Inreder med skönheter från havet

Vet inte vad som flugit i mig men nåt får mig att dyka djupt. Söker inredningsdetaljer som för tankarna till havet.

Just nu får den lilla gruppen stå på den öppna spisen i övre hallen men är inte övertygad. Kanske får flytta till annan plats snart.

Korallen köptes i våras på Zara Home, havstulpanerna hittade jag på Helisngborgs antikmässa, sjöborrarna har jag plockat med mig från Grekland, manetskulpturen är från Artilleriet.

Godare, snyggare, kuligare smör med dill och rull

Att rulla smör till kulor är det nog inte många som gör idag. De där spatlarna man har för smörrullning såg jag ligga orörda och oönskade på nästan varenda loppis i somras.

Men så synd, det blir ju så snyggt och kuligt! Lätt är det ju också: Smöret ska vara rumsvarmt och spalterna ska sköljas i iskallt vatten. Ta en si så där matsked smör och lägg på en spatel och jobba sen mot varann i motsatta cirkelrörelser tills det blir en fin liten kula. Lägg på fat, gärna som pyramid. Tanken är att en kula ska räcka till en smörgås.

Här om dagen åt vi stekt strömming och skulle ha dillsmör som tillbehör. Perfekt att då göra kulor tänkte jag. Till 100g smör hade jag 5 msk färsk, finhackad dill (ta bort alla hårda stänglar, endast tunna strån)

Hade även dillsmöret på hårdmackan och lev helt hooked. Det där var ju grejen! Supergott i all sn enkelhet. Och vilken bra sak till kräftorna om man ska fixa kräftskiva, tänkte jag.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Recept på perfekta frukostfrallor

Nu har jag hittat det – ett recept på perfekta frukostfrallor! För visst är det väl så, att man vil ha nybakat bröd på morgonen men att ställa sig och sätta en deg är kanske inte det man förknippar med en vilsam morgon. Men nu ser ni, med lite planering kan man lätt få till det där nybakade brödet utan att behöva anstränga sig det minsta eller gå upp i ottan.

Kalljästa frukostfrallor

Tricket är att man fryser ner de ogräddade frallorna och tar fram de man vill ha kvällen innan och låter tina i kylen över natten. Fast en timmas jäsning i rumstemperatur innan gräddning krävs i och för sig.

frukostfrallor

Recept på perfekta frukostfrallor

Ingredienser
500 g mjölk
60 g jäst
900 g vetemjöl
50 g rumstempererat smör
25 g socker
25 g havssalt
sesamfrön

Gör så här: Blanda alla ingredienser och arbeta i en hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand i 30 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen i tolv delar och gör avlånga frallor, ca 15 cm långa. Lägg i fryspåsar och frys in.
Kvällen innan de ska gräddas tas de fram och får tina i kylen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt frallorna jäsa i en timma i rumstmperatur innan gräddning. Pensla frallorna med vatten och garnera med sesam- eller vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Recept från Brunkebergs bageri

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Jonas tacos med asiatisk kräftröra. Sicken hit!

Vår lilla familjs favoriträtt som Jonas Lundgren bjöd oss på: Tacos med asiatisk kräftröra. Receptet från Mersmak nr 8 2014

Tacos med asiatisk kräftröra

Ingredienser
ca 400 g kräftstjärtar
2 dl majonnäs
1 dl ketchup
1 finhackat citrongräs
2 msk riven ingefära
1⁄2 finhackad röd chili
1 pressad vitlöksklyfta
1⁄2 dl hackad mynta
1⁄2 dl hackad koriander
saft från 1 lime
salt

Till servering
1 liten ananas
tacoskal
koriander

1. Krama ur lite av vätskan från den lag kräftstjärtarna legat i och hacka grovt.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till kräft- röran och smaka av med limesaft och salt.
3. Skär bort skalet och mittbiten på ananasen. Strimla fruktköttet.
4. Servera röran i tacoskal och toppa med ananas och koriander.

SparaSpara

Vi är med i senaste Mersmak & har kräftskiva

I våras blev vår lilla familj bjudna på en riktigt kräftskiva av stjärnkocken Jonas Lundgren i vår trädgård och det är med i  senaste numret av Coops tidning Mersmak. Här är länk till den dagen.

