En hel veckas måltider för sportlovet – det fick jag frågan om att göra blogginlägg om. Och så klart vill jag göra det. Kanske du redan haft sportlov så denna lista är helt ointressant men kanske den kan få dyka upp för nästa år eller annan resa där det behövs laga egen mat i stuga eller förbereda.
Vårt upplägg var enkel: sju dagar på tre familjer gav två middagar per familj att förbereda inköp och ingredienser till samt en middag som barnen helt fick ansvara för själv. Den köpte vi föräldrar allt till så klart.
Luncherna hade vi också planerat innan men lite mer alla tillsammans samt förberett att det skulle vara rester att äta upp. För det vet ju alla att det blir rester så det är bra att få in i matschemat. Som tex påsar med köttbullar och chorizo men de blev liggande i frysen hela veckan och aldrig behövdes.
Så var så god: här kommer hela listan med veckans alla måltider på sportlovet.
Söndag
Middag: Lasagne färdiglagad och medtagen hemifrån. Serverad med grönsallad. Matlag 1
Måndag
Lunch: Storpack färdig gulaschsoppa med smörgåsar Middag: Bœf bourguignon serverat med mosad potatis. Matlag 2
Tisdag
Lunch: Rester från gulaschsoppan och bœfen. Middag: Tacotisdag som lagades av barnen
Onsdag
Lunch: Pasta med ragu. Kokad hemma och frusen i vakuumpåsar. Så smidigt att bara tina och värma. Middag: Indisk kycklinggryta med blomkål serverat med basmatiris och nybakade nan-bröd samt mango chutney och picklade grönsaker. Matlag 3
Torsdag
Lunch: Buljongsoppa med ihopslagna rester från gulasch, bœf och ragu samt våfflor. Middag: Souvlaki, spenat- och fetaostpaj i filodeg, tzatziki, sallad på tomat och silverlök. Matlag 1
Fredag
Lunch: Tortillabröd med rester från souvlakimiddagen. Middag: Födelsedagsmiddag med ankbröst, hasselbackspotatis, ugnsrostade körsbärstomater, haricot vertes, körsbärschutney. Matlag 3
Lördag
Lunch: Kylskåpstömning i en salig blandning. Allt i tortillabröd blir goda wraps. Middag: Carbonara. Matlag 2
Nej det kommer inte komma en drös vackra vykort över milsvida vita vidder över de norska fjällen detta sportlov. Vädret har varit allt annat än instagramvänligt då vår sikt varit på typ 10 meter som mest. Vår första dags enormt vackra väder HÄR känns nästan som något jag drömt. Men vet du – det gör ingenting. Att få vara tillsammans, lediga, utomhus hela dagarna och mysiga kvällar i stugan har inget med vädret att göra utan det som är det viktigaste: ett vi.
Så här har varje dag börjat. En tur rätt upp i det okända. Oftast har det varit vindstilla (där av dimman) men en gång åkte hela gänget upp på den topp som fortfarande var öppen. Det var storm och typ tre meter sikt. Då var vi inte kaxiga för med pister som är helt öppna och med vanlig syn avgränsas av opistad snö gjorde det att vi kunde ha hamnat precis var som helst. Inget jag någonsin vill vara med om igen. Nu kan vi skratta åt det men då var det många som både var rädda och nära gråten.
Denne kille gjorde en praktvurpa där i kaoset och jag trodde han skulle säga att han aldrig mer ville stå på ett par skidor. Men som den kämpe han är var det på’t igen.
Det här är alltså en bra sikt. Dimman har varit helt otrolig. Att det går brant nerför där borta är svårt att tro. Det gäller att vara mycket försiktig och alltid åka minst två. Samt ha järnkoll på pistkartan.
Sedan kan dimman släppa helt plötsligt. Och sedan komma tillbaka. Så himla klurigt väder.
”Nu måste vi värma oss” sa lillkillen. Jag och maken var inte sena att hålla med. Jag hade tappat känseln i både fötter och fingrar.
Bra med våffelstugor som har värmande brasor, varm choklad och nygräddade våfflor. Det värmer gott inifrån och ut.
Energi för några åk till innan vi sammanstrålar med våra vänner i vår stuga för lunch.
Endast en nästipp som får känna frisk luft.
