Tiden för filmjölksluncher är här

Det finns vissa saker som är givna; precis som julmust i december och ägg vid påsk så är det de lätta luncherna på sommaren. Lätta av flera anledningar så som att de inte är så tunga och skogshuggarmättande och även lätta att fixa. Det ska inte krånglas så mycket liksom. Fram med tetran och lite grejer att ha i – klart!

Jag vet att jag inte är ensam om att ha minnen av filmjölksluncher. Det blev jag varse när jag postade bilder från DETTA inlägg.

Och nu när värmen är så galen så är dessa luncher än mer passande. Det är sommarlov men barnen har aktiviteter så jag är fortfarande hemma själv ”på jobbet” så jag behöver bara fixa lunch till mig själv och då är detta smidigt. Och tar gärna en paus i trädgården.

Det gäller att ge sig själv lite guldkant på vardagen så med en snygg bricka blir jag lite glad. Det slår mig också att exakt allt på brickan (och den med) är second hand utom tygservetten och skeden (och maten så klart ha ha). Det är också en given sak på sommaren, känslan av att det är lite ärvt och varit med länge.

Det slänger jag med som en bonus i detta inlägg: hur vi gör om vårt vardagshus till vårt sommarhus. Jag skrev om att inte äga ett andra hus HÄR utan vi väljer att göra om vårt hus till en lite somrigare variant samt att hyra semesterboenden. När vi kom fram till detta var det ett enormt lugn inom mig som spred sig. Att vi är hemma hela tiden. Och jag behöver ”bara” bry mig om en trädgård, ett kök, en tvättstuga, ett avloppssystem, en laddning av dammsugspåsar osv. Jag slipper att ha dåligt samvete för den plats jag just då inte är på.

Så klart är det helt fantastiskt att få äga ett hus med trädgård så att jag kan ha det så men det är nästan lite av en ”norm” i vissa kretsar att ha ett andra boende; sommarstuga, fjällstuga eller utomlandslägenhet så vill jag lyfta fördelen med att hyra. Du kan se olika ställen varje semester, uppleva fler kulturer och smaker. Det har jag insett är viktigt för mig. Och att då slippa ha dåligt samvete. Och det som inte behöver nämnas men gör det ändå för det är ju banne mig det viktigaste när allt kommer omkring: att slippa den ekonomiska oron så klart.

Nu lät jag fingrarna pladdra på tangenterna men då vi är mitt i sommaren och alla sociala mediers flöden fylls av vackra sommarstugor vill jag bara lyfta alternativet. Håller du med?

Ingen sol i helgen men åt på Solen & såg the Weeknd

När jag öppnade min julklapp från maken och såg biljetter till The Weeknd blev jag överlycklig. Wow, en sådan där konsert jag verkligen vill gå på men inte är sånt jag är snabb på bollen med. Ofta när jag hör att en artist är i stan som jag vill se så är så klart biljetterna slut. Så glad att ha en make och vänner som har bra planering. Och en lång längtan till juni började.

Konserten var i Tele 2 Arena och maken bokade bord i närheten – på Solen. En av de där nya hetaste restaurangerna som det är svårt att få bord på. Återigen var han snabb. Kan vara den bästa julklappen nånsin ju.

Det är i det gamla Slakthusområdet det nu börjar puttra av krogar, barer och nattklubbar. Stockholm har äntligen fått liv i sin version av Meatpacking District i New York och Kødbyen i Köpenhamn.

Restaurangen må heta Solen men den lös med sin frånvaro efter en månad av blåa himlar just denna dag ha ha.

Utifrån en liten hemlig entre men man ser de stora takfönstren ovanpå vilket avslöjar en del.

Ljuset där inne! Alltså så underbart och väldigt skandinaviskt i inredningen.

Men maten är allt annat än skandinaviskt. Ja jag skulle säga att exakt alla världsdelar finns representerade på menyn.

