Cirkuskalas! Barnkalas med cirkustema

I november hade vi cirkuskalas för dottern. Jag skrev då om att jag höll på att planera just ett cirkuskalas men sedan glömde jag ju bort att visa resultatet.

cirkuskalas

Som jag skrev tidigare var cirkustemat satt sedan länge men varför känns det ändå som att vi var ute i sista minuten? Strunt samma – det blev ett färgglatt kalas med många clowner och cirkusprinsessor bland gästerna.

Jag var cirkusdirektörinna med svart lång tyllkjol, min mammas röda kavaj, vit knytblus med stora svarta prickar och min pappas höga doktorshatt. Maken var starke-adolf med svarta korta cykelbyxor, randig tröja, hängslen, mustig mustasch samt överdimensionerade biceps, tror det var strumpor instoppade i tröjärmarna, och håret rakt upp. Lillebror var lejon och storebror var lejontämjare så vi kan väl säga att vi alla var engagerade. Och bilderna på oss klarade sig inte i censuren, ha ha!

Jag gick, som vanligt, bananas och gjorde om matdelen i vardagsrummet som ett cirkustält med crepepapper i taket och en maxad dukning.

Flaggspelen satte jag på väggen istället över rummet för att få en kalasvägg. Sedan tog jag remsor av rött crepepapper från lampan ut i rummet för att göra som ett cirkustält. Älskar att dekorera uppe i taket vilket alltid ger stor effekt utan att vara svårt att göra.

Lugnet för stormen.

Konfetti på bordet med serpentiner och röda pompoms. Festligt värre!

Två burkar jag hade i skåpen jag tyckte kunde passa på bordet. Den stora burken köpte jag i London. Är en kakburk OCH SPELDOSA! Man kan vrida upp den och snurrar den som en karusell och spelar en liten melodi. Mycket uppskattat bland barnen.

Pappkartongen är godis från Harry Potter-världen. Gelebönor med hemliga smaker. Ofta vidriga så som gamla strumpor, bebisblöja, mögel… Skulle aldrig ens våga prova men kidsen älskar det. Galningar!

Kul och bra att duka med popcorn. Gör strutar av papper och klamrar ihop och sätter i glas. Det blir som en förrätt och barnen kan pilla med innan maten kommer.

Visst, dukning är fint och kul att göra men glöm aldrig bort att dukningen inte få vara vägen för gästerna.

Sällan har väl en clown varit gladare.

Och menyn för kalaset? Bara klassiker; popcorn, korv med bröd och gräddtårta för att sedan avslutas med fiskdamm.

Hade tänkt att göra mina kalaspåsar med genomskinlig cellofan med en bild i som sätter temat men det fanns ingen tid till det. Fryspåsar gick ju lika bra. Innehållet är så klart viktigast på barnkalas.

Det är väldig skillnad på att göra snygga bilder till jobb när det inte måste smaka gott utan bara se bra ut. Men främst inte några gäster som kliver in innan tårtan ens var påbörjad mer än tårtbotten. Jag slängde ihop denna medan maken tog emot i hallen och barnen sprang upp till dotterns rum. Pust!

Stackars lejonpappa. Han hade ju sjunkit hela vägen ner när det sedan var dags att servera, ha ha ha! Så – där avslöjade jag mig. Allt är inte perfekt i bloggarens liv, for sure!

Men jösses vad god den blev!!! Alltid vår favvistårta på barnkalas.

Pyssel till cirkuskalas

Jag har gjort en del pyssel och fotojobb på temat cirkuskalas tidigare och de kan kanske inspirera ytterligare.

göra masker för barn

De här cirkusmaskerna diskuterade vi om om vi skulle ha som aktivitet på kalaset men beslutade att det var mer en dans och hopp-kalas så det blev utamningar som äta en hallonrem med bara munnen fortast, blåsa bomullstuss-race paketleken och dansstopp. Sen hade 2,5 timmar gott och föräldrarna knackade på dörren. Tiden går fort när man har roligt.

Här är ett kul tips om man vill piffa till genomskinliga plastglas. Lägg något mellan två glas: här har jag klippt remsa i zick-zack-mönster som på trummor och virat runt ett glas och sedan satt i ett andra.