Som en i vårt gäng sa: det är väldigt roligt att se vuxen stå i backen och lite läskigt stå och glo in i skogen. Sedan kommer man på att det är en förälder som väntar på sitt barn som kör offpist där inne.
Jag vet inte hur många gånger den vuxne har varit jag medan denne lille pajsare med livet som instats (inte riktigt men du fattar) kryssat mellan granar och fjällbjörkar för att sedan, från ingenstans, ploppa ut i pisten igen.
Sedan hem till stugan för lunch och efterföljande eftermiddagsåkning.
Jag har fått frågor på vår mat, meny och packlista. Det ska jag samla samman i ett inlägg. Något mer???
Vi reser hit, till Trysil, och bor ihop med två familjer som lärt känna varann genom att alla våra förstfödda söner går i samma klass och skola. Sedan är det nästan helt otroligt hur det är ytterligare 5 familjer med söner födda -09 från samma skola är här i Trysil samtidigt.
Dessa åtta 14-åriga killarna har åkt tillsammans i backarna i olika konstellationer under sportlovet. Då kom någon av föräldrarna på att vi så klart skulle ta en afterski tillsammans. De som vi bor grannar med, bara tvärs över gatan, men nästan aldrig ser då ingen hämtar på skolan ses längre nu är här, i Norge och Trysil. Det är faktiskt jättefnissigt. Och det ska tilläggas att vi har fler grannar faktiskt här men med barn i andra årskullar. Vad är det med vårt område och Trysil???
Hur som helst, 8 familjer med minst två barn i varje familj stämde träff på Skihytta för en afterski. Det var bara det att det varit riktigt uselt väder så många liftar var stängda och sikten obefintlig så det var ett äventyr att hitta dit. Speciellt för oss som var i Trysil för första gången.
Sikten var så kort. Läskigt kort. Jag är mycket tacksam över den första dagen vi fick, se HÄR, så jag kan minnas hur stora vidder det är egentligen här. Det är dagar och minnen jag kommer ta med mig.
Men det är något väldigt rogivande med denna dimma ändå. Och tystnaden är öronbedövande. Det är skoterförbud för privatpersoner fick vi höra så det är verkligen knäpptyst så fort man kommer bort från de stora nerfarterna och liftarna. Magiskt stilla.
Ur och in i dimman!
Typisk garderob på en afterski.
Stora delar av Södra Ängby in da house. Vi tog upp en helt egen del av restaurangen.
En norsk öl på det.
Ingen afterski utan trubadur. Och minsann, blev det inte lite pjäxdans.
Då hemfärden skulle ske via backarna och de inte skulle vara upplysta så var vi smarta att åka innan det blev för mörkt. Men sikten var ju ändå rätt begränsad om man så säger… Svårt att tro att där nere ligger en stad och bortanför den fantastisk vy över fjäll. Nu endast en mjölkig vägg. Men det är också ett minne det.
När man kommer till ett annat land så älskar jag att gå in i matbutiker för att se vad som är vardag där. Råvaror, varumärken och måltider kan skilja rätt så mycket. Och även om det bara är över gränsen till Norge från Sverige.
När vi första dagen här i Trysil väntade på att vårt hus skulle bli tillgängligt så gick vi in i den lilla lokalbutiken. Barnen sprang runt och ropade högt ”kolla, de har helt andra chipssorter än vi!”.
Jag tjöt till jag med när jag såg Vestlands lefsor. I mitt smakminne kom det fram goda rullade snittar som blivit över när mamma och pappa hade sina middagar på 80-talet. När de och gästerna lämnat soffan med fördrinken (Campari juice och groggar med Russian tonic) och brickorna med minipizzor, salta pinnar, torrostade jordnötter och lefsor så fick jag ta resterna. Ja alltså inte spriten då utan snacksen. Och som jag älskade de där lefsorna.
Vad är då detta? tänker du som inte smakat. Jo det är hårt tunnbröd som blötläggs och sedan används som tunnbröd. Bara det att brödet blir lite segare och saftigare. En mycket egen smak och konsistsen. I Norge äts de oftast söta med smör, socker och kanel men det blir helt fel för mig, salta ska de vara. Men det låter rätt gott så det måste jag även testa…
Så så klart köpte jag ett paket och till vår middag blev det snittar av lefsor med oströror maken snodde ihop av de delikatessostar vi hade med oss.
