Ädelostgrottor! Pepparkaksdeg & ädelost ger perfekta julkakan

Ädelostgrottor med pepparkaksdeg. Det här är en helt fantastisk liten kaka som passar perfekt till glöggen. Sött och salt i perfekt kombination och med den där juliga touchen man önskar. Och hallå – den består av endast två ingredienser. Ja om du nu inte gör en egen pepparkaksdeg så klart. 

Ädelostgrottorna är goda både kalla och varma men helt nybakade direkt från ugnen ger en extra touch med den då mjuka osten. Så du kan med andra ord förbereda en plåt för att sätta in precis innan det är glöggdags. Ett litet lifehack i jultid. 

Ädelostgrottor. Pepparkaksdeg & ädelost

Ingredienser, ca 30 kakor 
500 g pepparkaksdeg 
140 g ädeslost 

Gör så här: Värm ugnen till 225 grader. Dela degen i 30 delar, varje liten degbit väger ca 15 g. Rulla varje degbit till en rund liten boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper. 

Tryck en ände på en vinkork försiktigt och stadigt ner i varje pepparkaksboll så det blir en grop i dem. 

Riv ädelsost på den grova sidan av rivjärnet och fyll groparna med så mycket ost det går.  

 Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter. Och som sagt; servera gärna varma. 

Visst gillar man när det går snabbt och det blir gott??! Endast två ingredienser och du har den perfekta kakan, snitten till glöggen.

Potpurri sprider juldofter i hela hemmet

För att få den där totala julstämningen så gäller det att ge varje sinne en dos. Ja, du har hört mig säga detta så många gånger, både här på bloggen och i mina böcker, men jag kan inte nog betona att det är mer än det ögat ser som gör julen. Musiken, smakerna och framför allt dofterna är det som gör helheten.

Du vet att det är doften som kan få dig att minnas på en millisekund. Som när du känner doften av syren så lär du färdas till något klassrum på lågstadiets skolavslutning. Så med julen försöker jag skapa doftminnen. Några är givna och självkörande som hyacint, julgran, pepparkaksbak men man kan behöva hjälpa lite för att få det än mer maxat.

Jag har länge vurmat för ett gammalt, lite utskrattat, sätt att sätta doft – potpurri!

Det finns potpurri och det finns potpurri ska sägas. De där torkade blombladen och kvistar som ligger i skålar år efter år och mest ser dammiga ut är då inte grejen. Utan att så här vid jul skapa skålar med sådant som doftar gott och dessutom ser juligt ut är det jag far efter.

Jag gjorde ett förra året med en olja som doftade gran men nej, den var god men det var inte alls ”min” grandoft. Den var nog lite för parfymig och internationellt ”pine” om du förstår vad jag menar.

Nu när jag var i London i november och frossade i den brittiska julen hittade jag THE doftolja. Bara att den heter The essens of Christmas lovar ju mycket. Nu doftar min jul även rödkål så det är inte jul överlag den doftar men det är en varm, kryddig apelsindoft.

Fyllde en stor maffig glasskål med lite av det jag hade hemma som kan gå för potpurri; kottar, torkade apelsinskivor, kanelstänger, stjärnanis och torkade hela limefrukter. Och sedan några droppar över detta.

Det är nästan lite läskigt att denna olja doftar som den hudkräm jag pratade om HÄR. Kanske det var meningen att jag skulle hitta det jag sökte efter…?

Och att det sedan är väldigt vackert – se det som en bonus för ögat.

Dukning till jul i neutrala toner av det du har hemma

Snabba enkla dukningstips till jul? Här är ett.

Man behöver absolut inte köpa nytt och ha speciella juldetaljer för att det ska bli en maffig juldukning. »Man tager vad man haver« är en alldeles underbar devis i alla lägen. Med några få detaljer skapas stämningen och det kan dessutom ge en härligt lantlig, rustik juldukning.

