Viltburgare med pepparrotsmajonnäs & karamelliserad lök

Vill tipsa om viltburgare från Polarica som vi fick smaka och blev en favorit hos barnen. Att hamburgare alltid är ett säkert kort, det vet alla barnföräldrar men burgare på hjort- & renkött är ju inte säkert.

En påse med viltburgare och ingredienser ringde på dörren. Ibland är vissa besök roligare och mer smakrika än andra.

Har tidigare varken hört talas om eller testat viltburgare men av namnet kunde jag ju gissa hur det skulle smaka. Fast det var mycket saftigare än vad jag hade trott. Älskar renkött och hade det som min ”födelsedagsmiddag” under många år som barn. Men då var det rätt torrt och ihop med grädde, svamp och lök (mmm… blev sugen nu…).

Ja som ni hör är jag inte vegetarian men som världsmedborgare och ytterst påverkad av klimatdebatten förstår jag att det måste ske en stor förändring i allas våra matvanor. Fler vegetariska alternativ och större koll på ursprung. Då känns det ju jättebra med kött från djur som fått leva fritt i naturen. En vän äter bara kött från lamm och vilt just av den anledningen. Vad kan det kallas? Vilterian??? Jag vill nog kalla mig för flexiterian. Mycket fisk, mer och fler vegetariska rätter och så då stressade småbarnsmorsans korvstroganoff emellanåt. Många bäckar små…

viltburgare

Viltburgare med pepparrotsmajonnäs, smält ost och karamelliserad lök

Burgarna kom med recept. Skulle ätas med pepparrotsmajonnäs, smält ost och karamelliserad lök. En kombination till burgare jag inte tidigare testat eller ens tänkt på. Var verkligen gott med majonnäs blandat med finriven pepparrot, lite salt och nymalen peppar. En majonnässmak jag kan tänka mig till typ vad som helst faktiskt.

Karamelliserad lök: Skiva lök och bryn i stekpanna på låg värme under omrörning i 15 minuter. Tillsätt ev 1 tsk socker för en knäckigare yta. Löken i sig är rätt söt. Stek ytterligare någon minut.

Stek burgarna 5-6 min på vardera sida. Låt gärna burgaren vara lite rosa i mitten för bästa smak. Avsluta med att lägga på en skiva ost som får smälta på burgaren.

Montera ihop burgaren och njut.

Slänger in ett tips till när jag ändå är i gång: Ett ekologiskt & alkoholfritt öl från Melleruds.

Melleruds alkoholfria och ekologiska öl/pilsner är inte bara bra för just nämnda saker, det är ju värsta lightprodukten också. 30 kcal per flaska och då kan nämnas mjölk som har 40-60 kcal/dl. Hade du kunnat gissa det???

Jag har alltid gillat öl och under graviditeterna fann jag de alkoholfria. Det är nu snart 8 år sedan första bebben kom och jag har fortsatt även utan bulle i ugnen. Många nya märken av alkoholfria öl har dykt upp under åren. Bra på många sätt och det visar ju också att det finns en efterfrågan vilket är spännande. Bra där!

viltburgare

Socialt eller genetiskt? Vet inte hur det är med ärftligheten hos barn vad det gäller smaker och nyfikenhet på nya rätter. Jag skojar inte nu men dottern sa Jag tycker inte om burgaren, jag älskar den! Det kommer nog bli fler viltburgare hos oss i framtiden.

Som bloggare får jag förfrågningar om att testa saker och ibland är det helt fel så jag tackar nej. Andra gånger tackar jag ja men kan för mitt liv inte rekommendera och skriva om det efter ha testat. Att gå på ett pressevent och berätta om en smakprovning är en sak men att få prova hemma i lugnan ro är en annan. Då blir det genast lite personligt. Vet inte hur du tycker om detta? Jag vill skriva om saker som jag innerligt vill tipsa om. Ibland är det i samarbete med en kund mot betalning och ibland som nu; ett utskick där det är upp till mig att välja att skriva om det eller inte. Jag vill bara klargöra detta så du är fullt medvetna att jag inte kör med smygreklam. Det gjorde jag självklart inte tidigare heller när jag skrev för Sköna Hem men där finns ju en redaktion som på något sätt ska vara en garant. Nu är det bara jag men jag vill framstå lika seriös som om jag hade ett av Sveriges största mediahus i ryggen om du förstår vad jag menar. Då det är inlägg mot betalning är det tydligt markerat längst upp. Skicka gärna en kommentar om du har tankar eller frågor om detta.

