Efter vakuum kommer intrycksoverload

Haft en period då jag inte känt mig kreativ och rätt energilös. Försökt tänka att det har med övergången från semester, ledighet och sol till jobb och höst. Att kroppen liksom ligger i startgroparna för att komma i gång. Måste bara vänja sig vid den nya kostymen.

I går kom kreativiteten och energin över mig som en tsunami. Gick inte att värja sig. Först var det äldste sonens första dag i skolan. Intryck och nya ansikten över allt. Så mycket pirr i kroppen hos både en 6-åring och en fyrtioettåring. Allt gick bra men jag kände mig som ett barn i skolbänken då jag inte riktigt hängde med i alla vändor med blanketter och info om dagsschema. Vet inte HUR MÅNGA GÅNGER jag skrivit min mejladress och kontakter på blanketter nu!! Trodde vi var digitala och allt skulle vara samlat på nåt smidigt sätt. There’s an app for that, eller?

Sen var  det bad för hela slanten. Tänk vilken lycka för mig att tajma in föräldraledigheten precis när sommaren kom på allvar. Sonen dök, letade och plockade 31 musslor. Alla lades fint tillbaka under bryggan med ett hej då.

Sen så kom då chocken – Formex. En snabb eftermiddagstur i raketfart. Nu är inspirationlådan åter fylld och oj, vad mycket läckert som fastnade i kameran. Har några timmar i bildredigeringen framför mig men jag ska försöka samla ihop mig snart. Återkommer!

Men det bästa med sådana här tillfällen är nog möjligheten att träffa kollegor i bloggvärlden. Vi hörs i kommentarsfält på olika sociala, digitala plattformar men inte alltid IRL. Vilka härliga människor och så kul att få snacka bloggeri.

Nu idag fortsätter inskolningen. Det är en 6-åring och en 1,5-åring som denna vecka möter nya verkligheter. Det är bara att ägna med.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

 

Sista sommarlovskvällen gav fiskelycka

I dag är det store sonens första dag i skolan, första dagen i ”nollan”. En dag som är stor i livet men han själv verkar lätt oimpad. Tror nog att vi vuxna är mer pepp och laddade.

Så, nu är sommarlovet definitivt slut och för att verkligen klämma ut sommarens sista droppe gick jag å storkillen å metade i den varma sommarkvällen igår. Det nappade rejält kan jag säga. Två bamsemörtar och en mindre abborre fick vi på kroken och släppte tillbaka. Säkert 15 firrar tog vårt bete med deg på vetemjöl och vatten utan att fastna.

Det här kvällsljuset – så vackert och så milt. Att ta kvällspromenader är verkligen en hit.

Sonen citerade ”Lotta på Bråkmakaregatan” då det var lite segt på napp-fronten: ”Tålamodet är fiskarens bästa vän”. Så söt satt han där och väntade och väntade. Sen nappade det ivrigt.

NAPP!!

Beviset!

Det är inte ofta skärgårdsbåtarna åker förbi vår strand här inne i Mälaren. De är så vackra och ger härliga, svallande vågor.

Sa jag att det var vackert kvällsljus?

Kvällsdoppet kanske är det skönaste badet. När vi gick strax efter 20 var det fortfarande baddare på stranden. Så härligt sätt att avsluta sommarlovet på.

 

I dag ska vi gå på upprop och ta in så mycket nya intryck. Och apropå det: i eftermiddag tänkte jag ta mig en sväng förbi Formex som nu sätter igång. Något ni inredningsbloggläsare kommer få rapporter ifrån i overload. Seom julafton för oss bloggare…

Målar mig en Bærtling-kopia med trendfärger

Innan helgen damp det ner en låda med pressinformation och prover på höstens nya trendfärger från Alcro. Kulörerna gillade jag verkligen men det som jag verkligen gick i gång på var att göra ett målarpyssel. Länge sedan jag målade nåt annat än väggar så min kreativa hjärna började skapa.

En av mina favoritkonstnärer är Olle Bærtling. En konstnär som blev vida känd på 50- och 60-talen. Hans grafiska och raka konstverk känns fortfarande moderna och inspirerar mig mycket. Han är känd för sina grafiska tavlor med kilformade färgfält med svarta linjer. Konsten skulle vara (det jag har hört, skjut mig inte om jag har fel…) helt associationsfri; dvs färgernas kombination skulle vara nya för varann. Så rött, vitt och blått blir ju gärna USA eller Norge, gult och svart blir AIK osv så det gav häftiga färgkombinationer, gärna med pasteller. Sen så skulle färgerna aldrig mötas så det kunde bli en optisk färg mellan så det var alltid svarta linjer mellan färgfälten. Sen skulle kilarna aldrig börja inne i tavlan utan alltid vara fält som hade börja och slut ”utanför bilden”. För att vara så associationsfri. Detta kan låta enkelt i dag men då var det nytt å häftigt. Enkelt på det sätt att det är enkelt att skapa, pyssla ihop själv. Det var detta jag nu ville göra med dessa nya trendfärger.

