Midsommarafton!!! Önskar dig en riktigt fin midsommar!
Dessa blommor plockade jag och barnen på väg hem från skola och förskola i onsdags. Äldste sonen bad mig snällt men tydligt: Snälla mamma sluta plocka nu – jag vill hem. Första promenaden detta läsår han gick först och manade på mig. Och jag förstår honom, jag var lite seg men blomsterplock är inget hafsverk. Speciellt inte när det ska hittas sju sorter. Vi hittade fler kan jag säga men några var det dottern som råkat fått med sig från grannens rabatt. Förlåt…
Önskar så att någon gång få buketten från Sjösala Vals:
/…/ Tärnan har fått ungar och dyker i min vik, ur alla gröna dungar hörs finkarnas musik, och se, så många blommor som redan slagit ut på ängen! Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol.
Idag är vi med kära vänner och jag tror vi kommer få det toppen. Hoppas på fint väder, goda sillar, många skratt, bra glöd i grillen, svala drycker, skönsång och glada barn. ja, det var väl inte några höga krav…
Oavsett hur eller var du firar hoppas jag du får den bästa tänkbara helgen och ledighet.
Vissa tv-serier är inte bara bra för handlingen och skådespelartalangerna utan även för scenografin och miljöerna.
Follow the money var en sådan serie. Gick på SVT nu i vår och sände sista avsnittet för ett tag sedan men finns ännu på SVT-Play.
Att danskarna kan göra bra krimserier vet vi efter Borgen, Brottet mfl. Och att de kan göra design, det vet vi också. Så klart blir det ju super om man kombinerar detta.
Jag inspireras så mycket av miljöerna i serien. Här följer några skärmdumpar att ta inspo från. Kanske inte så somrigt som man vill ha så här i början av juni men det är nåt härligt ändå med dessa miljöer!
Härliga mörka väggar, mycket gardiner, stora fönster och massor av danska designklassiker. Och sen det avlutade köket är ju så galet läckert. ja som sagt; massor av inspo! Tack Danmark!
Snart dax att binda en midsommarkrans och låta håret blomstra. Men hur ska man göra för att binda en midsommarkrans på enklast sätt och som samtidigt håller långt in i midsommarnatten?
Och massa härlig inspo hittar du på mitt instagram, för du följer väl mig? Där heter jag @helenalyth.se, vi ses även där.
Det finns en mängd olika varianter på midsommarkransar. Några kransmodeller är helt utan hjälpmedel och görs endast med blommor och stjälkar. Andra använder snöre och en tredje använder metalltråd.
Varianter på hur du kan binda en midsommarkrans
Midsommarkrans med en typ av blomma
Den enklaste, renaste midsommarkransen får du när du använder bara en sorts blomma. Du använder blomman och stjälken som enda material. En fördel är att blomman ska ha långa, böjliga stjälkar.
Gör så här: Ta en lång stälk som bas och lägg sedan en ny tvärs över, med blomman så nära den andra blomman som möjligt. För sedan stjälken bakåt och runt den egna stjälken och lägg den längs med den första stjälken.
Fortsätt sen så tills du fått den längd du vill ha eller att blommorna tar slut. Jag fäster ihop kransen med en liten bit ståltråd.
Midsommarkrans med flera blommor
Nästa variant på midsommarkrans är gjord med flera olika sorters blommor. Här behövs en bra metalltråd/bindningstråd.
Gör så här: Blommorna läggs löpande som en girlang och tråden viras allteftersom blommorna läggs på. Stjälkarna på blommorna blir basen i kransen. Se till att måtta mot huvudet för att rätt storlek. Avslutas med ett överlapp.
Binda krans med flera små buketter och metallring
Med den tredje varianten använder du en ring av metalltråd som du anpassat efter ditt (eller mottagarens) huvud.
Gör så här: Skapa en ring av metalltråd. Gör små buketter av dina blommor och fäst dem med samma typ av metalltråd som till ringen. Fortsätt vira fast den lilla buketten på ringen.
Med blomstertejp, som är lite klistrig, fästs och försluts buketten vid ringen. Den gömmer samtidigt metalltråden om den inte är grön och gärna får döljas.
Fortsätt tills cirkeln blir fylld och sluten.