Lite onödigt mycket nödvändiga tankar & Mimosa

Hej och fin söndag på er! Jag trillade av bloggtåget nån dag här och var tvungen att verkligen samla ihop mig. Det är så mycket som snurrar runt i mitt liv och i mitt huvud nu så jag har svårt att hinna med allt jag vill och bör. Vet inte hur många inlägg jag ”skrivit” i huvudet och tänkt ut men inte fått till. Måste bli bättre på att få ner det så det blir något mer än ”det bästa blogginlägget någonsin som skrivits” bara i mitt huvud…

En av de saker som snurrar är att jag vill styra upp min lilla hörna här, min blogg och innehåll. Det är en salig blandning av allt som kommer i min väg, för så är ju livet och så vill jag nog att min blogg ska vara. Samtidigt så är det ju fint att ni känner igen er när ni landar här. Tonalitet i bilder, uppstyrning av ämnen & texter. Hur mycket lågt kan det vara blandat med det höga? Dags att göra en detox och genomgång. Skulle behöva en digital coach som Lisa Ekdal har, ha ha ha! Har du input är det varmt välkommet!!!

 

Samtidigt så är ju min undertext på bloggen Inspiration Galore, dvs inspiration i överflöd och jag skulle ju då föra med falsk marknadsföring om jag inte var tokgenerös med just saker som kommer i min väg för att föra inspirationen vidare.

Jag vill med detta svammel ovan säga att: Ni missar väl för guds skull inte mimosan som just nu är i säsong. Alltid för kort säsong för den söta, bolliga gula blomman.

På Rosendal tidigare i veckan så stod jag vid ett mimosaträd inne i växthuset.

mimosa

Vilken färgterapi och -energi den gav. Den gula färgen sätter verkligen igång kroppen. Och på mig sätts påskpysseltarmen i gungning också. Faktiskt blev det en bukett hem för att bli till rekvisita i ett påskpyssel som nu ligger och gottar sig i utkastmappen. Vill inte stressa med påskpyssel än. Eller???

Men, nu måsta jag då fråga? Är det olika mimosa? Den som såldes som krukväxt på stam har ju helt annorlunda blad.

Jag är redan inne på min andra bukett med mimosa. Första blev som sagt rekvisita. Men den lilla växten är rätt knepig. Torkar snabbt och åldras inte vackert. Vill ha varmt, varmt vatten och långa snitt. Törstig kompis!

Och apropå törstig, du missar väl inte den ljuvliga bubbeldrinken Mimosa? Perfekt till brunch, påsk eller som fördrink.

Vacker vårdekoration: plantera vårblommor i stubbar & bark

På Rosendal i går såg jag en himla fin vårdekoration jag blev inspirerad av. Nämligen att plantera vårlökar, vårblommor i gamla stockar, stubbar och på stora barkbitar.

Blir till en väldigt vacker och levande detalj i trädgården eller balkongen i väntan på de spirande första blommorna.

Tänka också att det blir till fin bordsdekoration och vårdukning. Får en längtan efter att duka till påsk så här. Kanske med små fågelbon där i?

Åh du lilla vår! Kom nu är du snäll. Det är så kallt ute.

Fiskars Garden bjöd på vårkänslor & sommarnyheter

Igår hade Fiskars Garden pressvisning för sina nyheter till trädgården. Aldrig har väl uttrycket ”tur med vädret” varit mer passande. Att i februari prata odling, trädgård och vattning kan kanske vara svårt men när solstrålarna lös med all sin kraft och värmen i Rosendals växthus liknade mer sommar blev det helt rätt.

Rosendals trädgårdar är alltid rätt och värt sin tur dit men när solen just lyser så är det nog bland Stockholms vackraste och mest somriga ställen. Helt rätt ställe för att då just prata trädgård.

fiskars_garden

Ser ni de tunna fina vattenstrålarna? En vattenspridaren som mer kan liknas vid en fontän.

I ett av växthusen var det dukat till sommarfest. Ja, jag säger sommarfest för det kändes nästan som om i hoppade över våren och direkt till sommaren. Denna bild ska jag ha med mig som inspiration till sommarens fester. Så ljuvligt. Bord utan duk, färgglada vilda blommor, bleka servetter och massor av flaskor med färgglad äppelmust.

Tillsammans med mina fina kollegor Maria och Åsa klev jag in i sommaren.