Röda vita ränder är alltid väldigt festligt. Och glass så klart!

Återigen – ränder! Med en svart liten rosett som en fluga bryter av.

Ska återkomma med nedladdningsbar inbjudan som vi gjorde. Finns så mycket mer att göra så detta är ett kalas jag vill göra igen.

Gör eget örtsalt & pesto av slokande färska örter

Januari! Månaden som är som världens tyngsta backe att jobba sig uppför. Plånboken lite tunnare, kroppen mör efter årets mest intensiva period av sociala träffar och fester, mörkare än mörkast och ett helt år framför sig kan kännas svårt.

Jag får liksom inte igång mig och det enda som jag just nu lägger extremt mycket tid på, och faktiskt rätt förvånande, är att rensa. Som att jag måste få bort allt gammalt för att kunna tänka nytt. Källarens förråd, ett efter ett, töms, gamla leksaker som inte längre används skickas till second hand, saker som en gång älskats men på något sätt hamnat längre och längre bak i köksskåpen åker till samma ställe.

Då blev jag så glad när jag fick pressmeddelande från Svegro som handlade både om ta vara på slokande färska örter samt välgörande för kroppen. Att rensa behöver inte alltid slänga utan lika mycket försöka få nytt liv i det gamla. Som i rensningen i källaren hittade jag skor jag glömt bort, galet ju!

Få nytt liv i slokande, färska örter:

1. Gör en pesto! Såväl blad som stjälkar kan mixas med lite olja, lagrad ost och vitlök.
2. Imponera med en egen örtolja – en perfekt gå-bort-present.
3. Frys in vackra iskuber med överblivna blad och lägg i drinken eller vattenglaset
4. En mix av brödsmulor, örter, olja och parmesan ger smarrig topping till pastan.
5. Gör ett örtsmör, rulla in i gladplast och frys in för senare användning.
6. Ett lyxigt örtsalt görs enkelt av hackade örtrester och flingsalt som torkas i ugnen.

Örtkryddor som både smakar & gör gott!

Basilika – sägs motverka stress och lindra PMS-besvär, tack vare att den är rik på järn.
Rosmarin – Cineol kallas den eteriska olja som utvinns ur rosmarin. Den sägs öka blodcirkulationen och lindra muskelvärk.
Timjan – dess eteriska olja Tymol är bakterie- och virushämmande, samt kan lindra hosta.
Persilja – rik på järn, C-vitamin och karoten. Lindrar urinvägsinfektion och gör huden smidig.
Salvia – sägs kunna förbättra minnet såväl som humöret.

Perfekt örtapotek att ta till nu när det är som mörkast och kallast här i Sverige. Och vi som bor i Stockholmstrakten inte har vinter utan tydligen världens längsta höst…

Att göra egen pesto är bland det snabbaste och smidigaste du kan göra av färska örter som börjar sloka. Ja, för det måste inte vara basilika. Tidigare har jag skrivit om en fantastisk och somrig dillpesto.

Göra egen pesto

Ingredienser
Valfria örter/primörblad
Lagrad smakrik ost
Solroskärnor eller pinjenötter
En rejäl skvätt olivolja
1-2 klyftor vitlök
En nypa flingsalt

Gör så här: Grovhacka dina örter/primörblad och riv osten. Lägg i mixern tillsammans med solroskärnor eller pinjenötter, krossad vitlök och en nypa salt. Tillsätt olivolja i en fin stråle under mixningen.

Recept och bilder från Svegro

Nytt år – förrådsrensning & odlingsstart

Är helt mör efter ett sådant intensivt december. Kommer inte igång på riktigt. Här hemma har egentligen min jobbvardag satt igång men då de tre barnen fortfarande har jullov så är det svårt att kombinera mammaroll och jobbroll. Men så får det vara, för ett nyårslöfte är att ge mer tid till familj och vila.