Dukning till jul i neutrala toner av det du har hemma

Ta din favoritduk eller ett lakan för den delen. Det gör inget om det är skrynkligt, det är ju trendigt. Om du inte har några julblommor, använd små, gröna krukväxter och ställ längs bordet. Har du inga ljusstakar, ta krukor eller burkar och fyll med marmorkross, sand eller liknande och stoppa ner ljusen. För att få in lite rött, lägg röda äpplen, julkulor eller annat i hemmet som är julrött bland det gröna. Lägg till trä från skärbrädor, brickor och grytunderlägg för att få en varm känsla. Använd kökshanddukar i stället för pappers- eller linneservetter. Det viktiga är att få till en ombonad dukning som är annorlunda än den vardagliga.

Små bakformar, för mandelmusslor till exempel, kan lätt bankas ut med hammare och bli till små namnskyltar. Använd permanent tuschpenna eller sådan som är till griffeltavlor och går att tvätta bort så att metallplattan kan användas igen. Skriv gästens namn eller initialer.

Julafton 2023 – så blir vår dag & meny

Nu är vår julafton och hela menyn satt och kanske du är i sista rycket och vill ha inspiration? Då har jag fått ner hela fadderuttan här. Vi blir 15 personer i år oh nu är det inga småbarn längre så många hungriga julfirare blir det. Underbart!

Julplaneringen 2023

Några har sovit över (oh haft vår traditionella julmorgon) men alla kommer vara på plats hos oss kl 14. Vi börjar med glögg tillsammans med pepparkakor, fruktkaka, praliner och clementiner.

Bryter för Kalle Anka kl 15.00 och det lär mumsas pepparkakor i massor

Sedan möts alla i trädgården där ett eldfat brinner och en stor kastrull med mustig buljong rykande. Den serveras i muggar med varma polska piroger till. Och kanske ett glas sherry. Vem vet, kanske tomten dyker upp här…

Vidare in i stugvärmen där vi lagar det sista på maten och dukar fram tillsammans.

Julbordet i år blir väldigt klassiskt. Det har tidigare år varit brittiskt med kalkon eller endast mat från havet. Men i år föll vi tillbaka på det klassiska. Och julbordet är helt klart format utifrån de sju vändorna, turerna jag alltid tjatar om. Utöver vändorna nedan så finns så klart potatis, ostar (damer, västerbottensost, cheddarost) och bröd (Jörlandavört, vörtbröd, julknäcke) alltid tillgängligt.

Julbordet 2023

Tur 1: Sill & Strömming
Sillar: matjessill, currysill, röd kryddsill
Krispig sillsallad
Gräddfil, finhackade lökar och dill
Gubbröra

Tur 2: Lax & övrig fisk
Lax gravad, Gravlaxsås
Lax kallrökt
Laxpaté, Romsås
Fyllda ägghalvor
Västerbottenspaj

Tur 3: Det kallskurna
Hemgjord leverpastej
Kalla korvar: Onsalakorv, Läckö, Ystadskorv, Forbondekorv
Makens slarvsylta
Skinka
Krispig julsallad

Tur 4: Det småvarma
Mammas rödkål
Finsk kållåda
Halländsk långkål
Prinskorvar
Hemlagade köttbullar
Bruna bönor

Tur 5: Ostbricka
Stilton, cheddar, västerbottensost, krämig ädelost
Mammas egna fikonmarmelad
Kex: Digestive, rågkex, Breton

Tur 6: Dessert
Mandelmusslor med lättvispad grädde och hjortronsylt

Tur 7: Julgodis
Chokladask, choklakola, knäck, polkagrisar, rocky road, ischoklad, marmeladkulor, mintkyssar, after eight, marsipangris, skumtomtar, blandat smågodis.

Ja det där kommer väl gå till historien som en jul som innehöll exakt allt man vill. Eller vad tycker du saknas på min lista?