Så här blev min och sonens egna tavlor. Jag sa till honom att detta egentligen var väggfärg och inte menat att pyssla med. ”Men, de ska ju hänga på väggen mamma!” Helt rätt – väggfärg alltså 😉

Hade svarta pannåer hemma så jag drog washitejp i raka linjer över ytan så det skapades kilar. Målade på fälten för att sedan dra bort tejpen och vips så hade jag vackra fält med svarta linjer – allt i Baertlings anda.

Denna vecka är det inskolningsvecka så jag är föräldraledig med storkillen. Han älskar att måla och pyssla så han hakade på. Visade sig vara ett perfekt pyssel för barn. Han har gjort sin tavla helt själv. Jag hjälpte bara till lite när vi drog bort tejpen.

Vår katt Birger är rätt grafisk han också. Han nosade nyfiket på penslarna. Men somnade sedan strax om.

Torkade fint i sommarvädret. Detta var verkligen kul och gick snabbt att göra. Hade lätt kunnat göra en massa tavlor av bara farten.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

Recept för att lägga in egen saltgurka med pepparrot & svartvinbärsblad

Att lägga in egen saltgurka med svartvinbärsblad är det perfekta sättet att ta hand om de gulliga små inläggsgurkorna.

Nu är det inläggningstider och härliga grönsaker finns i travar i butiker och grönsaksstånd. De små gurkorna är så ljuvligt goda och krispiga – perfekta att ha på mackan och i sallader. Men man vill ju gärna bevara dem för att njuta under hela året och att då lägga in gurkan är ju då bästa sättet. Kul att göra och sen så blir glasburken med de fina gurkorna och konserveringsvarorna himla snygga.

Hela kassar med små, inläggningsgurkor har burits hem och vi ska göra olika inläggningar; hela saltgurkor och skivade smörgåsgurkor. Förra året gjordes skivad salt smörgåsgurka. Blev superbra, skivorna kanske dock blev lite i tunnaste laget. Klicka HÄR för att komma till receptet på dem.

Först ut denna gång blev hela saltgurkan. De ska lagras i hop med skivad pepparrot och blad från svartvinbärsbuskar och körsbärsträd. Bladen skapar mjölksyra och och pepparroten ger naturligt konserveringsmedel. Och lite smak förstås. Nu måste vi tyvärr vänta hela fyra veckor innan vi kan mumsa på dessa. Himla lång lagringstid tycker jag. Ivrig till tusen men den som väntar på sin levepastejfrukostmacka väntar aldrig för länge

lägga in egen saltgurka

Lägga in egen saltgurka

Ingredienser:
1 kg inläggningsgurka
50 g pepparrot
12 st körsbärsblad
12 st svartvinbärsblad

Första lagen
1 1/2 liter vatten
1/2 dl salt (utan jod)

Andra lagen
2 dl ättika, 24%
1 l vatten
1 dl salt
6 vitpepparkorn

Gör så här: Tvätta och rengöra inläggningsgurkorna noga i kallt vatten. Lägg dem i enstor bunke och i en annan blandas salt och vatten till en saltlag. Häll denna första lag över gurkorna och låt stå över natten.
Nästa dag hälls första lagen bort. Varje gurka ska nu stickas några gånger med en potatissticka. Detta gör att lagen kommer tränga in bättre i gurkorna.
Koka ihop salt och vatten till den andra lagen. I med pepparkornen och låt lagen kallna helt innan ättikan hälls i. Skala och skiva pepparroten i långa smala skivor.
Rengör glasburkarna (med tillhörande tätslutande lock) och varva sedan gurkor, svartvinbärsblad, körsbärsblad och den skivade pepparroten där i. Häll över den kalla lagen och förslut burkarna väl. Nu ska burkarna stå och lagras i 4 veckor innan den kan avnjutas.

lägga in egen saltgurka

Sen så gör det verkligen inget att bladen är så vackra heller. Snygginläggning!

Grönt är skönt. Lägga in egen saltgurka är ett härligt sätt att bevara sommarens färska råvaror.

Som sagt; det är inläggningstider så det är också en härlig tid för att göra egen sylt så om du gillade du detta, då kanske du också gillar:

Inlagda körsbärstomater
Inlagd gurka – mellanting mellan saltgurka och smörgåsgurka
Göra egen sylt – hur göra & tips

Fredagsbukett med nygamla kärleken

När jag gick ut reklamskolan så hade vi slututställning. Alla vi i klassen mottog stora blombuketter från nära och kära så lokalen fylldes strax med massa blommor och dofter. Den doft som slog igenom allt var liljorna. Detta var i slutet av 90-talet och den hetaste och trendigaste blomman då var den stora liljan, gärna vita liljor. Varje gång jag nu känner doften av lilja färdas jag tillbaka till glada studentdagar, framtidstro och total förvirring.