Kanske jag inte riktigt lyckats än – har så svårt att vara still. Som igår ställdes våra planer in och det blev en hemmadag. Vad gör man då? Jo, man (dvs jag) rensar förråd, tömmer och sorterar. Målar väggar på övervåningen, möblerar om, planerar förändringar i hemmet, monterar upp möbler till barnens rum – från barnrum till tweeniesrum.

Den enorma tillfredsställelsen när två källarförråd rensats och städats så att jag faktiskt kan gå in förråden, där jag tidigare fått stå i dörrposten och luta mig in för att komma åt sakerna, samt tömt dotterns byrålådor, är obeskrivligt stor. Just nu står ett berg av ting i hallen för att dumpas på tippen och lämnas hos Myrorna.

Jag vet att jag inte kan leva minimalistiskt fullt ut – för förtjust i vackra ting, men vid sådan här rensningar blir jag så övertygad om att alla vi äger och omger oss med så mycket, för mycket, ting.

Det av värde har rensats till egen hög för att lämnas till välgörenhet och få nytt liv hos någon annan. Läskigt att det visade sig vara ca 30% av rubbet. Så princip har vi alltså fyllt förråden med skräp. Jösses!

Den stora byrån i dotterns rum med de många lådorna var fylld av kaos. Nu är det ordning på torpet med etiketter. Byrån måste ha varit butiksinredning med etikettshandtag.

Odla sig till energi

I förrgår var vi på en liten utflykt. Till Ulriksdal där vi skulle ta frisk promenad i parken för att sedan äta lunch på Ulriksdals slottsträdgård. Så klart började det tokregna så det blev endast del två av vår tänkta utflykt.

Med lungorna fyllda av klorofyll från de varma växthusodlingarna samt den kreativa och inspirerande butiken åkte vi därifrån med en massa fröpåsar och odlingskrukor – som en önskan om spirande vår drömmer vi oss till groende trädgårdsodlingar. Går på säkra kort då varken jag eller maken har så värst gröna fingrar. Grönkål, krasseblommor och några till ska förhoppningsvis växa till sig i det Lythska hemmet.

Hoppas nu vi, för en gångs skull, går i mål med skörd detta året!

Det var julrea i butiken men i min rensningsvåg är nya ting, speciellt julsaker, det sista jag önskar nu. Men inspiration från arrangemangen av julblomster tog  jag med mig med glädje. Till nästa år kanske?

Äldste sonen däremot; han ville nog byta ut våra rätt stingsliga och asociala katter mot butikskatterna som var så gosiga.

Fast en våra katter – Birger, får nu jobba hårt här hemma då vi har fått in möss!!! Inte kul att hitta halvätna muskadaver på fina, antika mattan. Jo, vi har haft Anticimex och musfällor är uppställda överallt men lockbetet med köttdoft verkar inte funka så väl. Musjägaren Birger jobbar bättre.

”Var inte orolig – det är nog skogsmöss som flyttat in över vintern. Du ska se att de flyttar ut igen till våren” sa Anticimex-killen. Ska det vara en bra taktik? Tänk om vår våldgästande små krabater ynglar av sig medan de bor här???

Recept på gubbröra – röran som alltid passar

Gubbröra är en av våra favoriträtter. En kall gubbröra kan passa till de flesta av årets högtider (jul, påsk, midsommar) men även till vardags. Passar till sillunchen och som förrätt på fina middagar. Och sedan är det perfekt nattamat och varför inte till den matiga frukosten.

Serveras på bröd eller knäcke, på tallrik eller liten skål. Eller varför inte återanvända ansjovisburken som ändå blir tom efter tillagning?

Recept godaste gubbröra

Ingredienser
1-2 gul lök
0,5 röd lök
2 burkar ansjovis
2 hårdkokta ägg
1 hackad dill (gräslök)
2 msk creme fraiche (gräddfil)
2 msk majonnäs
salt, svartpeppar

Gör så här: Finhacka den gula löken och stek mjuk och genomskinlig i smör. Finhacka även den röda löken men den behålls rå. Ägg och dill finhackas även de.
Häll av spadet från ansjovisen och skär i mindre bitar.
Lägg allt hack i en bunke och blanda ihop med creme fraîche och majonnäs.
Smaka av och addera salt och peppar om så önskas.

gubbröra

Detta recept är utan kall kokt potatis. Det är en smaksak men jag tycker hellre att man äter med kokt potatis vid sidan av eller serverat just på kavring, rågbröd eller knäcke.

