I torsdagskväll var jag bjuden av Nordic Nest på en visning av ny färg på gammalt porslin. Låter det krångligt? Så här är det; Rörstrand som har gjort porslinsserien Ostindia sedan 1932 gav serien en uppgraderad design 2012, den serien som kallas Floris. Grundmönstret användes, det fick blomma ut kan man säga, och samma färger som tidigare.
Nu 2024 kommer Floris i en ny färg: Grönt! En mycket efterlängtad uppgradering. Du kan se hela serien HÄR. adlink Rörstrand berättade att färgen har plockats från en annan stor favorit i deras arkiv: Gröna Anna. Det är som om familjer kommer samman.
Det är lite lurigt för ögonen då vi alla är så vana vid den blå så blir det som om vår hjärna säger att tallrikarna är blå. Du får kolla in i rätt ljus HÄR. adlink
Eventet hölls på restaurang Portal vid S:t Eriksplan som jag bland annat besökt tidigare HÄR. Men nu var det i källaren, i deras studio. Så mysigt litet kök och den gröna färgen på kaklet var ju som gjort för eventet.
Så mycket god mat. Jag vill verkligen rekommendera ett besök på Portal. Klas Lindberg som är en tidigare Årets Kock-vinnare vet hur man lagar mat om man så säger.
Har du grön Swedish graceadlink hemma? Eller kanske Gröna Anna? Då har du en match made in heaven!
Jag tittar in och vill önska trevlig helg. Veckan har rusat på och nu sitter jag här med det sista jobbat för vardagen. Det lär bli mer jobb i helgen då jag reser bort nästa vecka.
Ett litet ljus som fick vara med vid vår middag. Tänk så mycket ett ljus gör.Jag var igår med på RixFM där jag hade en härlig stund ihop med Martina Thun. Jag var inbjuden för att prata ”Omfamna hösten”. Och tänk det är jag ju så bra på. Du får 9 minuters höstmys HÄR. Lyssna nu.
Ha r du fler förslag på höstmys? Dela gärna med dig i kommentarerna.
Vi blev vi serverade en dipp till brödet på båtluffen, greklandsresan i somras och jag kunde inte förstå vad smaken kom ifrån. Den var så bekant men det tog mig lång tid för att komma på vad det var. Det var ju feferoni!
Kanske du är som jag som alltid ber om fler feferonis till din kebab. Jag kan få enormt sug efter feferoni men då den som inte är superstark för då går jag sönder.
Dippen var så god, lite syrlig och alldeles perfekt till att breda på eller dippa brödet. Jag lade den på minnet och nu gjorde jag mig ett försök att återskapa den.
Gör så här: Blanda samman yoghurt och creme fraiche i en skål. Finhacka feferonin och vänd ner. Krydda och smaka av med flingsalt och vitpeppar. Även några tsk spad från feferonin. Låt stå minst 30 minuter i kylen så smaken sätter sig.
Dippa, eller bred på, härligt bröd och grönsaker. Jag tyckte smaken kunde passa något sött så jag delade ett plommon och klickade på. Mina damer och herrar: det var fantastiskt.
Jag måste säga att det här med plommon var en succé. Men så klart egentligen: salt, syrligt och sött. Tre saker man gillar. Nu önskar jag dig en fortsatt fin fredag.
Då var årets glögg från Blossa ute. Blossa 2024 smakar…
Som det går att läsa i materialet: Likt de senaste 20 åren har Blossa rest till en ny spännande plats för inspiration – och i år har valet landat på Edinburgh. Skottlands huvudstad är som tagen ur en saga fylld av mystik, historia och med en dryckestradition som går lika långt tillbaka i tiden som vår svenska glögg.
I Blossa 24 möter de klassiska glöggkryddorna rökig skotsk whiskey och smaken avrundas med sälta och umami från sjögräs – som återfinns längs den skotska kusten och dessutom är en blinkning till vad som gömmer sig på den snåriga botten av Loch Ness djup.
Som vanligt har det givits ledtrådar i olika kanaler och när det var hint om Hogwarts och ild på säckpipa så blev jag så nyfiken. Skottland blev min spaning men – hur smakar det???
De tidigare åren kan du läsa här: 2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 och 2023. Inser också hur länge jag bloggat när jag ser denna tidslinje. 2016 föll bort från presslistan…
Hur ska nya blossa 2024 drickas? Med i utskicket kom det här förslaget: Allra bäst serveras den som du serverar din whisky – i ett lågt whiskyglas rumstempererad eller med en stor isbit. Som tilltugg föreslår jag något salt snarare än sött, till exempel nötter, säger Åsa Osvärn, Blossas chief blender.