Tips till röd juldukning – enkel namnlapp

Till jul är dukningen röd. Och här kommer ett enkelt tips på att piffa till juldukningen med en enkel namnlapp.

När det är julafton är det ALLTID den röda juldukningen som jag skrivit om HÄR. Ja kan vid olika middagar och jobb skapa olika sorters dukning för jul men när det väl gäller, på självaste dopparedagen då måste det vara denna dukning. Den rödaste av dem alla och fylld med minnen. Ovärderliga för mig, vatten värt för andra. Men så är det med väldigt mycket julpynt.

Men namnlappar – där gör jag gärna olika år från år. Och den här varianten blir julig tack vare sin röda väg men funkar ju året om med andra färger och stilar så klart.

Tips till röd juldukning – enkel namnlapp

Vad som behövs:
A4-papper, gärna färgade
Penna
Grillpinne

Gör så här: Vik ett vanligt A4 i sex remsor, 21 × 4,95 cm.

Skriv namn på mitten, rulla upp en ände i taget tajt på en grillpinne och släpp. Rulla så att en snurr går uppåt och den andra neråt.

Dra försiktigt i de snurrade delarna så att pappret blir till ett stort S och lägg på tallriken.

Snabbt gjort, snyggt i sin enkelhet och precis lagom.

Vill du ha förslag på andra juldukningar? Då kan du kolla in DET HÄR inlägget som är fullsmockat med förslag.

Mandelmusslor, klassiker med gammalt recept i steg-för-steg

Mandelmusslor är en sann klassiker och jag har ett gammalt recept jag använder mig av så det blir perfekt resultat. För när man gör dessa så är det lite av en ritual och man vill inte göra fel så beprövade metoder är att föredra.

Mandelmusslor fungerar hela året, underbart sommarfika tex, men det är nog på julens söta bord många tänker att de främst hör hemma.

Mandelmusslor, klassiker med gammalt recept

Ingredienser:
2 msk smält smör

2 dl sötmandel
2 bittermandlar
200 g smör
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Gör så här: Skålla sötmandeln och lägg tillsammans med bittermandel, socker, vaniljsocker i hushållsmaskin som hackar, maler. Kör tills allt är som ett fint mjöl. (Alternativt använder du en mandelkvarn och blandar sedan med övriga ingredienser) Blanda nu med rumsvarmt smör, ägg och mjöl till en deg och forma till en klump. Klä in i plast och lägg i kylskåpet minst en timma.

Sätt ugnen på 200° och pensla mandelmusselformar med svalt smält smör. Dela degen i delar och tryck ut i formarna. Försök att få så jämna ”väggar” som möjligt och hela vägen upp till kanten. Skär kanten jämn och rak med kniv. 

Ställ formarna på plåt och grädda mitt ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna så passa att du kan hålla i formen. Vänd på formen och knacka försiktigt ut mandelmusslorna med en träslev. Sitter de hårt kan du försiktigt klämma på formen så släpper de lättare.

Förvara torrt i rumstemperatur och servera mandelmusslorna med vispad grädde och sylt eller färska bär. 

Jag var 20 år och hade mitt första riktiga jobb efter gymnasiet, som fotoassistent till en reklamfotograf. Det blev december och tillsammans med andra skulle vi gå på vackra Hasselbacken och deras stora julbord. Jag tror detta var det första julbord jag åt utanför hemmet. Det var den 13.e december så lokalen släcktes ner och ett luciatåg kom in. Allt kändes så stort, vackert och överväldigande så det liksom klumpades i halsen på mig. 

På detta julbord fanns saker jag aldrig tidigare sett på julmenyn. Mandelmusslor var en av dem. Jag fick se hur de andra gjorde och tog efter. Jag tog en mandelmussla med grädde och sylt var på den snabbt följdes av två till som försvann ner där det tidigare var klumpar.  