Och till midsommar är det inte bara kransar till huvudet som ska göras – även stora kransar till midsommarstången ska göras.
Söker du mer inspiration till midsommar då ska du kolla in DET HÄR inlägget som jag kallar Allt om midsommar. Det du!
Beroende på vilken storlek du söker kan ovan nämnda varianter passa,
Lyckan är att kunna plocka blommor i alla färger, storlekar och varianter. Det ger verkligen den perfekta midsommarkänslan. Gärna med de där 7 blommorna man sedan ska lägga under kudden…
Jag längtar så mycket efter vår båtluff i Grekland om några veckor. Stackars barn – varje promenad till OCH från skola och förskola pratar jag om vad vi ska göra, äta, uppleva, känna, se, hitta på och det vi inte ska göra i Grekland. Saker som inte stressa till skolan, inte klä på sig massa kläder och inte äta samma tråkiga vardagsmat varje dag.
När jag såg Elsas längtlista till Gotland så insåg jag att jag precis just hållt på med en sådan lista fast verbal och bara tre omyndiga personer som mottagare. För att få utspel för min längtan så kommer min längtlista till Grekland här.
Vad jag längtar efter att göra i Grekland:
Äta bäckfisk varje dag. Äldste sonen frågade på allvar om det kommer bli bläckfiskbrist i Grekland efter att vi varit där. Han är lika besatt av äta bläckfisk som jag! Allra helst calamares.
Vara omringad av havet. Det varma stora havet som alltid är närvarande när man båtluffar.
Få besöka hamnar och leva båtliv. Vi kommer luffa från Atens hamn Pireus ut mot Cykladerna som är den ögrupp som ligger ”mitt i” Grekland. Här låg huvudstaden/centrum, på ön Delos, för Grekland någon gång för länge länge sedan och så cirkulerade resten av landet/världen runt den ön – där av namnet Cykladerna.
Hur som helst – från den stora, högljudda, kraftigt bensindoftande hamnen kommer vi också besöka små hamnar med endast en mindre färja per dygn. Älskar kontrasterna.
Vara tillsammans! En av anledningarna för att resa bort på sin semester är ju att faktiskt göra något, skaffa minnen tillsammans. Jag har sådana fantastiska drömmar om glada barn och avslappnade föräldrar…
Vara i en annan värld. Ja här är det ju så klart rena grekiskan och jag hoppas innerligt att jag inte ska se en enda meny på svenska utan bara få möta det helt genuina och traditonella. Och…
… testa nytt. Finns en del som säger att grekisk mat är tråkig men jag tycker exakt tvärt om. Man ska leta upp de små ouzerierna, beställa smårätter (meze) och att hela sällskapet delar på allt. Massa goda smaker, konsistenser och råvaror.
Äta massa gyros! Ja, för de som då vill få den bästa grekiska snabbmaten är det gyros som gäller. Går inte att få en gyros någon annanstans i världen som smakar som de i Grekland.
Få uppleva enkelhet. Vi har bokat alla boenden i förväg och det är verkligen enkelhet som gäller. Inga flådiga rum, all inclusive-ställen med miniklubb för barn. Nej snarare en variant av camping skulle jag säga. 5 sängar, pentry och badrum. Men jag vill absolut inte vara utan balkong.
Sitta på balkong. Ja, balkongen har en central roll i mina greklandsdrömmar. Häng med nu: Jag (och resten av ligan) vänder hemåt efter en dag på stranden. Salt och sand över hela kroppen och solvarm kommer jag in på vårt rum. Badlakan hängs upp på tork, badkläder sköljs ur och badleksaker töms på sand. En snabb dusch så jag kommer tillbaka till verkligheten.
Nu är musiken här jätteviktig! Hög volym med något lounge-igt, somrigt och gärna något cheesy. Blanda Café del Mar med Julio Igelseias typ.
Och nu sätter vi oss på balkongen. Dricker något svalt, äter stora bitar tomat, oliver, nötter, doppar bröd i tzatziki och ser hur solen går från att vara stekande varm till att bli ömsint ljum. En vaken vilopaus.
Starta varje dag på bästa sätt. Jag har sagt det förr och säger det igen: grekisk yoghurt, frukt, bär, nötter och flytande honung är den bästa frukosten.