Och ja, nu ska jag testa. Tog fram det snyggaste whiskeyglaset jag hade. Hur mycket Loch Ness smakar kan den smaka…
”Det här ska bli intressant” sa maken som jobbar hemma idag. ”Du som inte gillar whiskey”. Och jag höll med. Hur ska detta gå? Jag är inte alls förtjust i bränd sprit så det var med viss oro. Men hurra för den traditionella Blossaglöggen var tongivande och whiskeyn låg bara där bakom och anades. Och jag som å andra sidan älskar lapsang-te gillade den rökiga smaken. Men var jag ska hitta sjögräset? – det får jag leta mer efter.
Så mitt svar på hur den smakar blir: Alla som älskar Blossas glögg kommer bli så glada för denna är trygg och julig. Inte lika söt som den vanliga vilket jag kan uppskatta. Lite maffigare ändå tycker jag. Och ni som gillar whiskey kommer nog hitta att smaken är lite ”vuxnare” och för er som är som jag och inte vill ha någon bränd sprit behöver inte oroa er.
Nå, blir du nyfiken?
Jag och maken åkte för ett antal år sedan på en julig weekend till Edinburgh, läs HÄR, och det är ju en fantastisk stad att få julstämning i så detta var dubbelt härligt nu.
Av våra grannar fick vi en flaska av deras egna äppelmust. De hade åkt för att musta sina äpplen och då det är ett sådan äppelår kanske vi skulle ta våra äpplen och göra det samma. ”Ja, vi åker till Rosenhill och mustar äpplen idag!” sa jag och maken. Sedan kom vi på att vi först måste plocka äpplen… Äsch, vi åker dit och fikar och går på bakluckeloppis.
Och där hade vi ju också kunna plocka äpplen…
För du måste egentligen inte ha egna äpplen om du vill musta. Du kan ge dig ut här i omgivningarna och plocka.
Ta en korg, med de sötaste små tasspåren i betongen, och börja plocka vad du vill.
Och sedan musta. Men det är poppis, bilkön hit var lång så det var tur att vi inte gjorde detta.
Vi hade fokus på lunch och gofika.
Så mycket gott. Sedan vi var här förra gången så har köket byggts ut rejält. Det verkligen kokar från köket av all aktivitet. Så poppis. Speciellt soliga dagar som denna söndag.
Och i väntan på maten kan man ta en tur i denna backtrappa. Om man är under 12 i alla fall.
Innan vi skulle åka vidare tog vi en liten tur i trädgården.
Killarna ville kolla in fågelburen med dammen och jag ville…
slå en lov runt bakluckeloppisen. Nej, jag hittade inget och mina rensningar här hemma ligger för nära i minnet så jag är inte alls sugen på något nytt. Även om det är gammalt.
En mycket glad gris svalkade sig skönt. Nästan så jag blev avis för det var så kvavt och varmt så till och med gyttja lockade…
Lovö prästgårds gårdsbutik
Sedan hoppade vi in i bilen och åkte vidare. Till Lovön och den underbara gårdsbutiken där.
Men först gosa lite med katterna. Åh vad vi saknar våra killar. Vår kattpojkar Birger och Bernhard vi fick ha i 11 år är så saknade!!! Usch å fy.
Det mest underbara sättet att handla, att köpa i en gårdsbutik är alltid bra. Vi gör det på somrarna på Gotland och i Skåne för då har vi tiden att åka förbi alla gårdar. Sämre med det här hemma. Men nu så.
Typsikt bra fångst.
Och lite mer kattgos.
Det är skeppskatter här på gården. Och med det menas att de har en tå mer än vanligt. Det ger att deras små söta tassar är lite större och rundare. Så söta.
Och sedan hem igen. En liten tur ute på Mälaröarna som gör gott för själen var över.
Måndag idag och en dag av administration vid datorn och komma ikapp. Långt borta känns helgen och den högommar som vi fick en extra dos av. Jag hör hur det blåser hårt där ute, måste till butiken snart så jag kommer ut, och solen gömmer sig bakom molnen. Då väljer jag att minnas den karibiska afton vi hade i lördags!
Nu har vi i några år haft en kväll i september ihop med 7 andra familjer på vår gata som en variant av knytis kan man säga. Av de 8 familjerna är det 3 som är arrangörer, man får en rätt var i denna tre-rätters-kväll. Övrig 5 familjer bara njuter av allt. Bra upplägg!