Och så klart var det fotogodis för oss bloggare. Har väl aldrig sett så mycket vackert i alla väderstreck. Maria i fototagen hon med.

Innan vi fick höra om årets nyheter bjöds vi på en vegetarisk lunch. Vackert för ögat, gott för kroppen.

MENY
• Vedugnsbakad pumpa (butternut) med granatäpple och yoghurt.
• Kokta rödbetor och lök (tror det kan ha varit schalottenlök) med tahini och dadlar
• Färsk grönkål och tunt skivad fänkål med parmesan och hasselnötter

Tre rätter som kommer serveras i det Lythska hemmet kan jag säga!

Att det är februari och nollgradigt utanför glömde vi nog alla bort.

Denna vattenspridare sparar vatten! Ni vet hur det är: en spridare sveper över en yta i trädgården och i mitten, där den står, blir det som blötast. Den nya spridare sänker trycket när den strålar rakt upp så det blir mindre mängd just där. Så himlans bra för det råder ju vattenbrist på många ställen i vårt land på sommaren.

En annan nyhet som jag verkligen gillade var sladdvindan. Det brukar vara en liten kärra som trädgårdsslangen viras upp på och den har en förmåga att välta. Fiskars Gardens nyhet är då innovativ för den ligger nu ner. Så klart!

Längs med väggarna var det såbäddar med redan skördfärdig mangold och färsk lök. Mina fingrar är inte gröna men det började klia i dem i alla fall. Är det i år jag kan lyckas med min trädgård…?

Innan det var dags att gå fick vi njuta av Rosendals signumkaka – Morotskakan.

Tror faktiskt att det var just på Rosendal jag åt mitt livs första morotskaka back in the days!

Med massa inspiration, energi och d-vitamin tog jag en promenad in till stan. Vissa arbetsdagar är vackrare än andra.

Hitta & köpa lampor på nätet

Inlägg i samarbete med lamporochljus.se

Har du tänkt på hur ljuset faller från din lampa? Ett hem utan bra och planerad belysning kan aldrig skapa den där stämningsfulla känslan ett hem ska ge vid olika tillfällen. Man ska verkligen inte underskatta vikten av belysning i ett hem.

Vad jag menar är att du vill och ska kunna använda ett rum på flertalet sätt. Som ett kök ska ha riktigt bra belysning så matlagningen går smidigt och även ge bra belysning så du kan läsa morgontidningen utan problem. Men sen så ska du ha mysigt mingel i köket för vänner och då ha en helt annan typ av belysning. Minst lika viktig.

Lösningen på detta är flertalet olika ljuspunkter. Olika typer av lampor som tillsammans och var för sig skapar helheten. Spottar och allmänljus i taket som kompletteras av hängande lampor över bord och i fönster samt vägglampor tex.

Vi har ett stort vardagsrum med en taklampa i taket som består av flertalet spottar. Är dimbar och ger bra ljus till rummet. Men något har gjort att vi inte dragits till rummet för att umgås och ”hänga”. Är det fel soffa? Behöver vi ett mindre soffbord? Nej, det är belysningen som inte skapar det lilla rummet i det stora. Vi behöver komplettera med en mindre, mer riktad belysning till soffan så med den skapa en ljussatt inredning. Det är sådant som man upptäcker efter ett tag i sitt hem och bör kännas in.

Ni som följer mig vet att jag bor i ett funkishus och vurmar för funkis överlag. Att hitta antika möbler som passar min stil går ganska lätt men när det kommer till elektronik och främst lampor kan det genast bli knepigt. En gammal lampa ska ju fungera med moderna glödlampor och så måste elen vara säker. Där är jag rätt försiktig av mig.

Lampor på nätet

Jag blev jätteglad när jag kom i kontakt med lamporochljus.se. Här finns en sajt med tusentals lampor för många behov och stilar. Och då jag just är lite av en funkisfantast vill jag ha lampor som då passar mitt hem och husets själ.

Ska visa tre av mina favoriter.

En lampa som verkligen föll mig i smaken är en 6-kantig bordslampa. En design som är klassisk och kan leva länge.

lampor på nätet

Gillar den industriella känslan i denna ovan. Och funkisens egna inspirationskälla var just det modernaste som då på 30-talet fanns: industrin.

Och ordet funkis kommer från funktionellt och att ha en lampa som även kan fungera som budbärare är ju strålande om jag nu får ordvitsa lite, ha ha ha.

