Följ mig:
Tips & Trix Utan kategori

Hur gammalt är ägget?

27 februari, 2013

Vi äter mycket ägg (ett stekt ägg är väl den bästa fast fooden som finns??) och det kan köpas nya ägg utan att den tidigare laddningen var slut. Då vi sätter äggen i facket i dörren på kylen kan de blandas, de nya med de äldre. I-landsproblem kan tyckas men än dock.

För att undvika att man tar av de nya sätter jag datum på dem med märkpenna, det datum som står på förpackningen…

… men bäst-före-datumet är satt till 28 dagar efter värpning och egentligen håller ägg i 6 veckor från värpning i rumstemperatur. I kylskåpet håller det upp till 3 månader! Det tror jag inte alla vet. Så ta helt enkelt bäst-före-datum med lite salt och med datummärkning på ägget kan du ta ställning till om du tror det går att äta. Så dessa ägg kan jag alltså lätt vänta med att göra omelett av till efter påsk, inte för att jag tror de är kvar då 😉

Apropå ägg: en av mina bröder med familj bor i Göteborgs skärgård och har sedan flera år höns på tomten. När vi hälsar på och går ut i hönshuset för att hämta frukostäggen blir jag alldeles lycklig i kroppen. Den där det-blir-inte-bättre-än-så-här-känslan. Tror inte att mina blivande grannar i villaförorten kommer uppskatta om jag skaffar höns. Eller är det tuppen de inte skulle gilla?

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Per Berglund 27 februari, 2013 at 18:52

  Smart knep med datering av äggen Helena. Det ska jag använda mig av. Äter själv mycket ägg.

  Och hönsfrågan. Kommer väl an på vilka grannar man har. Jag har vänner i en villaförort som har höns på tomten. De har ingen tupp dock. Grannarna tycker bara det är trevligt.
  Jag har själv aldrig ätit ägg hos dem, men jag förstår lyckokänslan. Det är liksom den biten vi stadmänniskor saknar i vårt liv. Kontakten med naturen och djuren – alla de som föder och göder oss. Jag tror till och med många av oss skulle uppskatta att få vara med i det ”smutsigare” hantverket att ”skaffa oss” köttet på bordet. Om inte annat kanske fler skulle bli vegetarianer. 🙂

 • Svara Per Berglund 27 februari, 2013 at 18:53

  Haha, min mail råkade visas som min hemsida. Här nedan är korrekt länk. 🙂

 • Svara Anette 27 februari, 2013 at 20:44

  Det stämmer bra det du säger, ofta håller livsmedlen mycket längre än det står på förpackningen. Jag är hemkunskapslärare och många elever är rädda för att det ska vara gamla livsmedel. Mjölken får jag tex hälla upp i tillbringare för att dom inte ska se att den gick ut dagen före.
  Visst är det härligt att kunna plocka alldeles varma ägg. Min mamma hade tidigare höns och då gick vi bara över gatan och plockade och stekte till frukost, det är vardagslyx.
  Kram

 • Svara Helena 28 februari, 2013 at 09:00

  Klart du kan ha höns i nya trädgården, men skippa tuppen! Goa ägg till frukost och gödsel till rabatterna.

 • Svara Anna 1 mars, 2013 at 08:33

  Tack för bra info! Jag visste inte att ägg höll sig så länge 🙂 Tack för tips om att märka dom också, smart !

 • Svara Helena Lyth 3 mars, 2013 at 09:14

  @ Anette: Smart att hälla i tillbringare! Lite på näsan, det gäller med mycket här i livet 😉
  Kram!

 • Svara Helena Lyth 3 mars, 2013 at 09:16

  @ Helena: Vågar jag lita på dig 😉 Får flytta först och hälsa på grannarna…

  Kram!

 • Svara Helena Lyth 3 mars, 2013 at 09:21

  @ Per: Låter lovande att det finns höns i villaområden. Känns som det ligger rätt i tiden, det här med ”uraban farming” och hela den biten.

 • Lämna en kommentar

  Close