Liljan är inte lika het som blomma längre men det är en klassiker och fungerar än. Och doften, oj oj oj. Vilken doft. Finns inga dyra doftljus i världen som slår denna doft.

Vet inte om det är perfekt säsong för liljor just nu men skulle nästan tro det för torghandeln badar i enorma liljor nu för relativt låg peng. Fyra stänglar räcker för att det ska dofta lång väg och ta för sig i storlek.

När jag nu ändå har er på tråden vill jag visa upp en ny loppiskärlek jag hittade i somras. Salt- och pepparströare. Nån som vet var de kan komma ifrån? Finns ingen stämpel eller märke på.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Kvällsfikar med snyggfika

Halloj här på kvällen! Njuter av en magisk sommarkväll och förbannar min semesterplanering att det inte var NU jag var ledig och lössläppt.

Men men, tur då att kvällarna är härliga och jag får njuta av dem. I dag satt jag på jobbet och fick rapporter från maken som var på kulturfestivalen inne i stan med barnen. Han berättade om teatrar, aborrfiske i strömmen och cirkus på Norrbron. Men det som jag nog hörde mest var att de hade köpt med sig bullar som jag kunde få när jag kom hem. Köpefika!

Höll på att dratta på ändan när jag såg hur vackra de var. Tydligen bullar som är under konstruktion till bagar-VM. Inte illa!!

Middagen är uppäten, maken på tennis, barnen tittar på Pippi och jag njuter av lugnet ihop med denna bulle. Ropar inte på barnen än, de får vänta. Känner mig lite busig. Och elak. Eller??

Smördeg, brioche, svartvinbärsmousse i en magisk kombination.

Nu blev jag lite sugen på att gå en bakningskurs och bli riktigt proffsig. Sånt här, eller nåt i denna stil, skulle jag vilja göra.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Fruktfat med nät – mitt sätt att stoppa bananflugorna

Nu är det banaflugornas tid. Alltså! Varför ska dessa små gynnare finnas och hur i all sin dar kan de finnas?

Tipset är väl att inte ha något ätbart framme överhuvudtaget men det är ju både tråkigt och inte så gott. Som när butikerna säljer stenhårda nektariner är det inte lätt att få dem mogna om man måste slänga in dem i kylan hemma.

Testar då eft fat med inbyggt nät från House doctor. Frukten får mogna u lugn o ro.

Som ni ser här bakom så har jag skaffat mig den enormt omtalade och jagade glasburken Hemsmak från IKEA. Älskar den stora bulliga burken. Perfekt för musli tex eller som vas.

Jag har faktiskt fastnat för chiapudding nu. Var ju rätt tveksam förut men nu har jag hittat grejen. Gör den sedan en tid med hasselnötsmjölk och älskar det. Och så klart en massa härliga bär och frukter.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Shoppingtips – snyggare tvättsvampar. Vem behöver inte det?

Det är så härligt att lyxa till vardagen med nåt lite extra. Att en vardagspryl som man kanske inte vanligtvis tänker på ska vara snygg kan överraska.

Små, tråkiga men nödvändiga tvättsvampar, som jag och många kallar scotch-brite, är väl inget man gärna har framme men med dessa från IKEA kan ligga framme. Tre st för 7:- måste väl också sägas vara ett kap.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Snoppar fåtalet krusbär tillsammans med katt

Reser man bort på semester samtidigt som bären i ens trädgård bör plockas får man ju skylla sig själv att skörden blir rätt skral.

Detta är tredje sommaren i vårt hus och det är första gången jag lyckats plocka några krusbär över huvud taget. De har alltid ätits upp av sniglar innan jag fått chansen att ta dem. Men i år! Då lyckades jag norpa några i alla fall. Tyvärr var det så många som var ätna till hälften som hängde på de taggiga grenarna men en liten samling fick jag. Kanske en liten, liten kräm till en bakad kardemummakaka.

Hos mina föräldrar finns det många krusbuskar och det var ett väldans plockande varje år. Stora skördar som gav de härligaste krusbärspajerna. Men först skulle alla krusbär snoppas. Som barn var ju detta uttryck vansinnigt fnissigt. Ja, kanske fortfarande.

Satte mig på trappan med min lilla skörd och då fick jag sällskap av vår söta Bernhard.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Dukning med dubbla dukar hos Zara Home

Jag är en person som gillar design, färg och form men har även praktiskt lagd sida. När jag ser dukningar med enorma blomsterarrangemang och mängder av ljusstakar så tänker jag ”hur ska man få plats med mat, kastruller och armar?”.

Fast jag lockas av de där överdådiga dukningarna och inspireras av dem. För så är det väl – att man ser något som ser bra ut på bild och sen tar man å gör sin funktionella variant av det.

Som den här jag såg hos Zara Home för ett tag sedan. Att lägga en tunn spetsduk ovanpå den vanliga bordsduken. Om jag skulle ha en söt afternoon tea med scones, macarones och bubbel för tjejkompisar skulle jag vilja göra så här.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth