Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 januari, 2024

En hel museidag med sönerna

“Om du får bestämma, vad ska vi göra idag?” frågade jag vår 10-åring. Då dotter och make var borta på basketmatch hade jag mina söner alldeles för mig själv och jag kunde vara helt ledig så nu var det all-in-mys tänkte jag. “Då vill jag gå på museum!” svarade han vilket nog överraskade mig lite. “Jag vill gå på Tekniska eller Moderna”, fortsatte han. “Eller vad är det på det moderna museet egentligen?” lade han till efter ett tag. När jag förklarade att det var modern konst på det han trodde var ett modernt museum, dvs det som händer nu nu nu, ändrade han sig snabbt till att bara vilja gå till Tekniska museet. Ordningen återställd – han hade inte helt plötsligt blivit konstintresserad och ett kulturellt underbarn…

Efter lång frukost så begav vi oss ut. Jag har varit rätt hård genom åren att när vi är tillsammans ute, på t-banor, på restaurang osv så är det nolltolerans på skärmar. Detta har gett fantastiskt resultat för när vi är i rörelse som på en resa på tunnelbanan är det som att de inte kan sluta prata. Jag uppskattar så våra samtal och alla de kamper jag haft mot skärmens lockelse har varit värda det. Så resan till stan och museet blir liksom ett event i sig med massa oväntade samtal och ämnen.

Hur som helst, väl framme klev vi in och för att humör och energi skulle hålla hela vägen var det lunch på en gång.

På väg ut passerade vi modelltåget men det gick sönder så vi fick se ett stillastående tåg. Rätt visande för hur det sett ut i verkligheten senaste tiden 😅

Sedan började vi uppifrån för att jobba oss nedåt. Play Beyond Play är en utställning och de digitala spelen och dess historia och värld. Jag fick lära mig att 4 av 10 personer på vårt jordklot har någon gång spelat ett svenskt spel. det är ju himlastormande faktiskt.

Underbart retro!

Jag är inte den som fastat så mycket för tv-spel, dataspel och allt vad de kallats genom åren. Jo, nu ljuger jag – Candycrush blev jag besatt av men kan inte riktigt sitta länge med ett spel tror jag. Brädspel kan jag däremot sitta hela kvällar om sällskap finnes. vad säger det om mig? Tant? Rimligt…

Donkey Kong var det enda spel jag hade. Inte ett sådant där flådigt med två skärmar utan en singel. Med endast ett spel i min ägo kan du gissa att jag blev grym på det. Och trött på det 😂

Då vi inte hade någon tid att passa lät jag killarna spela och uppleva allt tills de var färdiga.

Då var det vidare upptäckter på övriga utställningar. Så otroligt mycket att uppleva, testa och lära sig. Perfekt för kids med spring i benen och hjärnor att fylla.

Och på MegaMind får man testa sina olika förmågor och begränsningar. Som här fick jag testa min rörlighet. Jag var övertygad om att jag skulle få underkänt men nej då, jag låg på genomsnittet. Phu!

Efter 4,5 timmar på musset var vi redo att åka hem men med ett stopp på vägen.

Caramella vid Hötorget är ju stans bästa godisaffär så när det var lördag och vi vr i stan så gav det så klart ett lördagsgodis här ifrån. Jag fyllde min påse med turkosa fiskar, lakritsnappar och turkisk peppar. Gissa två gånger på mitt favoritgodis 😂

På vägen in genom dörren hemma plockade vi på oss några vedträn från förrådet. Rätt nedkylda men så nöjda med dagen. Sedan var det mysig afton till ögonlocken föll ned.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.