Jag och maken stod för förrätten och vi började i slutet av semestern diskutera vard vi ville laga. Nu visar detta hur galet jag tänker… Jag ville använda de höga glaskuporna så vad kan vi servera i dem? Något kallt och jag blev (redan då) sugen på något med lime – resultatet blev ceviche! Och med det satte vi temat Karibien. De övriga två familjerna var med på temat så vi skapade en karibisk afton. Häpp!
Vädret hjälpte till med temat om man så säger. Sol och riktigt varmt var bästa pyntet. Och för att sätta stämning i trädgården ville jag ha någon form av girlang. Ljusslingorna från cykelfesten flyttades och jag satte ståltrådar på kortklippta konstblommor.
Virade fast på slingan och ja det blev väl lite festligt utan kostnad.
Dessa blommor brukar jag ha på tårtor som dekorationer. Smart att alltid ha något att piffa till en tårta med.
Fördrink: mojito och den mörka färgen kommer sig av att det är farinsocker i.
Och för att göra det än mer festligt gjorde maken ett kokosskum med sifon.
Och sedan stående förrätt med ceviche. Samt ananasbitar att doppa i tajin, som jag skrev om HÄR.
Förrätten är uppäten och det var nu dags att gå vidare till nytt hus och huvudrätt.
Inga bra bilder lyckades jag ta för jag var så exalterad. Supergod kyckling, ris med grönsaker, sval gräddfilssås, tortilla, lime, ananassalsa. Och sång!
Vidare till det tredje huset för efterrätt.
Romfylld chokladkaka med kokosglass – allt hemmagjort. Ja alltså inte romen…
Avslutade kvällen med Hitsteradlink. Ett helt underbart spel där man via QR-koder spelar låtar på Spotify och lagen/deltagaren ska gissa året låten som spelas är från. Och man får extra fördel om man kan titel och artist. Det är så otroligt kul och minnen från klassdisco, 90-tals rave, barndomsradiohits mm. Mitt favoritspel nu.
Ja det blev en perfekt grannfest ännu en gång. Och nästa år är vi bara gäster och ska åka med. Lyxigt att ha framför oss.
Förra året reste jag till London själv och det var något jag verkligen längtat efter. En annan sorts resa där jag kunde få nörda ner mig i det som jag gillar och få styra helt själv. För det betyder inte att jag inte älskar att resa med min familj för det är ju det bästa jag vet, inget ger en vi-känsla så mycket som att spendera tid ihop på resa som det, men här var det något annat. Som att man både kan älska svensk husmanskost och asiatiska smaker lika mycket om du förstår vad jag menar.
Att jag älskar julen har nog inte undgått någon och en stad som är så bra på att inspirera till pynt, dekorationer, traditioner är London och jag ville verkligen gå fullt ut i denna värld. Då är det bäst att ta sig dit själv och jag verkligen längtade efter att få resa själv, utöver allt med julen. Få vakna själv och känna vad är det JAG vill idag. Försvinna in i staden och gå runt med min agenda, med mina favoriter till butiker, stråk och restauranger.
Jag har aldrig haft problem med att vara själv, gå på restaurang själv, jobbevents själv utan bara sett det som något självklart att göra. Inte förstått de som sagt att ”jag har ingen att gå med så då går jag inte alls”. Jag tror det har mycket att göra med att jag ofta var själv som barn, blivit uppfostrad att ”om du vill ha något gjort får du göra det själv” typ.
Det ska sägas att det är stor skillnad på vara själv och ensam. Att känna sig ensam – då är det en situation som inte är självvald. Ensamhet är något jag också är tyvärr mycket bekant med men jobbat rejält med att bli av med. När jag känt mig ensam tidigare i livet så har jag verkligen jobbat på att finna styrkan och vända det till ”att vara själv”. Inte enkelt, jag vet men det går.
Första resan jag gjorde själv var som 16-åring och jag skulle på språkresa. Jag hade inga vänner att åka med och om det skulle bli någon språkresa så måste det bli ensam. Ja, för det var så det kändes i början. Där stod jag med mina föräldrar vid bussen vid Norra bantorget i Stockholm som skulle ta oss språkstudenter till Göteborg för vidare båtresa (!) till London. Jag var den enda ensamåkaren och det gjorde så ont att se alla kompisgäng stå och skratta ihop. Min ensamhet blev så stor då. Men nu så var det ingen återvändo, tre veckor i Bournemouth väntade på mig och bara att bita tag i det.