Skratta och busa. Skönt att få just känna ledigheten och släppa allt.
Äta grekisk sallad så det sprutar ut genom öronen. Kan aldrig bli för mycket.
Dricka Frappe. Den grekiska iskaffen som spridits över hela världen. Funkar när som på dygnet!
Dricka ouzo. Vet inte hur du är men jag har så många gånger kommit hem från resor med någon lokal dryck eller maträtt och funnit att det inte alls smakar lika gott hemma som på plats. Älskar denna anissmakande dryck för den är perfekt till salta små maträtter, gärna direkt från havet.
Gå vilse. Hamnstäderna i Cykladerna är ofta uppbyggda som labyrinter. Gränderna går åt alla håll och är smala, smala. Det var för att piraterna just skulle gå vilse när de försökte ta sig in i staden.
Första gången jag besökte Mykonos (den enligt mig bästa grekiska ön) sa den vi bodde hos då att ”ta er ner till hamnen, leta upp statyn och sedan försök gå rakt upp från den”. Den där statyn blev vår fyr och enda riktmärke för det var helt omöjligt att ha koll på var vi var. Kunde ta en timme att ibland hitta till statyn om vi gick runt. Och då ska jag lägga till att jag är mycket stolt över mitt goda lokalsinne och vänner brukar just ta rygg på mig.
Frossa i solmogen frukt. Vitaminnivåerna i kroppen kommer vara i topp.
Att låta saker ta tid. Ett sandslott kanske behöver ta några timmar att bygga. Eller bara 3 minuter. Det får vi se.
Vara helt i nuet. Att luffa med en ryggsäck på ryggen som enda bagage finns det ingen plats för dyrbara sköra iPads eller laptops samt att uppkopplingen kanske inte är att räkna med så vi får en helt analog, nedkopplad, bortkopplad semester.
Vara lättpackad. Ja, nu menar jag kläder och väskor! Vi ska båtluffa och vill alltså ha så lite packning som möjligt i varsin ryggsäck. 2 stora och 3 mindre. Det gör att outfitsmängden behöver begränsas. Nästan skönt faktiskt – this is it liksom. Badkläder, bra skor, shorts, linnen och nån kvällsstass. Det får duga! Det är ju fördelen med att resa till ett land med förutsägbart väder.
Bära hatt. En begränsad garderob blir alltid ändå till en perfekt outfit med en hatt. Och min bästa frisyrräddare är ju hatt. Och under den starka medelhavssolen är faktiskt även hatt nödvändigt.
Där är mina drömmar. Då det blir 7.e gången jag båtluffar så vågar jag faktiskt tro på att listan kommer uppfyllas. Men det är första gången jag båtluffar med barn så där har vi en spännande utmaning men hoppas de ska bli lika frälsta av Grekland och att båtluffa som jag.
Har du testat ansjovisrulle? En perfekt rätt som den är men kanske allra bäst till sillbordet och sillbufféer. Ja både bra mat till påsk, midsommar och jul men då det nu är i midsommartider så fokuserar vi på sommarens bufféer.
Ansjovisrulle är vad det heter – en rullad variant på omelett fylld med en ansjovisröra. Då den serveras varm/ljummen så är den också bra komplement till de kalla sillarna.
Recept Ansjovisrulle
Ingredienser
50 g smör
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl vetemjöl 3 äggulor
3 äggvitor
2 msk spad från ansjovisburken
½ tsk bakpulver
Fyllning 3 stora gula lökar
Smör till stekning
1 burk ansjovisfiléer (125 g)
1 knippe dill
3 dl riven, lagrad ost (2 dl till fyllning + 1 dl till gratinering)
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i kastrull och häll sedan i mjölk, grädde, mjöl. Vispa ihop. Koka upp och sjud tills smeten tjocknar.
Förbered äggen – separera äggula och äggvita i bunkar.
Ta bort kastrullen från spisen. Häll i ansjovisspad, bakpulver och låt svalna något. Häll i äggulorna i smeten och rör ihop.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp (metallbunke för bästa skum). Rör ner äggvitorna i kastrullen och smeten försiktigt med slev och i omgångar. Rör samman till en slät smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Smöra pappret, speciellt viktigt i kanterna.