Så här gör man om du nu också har lyckan att hitta lefsor. Och ursäkta bildkvaliteten. Inga tjusiga stylade matbilder här inte 😂
Skölj varje lefsa i kallt vatten och lägg på plastfolie och sedan ett lager plast ovanpå. Upprepa med så många du önskar använda.
Låt ligga i minst 20 minuter så alla lefsor mjuknar helt.
Lägg eller bred sedan på valfritt pålägg. Se till att lägga brödet så du har ”ränderna” horisontalt.
Rullar ihop och låter ligga nån minut till så brödet verkligen blir mjukt.
Skär sedan i önskade storlekar. Nej de ser inte så jätte roliga ut, färgen ropar inte direkt lyxkrog men det är verkligen gott.
Det jag upptäckte när vi sedan åt snittarna var att brödet var mycket sötare än vad jag mindes. Förmodligen för att söta bröd inte är lika vanliga idag så jag liksom ändrat min sötinställning på smaklökarna tror jag. Så om jag skulle ändra något så var det att ha en saltare fyllning. Tex parmaskinka.
Så, där kom ett litet norskt mattips från mig. När vi imorgon åker hem från Trysil är det jag som packar med mig så många förpackningar av lefsor jag bara kan!
Tänk vad dagarna går fort. När man är ledig och har dagar fulla av skidåkning är det liksom som varje dag går fortare än alla andra dagar.
Jag vill egentligen bara poppa in och säga hej och slänga iväg ett litet vykort från dagarna här. Jag har fått många frågor på Instagram där jag postat i Stories om lite av varje. Det ska jag svara på när jag fått lite ”ledigt” från ledigheten.
Nu blir det fredagsmys i stugan och vi har ett födelsedagsbarn (eller vuxen iofs) som ska firas.
Vågar vi ta sikte på våren? Eller är det en flykt från den vintervår vi har? Oavsett så är det där våra tankar och samtal landade när jag och Hanna poddade nu.
Det går ju inte att inte vilja sikta framåt när vi vet att det är ett antal veckor av 50 nyanser av brunt i naturen.
Det och mycket mer får du höra i veckans avsnitt av Hanna & Helena (ja podden heter fortfarande så…) Välkomna!
Vad tyckte du om avsnittet? Några tankar om ljudet? Ämnen du tycker vi borde podda om? Vi hör gärna vad du tycker om vår nya podd. Det förra avsnittet, det första, hittar du HÄR.
Hej från Norge och Trysil. Jag har aldrig varit här och med det inte heller min familj. Så nu med ett dygn i bagaget kan vi säga att vi redan blivit mycket förtjusta. Att vi reser med två familjer som är här för tredje gången och kan systemet och alla knep hjälper till men så klart är också vädret en stor bidragande faktor. Alltså jisses vilket väder, vilken skidåkning.
Men jag ska ta det från början.
Sju timmar i bil från Stockholm till Trysil. Det gick otroligt snabbt och smidigt. Och vi kom faktiskt för tidigt men då dörren til vå stuga faktiskt visade sig vara olåst kunde vi snabbt packa upp alla kläder och mat för en vecka. Vips var vi ”hemma.
Stugan är inget för ett glossigt inredningsmagasin men det är inte heller det som behövs. När 13 personer ska bo ihop med alla den enorma packning det ger så är det väldigt skönt med ett funktionellt och avskalad stuga. Den vi hyrt i Vemdalen är ju en privatbostad så där är det en helt annan känsla. Men denna stuga är alldeles perfekt.
Sedan så har jag vänner som fattar det där med att skapa stämning så både ljus, ljusstakar och tulpaner var med i packningen. Proffs!
Och proffsigt är det med en lasagne som är klar och redo att värmas. All tid kan läggas åt att packa upp och göra sig hemmastadd.
En redig laddning som faktiskt blev lite lunch till dagen efter.
Det var ett rätt mört gäng som var tidigt i säng men kanske även ville komma upp tidigt för första skiddagen. Det skulle nämligen bli klarblå himmel och det får man ju inte bara missa.
Frukost för ett helt kompani. Batterierna laddas på bästa Gunde-sätt!
Dagen började disigt. Så magiskt och trollskt vackert med solen som kämpade genom de låga molnen.
