Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 november, 2013

Cultur i Gamla Stan smakar gott

I onsdags var jag hos min MVC för att kolla bebisen och mig. Allt var som det skulle förutom att bebben var lite försenad, ju. Det råd jag fick när jag skulle gå var “ät nu en ordentlig och god lunch och sen åker du hem och vilar”. Vem var jag att säga emot så då tänkte jag faktiskt unna mig något riktigt gott och trevligt. Min MVC, BB Stockholm Family, ligger i Gamla Stan och där vimlar det ju av krogar så varför förflytta sig. Och de där makaronerna och falukorven som väntade hemma i kylen kunde vänta nån dag till kunde jag tycka.

Jag älskar Gamla Stan. Kulturen, historien, stämningen och myllret. Var mycket där som barn då jag var med mamma som stickade till en garnaffär där. Men, idag finns det tyvärr alldeles för mycket krims krams. Var femte butik på Västerlånggatan är en souvenirbutik med vikingahjälmar, polkagrisar, “I love Sweden”-t shirts och Pippi Långstrump-dockor. Restaurangerna som ligger där lockar inte heller. Då ska man hellre dra sig bortom Järntorget till Österlånggatan.

I mars blev den klassiska krogen Järnet restaurang Cultur. Ägare är den anrika krogen mitt emot Gyldene Freden. Har hört att det är en bra krog med mycket snygg inredning. Perfekt för en höggravid kvinna att unna sig. Kanske sista gången på mycket länge jag får chansen att äta ute.

När jag kom fram blev jag övertygad, detta var perfekt. Jag gillar att att äta ensam, det känns alltid lite vuxet och storstadsaktigt Men det är ju alltid lite skönare att det finns barbord när man äter själv. Och här fick jag fin plats vid fönstret och kunde se ut över alla kartförsedda turister.

Valde dagens rätt som var Pulled Pork i focaccia med sötpotatis. J-klar i min lilla låda vad gott det var! Varför gör jag inte sötpotatis oftare?? Måste säga att jag blev glatt överraskad för på pappret kändes det inte jättelockande men i munnen var det en liten fest. Så perfekt.

Då jag fått order av barnmorskan “att äta gott” unnade jag mig även nåt gott till kaffet. Chokladkräm med olivolja och pärlsalt. Hoppla!! Där fann vi oss en ny favorit.

Sen så måste jag säga att jag verkligen gillade vad de gjort med lokalen. Supersnyggt från golv till tak. Det som såg väldigt lockande ut var att sätta sig i baren med ett svalt glas och ta sig en eller två pinchos. Sett att det är en trend som kommer. Det spanska tapassättet i barerna lockar.

Så, vad blir min recension? Jo, ta er hit! Gå bland gränderna i höstrusket, kliv in i denna mysiga lokal och tas emot av en otroligt trevlig personal. Sen så, av det jag såg och åt, så verkar menyn vara underbar och jättegod. Jag skulle gärna ta en munsbit i baren i hop med glas cava. Men det får bli om några månader med stadig barnvakt hemma… Ses då!

Mätt, glad och ännu rundare än när jag gick in lämnade jag restaurangen för att vobbla gatan fram till apoteket och köpa halsbrännetabletter som jag hade behövt natten innan. Härligt hur man slängs mellan olika världar och sinnesstämningar här i livet.

Kommentar

  • Åhhh jag äter på Cultur flera dagar i veckan! Bästaaa! Nu vet jag inte om du hinner tillbaka till barnmorskan innan bebisen… Men gör du det så ringer du på hos Kraft på Skeppsbron 34 (precis brevid dit du går) och frågar efter mig så ska du få super shampo så du inte tappar massa hår när/om du ammar ;)))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.