Gubbröra vs nubberöra – vad är skillnaden? Lätt att att ta misste men nubberöra görs med matjessill istället för ansjovis men i övrigt på samma sätt. Så har du inte ansjovis så tar du matjessill och döper om till gubbröra.

En annan rätt med ansjovis som är lika passande till flertalet av våra högtider är den gudomliga ansjovisrullen. Den måste du testa om du inte gjort det.

Vinn ett stort, vackert fat – som ett fyrverkeri på en tallrik

Tävling i samarbete med Bitzshop

Gott nytt år!

Hoppas du fick en festlig kväll i går och en flygande start på 2018.
För att fira det nya året startar jag upp med en tävling. Ett vackert fat i stengods från Bitz som med sin vackra reaktiva glasyr, vilket ger en extra glöd. Perfekt för nyår!

Bitz stora fat är tillverkat i matt svart/blankt grönt stengods. Stengods tål maskindisk, mikrougn och ugn upp till 250 grader. Glasyren gör varje produkt unik. Repor och skärmärken kommr att synas. Det är inget fel.

Vinn stort vackert fat

Nu har du chansen att vinna ett stort fat, värde av 599 kr. För att vara med och tävla behöver du svara på frågorna i kommentarsfältet nedan senast tisdag 2/1 2018

1. Vad har fatet för storlek?
2. Designern Christian Bitz är också hälsoprofil och forskar om mat och måltider – vad vill du äta för hälsosam mat 2018?

Vinstens värdet är 599 kr. Vinnaren utses av jury och kan ej överklagas. Vinnaren meddelas på mejl från Bitz. 

 LYCKA TILL!

Sprakande nyårspyssel med toarullar & tomtebloss

Vad är mer passande som nyårspyssel än en nyårsraket?

Raketer av papprullar/toarullar är ett klassiskt pyssel som är enkelt gjorda. Ville utveckla det hela och få fjutt på det så att säga. Göra raketen riktigt festlig.

Att addera ett tomtebloss gör det ju snabbt och enkelt riktigt festligt och passande för nyår.

Så klart, som alltid när det kommer till tomtebloss, tändstickor och levande ljus, bör det hanteras varsamt och med vuxet sällskap.

Nyårspyssel – raket av papprullar och tomtebloss

Behövs
Papprullar
Papper (färgat, mönstrat)
Band
Lim
Sax
Silvertejp
Grillpinnar
Tomtebloss

Gör så här: (Steg-försteg-bilder nedan) Riv av en bit silvertejp och täck ena sidan på pappersrullen. Klipp snitt mot kanten på tejpen som sticker ut och vik ner.
Klipp till papper som rullen ska kläs in i och fäst med lim.
Limma fast änden på bandet i ena kanten på papprullen och vira runt hela vägen och limma fast i andra kanten. Klipp bort överflöd.
Klipp till en stor cirkel av pappret till raketens topp. Klipp bort ca 1/3 och limma ihop till en kon. Limma fast på papprullen, på den sida där det inte är silvertejp.
Trä in en grillpinne i rullen som handtag och stick in ett tomtebloss i silvertejpen. För extra stadga kan en liten extra silvertejpsbit limmas på där blosset ska stickas in.

Stick inte in tomteblosset hela vägen in utan låt gärna en liten del av den nakna metalltråden på tomteblosset få vara utanför. Tomteblosset blir ju så varmt och tejpen kan ge vika av värmen om blosset kommer för nära.

Tänd tomteblosset och se hur raketen kommer till liv.

GOTT NYTT ÅR!

Vårt golv på Snickeriet

Vårt golv på Snickeriet är ett reklamsamarbete tillsammans med Moelven

Bland det roligaste och mest spännande detta året är så klart att jag blivit med lokal tillsammans med mina nätverkskollegor Maria och Monica.