Redan på båtresan över insåg jag styrkan i att vara själv. När tjejgängen hela tiden behövde följa varann kunde jag haka på där jag själv ville. Nu var det underbara människor, både tjejer och killar, jag reste med och vi blev en stor grupp och vem som kände varann innan var ointressant. Jag kunde göra exakt det jag själv önskade, utan att behöva ta hänsyn till någon annan så jag fick fler vänner än de som reste ihop med andra. Jag tror detta är en av de största omvälvande sakerna i mitt liv och första steget att bryta mina tidigare mönster. Mer själv än ensam.
När jag postade på Instagram från London-resan förra hösten var det överraskande många som skrev till mig om att de ville resa själva men inte vågat. Så med detta vill jag verkligen uppmuntra till att resa själv. Åk dit du vill och där du mår bra. Gör saker som du vill göra. Unna dig det du stärks av.
Nu reste jag till London där jag var allt annat än själv då det är en stad fylld av människor exakt överallt. Jag hittar bra i staden efter många resor dit och jag kan språket. Sådant gör så klart att allt är lätt. Och just när det är många människor blir man anonym. I allt myller bryr sig väldigt få om den där långa svenska kvinnan som sitter själv vid ett bord.
Tips för att resa själv
Många har frågat om hur man ska starta att resa själv och mitt främsta tips är att välja hotell i kvarter du känner igen och nära tunnelbana eller buss. Du kan med lätthet röra dig vilket gör känslan av trygghet större.
Nummer två är att välja restauranger där man kan äta vid bardisken. Det ger en känsla av att vara i händelsernas centrum, man kan prata med personalen över disken och det är inte lika tydligt att man sitter själv, att det inte är en tom stol mitt emot dig. En liten sak som gör stor skillnad. Och jag har nog aldrig mött servispersonal som inte velat säga några ord till de som sitter i en bar. Jag väljer helst restauranger som är lite ”finare” om man kan säga så. Att det är mer mat än dryck som serveras för en bar med massa drinkar och vin kan bli lite fel för mig.
I år åker jag själv till Italien men inte helt själv då det är en arrangerad matlagningskurs jag ska på. Jag har ingen aning om vilka det är i övrigt på kursen, kanske det är en massa kompisgäng som reser ihop och jag är även där den enda ensamåkaren men då får det bli så. Det blir ett äventyr då jag inte varit så mycket i Italien och bara en natt i Neapel tidigare. Ser så fram emot detta.
Ska du på kräftskiva ikväll? Spara kräftspadet för detta vill du inte missa! Jag är helt överrumplad över smaksensationen jag testade.
Förra helgen var vi på kräftskiva hos kära vänner och de hade köpt helt fantastiska kräftor. Eller spadet kräftorna låg i var fantastiska. När liksom sörplandet var det bästa med alltet. ”Jag vill bara äta spadet, kan man dricka det…?” frågade jag lite ledande. Jag lät sedan tanken rulla vidare och började fundera på vad man skulle kunna koka i spadet, som då skulle kunna få smaksättas av det.
Kronärtskockor! Jag brukar tipsa om att servera kronärtskockor till de som inte vill eller kan äta kräftor vid skivorna då det också är lite av ett pill att äta. Hur blir de om man kokar dem i spadet???
Jo det kan jag snabbt svara på: Det blir helt otrolig gott! Alltså jag kan inte med tyngd nog säga hur gott det blev. Nu hängde det så klart på att 1) spadet var fantastiskt och 2) jag hittade riktigt goda och matiga kronärtskockor men ändå!
Koka kronärtskockor i kräftspad
Det är inte så mycket till recept men jag passade på att fotografera under tiden.
Skär av stjälkarna så nära själva blomman det går och sänk ner i en stor kastrull med kräftspadet. Låt koka upp och sjud i ca 45 minuter. Om kronärtskockorna flyter upp, inte täcks bra av spadet, kan du lägga ett litet kastrulllock på skockorna inne i den stora kastrullen.
Plocka blad från botten för att se att skockan är klar, lossnar de lätt är de färdiga. Plocka upp kronärtskockorna med hålslev och låt rinna av och svalna något innan servering. Varsågoda och njut bladen med smör och själva kronärtskockshjärtat på rostat bröd.
”Nej men fy, vad är det som luktar??!” kom både yngste sonen och dottern och sa. Jo, jag kan erkänna att det var mycket dofter där i köket då båda dessa saker just doftar mycket vid tillagning. Jag blev där och då lite oroad men doften under koket och smaken sedan var helt olika. Bara så du vet.
Hoppsan, en liten rest från kräftskivan…
Varje blad en smakbomb, behövdes inget smör för att njuta av dem. Så mycket smak.
Och sedan mosa kronärtskockshjärtat på en rostad och smörad macka var så gott.