Och det där spettet med Ibericofläsk och bläckfisk – skynda att boka och beställ. I den stora grillen i köket skapas de mest underbara grillrätterna och denna bläckfisk fick mig att färdas till Medelhavet på en gång!

En mycket god måltid fick sitt slut för nu var det ju dags att promenera bort till Tele 2 Arena.

Och det är något speciellt att gå mot en konsert för det är som oftast väldigt blandat folk men alla har en sak gemensamt: kärlek till musiken vi ska lyssna på.

Jag har värsta konsertvåren; först Beyonce, sedan Depeche Mode och nu The Weeknd. Tre helt olika konserter kan jag säga med facit i hand.

Jag hittade det rödaste damrummet i stan tror jag. Energin flödar ha ha.

Och sen hände detta! Vi hade ståplatser och redo för svettig dans nära en massa konsertbesökare men maken träffade kollegor som var på jobb och hade bokat en loge. Och det fanns faktiskt plats för två till! Så hejsan hoppsan så var vi värsta VIParna och stod på första plats! Och med gratis popcorn i massor! Hur bra blev inte det då!!??

Jag var först lite orolig för upplevelse i att stå på sidan och inte mitt i smeten med all den puls det ger. För jag var redo för dans nämligen. Men jag är inte den som inte dansar oavsett vara jag än är så jag körde på och dansade mitt allra mesta och bästa ändå. Och med den enorma show The Weekend bjöd på så var det inte svårt att dras med.

För sjutti helskotta vad han bjöd på show. Hans scen var inte en klassiker kortändescen utan den gick genom hela rummet. Delade ståplatserna i två delar. Så han och dansarna rännde över hela golvet så exakt alla kom nära på nåt sätt kan man säga.

Jag hörde att det betydde att publiksiffran blev 6000 färre för att scenen tog sådan plats. Upplevelsen före intäkter då. Respekt!

Enorma strålkastare som liksom laser skar luften, enorma eldklot som for upp ur scenen så värmen blev otrolig även för oss som stod så långt bort, alla i publiken fick ett armband som blinkade i takt med musiken och sedan ett fantastiskt ljud i rummet. Jag är fortfarande blown away.

Och så denne kille, karl, man – Abel Tesfaye. Att han skapat hit efter hit efter hit är vi alla nog överens om men hur är han live. Hur sjunger han i en sådan här stor arena? MAGISKT!!!! Jag tyckte hans röst var ännu bättre live än på skiva (säger man skiva nu för tiden????)

Med en enorm glädje och energifylld kropp tog vi tvärbanan hem. Och än en gång konstaterade vi att konsertbiljetter i present är den bästa. Nu måste jag se vad jag kan ge tillbaka i julklapp…

Silltårta med matjes & kavring till midsommar

Silltårta lagad med matjessill och kavring är en sann klassiker till midsommar. Så otroligt saftig, smakrik och kanske det allra bästa: den blir bara bättre dag två så den är ju perfekt att göra i lugn och ro innan och lite snyggt plocka fram när det är dags. Det enda man då ska lägga sitt krut på är att dekorera. Och det har jag en steg-för-steg för längre ner här.

Silltårta med matjessill och kavring

Ingredienser:
200 g kavring
75 g smör
4 gelatinblad
1 rödlök
1 dl hackad dill
3 dl crème fraiche
200 g cream cheese
200 g matjessill 

Garnering:
rödlök
gräslök
löjrom
skivade rädisor
dill 

Gör så här: Bryt kavringen i bitar och kör i en matberedare så att det blir ett brödsmul.

Smält smöret i en liten kastrull och låt det stå i på värme under ständig omrörning tills det blir gyllenbrunt, alltså brynt.

Vänd ner kavringsmulet i det brynta smöret och blanda väl. Tryck ut kavringen jämnt  i botten på en springform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt stå.

Lägg gelatinbladen i 3 dl vatten och, låt stå.