En lokal som, i ärlighetens namn, var riktigt sliten och krävde en rejäl renovering för att komma till sin rätt. Det har en gång i tiden legat en verkstad här så vi döpte lokalen till Snickeriet. Se mer HÄR och HÄR.

Så klart börjar man med basen – golvet, och vi hoppades att de stavar vi fann under de slitna fanérgolvet skulle gå att slipa. Inte en chans för de låg som lösa kaplastavar visade det sig. Och sedan ett lager fanér igen och ytterligare en isolering på betonggolv. Jaha, det blev ju inte riktigt som vi tänkt.

Och för att göra det hela ännu mer spännande visade det sig att när allt var bortplockat att golvet var väldigt skiftande i nivå. Som mest hela 6 cm! Det behövdes alltså gjutas en helt ny betongbotten.

Rätt svettigt ska medges. Offerter fick justeras, tidsplaner fick ändras.

Det viktiga var att det skulle bli bra, från grunden då detta inte kommer ändras eller bytas i första taget.

Foto: Joakim Johansson

Och valet av golv var lika viktigt. Vi alla tre föll för golvet Etna Ek från Moelven. Så vackert golv och väldigt tåligt då det är behandlat med svart hårdvaxolja.

Och det är ju så skönt att vi tre har varit eniga med alla beslut. Rätt olika i våra stillar men på Snickeriet har vi hela tiden haft samma bild på hur vi vill ha det.

Här är en liten skakig film på utvecklingen.

Lite som att vara arkeolog och leta sig ner till grunden och ursprunget.

Från början till slut har det varit en spännande renoveringsresa och det har varit väldigt lärorikt, minst sagt.

Foto: Joakim Johansson

Sådan fröjd att tassa runt på detta golv nu. Ja, för det är just tassa vi gör för det är som att vara hemma och skorna åker alltid av när vi kliver in.

Stort tack till Moelven som med stöd och expertis hjälpt oss att få den perfekta basen till vårt andra hem.

Piffa till champagneglaset till nyår

Gott slut! Nu börjar planerna för nyår och jag slänger in här ett snabbt och enkelt pyssel för att piffa till dina champagneglas. Perfekt att fixa så det passar din dukning och tema.

Som en vepa att sätta på foten till glaset där du då fäster din pappersremsa.

Piffa till champagneglaset till nyår

Klipp till en pappersremsa som passar längs med foten på glaset. Gör hål med sax eller stans upptill och nertill, klipp en liten skåra fram till hålet från ytterkanten. Dekorera remsorna med önskad stil och form.

Öppna skåran och trä på glaset så att säga. Kan också fungera att namnsätta glasen.

Låt oss nu fira in det nya året med bubbel och guld!

Tips på nyårsdukning med guldkant

Tips på nyårsdukning med guldkant är ett reklamsamarbete med Cervera

Va, redan nyårsdukning tänker du?! Julen är inte över och vi ska fortsätta njuta av lediga dagar men om bara fem dagar är det faktiskt nyårsafton!

Tillsammans med Cervera har jag fått skapa en nyårsdukning. En guldkantad dukning för nyår är ju festligt värre och förtjänar ädla metaller.

Nyårsdukning med guldkant

Servisserien Table Top Stories är är som gjord för en riktigt festlig dukning då tallrikarna har en snygg gulkant. Samma sak med de läckra champagnekuporna. Perfekt till nyår!

nyårsdukning

Till det guldiga är det vitt i både porslin och duk. För vita dukar är verkligen synonymt med fin fest. Funkar alltid.

Sedan vill min praktiska sida få in rött. Vad då praktiskt?

Ljusstake för 5 ljustumblerglasvinglaschampagneglas, vas

Jo, jag tänker så här: behåll dina röda julblommor som fortfarande frodas och lägg till guld så blir det en glamourös dukning värd nyår.

För om du är som jag som älskar att pynta ditt hem med just julblommor så kan de fräschas till och få leva över nyår också.

Nyårsdukningen förra året var det vita julstjärnor som fick pryda nyårsbordet.

