Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 september, 2013

Det är krig hemma

Jag visste inte om det själv men just nu pågår det ett krig. Ett krig som har gått under namnet “Steevarsh”.

Sonen på snart 4,5 år har tittat djupt i Pandoras box som tydligen öppnades någon gång i somras. I denna box fanns en miljondollarindustri vid namn Star Wars och dessa figurer har tagit över vårt hem, våra middagssamtal och önskelistor har börjats skrivas. Imperiets stjärnkryssare är ett tufft ord för en 4-åring. Och nej, det är inte filmerna med den unge Harrison Ford vi pratar om utan det är söta små danska legogubbar i svarta hjälmar och arga fåglar utklädda till Chewbacca. Filmerna har sonen inte som referens. Det är alltså andra varumärken så som Lego och Angry Birds som helt tagit över.

Hur gick detta till? Första filmen kom när jag nästan var lika gammal som min son är nu men jag fattade aldrig tycke för den. Fick fram för allt inte se den. De i grannskapet som hade den moderna apparaturen video pratade om filmerna och köpte plastgubbar och plastskepp. Jag vet med mig att jag tyckte de där björnarna med huvor var söta (idag vet jag att de heter Ewoker, tack vare min son…) men det skulle inte finnas en chans att det skulle köpas några sådana.

Hur kan detta leva 36 år senare? Hur kan detta ta upp stor del av vår 4,5-åriga sons vakna tid? “Vi lekte Star Wars och jag var Luke, han var “Artorditor” och hon var Leia” kan sonen berätta när vi promenerar hem från förskolan. Och detta utan att ha sett filmerna. Någon på någon pr-byrå har gjort ett mycket bra jobb!

Denna lilla lampa (faktiskt) hittade vi på loppis för en femma i somras. Den får ligga med i sängen och vara med vid middagen. Tur att han inte för ett himlans liv och att han verkar vara rumsren.

Comments (3)

 • Hahaha, han är ju rätt söt ändå, den där R2D2 🙂
  Våra diskussioner hemma handlar om att mina döttrar är asförbannade på att barnen nu för tiden inte har någon “barnprogramskultur”. De tycker att det är för jäkligt att småbarnen inte tittar på Astrid Lindgren-filmerna längre, inte som förr i alla fall.
  Och de ska minsann “tvinga” sina barn (om de får några) att se alla Astrids filmer, hihi.
  Kram till hela familjen (inklusive “Artorditor”) 😉
  http://helenanygrund.blogg.se

  • Dina döttrar verkar ha en mycket sund inställning och fått en bra uppfostran.
   Så roligt att man gärna idealiserar sin egen uppväxt; “på min tid, minsann, då fanns det inga dataspel, endast två kanaler, bara tecknat på julafton, man fick leka mer, vara ute mer, osv” Undrar vad nästa generation då kommer säga…?
   Kan tipsa dina döttrar då om att Astrids alla sagor nu finns på Spotify och här går de mycket varma. Dessa ljudsagor tar vår små vidare till filmerna. Vet inte om våra är representativa för resten av den Sveriges yngsta generation men Pippi, Rasmus, Karlsson och Lotta är deras favoriter och vad de vill lyssna på. Dottern börjar nästan bli obehagligt besatt av Pippi…
   Ja, varje tid har sin sak. Jag försöker parera och ge mina småttingar en sådan stor variation som möjligt. Tyvärr är iPaden en mycket stark motståndare. Thank God att batterierna tar slut i bland!!

   Stor kram till Dig Helena!!!

 • nää inte star wars, fast det är oundvikligt ….det ska ju var den lilla japanska figuren som jag glömt namnet på . Men jag förstår att tiden står inte still, ok han får leka luke och annnakin själv älskar jag filmerna. Men det är ju star wars lego….ja ja .. Krama honom från mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.