Finhacka lök och repa av dill, blanda i en bunke tillsammans med crème fraiche och cream cheese.

Häll av sillen, men spara 3 msk av spadet i en kastrull. Lägg ner de mjuka gelatinbladen i kastrullen, utan att de kramas ur och värm tills gelatinet smält. Häll över i bunken med lökröran.

Skär eller klipp sillen i mindre bitar och vänd ner i bunken. Häll ner allt i springformen och bred ut jämnt över kavringbotten. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, den kan stå över natten.

Dekorera en silltårta till midsommar

Finhacka rödlök och gräslök, skär rädisor i tunna skivor samt repa små kvistar av dill. Om du har möjlighet så är det också bra att låta löjrommen rinna av i ett kaffefilter någon timma. Den blir som allra bäst om den är lite torrare.

Börja med en krans runt hela silltårtan av hackad rödlök och följ efter med gräslök.

Ta två teskedar och forma små ”ägg” av löjrom. Lägg de med jämna mellanrum runt hela kransen. Gör ett litet snitt i rädisan från kanten rakt in och sära på den, placera som på bilden mellan löjromsklickarna. Lägg på dillkvistar på löjrommen.

Avsluta med att strössla ännu mer av röd- och gräslök för extra somrig touch. Klar att servera.

Övriga förslag till midsommarbordet:

• Lax: gravad, kallrökt, ugnsbakad
Ägghalvor
Ostpaj
Ansjovisrulle
Krämig citronsill
Lertallrikssill/lerpottasill/varm matjes 
• Gurksill med pepparrot, dill & vodka
Vitlöks- & kaprissill
Senapssill
Glasmästarsill 
• Currysill 
• Brantevikssill
Silltallrik med brynt smör
• Modern sillsallad med äpple, selleri & kapris
Focaccia med blomsterkrans
Nubberöra och snyggt serverat
Vackra rädiserosor
Ugnsbakad lax
Matjessill med gräddfil och olika sorters finhackad lök
Knäcke med smör och salt hårdost
Kokt färskpotatis

Citroncupcakes fyllda med Petronella Hallon

Citron- & halloncupcakes fyllda med akvavit är ett reklaminlägg för
O.P. Anderson Aquavit

Recept på hallonfyllda cupcakes med frosting att baka lediga dagar. För ett tag sen hade jag ett event i min trädgård med O.P. Anderson Aquavit och deras nya snaps Petronella Hallon, där fokus för dagen var hållbarhet.

O.P. Anderson jobbar nämligen flitigt enligt devisen More taste, less waste vilket visar sig i deras ekologiska produkter och hållbara material. Jag som också brinner för ämnet bidrog med min dukning och dekorationer som var helt och hållet second hand och av återbruk.

Som aktivitet bjöd jag på cupcakes med Petronella-hallon-fyllning att dekorera. Petronella Hallon är en modern hallonsnaps med lägre alkoholhalt på 25%. Smaken är mild och fyllig med friska toner av ekologiska hallon i kombination med de klassiska O.P. Anderson kryddorna. 

Citron- & halloncupcakes fyllda med akvavit

Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
2 dl  strösocker
2 ägg
1 ekologisk citron (zest samt 3 msk saft)
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk  bakpulver
1/2 dl  mjölk
150 g rumsvarmt smör
200 g färskost, naturell
500 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 g frysta hallon
2 dl syltsocker
1 1/2 dl O.P. Andersson Petronella

Gör så här: Ugnen på 175°C. Vispa smör och socker med elvisp. Vänd ner ett ägg i taget med slickepott. Riv citronen med zestjärn och pressa saften. Vänd ner i sockersmeten.

Blanda mjöl och bakpulver vid sidan om och vänd ner med slickepott. Fördela smeten i 12 formar. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. 