Fått många fina kommentarer av de som sett tidningen men höjden av ironi – vi har inte fått tidningen trots att vi är medlemmar. Hur kunde det bli så?? Idag var jag hos mina föräldrar som minnsan hade den. Ser lika härligt ut som det var! Här är bilder från reportaget.

Joas bjöd på kräfttacos vilka var fantastiskt goda. De kommer jag lägga upp strax.

I samma nummer av Mersmak så är kära bloggkollegan Underbara Clara med dessutom.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Kork är inte så korkat ändå

Har blivit lite sugen på kork. Inget jag hade trott för nåt år sedan kanske, men nu så verkar kork som material blivit i ropet.
Några saker jag kommer att tänka på:
• Ha grytunderlägg av kork som anslagstavlor  och sätta fina alster på.
• Måla på kork för personliga grytunderlägg/glasunderlägg eller anslagstavlor
• Lätt att skära/klippa ut till roliga former och figurer

Köpte i dag tunn kork och ska lägga in det som underlag på ett bord i målad metall. Bordet är fint men det är så hårt att ställa saker på och att då lägga korkmatta på gör det hela både varmare och mjukare. Har samma tanke på en metallbricka. Får se hur det blir när det är klart.

Inspirationsbild från Oyoy

Inspirationsbild från IKEA

 

Två kataloger där jag hittar min inredningsinspiration

Hemmet tar form. Vi försöker hela tiden prata med vårt hem och se vad det vill ha. Ska det gå åt 1: det moderna, ljusa fräscha, 2: en tydlig tidsstil, funkis, då huset byggde, 3: en blandning av det vi tycker om oavsett om det hänger i hop, 4: hänga med i trender och uppdatera eftersom.

Ändrar inställning hela tiden. Men kan nu efter nästan 1,5 år i huset känna att det är viktigt att hemmet fungerar alla fyra årstider. Och att det blir personligt. Där är vi helt i hamn. Inget design-bingo här inte (ni vet leken – innan man går in i ett hem så ska man gissa på ett antal design- och möbelikoner och för varje rätt får man bingo). Vill inte gå in i en affär och köpa på mig det som finns för stunden, hemmet ska inte kännas typiskt 2014 utan kunna leva längre – möblerna höll i går, idag och imorgon.

I början av sommaren fick jag en bok av en vän. Hon tyckte den passade mig och vårt hem. ”Ni har det så fint, eget och kreativt”. Det var en av de finaste komplimangerna jag kunde få. För precis så vill jag att det ska kännas – utrymme för kreativitet och personligt. Boken jag fick har gett mig enormt mycket inspiration och det kliar i fingrarna. Boken heter Hej! Kreativa Hem och innehåller just en mängd kreativa hem. Jag bläddrar och bläddrar och dreglar.

Den andra trycksaken jag har som inredningsbibel just nu är House Doctors katalog – Moments, för höst och vinter 2014. Här finns de praktiska sakerna vi saknar i vårt hem som kommer kunna lira så väl med våra antika, ärvda, fyndade möbler.

Dessa två trycksaker i hop blir precis där jag är; praktiskt, rent och modernt ihop med personligt, kreativt och gammalt. Hej, kalla mig Kombo-Helena!

Gör egen ljusslinga med små lampskärmar

Ljusslingor! Kan man ha för många? Tror inte det. Speciellt inte nu när sommaren går mot höst, kvällarna blir mörkare och vi drar oss in i stugvärmen. Då tänds det levande ljus och små lampor i hemmets alla vrår. Vi söker mysstämning.

Nakna ljusslingor, utan någon inramning, kan vara lite kalla, industriella och kan även föra tankarna till jul.

Ljusslingor med med hela glödlampor är roliga och enkla att göra något med – sätta skärmar på i form av muffinsformar, pappmuggar eller som här, med små lampskärmar. Detta är något jag velat göra länge så på sommarens loppisar var jakten på småskärmar total.

Mysfaktorn i barnens lekrum är nu på max. Den nakna ljusslingan (Granit) med klara glödlampor har fått en varmare och mer lekfull inramning med mina loppisfyndade små lampskärmar (3:-/st!!). Slingan får mysifiera barnrummet nu för den hängde just där innan sin makeover men jag ser hur den kan få hänga över bordet i trädgården om vi får en ljum å fin sensommarkväll. Eller varför inte som kräftskivebelysning??