Det här lär bli en given grej att ha till nästa skiva. Hoppas du har lika gott spad som jag hade här för det hänger nog väldigt mycket på det.
Att välja rätt vas för sina buketter är verkligen avgörande. Kan göra världens skillnad om det är en smal eller vid vas för specifika blommor. Nu hade jag en vid vas eller mer som en kruka men då den är av glas ville jag ha den till vas, och med det utmanas att göra en bukett för den.
Jag passade på att ta bilder i steg-för-steg om någon också funderar på hur de breda vaserna kan användas. Visst, man kan använda hönsnät vilket är ett bra hack men det nätet ska först och främst finnas hemma vilket det inte gör här och sedan ska det förvaras någonstans. Jag använder mig helt sonika av blommorna själva. Låt mig visa…
Bukett i låg & bred vas
Olika sorters blommor, med mjuka och håra stjälkar, några på raka och andra med grenar samt gräs och utfyllnad.
Börjar med att klippa de blommor som har många grenar och stjälkar i den höjd jag önskar. Sprider ut dem jämnt. Med detta har jag skapat mitt ”nät” som jag sedan sticker ner eukalyptus i. Liksom väver ner bland stjälkar och stammar.
Fortsätter med grönt och höga blommor. Sticker ner i mitt nät så de står rakt och stöds av andra stjälkar och stammar.
Plockar in grönkål och hortensia från trädgården då jag köpt för få blommor. Höga rosor, nejlikor och gerbera med en stor låg hortensia skapar nivåer. Mycket grönt som sticker ut på sidorna så det blir volym.
Det är högsommarvärmen ute men jag vill verkligen kliva in i hösten så färgerna här får mig i rätt känsla. Vill mysa och tända ljus fast det egentligen inte alls är rätt för det 😂 Trotsig till tusen typ.
Vaknade och hade inga bokade saker för än vid 10:30 vilket gav tid för en powerwalk/springtur/lufs/äntligen komma ut. Jag gör gärna mina fysiska aktiviteter direkt på morgonen, när barnen gått till skolan för då blir det av. Och detta är första gången jag har tid/energi för terminen.
Tog på mig mina träningskläder, som inte är några regelrätta träningskläder utan ett par cykelbyxor med spets jag har under klänningar samt en reklam-t-shirt, satte mina hörlurar i öronen med min power walk-lista och gav mig av. Möttes av denna vackra vy så fort jag kom till vattnet där min runda är.
Det är en knepig tid nu kan vi alla konstatera. Vädret är upp och ner pga klimatet. Jag gillar varken den förändringen eller värmen. Jo men faktiskt. Jag är klar med den.
Varför – jo för jag vill gå all in i denna hösttermin nu. Jag vill liksom ha vädret runt mig som draghjälp i att vara tillbaka på jobbet. Inte att temperaturen visar semestervärme.
Jag promenerar och känner att visst kan jag väl ta ett snabbare steg? Jo det kan jag. Och jag kanske till och med kan ta ett springsteg? Jo men det kunde jag också. Väldigt överraskad över detta fortsatte jag vändan runt. Vad skönt – ja klarade det. En hel sommar utan några fysiska övningar mer än att jag tagit lite promenader här och där så jag trodde det skulle ta längre tid att komma igång.
Jag har mött personer och sett i mina flöden personer som varit duktiga att hålla sin löpning och träning regelbundet. ”Jag har nu sprungit i 200 dagar i sträck” och allt sånt. Sådan kommer jag aldrig bli och vill inte heller. Jag kommer alltid låta min kropp säga vad den behöver, för att ge sig ut och springa bara för att en träningsapp eller vad det är man har för att hålla räkningen, fast man har ont kommer jag aldrig göra. Det kommer bara leda till att jag mår sämre.
Men för den sakens skull ska jag inte lata mig, hitta på ursäkter osv för det är verkligen välgörande att komma ut på en tur även om kroppen kanske är lite trött. Jag mår alltid bättre efter, det är ett faktum. Speciellt mentalt. Sådant som legat och malt i huvudet brukar jag reda ut eller kasta åt sidan under mina promenader.
Sista biten hem fick jag ta en omväg runt detta gäng. Egentligen är min sträcka rakt genom flocken men jag ville inte störa deras grupp.
Nu sitter jag här med ont i huvudet för jag tror jag druckit för lite vatten och ett av två teams-möten avklarade. Jag har tänt ett doftljus vid mig som doftar gran och hoppas på lite energi att ta tag i allt jobb. Ska sätta på en musikaliska med lite j**lar-anamma-drag. Så, nu kör vi torsdag.