Sen sjönk molnen och var ovanför dem. Wow, vilken känsla. Lyckoruset for genom kroppen.
Sedan var det strålande sol på klarblå himmel, vindstilla och -2° hela dagen. Jag tro inte att jag någonsin haft en sådan fantastisk skiddag. D-vitamin och minnen för livet fyllde kroppen.
Stora och mellan bocken Bruse.
Tillbaka i stugan med en lunchklassiker.
Funkar varje gång.
Sedan var det skidåkning tills systemet stängde.
Nu sitter jag i vårt lilla sovrum, nyduschad och rätt mör i kroppen. En av de andra familjerna är middagsansvariga och det går rykte om en bœf bourguignon och kanske det blir en spelkväll efter det. Jag vågar dock tro på att jag kommer gå ner för räkning rätt snart efter middagen…
Om det är något jag älskar så är det att gå på restaurang. Jag tror inte jag är ensam om det men kanske att jag verkligen verkligen älskar det! Om det gick att tjäna pengar på att vara restaurangrecensent hade jag blivit det på studs.
Det är så mycket med restaurangbesök jag inspireras av. Det är maten så klart men även inredningen, valet av porslin, musiken, personalen och hur maten stylas mm. Jag vill liksom tas med på en inspirationsresa för alla sinnen.
Och här var jag och maken på en dejt mitt i veckan inne i stan, på Nabo. En för mig helt ny restaurang och jag visste inte så mycket om den mer än att det var en bistromeny och med bla ostron. Det låter ju som ett ställe för mig.
Första intrycket var att det var som en kvarterskrog med familjär stämning och miljö. Med rutiga golv och blandning av stilar och material kändes det väldigt mysigt. Sedan så är det något speciellt med restauranger som ligger på hörn. Det ger bara det en liksom härlig stämning.
En stor bar och jag märker nu när jag ser bilderna att det skiftade färg på golvet för att visa de olika rummen.
Så svåra beslut.
Då baren lovade mycket började vi med drinkar och…
… varma räkor. Och oj så goda.
Min förrätt med röktlaxröra var god men makens märgpipa med vitlöksstekta sniglar åker upp på listan över bland det godaste jag ätit. inget man själv gör hemma om man säger så, vilket ju ger att man ska testa när chansen bjuds.
Jag valde regnbågsöring och den var så god men igen vann makens måltid.
Panerad havsaborre med pommes. En lyxigare fish ’n’ chips kan man säga.
Öppet kök med fullt ös är alltid kul att se och inspireras av.
Allt med varm chokladsås är en vinnare.
Hde det inte varit en vardag hade jag gärna slagit mig ner på en barstol och testat nån härlig cocktail men det får det bli nästa gång.
En mycket trevlig ny bekantskap är gjord. Nabo åker upp på listan över trevliga restauranger jag med glädje rekommenderar.
Nu är det vi i Stockholmstrakten med flera som får spänna på oss pjäxorna och ta sportlov. Jag måste erkänna att det varit lite långt bort i mitt medvetande då förra veckan bara var sjukdom och denna vecka har varit att komma ikapp, så nu ska jag försöka ställa om huvudet.
Med det så har jag letat lite i mitt minne och i mitt bloggarkiv på saker som får igång mig, vinterlängtan och sedan sådant som faktisk är himla smarta saker att göra igen. Sådant vi gjort och lärt oss av.
Nu är det så klart inte alla som kan eller vill åka till fjällen utan gärna stannar hemma. Då har jag ett inlägg HÄR med en mängd vintriga tips.
Så då tar vi och kollar hur sportlovet blir alldeles underbart (eller lite smidigare i alla fall…)
Lång resa blir kort med bra lyssning
Jag är uppvuxen i familj utan både bil och körkort så mina sportlov började alltid med tågresa till Jämtland. Oftast i sovvagn så där var resandet inte en lång och tråkig transportsträcka utan bara mysig. men när vi nu bilar med hela familjen så får jag utmana tålamodet med att hålla god stämning i bilkupén. Vi har envist jobbat på att barnen inte ska sitta med sina mobiler för att det blir så osocialt men ju äldre barnen blivit så har vi tallat på det men då bara under delar av resan. Det vi har gjort under alla våra resor, tågluff, båtluff och bilat, är att ha ljudböcker och poddar. Att lyssna på saker tillsammans är väldigt mysigt.