Ljusbox som passar till vardagsrummet, barnrummet eller varför inte i köket.

Ännu ett exempel på en industriell lampa. Och jag som då även gillar funktionellt är glad i hur man kan justera höjde på lampan. Högt upp ger allmänljus och neddragen ger ett mer riktat och mysigt ljus.

Har ni tänkt på hur olika vi tänker på ljuskällans färg i olika länder? I Sverige vill vi ha lampor med varmt ljus, så det ska efterlikna levande ljus nästan. I södra Europa är det kalla ljuskällor som är ”rätt” ljus. Det har ju att göra med att vi har helt olika klimat och förhållanden till ljus överlag. Kallt utanför dörren ger en önskan om varmt inne medan varma medelhavsländer önskar man svalka. Logiskt egentligen men också då kul att tänka på när man läser internationella inredningsmagasin – att vi kan ha så olika tankar om vad som är ”rätt”.

Vid val av lampor och ljuspunkter brukar jag alltid ge tipset att se hur solen och dagsljuset letar sig in och faller över ett helt år. Behövs det en kraftig ljuskälla mellan oktober och mars men inte under sommarhalvåret då det är nästan ljust dygnet runt. Kan då den lampan flyttas till annan plats det halvåret? Det blir ju som två olika hem här uppe i norr under mörka vintern och ljusa sommaren. Det är verkligen en spännande typ av inredning som många glömmer bort.

Samtliga lampor finns hos lamporochljus.se

Vardagsrummet är fyllt med blommor

I går hade jag ett spännande besök här hemma. En tidning ville göra ett reportage om mig och mitt funkishem. 4,5 timmar var det fotografering och intervju. Vet inte om det var för att jag pratar så mycket, om jag var så spännande eller att det fanns mycket att fota som gjorde att det tog tid. Förmodligen det förstnämnda, ha ha ha.

Hur som helst; när det ska fotas så måste hemmet se bra ut och fyllas med blommor så jag var på måndagen på blomstertorget. Kom hem med famnen full av härliga blommor.

En bra bieffekt av att få besök hemma är att jag då verkligen ser till att det är städat. Idag ser det annorlunda ut efter barntornadon… Precis som det ska.

Passar på att fota de vackra blommorna. Blommor med vårkänsla.

Det rätt kala körsbärsriset väntar nu på att få slå ut i full blom. Jag med!

Skira, ljusa gröna blad.

Franska tulpaner med videkvistar. En kombo som alltid funkar.

Underbar aprikos färg.

Nästan självlysande ranunkler. Det ger energi!

Nu ska jag i väg och träffa mina Nordinary-vänner; Maria, Monica och Åsa. Bästa energin det också.

Gör hjärtformade stämplar av toarullar. Jo, det blir fint!

Kan verkligen hjärtformade stämplar av toarullar bli snyggt??? Ja! Ibland är det enklaste det bästa och denna hjärtformade stämpel kan användas till vad som helst.

Här tipsar jag om kort med stansade/utskurna hjärtan som kan bli till bordsplacering.

hjärtformade stämplar av toarullar

Hjärtformade stämplar av toarullar

Gör så här: Knip till en toarulle för att skapa hjärtats botten och tryck in i överkant. Se till att de övre bågarna är runda och mjuka för bästa resultat.
Fäst en tejpbit runt för att behålla hjärtats form. Klar att användas. Doppa i färg och stämpla.

För att göra bordplaceringskort med stansade hjärtan: Skär runt det stämplade hjärtat till hälften och vik sedan pappret rakt över. Som bilden nedan.

Tips: för att få så rak kant som möjlig kan du med linjal och skalpell dra försiktigt där kanten ska vara. Du ska bara rispa i pappret. Då blir kanten knivskarp.

Stående eller liggande, allt går lika bra. Ha som bordsplacering eller som ett kort med kärleksfull hälsning. Till Alla Hjärtans Dag till exempel.

Vill dau ha fler tips på kalaspyssel? Klicka då HÄR.

Odla vitlök hemma & få härlig färsk krydda

Så här i februari står vi mellan vinter & vår och att odla vitlök hemma kan skynda på vårkänslan. Härligt att se det spira i köket när vackra stänglar av vitlöken tar sig upp ur jorden. Och ett roligt pyssel för barnen att ta del i – peta i jorden och ansvara för vattningen. Fast där får de backning här hemma… jag har fått göra några första-hjälpen-vattningar.