Den är superfin även när den är släckt. Älskar den fina färgskalan på skärmarna.

Gör egen ljusslinga med små lampskärmar

Och hur har jag gjort då? Om man skulle fästa skärmen som det är tänkt så hamnar skärmarna ju upp och ned så de måste öppnas för att träs på, underifrån.
Började med att klippa upp fästet som håller i hop glödlampsfästet och bänder försiktigt upp ståltrådarna. Tar bort glödlampan från slingan och trär på skärmen – från ”fel” håll. Sätter dit glödlampan och trycker försiktigt till metalltrådarna runt glödlampan. Viktigt är nog att se till att glödlampan inte ligger direkt mot tyget, lampskärmen.

Låt ljuset följa med in i hösten!

Krämig kyckling med citron & dragon – perfekt vardagsmat

Krämig kyckling med citron & dragon har blivit en riktig favorit här hemma av både stora och små. En riktig vardagsmiddagshjälte skulle jag säga. Smakrik och enkel på samma gång.

För ett tag sedan fick jag upp ögonen för dragon. Har inte riktigt fått kläm på den kryddan tidigare. Nu så gör jag gärna enkla såser och mat med min nyfunna kryddvän.

Kyckling och citron är väldigt bra ihop och med dragon blir det ännu härligare. Här är gårdagens middag som verkligen fick alla i familjen glada och mätta. Bådar gott för alla kommande vardagsmiddagar framöver.

Krämig kyckling med citron & dragon

Ingredienser
5 kycklingfiléer
1 lök
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 tärningar hönsbuljong
2 msk dijonsenap
1 citron, pressad (zest av skalet om mer citronsmak önskas)
3 msk dragon

Gör så här: Hacka löken och stek med rapsolja i en gryta. Skär kycklingfiléerna i stora bitar eller strimlor och stek med löken. Vänd så att kycklingen får en lättstekt yta på alla sidor, så att köttets porer stängs. Häll på grädde och crème fraîche och låt kycklingen sjuda i såsen. Smula i  buljongtärningarna, pressa i saften av citron, klicka i dijonsenap och krydda med dragon. Låt sjuda tills kycklingen är genomkokt och såsen blivit en aningens krämig. Servera med förslagsvis ris, klyftpotatis eller tagliatelle samt sallad.

Också väldigt god att servera med klyftpotatis.

Ett gott tips: att ha dragon på klyftpotatis är en riktig höjdare har jag upptäckt. Då dragon finns med i bearnaisesås så tycker jag att klyftpotatisen får en hint av bea.

Färsk inlagd gurka med ättika

Detta är ett recept på inlagd gurka med ättika som har en egen smak. Det är inte riktigt så salt som saltgurka och absolut inte så söt som smörgåsgurka. Nånting däremellan. Lagom och perfekt helt enkelt.

Tidigare har jag skrivit om hur vi handlade direkt av odlarna under vår semester i Skåne. Redan innan sommaren visste jag att jag ville få med oss detta hem. I färsk form blir ju bökigt, och kortvarig lycka, så då får det bli som inlagd variant. Och beredd som jag var så hade jag två kassar med glasburkar med mig. Rena och fräscha och redo att fyllas med härligheter. Det blev en tung last hem.

inlagda gurka med ättika

Inlagd gurka med ättika

Ingredienser
1 kg gurkor, tex västeråsgurkor eller slanggurkor
1 knippe dillkronor
2 msk senapsfrö
2 1/4 dl ättikssprit
3 dl vatten
3/4 dl salt
4 dl socker

Gör så här: Tvätta gurkorna och skär dem i tunna skivor. Lägg i burkar eller krus och varva med dillkronor och överst läggs senapsfrö.
Rör ihop en lag av ättikssprit, vatten, salt och socker. Rör tills socker och salt smält. Slå lagen över gurkorna och stäng burken.
Inläggningen har fått ta bra med smak efter 3 veckor men går att smaka på efter bara nån dag om man inte kan hejda sig.
Förvaras i rumstemperatur men helst i skafferi eller matkällare. Öppnad burk får stå i kylen.

Gillade du detta? Då kanske du också gillar:

Inlagda körsbärstomater
Inlagd delikatessgurka med pepparrot
Göra egen sylt – hur göra & tips