Frosting: vipsa smör & färskost till en smet med elvisp. Häll i florsocker i omgångar & vispa ihop mellan varven. Avsluta med vaniljsocker. Häll över frostingen i spritspåse.

Sylt: Häll hallon med syltsocker i kastrull och låt koka upp. Rör samman till sylt och koka i 10 min. Vänd ner O.P. Andersson Petronella och sjud igen i 10 min, tills sylten blir krämig. Låt svalna.

Gröp ut mitten med en äppelutkärnare/citronpress. Fyll muffinsen med sylt och sätt tillbaka locket. Spritsa frosting och dekorera 

Gör din midsommar till ett festfyrverkeri

Gör din midsommar till ett festfyrverkeri är ett reklaminlägg för min bok

Nu har vi midsommaren snart hos oss och även om sommarvärmen redan har kommit så är det först vid midsommar som riktiga känslan av sommarledighet inträder hos de flesta.

För att hjälpa till med att komma i stämning för sommarens största festhelg så har min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri ett fullsmockat kapitel med allt du behöver. Du hittar min bok på Alibris.com – klicka dig direkt till boken här i länken.

I min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri hittar du all mat och recept för ett riktigt dignade midsommarbord, en perfekt midsommarlunch med den buffémat du känner igen och längtar efter.

Dekorationerna till festligheterna, steg-för-steg-beskrivningar för olika midsommarkransar sätter stämningen direkt och godaste midsommartårtan mm.

Och sedan uppslag med tips på hur en sommarfest utomhus kan planeras och göras så enkel som möjligt och samtidigt riktigt härligt lättsam – bra för dig och dina gäster.

Kanske du ska bort i sommar? Då är denna bok dessutom en jättebra present att ge. En bok att hålla i handen hela året som jag brukar säga. För efter midsommar kommer härliga lediga sommarlovsdagar, kräftskiva, höstens nystart och inomhusmys, halloween… osv. Något för alla dagar faktiskt hela vägen till nyårsafton. Och sen börjar vi om, ha ha.

Jag hoppas jag kan ge dig, eller den som får boken, ett riktigt kreativt år. Klicka HÄR för att komma till Adlibris.se.

Bäst midsommarmat! Massa recept till midsommarbuffé

Du söker den bästa midsommarmaten och här har du den. En hel drös av recept till din midsommarbuffé. Mina favoriter som jag lagat många gånger och gärna äter flera gånge per år men alldeles extra vid denna somriga högtid. Hoppas du ska hitta något som passar.

Sill till midsommar

Ingen midsommar utan sill! Nä hur skulle det se ut??!! Jag har ett gäng sillar här på bloggen och de har liksom landat lite här och var så vissa är julinramade, andra påsk men det är ju de fina – de kan passa vid alla våra fina högtider.

Krämig citronsill
Lertallrikssill/lerpottasill/varm matjes 
• Gurksill med pepparrot, dill & vodka
Vitlöks- & kaprissill
Senapssill
Glasmästarsill 
• Currysill 
• Brantevikssill
Silltallrik med brynt smör
Silltårta – och med beskrivning på somrig dekoration 
• Modern sillsallad med äpple, selleri & kapris
• Matjes – klassikern rätt upp å ner med gräslök och gräddfil

klassisk inlagd sill

 

Midsommarmat som går att förbereda

Vid en midsommarbuffé så ska alla möjliga goda rätter in och det blir en fröjd för både öga och gom. Vissa saker gör man själv, andra ber man vännerna göra och andra tar man genvägen till via butiken. Här är ett förslag på olika rätter att fylla ditt midsommarbord med:

• Lax: gravad, kallrökt, ugnsbakad
Ägghalvor
Ostpaj
Ansjovisrulle
• Knäckebröd med lagrad ost
Focaccia med blomsterkrans
Nubberöra och snyggt serverat
Krispig sallad
Vackra rädiserosor
• Olika sorters finhackad lök
• Gräddfil
• Färskpotatis! Det är inget jag tar lätt på ska du veta. Har ett helt inlägg med massa tips på hur du bäst kokar den. Det gör du HÄR.
• Barnanpassad mat då inte alla gillar sill. (Vår äldste var det enda barnet på förskolan som åt sill ihop med pedagogerna varje midsommar, jul och påsk)