Vill du ha tips på fler julbak?
Mjuk pepparkaka med frosting
Madeleinekakor med saffran doppade i choklad
Cheesecake med pepparkaksbotten
Sega kolasnittar med saffran
Pepparkakstacos med kladdkaka
Saftigt saffransbröd som tolvhålakaka
Pepparkakssticks med vit choklad
Apelsin- och ingefärskladdkaka

Knäcken blev Rudolf med röda mulen!

Vanlig knäck blev genast mycket roligare. Knäcken blev nämligen till söta (!) renar! Alla blev faktiskt Rudolf med röda mulen.

Om du kommer ihåg (vilket jag verkligen inte förväntar mig att du gör) så gjorde jag knäck HÄR och då blev de nästan renar men nu hela 7 år senare blev det av på riktigt. Ja jisses vad tiden flyger va?!

Knäck-renar

Ingredienser:
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap

Pretzelskringlor
Röda chokladlinser
Mörk bakchoklad

Gör så här: Häll alla ingredienser i en tjockbottnadkastrull. Rör ihop och koka upp. Låt sjuda tills knäcken nått till 125°-127° eller det klarar ett kulprov i kallt vatten. Rör om då och då.

Placera ut 40-50 formar på en plåt. Bryt pretzelskringlor på mitten, till halvor, som 9.or. Häll försiktigt upp knäcken i formarna. Tänk på att det är jättevarmt. Placera en röd chokladlins strax under mitten och de två pretzels bitarna ovanför. Tryck ner dem lite så ändarna göms i knäcken. Låt stelna.

Smält bakchokladen och doppa något tunt spetsigt, tex en grillpinne, i chokladen och ”rita” ögon mellan chokladlinsen och pretzelsbitarna.

Rosetternas jul 2023 & annat pyntat

Hej på dig. Det kanske inte märks då bloggen uppdateras hela tiden men jag har knappt varit inne här för att liksom blogga på riktigt. Jag har denna december haft så många uppdrag och jobb så jag inte riktigt haft tid att föra julbloggdagbok. Men vet du – så får det vara. Tror ändå att du fått inspiration och förhoppningsvis känt att det varit värt att titta in här.

Nu börjar alla julsäckar knytas ihop och den röda mulen hamnar ovanför ytan igen. Och då vill jag visa lite hur det ser ut här hemma just nu och visa kanske den jultrend du sett mest av denna jul anno 2023 i sociala medier. Ja jag pratar om rosetten så klart.

Om man summerar det så här: sätt en rosett på exakt vad som helst så blir det julpyntat. Jag visade rosetter i höstas men det fortsätter alltså in i julen. Ska jag visa lite från hemmet så fattar du.

Ta vackra röda (eller valfri färg egentligen) band och gör maffiga rosetter på din favoritljusstake…

och häpp den blev till en julljusstake!

Samma sak med tex dina gamla kaffekoppar som med dagen mått mätt är alldeles för små. Men med en rosett så vips fick du nya glöggmuggar.

Och sedan kan du ju addera på något juligt som en…

nötknäppare. Men även annat som inte är jul men blir det tillsammans med övrigt.

Röda cricketbollar köpta på loppis i London.

Mässingsstjärna också köpt på second hand.

Det är så roligt hur något vardagligt blir juligt med enkla grepp. Som en apelsin som jag ristat och med det sprider ljuvlig doft oh ihop med övrigt på bordet blir julstämning.

Ja det var ett snabbt inkik här från mig. Och om du har möjlighet skulle jag gärna vilja höra vad du tyckt om julstämningskalendern?

Julmustglaserade revbensspjäll 

Julmustglaserade revbensspjäll är en ny upptäckt för mig. Vi hade aldrig revebensspjäll i barndomens jular, tror det var alldeles för avancerat då. Men tur då att man kan lära sig nytt och oj så gott det är. Så klart superdupergott på julbordet där bland alla rätter men även att ha som helt egen rätt på tex juldagen.

Saftigt som sjutton och välkryddat är julmustglaserade revbensspjäll nästan oslagbart. Och så där härligt kladdigt om fingrarna. Eller som det heter: finger licking good!