Nu har jag satsat på Mio min Mio som precis släppts på Drama för unga i Sveriges radio. Den tror jag alla i bilen kommer vilja lyssna på.
Sådant vi lyssnat på tidigare är programmet Helt sant som är väldigt kul. Och det finns väldigt många spännande draman i Sveriges Radios barnradio i följetong att sträcklyssna på. Och Joan Glans show som finns på Spotify har vi lyssnat på alldeles för många gånger på. Alla Disneysagor och Astrid Lindgrens böcker, Pelle Svanslös, Trolltider, Krakel Spektakel, Dunderklumpen, Barbapapa… Ja det finns hur mycket som helst på Spotify.
Jag älskar den här gamla bilden nedan – vi kopplade ihop alla barnens lurar och så kunde de lyssna på samma saga. Det gjorde vi både när vi bilat och tågluffat.
Gamla sängkläder
Vi hyr stuga och med det ska man ta med sig egna sängkläder och handdukar. Vi är fem i familjen så det blir en enorm mängd tyg som ska packas och jag tänker nu även framåt… Jo men utöver att det ska bäddas upp när vi kommer fram ska det bäddas ner efter veckans slut, och sedan tvättas när vi kommer hem. Ja, det kanske inte är en sak man ska tänka på innan veckan ens påbörjats men sån är jag. För att det då inte ska bli allt för mycket suck och stön när jag kommer hem har jag börjat med en grej som funkar bra för mig.
Så här gör jag: Dagen innan vi åker bäddar jag med nya lakan i våra sängar här hemma och de då gamla sängkläderna är de jag packar för fjällen. För annars är det sängkläder som ”bara” använts en vecka i fjällen jag får med hem och ska tvätta. Så de sängkläder vi har redan uppbäddade hemma packar jag ner, bäddar rent hemma att sedan då komma hem till. De sängkläder vi får med hem slängs rätt in i tvättmaskinen. Och så skönt att landa hemma i frasiga sängar!
Hamam
Jag kan nästan ta det som en sport att försöka packa så smart och lite som möjligt. Och massa handdukar för ansikte och dusch kan bli rätt mycket i omfång för en familj på 5 personer. Men med hamamhanddukar så blir det knappt någon packning alls. Fast det är stora som maffiga badlakan. Funkar lika bra på sommarens badsemestrar och vintriga skidresor. Frotté i alla ära men jisses vad tunga de är.
Fördela matansvar
Reser ni med flera, att ni delar stuga så är det både roligt och smidigt att dela upp hela veckans måltider mellan varann. Är det en familj som reser kan man göra fördelningen mellan varann så att det är en som är chef och bestämmer menyn. Även om det är barn som då får vara kökschef och då kanske inte kan laga allt själv så blir det ändå en grej att få bestämma.
Vi reser denna gång med två familjer så vi blir 13 personer så vi har två middagar per familj var samt en kväll där det är barnen som är ansvariga. Det blir lite som ”halv åtta hos mig” kan man säga.
När vi hyrde hus på Koster under pandemin behövde vi ha med oss mat för en hel vecka, alla måltider för alla oss fem. Den listan är faktiskt väldigt bra att titta på när man ska planera en matvecka så kolla ina DEN LISTAN så kanske du får inspiration.
Ladda med lasagne
Jag och maken är ansvariga för första middagen och vi tar till vårt favoritknep: lasagne. Den gör vi hemma kvällen innan vi åker och så fort vi kliver in i stugan värms ugnen upp. Middagen är redan klar och det är nog endast en sallad som ska skäras och vin som ska korkas upp. Tror inte det kan bli enklare än så?
De vi har gjort har lagats i den största ugnsformen vi haft och den har faktiskt räckt till lunch dagen efter. Nu är vi dock lite fler men vi kommer garanterat få en stadig middag första kvällen för att sedan vara redo för backen dagen efter.
Lunch förslag 1
Något som finns överallt är de gemensamma grillplatserna i skidsystemen och det är en underbar möjlighet till välbehövlig paus över lunch. Speciellt på de dagarna solen bjuder på värme och ljus vill man ju bara ta del av det så mycket som möjligt. Att sätta sig i lä med dofter från grillen är så mycket hälsokost för själen!