 

Midsommartårtor

Om det är något man ser fram emot på midsommar som en fanfar och hyllning till sommaren så är det alla jordgubbar och gärna då på och i en riktig midsommartårta. Eller bara jordgubbar helt au naturell med mjölk är inte dumt det heller.

Marängtårta/Pinocchiotårta/Brittatårta/Herrgårdstårta 
Jordgubbstårta med lemon curd
Snabba tårtan med kladdkakefyllning 
• Sommartårta med jordgubbs- & rabarberkompott
Den snygga snabba genvägstårtan

Ja jag hoppas nu att detta var matnyttiga tips till din midsommar. Och om du har något att tillägga får du gärna säga till. Jag vill gärna bli inspirerad och få nya recept att testa.

Mat till midsommar för barn – midsommarstång av köttbullar

Ingen högtid utan köttbullar! Speciellt för barnen som kanske inte slukar sill med god aptit. Och här har vi då en midsommarvariant ihop med falukorv och grönsaker. Kanske dessutom ett smart sätt att få de små firarna att även få i sig nyttigheter från växtriket av bara farten… 

Mat till midsommar för barn – midsommarstång av köttbullar 

Ingredienser: 
500 g blandfärs
1 gul lök
1 dl mjölk
½ dl vispgrädde
4 msk ströbröd
1 ägg
1 ½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Smör till två stekningar 

Midsommarstång:
2 grillpinnar
steksnöre
Falukorv
Morot
Smågurkor
Rädisor
Liten flagga

Gör så här: Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt svälla i 5 minuter. 

Skala och finhacka löken, stek i smör. Låt svalna. 

Blanda blandfärs med ströbrödsvätskan och den stekta löken.  

Rulla färsen till små köttbullar och stek i omgångar i stekpanna med smör. 

Klipp av 1/3 av en av gillpinnarna och surrar fast det med stektråd ungefär 1/3 upp på den andra grillpinnen.

Skär skivor av gurka, morot och rädisor, stek falukorvsskivor.

Trä på köttbullar varvat med grönsaker och falukorvsskivor på ”armarna” på midsommarstången.

Sätt pricken över i med en flagga i topp.

Ensamma, udda karafftoppar pryder bordet

Så vackra och räddade från att slängas. Ja så måste man väl ändå få säga. Dessa karafftoppar som på något sätt kommit bort från sina karaffer )kanske de krasats och endast knoppen överlevde?) finns att finna för bara några få kronor på loppis, second hand och i välgörenhetsbutiker. Så vackra men nu helt brukslösa. Dessa har jag samlat på ett tag som du kanske minns.

Jag fick en fråga om vad jag har karafftopparna till när de fanns med på bild HÄR om dagen. Jo, de har jag med på bordet, i dukningen. Det är inte sällan jag har små glasflaskor med buketter och att då lägga karafftopparna där mellan ger fina ljusspel i sommarsolen tycker jag.

Men sedan har de även en ytterst praktisk möjlighet. När de ligger på duken så tynger de ner och håller emot starka sommarvindar. Och vill man göra det på riktigt då gör du så HÄR och gör duktyngder på riktigt.

Och de är så fina. Tunga som sjutton men ändå lätta i sin glasklara skönhet.

Så som snabbt svar: de fårnytt jobb som vackra (och praktiska) bordsdekorationer. Vad tycker du, var det bra?

Klassisk negroni fast till många, servera i kanna

En klassisk negroni är mångas favoritdrink. En riktig gammal räv bland drinkar som känns så där Frank-Sinatra-Billie-Holiday-snygg med anor. Enligt sägnen så ska den, som så många andra drinkar, komma från Italien, redan 1919. För några år sedan fick den en revival och blev en innedrink. Så från noll till exakt överallt.

