Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 februari, 2013

Sportlovstips: varma kaneläpplen över öppen eld

På sportloven som barn åkte vi alltid till Storlien; ett klassiskt högfjällshotell. Man träffade kompisar redan på tåget upp och sen så sprang vi i alla korridorer hela kvällarna, hängde i pingisrummet eller i spelhallen (tre arcad-och ett flipperspel) och sen kunde man se på tv i två olika rum – ett för SVT1 och ett för SVT2. Dvs ville man byta kanal fick man byta rum. Ytterst praktiskt på den tiden…

Men i biblioteket var vi sällan, där skulle det råda lugn och läsro. Ibland var det sagostund så då vågade vi oss in där. Det var ett murrigt, mysigt rum med stor öppen spis. Till sagostunden fick man göra varma kaneläpplen i den spisen. Så härligt att laga något över öppen eld, även inomhus. Den kaneldoft som spreds i rummet var sagolik, vilket ju var passande 😉

Varma kaneläpplen gör jag gärna när vi tänder brasa här hemma eller är ute på vinterutflykt och ska grilla korv. Lätt som en plätt och väldigt spännande för barn.

Gör så här: Börja med att skala äpplen och rulla dem sen på ett kanel- och sockerfyllt fat. Se till att täcka äpplena riktigt ordentligt.

Slå sedan in äpplena ordentligt i ugnsfolie. Lägg dessa knyten sedan på glöden, med folieskarven uppåt. Det kan rinna ut lite saft.

Låt grilla i 15-20 minuter och vänd och vrid på knytena under tiden så de gräddas runt om. När äpplena är klara beror på närheten till glöden, glödens hetta och äpplets fasthet. Bäst är att ta ett knyte och öppna för inspektion.

Servera de varma, mjuka äpplena med vaniljglass och kanske en bit hård kaka för att bryta av det mjuka.

Comments (2)

  • Jag gör en variant på de där äpplena ibland, det är något jag fått med mej hemifrån och som ofta serverades hemma i mitt barndomshem.

    Ta äpplen, så många som ni är och kärna ur dvs kör en urkärnare rakt igenom frukten. Ställ äpplena i en ugnsfast form och fyll hålen med en stav smör och så mycket kanel och socker som går i. Brunt socker blir gott, lite ingefära eller svartpeppar ger hetta om man så önskar.
    Baka äpplena i ugnen tills de ser färdiga ut (mjuka, lite spruckna, bubblande etc) och servera med vaniljglass.

    Jag kallar detta paj utan paj och gör dem när min syster kommer, hon tål inte gluten så pajdeg blir meckigt (gjord på glutenfritt/ersättningsmjöl är inte så gott tycker vi)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.