Häll och bred ut smeten på bakplåtspapperet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. (Låt ugnen stå på, rullen ska gratineras senare.)
Gör fyllningen: Hacka lök och stek med smör i stekpanna. Löken ska bli mjuk och genomskinlig. Hacka ansjovisen och häll i den och resten av ansjovisspadet i stekpannan. Låt svalna något.
Finhacka dillen och och rör ned i stekpannan med lök och ansjovis.
Gör rullen:Nu ska botten vändas upp och ner och detta är det klurigaste momentet. Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå den gräddade bottnen och vänd upp och ner, gärna på en annan plåt eller stor skärbräda. Lyft försiktigt, försiktigt bort bakplåtspapperet.
Bred ut ansjovisfyllningen ovanpå. Riv ost och strö över 2 dl. Rulla ihop rullen från långsidan. Lägg mitt på bakplåtspapperet och strö över resterande riven ost. Gratinera rullen i 8-10 min mitt i ugnen.
Låt ansjovisrulle svalna. Garnera med dillkvistar. Servera den som den är eller skär upp i skivor.
Bilder från midsommar 2016. Midsommaraftonen som förvånade hela Sverige. Det började med en riktig midsommar – dvs regn, grått och kallt. Men ju längre dagen gick blev vädret bättre och bättre. På kvällen blev det nästan en exotisk värme och att gå in var det ingen som ville.
Får se hur midsommar 2017 blir. Håller tummarna!
Vill du ha mer midsommar mat och tips på sillar? HÄR är 5 stycken.
Nu är det den bästa tiden för frukostar – sommarfrukost. Så många frukter som nu är i säsong gör det så lätt att skapa de vackraste frukostarna. Både för öga och gom så klart!
Egentligen så kan man ju rada upp alla möjliga frukter och bär men just denna trio får mig att längta till frukosten redan kvällen innan. Ljuvligt doftande jordgubbar, saftig söt persika och så de djupt mörkröda bigarråerna som strössel på.
Och jajamensan: här är min första landning av svenska jordgubbar. En sak av väldoftande saftiga röda gubbar i lite galet olika storlekar och med blad i asken.
Jag hade en av de största leverantörerna av svenska jordgubbar som kund när jag jobbade på reklambyrå så jag kan typ allt om jordgubbsodling. Men skulle aldrig våga/mäkta med att odla själv…
Så, vad är min bästa frukosten så här års? Basen är mild, fet ekologisk yoghurt, alla frukter och bär som finns tillgängliga och så hackade nötter. Mycket viktigt att alla frukter och bär ska vara i STORA bitar.
Då har jag varit på min första konferens med Nordinary och våra samarbetspartners Venue Media. Wow, vilket gäng! Pratat om allt mellan himmel och jord i 24 timmar i sträck.
Venue sitter i Göteborg så jag, Maria och Monica tog tåget till västkusten och sedan vidare till Nääs Fabriker. Nästan så jag ska låta bilderna visa hur vackert det är där.
En gammal bomullsfabrik, ja ett helt samhälle nästan, har blivit till hotell, kontor, butiker, restauranger och badhus.
God lunch och sedan en tur till butikerna som läsligt nog hade rea-start denna dag!
Och ja – jag fyndade mig en fantastisk grön klänning. Den kommer bli perfekt i sommar.
Room with a view som det heter. Byta om och gå ner till det helt nybyggda badhuset.
Bildbevis på att jag badat. Det tillhör inte vanligheterna ska jag säga. Men efter de varma härliga poolerna var det perfekt att ploppa i spa’t. Då var jag helt klart värd middag sen.
Vill man sitta själv eller samtala finns det gott om vackra platser här och var. Gillar det starkt!
Vi satt och pratade så länge att vi tappade bort tiden helt. Och att solen aldrig ville gå ner hjälpte ju till. Långt över midnatt kom jag i säng
Alltså detta sommarkvällsljus! Det är värt allt mörker oktober till april ändå.
Dagen började med stärkande frukost för dag två var det hårt arbete. Blev helt snurrig av allt och så pepp på framtiden. Så tacksam över att mina vägar mött dessa kvinnor.
En fruktsallad är gott och nyttigt. Ofta väldigt vacker också med sina härliga färger från frukterna.