Odla vitlök hemma

Att odla vitlök hemma är enkelt och går snabbt. Snabbast går det om du, som jag, har några bortglömda vitlökar som redan börjat växa. Men det går bra även utan gröna skott på.
Fyll kruka, burk eller något som håller fukten med jord och peta ner några klyftor med lite mellanrum.
Täck över med lite plastfolie med några lufthål i. Har löken lite grönt så låter du det sticka upp ur jorden och ingen plastfilm behövs. Håll sedan jorden fuktig och ställ så ljust det går. När det börjat gro och växa kan plastfilmen tas bort.
Skörda när du inte kan vänta längre.

odla vitlök hemma

Jag älskar vitlök som krydda och denna färska vitlökskrydda (eller vad jag ska kalla det) har en tydlig vitlökssmak men inte lika stark som själva löken. Perfekt att ha som krydda på alla möjliga rätter. Tex på den goda mackan. Mums!

odla_vitlök_hemma

Den hetaste mackan just nu; avokadomackan, blir ännu godare. Vitlök och avokado är ju en mycket bra kombination. Fast grönt på grönt är inte lika snyggt som grönt på rött… säger den lite lätt utseendefixerade bloggaren, ha ha ha!

odla_vitlök_hemma

Ställ en kruka med sax på matbordet och låt gästerna få klippa till sin egna krydda. Sånt piggar alltid upp.

Och ett hett tips är också att toppa guacamolen med den färska vitlökskryddan. Ger en extra skjuts!

Något annat som är både kul och enkelt är att odla ärtskott. Blir goda och vackra skott att ha i sallader och som smakrik dekoration på maträtter.

Pyssel till Alla Hjärtans Dag. Eget tårtpapper för sötare dukning

Ett pyssel till Alla Hjärtans Dag som går snabbt är att göra eget tårtpapper i hjärtan. Som små pappersdekorationer eller pappersdukar om man så vill.

eget tårtpapper

Skurit i en av skarvarna och då kunnat ha dem på ett våningsfat.

Blir till en fin detalj som just passar Alla Hjärtans Dag utan behöva göra värsta avancerade dukningen. Kan räcka med att ha några sådana på bordet och det är klart!

Göra eget tårtpapper format till hjärtan

Gör så här: Vik ena hörnet på ett A4 papper snett över och klipp bort den rektangel som blir över. Vik två gånger till som bilden nedan visar.
Klipp bort toppen så det blir en rak, jämn kant.
Klipp topphörnen av ”struten” och runda till. Klipp även bort struttippen som på bilden.
Veckla ut och klart!

eget tårtpapper

Några småkakor får sig en liten vackrare presentation med ett klippt papper, eller hur?!

Vill du ha fler pysseltips till Alla Hjärtans Dag? Klicka då HÄR!

Vacker vinterpromenad & magisk eldshow

I dag var det den årliga eldfesten i vårt område. Runt sjön som ligger i ett naturområde bredvid hustomterna är promenaden vackert och effektfullt markerad med marschaller. Över 300 stycken tydligen.

Jag har missat denna fest varje år vi bott här så det var premiär för mig. Visste inte vad jag hade att vänta men det blev verkligen en upplevelse för alla sinnen.

Riktigt bitigt kallt och snorhalt på stigarna men det gjorde det hela härligare. Och sen var sjön rejält frusen så vi kunde ge oss ut där med.

Och det gjorde att vi verkligen kunde se himlen. Och vilken himmel sen!

Stor & liten!

Men det är nåt visst med att gå i den djupa skogen ändå. Alltid älskat denna skog, jag är uppvuxen här och kan varenda glänta, sten och stig. Här stannade inlandsisen när det begav sig så det är mängder av mäktiga, kantiga stenblock som ”landat” i denna skog. Så dramatiskt på vissa ställen.

Och dramatiskt kan det också vara med nedblåsta träd.

Målet var grillplatsen vid ena sjökanten där det vankades grillade marshmallows och blinkande ballonger (detta ska jag ha på alla fester från och med nu!).

Sedan gick vi i totalt mörker (förutom marschaller och blinkande ballonger) till startpunkten. Där väntade nämligen the grand finale – eldshowen. Framförd av Illumina.

Don’t try this at home, kids! Det var en helt fantastisk show till musik. Som ett dansande fyrverkeri.

Med väldigt frusna tår och kalla nosar men med glada miner och välfyllda energidepåer gick vi hem. Tack kära grannar och villaförening för en magisk eftermiddag och kväll!