Spegelbricka, ljuslykta för värmeljus (3-pack), vas, ljusstake

Häng med nu på hur jag tänkte för temat på denna nyårsdukning: På nyår brukar vi klä oss i smoking (ja fast vi har haft småbarn och smått kaosiga nyår) bara för att det gör så mycket för stämningen när man är riktigt uppklädd. Och smoking får mig att tänka på James Bond. Han brukar ju hänga en del på casino och spela kort, eller hur? Kanske då spelkort kan få vara en stor del av min nyårsdukning? Ja, så blev det!

Mattallrik, djup tallrik, tumblerglasvinglaschampagneglas, high ball-glas, servettring (4-pack)tygservett (4-pack), duk, bestick (24 delar).

Klipp i sär lika många spelkort som ni är som ska äta middag. Lägg ena halvan av alla kort i en skål, de andra halvorna lägger du på varje plats.

Sedan får gästerna ta varsin halva ur skålen och leta upp sin plats vid bordet. Vi blir 8 vuxna så det passade  jättebra med de fyra kungarna och fyra damerna!

Då vi kommer ha tallrikservering och inte behöva ställa kastruller och skålar på bordet vill jag fylla det med dekorationer. Då byggde jag korthus. Och ja – jag har limmat med limpistol, ha ha! Annars lär det inte bli så mycket mer än att bygga korthus på nyårsafton.

Girlang av spelkort

För att göra rummet mer festligt hänger jag upp girlanger i taket. Det är en sådan enkel sak som ger fantastisk effekt.

Hålar spelkort med hålslagare och trär igenom ett rött garn jag hade hemma. Ändarna knyter jag till öglor och sedan spikar små spikar i fönster- och dörrlister som girlanden hängs upp på.

Ingen kan väl missa att det är kalas på gång?

Champagnetorn

Inget nyår utan något bubbligt att skåla med vid tolvslaget!

champagneglaschampagnekyl, spegelbricka, vas,

För att få till det minsta tornet behövs 10 chamapgnekupor. 6 stycken i triangel i botten och sedan 3 resp 1 på våningarna.

Sedan är det bara att börja hälla uppifrån och se hur bubblet rinner ner. Rekommenderas dock att ha en stor bricka eller något som tål spill under.

En sådan här dukning kommer nog inspirera till kortspel långt in i natten.

Men det som inte ska glömmas när man dukar är att tänka hur det ser ut när man faktiskt ska sätta sig.

Decemberkvällen är mörk och många tända levande ljus är den bästa stämningshöjaren.

nyårsdukning

Med många olika ljuskällor, höga stearinljus och låga värmeljus, i mässing och speglar ger fina och effektfulla reflektioner.

Nu kan festen börja! Nu ska jag bara komma på vad jag ska ha på mig…

Vår jul med förrätt i trädgården, kalkonmiddag & flourtant

God fortsättning på julen! Hoppas du fick precis den jul du önskat. Hoppas även att du idag får en skön och ledig dag.

Njuter just nu av lugnet här hemma. Allt går i dag lite långsammare och vi tar allt som det kommer. Promenad till sjön med termos och bullar och sedan sillmiddag. Ja, för i går blev det ju ingen sill då vi gjorde en, för oss, ny julmiddag med kalkon och tillbehör.

Börjar från början

Julaftonsmorgon & julfrukost

Jag och äldste sonen är familjens morgonpigga. Så vid 07 trippade vi ner och dukade upp frukost för familjen.

Och så Juloriatoriet på högsta volym som då väcker hela familjen. Det ska ätas frukost medan det fortfarande är mörkt ute.

Med 2 nattgäster satt vi 7 st och njöt av saffransbullar, vörtbröd, julknäcke, julskinka, edamerost, cheddarost och varmchoklad med vispgrädde.

Fyllda strumpor med mycket prassel i!

Denna december har varit mitt livs mest stressiga. Har haft lite för mycket att göra så vissa saker har helt enkelt inte hunnits med – som att baka lussebullar. Tur att det då finns fantastiska bagerier som kan leverera…

Efter frukost började vi smått komma till liv. Ställa allt i ordning för eftermiddagen och alla gäster.

En liten paketutdelning för oss i familjen.