Men din fruktsallad kan faktiskt bli ännu vackrare och kanske framförallt roligare om du låter den blomstra!
Fruktsallad med blommande frukter
När du skär till din sallad så passar du på att skära bort ändarna på passande frukter så som äpple, melon och apelsin. Dessa runda ändar kan du forma och skära till som blommor.
Stick ner en grillpinne av trä genom frukten, knipsa av till lagom längd och sedan sticks ner i fruktsalladen. Eller varför inte i den somriga drinken kanske?
Ett vackert och roligt matpyssel som piggar upp varje fruktstund eller efterrätt. Kan säkert utvecklas mer med fre frukter och kanske myntablad som löv och så vidare.
Något jag tänkte på mer var att göra dessa fruktblommor och lägga som dekoration i bålskålar. Frukt i bål är ju inte direkt ovanligt så det borde väl passa? Några fler förslag?
Vill du ha fler förslag på pysselbaka och -laga? HÄR kommer du till den kategorin.
Följ mig gärna på min facebook-sida facebook.com/helenalyth.blogg där jag lägger upp alla nya inlägg samt de som är ”i säsong”. Välkomna!
En tur till Göteborg betyder så klart en tur till den numer ikoniska inredningsbutiken Artilleriet. Speciellt köksbutiken denna gång. Jag har ju siktet inställt på snygga flaskor till den nya kryddhyllan i vårt kök.
Det blev en glasflaska till vinäger (eller olja så klart) i lite kemilabbstil och en vacker sojaflaska.
I butikskonceptet Vallgatan 12 hittade jag också ett snyggt marmorfat menat för den där sleven som annars hamnar lite här och var.
Nu har jag oljeflaskan kvar. Sedan är jag nöjd med kryddhyllan i köket.
Om du följer mig på Instagram kan du kanske sett ljuvliga skärgårdsbilder svischa förbi i Insta stories. Min fina brorsdotter har tagit studenten i Göteborg och vi var där för att fira.
Tyvärr firades dock inte seglen på den ljuvliga skonaren som skulle ta oss till firandet ute i Göteborgs skärgård. Nära och kära fick åka ett studentflak i Göteborg-style.
Den tremastade skonaren Ingo var en fröjd att vara på och få lägga ögonen på. Så galet vacker båt.
Och utsikten då?! Magiskt!
Utspringet från skolan hade varit i spöregn. Tur i oturen då att vi var sena och missade utspringet. När vi väl kommit till Gbg och hamnen var dock vädret helt och hållet perfekt.
Så kul och fint att färdas på sådan häftig båt. Både för stora och små. Alla lika intresserade.
Mr Ingo?
Sedan var vi framme. Kanske Sveriges mest kända brygga – Brännö brygga.
Efter en tur på sjön var det som om alla barn drogs till att leka med havet.
Sedan följde en vacker promenad till middag. Jag tog följe med lillkillen.
Att promenera en duktig sträcka med en 3,5 åring testar tålamodet. Här ska varje sten, pöl, maskros och skalbagge tittas på och undersökas. Om man, som sagt, vill testa sitt tålamod eller komma ner i tempo så är detta en bra övning.
Och maskrosbollar måste man blåsa på.
Sen så är det morsan som ligger efter och sonen säger ”Kom då!” för vackra blommor vill jag alltid plåta!
Bilfria skärgårdsöar är ljuvliga. Speciellt när lastutrymmet på fortskaffningsmedlen ser ut så här.
Väl framme bjöds det på bubbel och babbel. Släkt och vänner.
Och huvudpersonen hade valt menyn: glutenfria och vegetariska gudomligheter.
Det är 24 år sedan jag tog studenten. Det är under sådana här tillfällen jag både inser hur lång tid det har gått samtidigt som det är alldeles nyss – minnena ligger nära till hands och återupplevs som om det var igår.
Men inte sockerfri meny… Denna ska jag testa. Maränger med kaffe-kola-kräm mellan lagren. Så galet god och den lilla kaffe-touchen var perfekt.
Sen var det dags att tacka för oss, ta kvällsfärjan till fastlandet och lämna denna lilla försmak av sommarlov.
Söt fiskebåt i hamnen i väntan på färjan. Kände mig som Tjorven och Pippi på en gång.