Att packa en ryggsäck med korv eller burgare samt alla tillbehör man önskar för att placera vid grillplatsen är enklast tänkbara lunchlyx.
Lunch förslag 2
Kanske du önskar knäppa upp pjäxorna och värma dig inomhus för en lunch i stugan – då kommer här det enklaste lunchtipset som fungerar egentligen alla dagar på året: Tortilla med rester. Denna enkla lilla ”rätt” använder vi av oss på så många utflykter både på vinter och sommar.
Med tortillabröd fyllda med det som finns hemma som gårdagens middag ihop med krispiga grönsaker och någon sås, tex vit kebabsås, så får du i ett nafs en jättegod wrap/lunchrätt. bara att sno ihop hemma i stugan eller förbereda i smörgåspapper i ryggan att ta med ut.
Komplettera köket
När man hyr stuga som vi gör så kan man inte räkna med att allt finns så då gäller det att komplettera det som man verkligen vill ha. Något vi insett efter många års semesterhyror vi ofta saknar:
kökshanddukar, köksknivar, kryddor och våffeljärn. Ja jag är rätt nördig och vill ha perfekta våfflor så då gäller det inte bara mixen utan även våffeljärnet.
Ladda batterierna!
Jag tror inte jag behöver påminna om detta egentligen men oj vad arg jag blir på mig själv när det sker – att jag glömt packa barnbensin.
Kexchoklad, russin, nötter, ölkorv, clementiner, saft. När det är panik i backen, längdspåret känns oändligt långt, det blåser hårt eller att liftkön är lång – då är detta det enda som är man kan göra.
Nattjästa frallor till frukost
Att få lyxa på semestern när tid finns att just göra det där lilla extra är man värd. Och att få ge sig själv nybakt bröd på morgonen är ju bland det bästa. Vi brukar sätta en deg på kvällen ochs låta jäsa under natten. Redo att forma frallor och skjuts in i ugnen. Inte mycket som slår det. Recept HÄR.
Gör något av kvällen
När vi alla 6 vuxna träffades innan resan för att planera så var alla snabba på att sätta upp spel på packlistan. Det är skönt att vi alla, både vuxna och barn, är sådana speljunkies.
De spel vi har med är: UNO, kortlek, När då då?, Hitster, Yatzy, 0-100.
Och så klart måste man se Snowroller! Det är ju som Kalle Anka på jul, det måste med en Snowroller på sportlovet.
Ja det var ett gäng tips som jag nu hinner med. Det finns ett gäng till men de får jag addera annan gång. Kanske du har något tips du vill dela med dig av? Skriv då mer än gärna det eller dem i en kommentar. Det skulle vara fint.
Önskar dig som ska ta ett sportigt lov fina dagar oavsett vad du ska ta dig för.
Har du gett dig in i bokrean ännu? Om inte så är det väl perfekt att göra det nu, kanske du haft sportlov och vill ta det lugnt eller tvärt om ska kliva in i det sportiga lovet och vill kunna få tid till att läsa?
Jag vill så klart uppmuntra till att skapa och vad är då bättre än med min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri? Just nu är den på bokrean till ett pris du bara inte kan missa. Du får en bok till pangpris och en bok som räcker ett helt år! Kolla in Akademibokhandeln HÄR.
Perfekt att nu kliva in i våren med min bok för att få med dig all inspiration du önskar till påsken med pyssel, pynt, traditioner och den perfekta påskbuffén. Ja det är, om jag får säga det själv, den perfekta boken att hålla i handen hela året.
Om du vill veta mer om boken sa Bibiliotekstjänst (Lektör Kristina Rydälv Kåreby) detta:
Boken är rikt illustrerad med fotografier tagna av författaren själv. Fotografierna är stämningsskapande och visar upp både färdiga projekt samt viktiga detaljer under skapandets gång. Språket är enkelt och rättframt i instruktionstexterna och recepten, och utförligt berättande i de personliga och beskrivande texterna. […] Vardagsvackert & festfyrverkeri är en ambitiös bok som den mat- och pyssel-intresserade kan inspireras av hela året.
Och som grädde på moset vann boken Årets Matlitteraturpris i kategorin Måltidsutensilier. Se HÄR. Så ja, jag hoppas innerligt att du kommer gilla boken. Och du som redan har den: hoppas den får leva med ditt år, många år framöver.