Julmustglaserade revbensspjäll

Ingredienser:
1,5 kilo tjocka revbensspjäll (knäckta)
2 gula lökar
1 msk salt
2 stjärnanis
15 vitpepparkorn
3 lagerblad
2 msk kinesisk soja

Julmustglaze: 
2 dl julmust, gärna lagrad
2 vitlöksklyftor
4 msk riven färsk ingefära
2 msk kinesisk soja
0,5 dl honung
0,5 dl sirap
2 tsk malen kanel
Rejäl nypa färskmalen peppar

Gör så här: Skala och klyfta löken. Lägg den tillsammans med revbensspjäll, kryddor och soja i en gryta. Fyll på med kallt vatten så det täcker köttet. Koka upp och skumma av. Sjud stilla 1,5–2 timmar. Köttet ska börja lossa från benen.

Ta upp köttet ur grytan och låt vila i en ugnssäker form medan glazen görs.

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll julmusten i en kastrull och tillsätt riven vitlök samt resten av ingredienserna. Låt blandningen koka ner till minst hälften: glazen ska bli lite trögflytande.

Pensla köttet runt om med glaze. Låt gå i ugnen ca 25 minuter. Pensla och ös generöst med glaze då och då under tiden. Köttet ska få en klibbig, mörk och glansig yta.

Dela köttet i bitar utifrån hur benen är knäckta. Ringla på överbliven glaze och servera varma eller ljumma.

Gör egen marmeladgodis, marmeladkonfekt

Recept på marmeladgodis, eller marmeladkonfekt som det också kallas, har jag letat efter i många år. Att göra marmeladgodis har varit på min önskelista länge då jag har sånt fint minne till denna söta marmeladkokning.

Jag tror jag var 4-5 år och var i min mammas gudmors kök och som jag minns det var det stora kastruller i hela hennes kök och det doftade både sött och fruktigt. Efter en dags kokande fick jag med mig hem en låda sockrig söt marmelad i bitar. Bland det godaste jag ätit men så kanske allt sött var lite båd magiskt och busigt.

Så att göra dessa godbitar hemma är inte svårt och bli så gott. Och du väljer vilken smak du vill ha på ditt marmeladgodis utifrån vilken juice du använder. Jag hade apelsinjuice så det blev väldig passande till jul och fräscht på ett julgodisbord. Ja om man då jämför med all choklad menar jag ha ha.

Gör egen marmeladgodis, marmeladkonfekt

Ingredienser: 
10 gelatinblad
2 dl strösocker
0,5 dl glykos
0,5 dl vatten
1,5 dl juice
1 tsk citronsyra
Strösocker att vända i.

Gör så här: Lägg gelatinbladen bunke med kallt vatten så de mjuknar helt. 

Koka ihop socker, glykossirap och vatten till 140° i en kastrull. Häll i juice och koka upp till 120°. Säng av plattan, häll i citronsyra och lägg i de mjuka gelatinbladen, tryck inte ur vattnet. Rör tills gelatinbladen smält. 

Häll i en bakplåtspappersklädd form, 15 X 20 cm, och låt stå tills det stelnat. Ta upp ur formen, veckla ut pappret och dela marmeladkakan på mitten. Lägg samman till en. Strö över lager med strösocker och häll upp mer strösocker i en djup tallrik. Skär marmeladen till kuber och vänd i strösocker. Förvaras i kylskåp.

Ser du mer julgodis du vill ha recept på? Klicka då på dessa:

Julkola, världen godaste chokladkola
Min egna Rocky road, kanske den smarrigaste?
Knäckstrutar – för det är roligare än vanlig knäck
Trillingnöt för den vill man inte var utan
Skumtomtefudge är ju två julgodisar i en
Mjuk, mörk chokladfudge, ett måste varje jul
Rischoklad, bara för att det är så gott