Överlag har vi skurit ner rejält på paket. Jag och maken gav varann en julig weekend i Köpenhamn med barnen i början av december som våra paket till varann. Barnen får både det de behöver och saker de verkligen önskar sig. Men det är verkligen inte mycket.

När barnen har svårt att skriva önskelistor så känns det fel att pressa fram något. Kändes i år som om vi för första gången inte tagit i för mycket och att varje sak uppskattades. Böcker, kläder och några få stora ting i stället för småskvättar, så att säga.

Sedan rycka upp oss, gästerna kommer om en kvart! Ställa i ordning kanske det härligaste: gottabordet!

Barnen stod och räknade gång på gång: ja, det var hela 15 stycke olika godisvarianter!

Så klart chokladkolan – ingen jul utan Sveas kola! Gjordes på uppesittarkvällen. Varför vara ute i god tid…?

Och sedan briljerade maken i köket och fixade den mest fantastiska julkalkonen. Wow, jag säger bara wow. Detta gör vi om!

Vid 14 kom släkten. I år blev vi 17 personer, förra året 19 så jag visste att vi skulle få plats.

Började med glögg, Irish coffee och pepparkakor.

Förrätten i trädgården

Efter Kalle Anka tändes marschaller som en gång till uteplatsen i trädgården. En eldkorg och ett eldfat brann värmande och vackert.

Årets förrätt blev en kopp grönsaksbuljong med ”svampketchup” och oststänger av smördeg och riven edamerost.

Att ta sig ut för förrätt blev en sådan succé. Min idé om detta var just att bryta den långa dagen/kvällen det blir. Frisk luft gav ny energi.

Blev så otroligt mysig!

Vi fick ingen vit jul men vi fick en helt sagolik kvällshimmel.

Och sen kom han!

En mör tomte kämpade sig fram och alla barn under 20 fick sig ett paket.

Lillkillen, 4 år, håller hårt i mig men tomten fick sig en rejäl kram sedan.

Poppis gubbe!

In i värmen igen, på med julmusik, bära ner extrabord och ställa i ordning för varmrätten.

Då vår middag skulle vara en engelsk julmiddag så hade jag små järnekar som dekoration. Satten dem i mina Kiwilyktor varvat med värmeljus i samma.

I England har man smällkarameller som man drar i och det smäller då, så klart. Hade tänkt göra egna med små party poppers i men hann inte (det heller). Men det gick ju bra ändå! De fick stå på varje tallrik.

Ja, jösses vad det poppades och smälldes sen. Succé!

Engelsk kalkonmiddag

Roligt hur alla var helt med på att bryta traditionen och inte ha klassiskt julbord. Tror nog vi alla var sugna på något nytt.

Och vad gott det blev!

2 kalkoner (en fylld med bl.a. kastanjer och den andra mer italiensk med citron)  och , 2 sorters stuffing, prinskorv lindad i bacon, rostade potatisar, brysselkål med sidfläsk och valnötter, sås (gravy), tränbärssås, brödsås.

Nästan allt åts upp!!! Jösses – hade aldrig vågat tro att det skulle gå åt så mycket men det hela gick hem från 4 åringen till 82-åringen så att säga.

Det är stunder som dessa man vill bevara i en liten ask de dagar man mår lite sämre.

Att barnen lyckats hålla sig från gottabordet så här långt var ju helt galet egentligen. Vilka stjärnor. Men nu var det fritt fram!

Sen bankade det hårt på altandörren!!! In kom flourtanten!

Jag och min äldsta storebror (jag har tre) hade planerat denna överraskning i veckor! Vi ville göra något överraskande och det här blev minst sagt det.

”Flour” till de vuxna och skumtomtar till barnen. Så otroligt roligt och REJÄLT överraskande.

Sedan var det paketlek med hög ljudvolym, mandelmusslor, bubbel och sedan avslutades det hela med dans kring granen.

Tog barnen en trappa upp och de hade nästan somnat innan de la huvudet på kudden.

Själv sov jag djupt och länge. Längre än på säkert månader. Det är kanske den bästa julklappen.

Ha nu en fin juldag.