Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 juli, 2023

Semestern börjar i Skåne

Vår semester har börjat fint med en tripp ned till Skåne. Som jag skrev tidigare så jobbade jag och maken hemma själva medan barnen åkte i förväg ut i sommaren till farmor. Och nu kom alltså vi efter och hela truppen är samlad.

Som det är på semestern är man lite seg så jag släpar efter i bloggen men det tror jag inte spelar dig som läser  någon roll, men bara för att vara transparent menar jag, så är bloggen inte helt i fas med där jag är utan det jag tidigare gjort. Jaja, strunt samma.

Det är speciellt att lämna hem till hus- och kattvakt när vi som vi alltid gör, är borta så länge. Vi är sådana som reser mycket på våra semestrar istället för att ha hus och ha våra dagar på ett ställe, skrivit om det HÄR. Nu ska en hel sommar packas in i bilen och sedan dra iväg. I år på bilsemester genom Europa men fast plats i Bretagne.

Men först då Skåne där vi sammanstrålar med makens släkt.

Och strålade gjorde solen. Vi hade hört från barnen att de varje dag gått till stranden för att bada men det hade inte gått. För kallt och blåsigt varje dag så när vi nu kom och solen sken var vi alla på strålande humör. Och oj vad hela min kropp skrek efter att få krama mina tre små troll efter att ha varit borta från varann.

Sommarlov med kusinerna. Det är så underbart att se hur de på noll sekunder blir en grupp och har så makalöst kul.

Detta är semester för mig. Att lägga patiens har blivit något jag alltid gör utan att jag egentligen inte tänkt på det som en grej. Jag och mina föräldrar spelade kort varje kväll på våra semestrar men där mellan la jag patiens. Och pappa lärde mig en patiens som heter “Hannibals tåg över alperna” vilken man kan håll på med hur länge som helst då det är lite som schack – man måste tänka över varje kortförflyttning noga då det ger effekt på hela planen. Den la jag och pappa över stora dubbelsängar på våra hotellrum då den tar enorm plats. Minst en “Hannibal” per sommar har jag som krav, ha ha.

Då vi kom sent hade makens familj middagsmenyn klar och det var bland de somrigaste: Grand aioli. Det vill säga massa kokta grönsaker, primörer, serverat med egenvispad ailio. I all son enkelhet bland det allra godaste.

Spetskål, morötter, potatis, blomkål, lök – allt helt nyskördat från lokala odlare. Se HÄR hur vi brukar handla i Skåne.

Och sedan då en galen mängd aioli. Och alla som känner min make vet att han kan göra både aioli och majonnäs. Nästan så folk undrar om han inte mår bra om det saknas majjo i kylskåpet eller om han befunnit sig i ett kök mer än 15 minuter utan att ha vispat ihop en.

Och detta kompletterades med stekt kassler, små stekta kryddkorvar samt chimichurri. Sommaren ära igång!

När himlarna är enorma med svor som forsar över en och solen vägrar gå ner – då är det sommar på riktigt.

Jordgubbar med lokalgjord vaniljglass samt körsbärslikör. Ja tack!

Jag såg himlen genom fönstret och slängde mig ut. Ville känna värmen, dofterna och ta in ljuden. Våga slappna av och ge mig semester. Det är nu det börjar – resan med minnesskapande.

“Det är liksom sommar när vi kollar en serie” sa äldste sonen för några veckor sedan. Han har rätt – det är något speciellt att följa en serie om sommarnätterna tillsammans. Så vi började se om Stranger things och hade sparat de sista avsnitten till vi alla skulle vara samlade här i Skåne. Så nu var det dags. Och så klart somnade jag efter 25 minuter… Men det är väl sommar tecken så gott som något: att vara avslappnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.