor; ett enkelt papperspyssel som blir väldigt fint. Klicka här på länken för att komma till beskrivningen.

# Eller så köper du så många papperslyktor du mäktar med. Ja, ta fram slingan till julgranen också. Jag har hittat ett gäng på loppisar och antikaffärer och de är så fina att kombinera de nyare från ICA och Coop med. Sätt dem på valfri ljuslinga och du skapar en underbar uteservering. Men jag hänger även upp papperslyktor utan att ha lampor i. Ju mer desto festligare.

# En festlig variant är att göra en ljusslinga med gamla små lampskärmar. Läs HÄR hur du gör en sådan.

# Ta ett par underlakan och lägg på bordet som duk. På kräftskivor kladdas och sörplas det och det är helt i sin ordning. Men jag tror inte detta är festen då den ärvda, manglade finduken åker fram. När sista kräftan surplats in så tar man lakanen och slänger i tvättmaskinen på hög temperatur.

Precis som ovan nämnde surplande krävs det också många servetter. Jag har passat på att använda de pappersservetter som liksom “blivit över”. Ni vet – man har ett packe om ca 16 servetter och endast tolv går åt. Det samlas några udda servetter med pirater, star wars, blommor och mönster på längst inne i skåpet.

# Det enklaste tipset för instant snygghetsfaktor är att lägga upp kräftorna på ett stort fat och dekorera med stora dillkronor.

tips till kräftskiva

# För en snygg dukning och för att slippa sträcka armarna åt alla håll över bordet är en portionsservering bra. I snygga skålar eller stora glasburkar blir effektfullt.

# Ta vilken balja eller hink som helst och lägg kylklampar i botten, fyll med kallt vatten och is och stoppa de kalla drycker som ska drickas under skivan. Ställ på ett närstående bord och låt gästerna hämta sin välfyllda dryck direkt från källan.

# Om det finns handtag/öron på ovannämnda balja så är det jättebra att knyta fast en flasköppnare där i. De där små öppnarna har ju en tendens att få fötter…

# Våga färg! Kräftorna är illans röda och det är roligt att våga ta i och fortsätta med kraftiga färger i dukningen. Jag har valt svart för att skapa dramatik. Och nedan en rosa och röd dukning.

Gör söta och enkla placeringskort med kräfttouch. Klicka här för att komma till inlägget.

# Ett tips är också att nyttja glas med smal fot. Sätt tejp runt foten och skriv namnet på. Smart också att hålla reda på vems glas som är vems!

# Och så en tråkig praktisk sak – plastpåsar. Ett viktigt tips till kräftskiva! De där kräftskalen är allt annat än väldoftande nästa morgon. Ha en stor säck tillgänglig och töm gästernas talrika ofta. Säckarna kan läcka så säkra med dubbla på en gång. Och lägg gärna gamla tidningar i botten som suger åt sig vätskan. Safety first.

# Ladda ner kräftmall gratis. Gör fina, enkla dekorationer med kräftor av filt eller papper.

# Alla gäster på kräftskivan bör ha kräfthatt! Vik en själv och ha som placeringskort. Se HÄR hur du viker ett papper till en hatt.

# Eller så gör du DENNA riktiga kräfthatt.

# Kräftmånen måste så klart lysa ner över festen. Gör en stilren version själv. Se mer HÄR.

# Vad har man för blommor på bordet på en kräftskiva? Krondill så klart. Luktar ljuvligt.

# Små skålar med vatten vid varje plats är bra så man kan tvätta tassarna.

 

Kräftskiva tillbehör

# Klart du ska ha ett bröd som passar kräftskivan! Inget är väl bättre än detta? Läs recept HÄR.

# Kan du gissa vad som passar kräftor? Ja, du ser rätt på bilden. Läs mer HÄR.

# Dill och kräftor hör ju ihop så då kan smöret till brödet piffas till och bli till dillsmör. Här har jag gjort dem till smörkulor med träspatlar. Klicka här för att komma till inlägget.

# Chips, creme fraiche och löjrom är finfina grejer. Dill och kräftor också. Så vad sägs om att ha dillchips med creme fraiche och löjrom som försnacks till kräftskivan? Bra va???!!!

# Önskas något gott till kräftorna? Det är ju inte alltid så att man blir helt mätt på att bara mumsa de små röda skaldjuren. Här är en grymt god och matig kräftpaj med dill

# Klassikern ostpaj är ju nästan bara ett måste. Klicka HÄR för recept.

# Och här en kantarellpaj. Om man vill bryta av med något som inte är från havet kan en fantastiskt god kantarellpaj vara passande.

gott till kräftorna

# Snabbfixade snittar att ha som tillbehör eller till förrätt. Läs recept HÄR.

frallor

# Klassikern är vanligt hederligt rostebröd som tillbehör till kräftorna men nybakade frallor är alltid passande. DESSA är dessutom både nyttiga och enkla. Och goda så klart.

# Trött på “vanliga” kräftor? Testa då dessa cajunkräftor. Hot and spicy och jäklig goda! Klicka här för att komma till receptet.

# Som dessert till kräftorna önskar jag ha något lätt och söt/syrligt – Granité. För att stå som kontrast till de salta kräftorna. Dessutom är det smidigt att ha en efterrätt som står relativt klar i frysen, snabb att servera.

 

Snapsvisor kräftskiva

Snapsvisor till kräftskivan

# Klart att det ska sjungas snapsvisor till kräftorna! Klicka HÄR för att få sånghäften att skriva ut, gratis

 

Ja, det var några saker jag hade här med tips till kräftskiva. Som sagt – håller på å tänker på några nya grejer och hoppas återkomma inom kort.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.