Följ mig:
Maträtter

Dillpesto! Därmed basta

11 augusti, 2014

Har mött en ny favorit denna sommar – dillpesto. Så somrigt, så fräscht och så gott.

Hos vänner i början av sommaren fick vi denna svenska pesto till halstrad gravad lax. Kan bara säga att det var en rejäl höjdare och dillpeston har duggat tätt här sedan dess.

Svårt att förstå smaken? Om man säger så här; tänk krämig pesto med tydlig basilika, parmesan och pinje och så byter man ut råvarorna mot dill, västerbotten och solrosfrön och du är i hamn. Gott till bland annat lax i alla dess former.

Dillpesto

Ingredienser
3-4 krukor dill
1 dl solrosfrön
2 dl riven västerbottenost
1 dl riven parmesan
1,5 – 2 dl välsmakande rapsolja
citron/vinäger
salt
vitpeppar

Gör så här: Grovhacka dillen och riv osten. Rosta solrosfrön i torr stekpanna. Häll dill, ost, solrosfrön och rapsoljan i en mixer och mixa till en fin, jämn pesto. Smaka av med salt, peppar och citron eller vinäger. Peston ska inte vara för tjock, i så fall adderas mer rapsolja.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Linda 14 mars, 2021 at 10:15

  Hur länge håller sig dillpeston i kylskåpet?

  • Svara Helena Lyth 19 mars, 2021 at 14:53

   Hej Linda. Alla ingredienser utom dillen är tåliga så det är dillen som kan bli tråkig efter ett tag men riktigt hur länge vågar jag mig inte ge mig på en gissning. Vår har ätits upp vid tillagning. Men att frysa den går bra.

   Kram
   Helena

  Lämna en kommentar

  Close