Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 mars, 2013

Omelett, en krya-på-dig-måltid

Idag hade jag tänkt gå till jobbet och dottern var pigg som en mört igår och redo för förskolan. Nått hände i natt och hon blev helt klart sämre och det samma med mig. Nu har vi hört att detta är typiskt för årets influensa. Typiskt var ordet!

Så, ännu en dag hemma med båda barnen. Nu är vi dock inte sängliggande och aktivering krävs hela tiden. Försöker varva med lite jobb (som stressar) och att faktiskt vila och bli frisk. Hoppas på det bästa!

Alla dessa sjukdagar har jag bara velat ha mejeriprodukter och kolhydrater men idag skrek kroppen efter protein och då passade en snäll omelett väldigt bra. Dessutom hade vi massa champinjoner hemma så då blev det en sån.

Så här gjorde jag: Dela tre stora champinjoner på mitten och skär i små skivor. Stek i en het panna med lite smör. Låt brynas ordentligt innan du saltar. Peppra efter smak. Lägg upp på ett fat.

Vispa ihop tre ägg, två matskedar mjölk med en gaffel i en skål. Salta och dra några varv med pepparkvarnen. Häll ner i en het, lite mindre stekpanna. Rör med stekspade försiktigt, eller peta är kanske bättre ordval. Det viktiga här är att det kommer ner smet till botten till pannan. Jag brukar fösa undan det som stelnat och tippar pannan så det rinner ner smet till en öppen yta. Jag vill inte ha en helt genomstekt omelett, får gärna vara kladdig. Jag vänder inte på omeletten.

När all äggsmet stelnat men det finns en gräddighet kvar så är jag nöjd. Då lägger jag på toppingen som i detta fall var champinjoner. Låt toppingen komma ner lite i äggmseten. Hade jag haft bra rivost hade jag gärna haft även det. Skinka, tomater eller zuccini hade varit fint också.

Vänd nu över hälften av omeletten ovanpå den andra sidan och sen för du över hela klabbet till en tallrik. Är du osäker på stadigheten kan du lägga tallrik på pannan och sen vänder du upp å ner på alltihopa. Omelett tycker jag ska se lite kladdig och gojsig ut.

Servera med grönsallad.

Comments (2)

  • Champinjon omelett har jag aldrig provat. Nu blir det dags. Men kanske egentligen ännu hellre den där varianten du skrev om med skinka tomat och zuccini. Steker du alla “påläggen” först? Och saltar du zuccinin först för att dra ut beskan ur dem?
    //Per

    • ‘@ Per: Hoppas det ska smaka! Nä, tomat och skinka behöver inte stekas om det är små bitar. Lägger i dem innan omeletten är helt klar så de blir varma. Samma sak med zuccinin. Den saltar jag inte ur om jag bara har några få småbitar, som i omelett. Annars, tex i sallader, gör jag så, saltar ur beskan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.