Vad är det i en negroni? Jo det är det som är det roliga – den är inte alls avancerad. Det är lika delar gin, röd vermouth och Campari. Och sedan då toppad med en tunn skiva skal av apelsin. Och gärna serverad i glas med en enda stor isbit – där har du den moderna varianten.

Klassisk negroni fast till många, servera i kanna

Jag fick fråga om att dela med mig av receptet till den stora negronin vi hade på vår grannfest för ett tag sedan. Den vi hade på tapp-kanna. Och det kan jag så klart.

Ingredienser, 1,2 liter:
4 dl gin
4 dl röd vermouth
4 dl campari
1 apelsin
Is

Gör så här: Kyl alla flaskor ordentligt innan tillblandningen. Häll alla ingredienser i din kanna/behållare. Skala av skalet på en tvättad apelsin tunt med en potatisskalare och lägg i drinkblandningen. Lägg i 2 dl isbitar och rör runt med lång sked. Ställ fram för servering.

klassisk negroni

klassisk negroni

Att ha färdigblandade drinkar är en mycket bra sak att ha vid mingelfester. Just när det är sådan här clean drink som inte behöver skakas eller skummas som så många andra cocktails.

Negroni Sbagliato – en bubblig variant

Om du nu kanske är lockad av denna drink men tycker den verkar lite barsk kanske Negroni Sbagliato kan vara något för dig? Då tar du bort ginen och har cava i stället. Men kanske då förhållanden 3 cl röd vermouth, 3 cl Campari och 6 cl cava för en lagom balans.

Sugen på fler drinkrecept? Här finns fler:

Spritz med akvavit
GinFläder
Cointreau Fizz
Vodkadero
Cosmopolitan
Strawberry Daiquiri
Mimosa

Svalaste sommarmaten – Gazpacho med tillbehör

Sommarmat som svalkar – gazpacho med krispiga tillbehör. Sommaren väller över oss och även tipsen på maten som passar dessa ljusa varma dagar. Nu när värmen är så intensiv och det faktiskt är grillförbud på många ställen så kanske inte sommargrillen lockar lika mycket?

Jag har tidigare skrivit och gett recept på gazpacho HÄR men när vi nu gjorde denna somriga middag igen passade jag på att ta nya bilder och då påminna om denna eminenta rätt en gång till. Nu dock utan söta barn med på bild, ha ha.

Gazpacho kan ätas som den är, som en god sval smakrik soppa till förrätt men jag gillar den allra mest så här: iskall i karaff och sedan med en buffé av krispiga tillbehör att lägga i.

Svalaste sommarmaten – Gazpacho med tillbehör

Denna middag blev det med tillbehören: tomat, gurka, selleri, gullök, röd paprika, krutonger samt rostade kryddade kikärtor.

Jag brukar säga att det blir som en soppsallad vilket är så somrigt härligt. Om man vill göra det matigare är det bara att addera på mer, kanske ha något protein till som kryddig korv eller kycklingbitar.

Gazpacho finns färdig på tetra i matbutikerna och om man, som jag, gillar genvägar är det verkligen ett tips att ha ett gäng sådana tetror hemma i förrådet så man alltid är redo för en somrig måltid. Alternativt gör en egen och fryser in så klart.

Och apropå sallader har jag ett gäng som är fina på sommaren som jag slänger in som bonusar:

Caprese med tomat, mozzarella och basilika
Sallad med kallrökt lax och avokado serverad i blad
Tomat- och halloumisallad – både varm och kall
Sommarsallad till grillat med jordgubbar och avokado
• Äkta grekisk sallad – ja som sagt…
• Retro – räksallad
Brödsallad – bra restmat
• Min påhittade franska sallad