Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 mars, 2014

I år kommer alla kunna grilla! Grillrapporten 2014

I går visade ICA upp sina produkter inför den kommande grillsäsongen.Eller kommande och kommande, den kanske redan är i gång? Här hemma har vi minsann lättat på grillskyddet och satt på gaskranen till vår grill. Våren är ju rekordtidig.

Men hur som helst! ICA har tagit hjälp av undersökningar för att få fram vad det är vi som konsumenter vill ha när vi grillar, hur vi använder vår grill och trender – Grillrapporten 2014.

Temat för året är “Alla kan grilla!” Mycket är som det alltid varit vid grillen men nu vill fler testa nya styckdetaljer av kött att grilla, fler gröna alternativ och fler kvinnor vill ta över platsen.

Att det har gått en grön våg genom matsverige den senaste tiden kan väl knappast den matintresserade ha missat och det gäller även för grillningen. Över den stundande sommaren kommer det ligga ett nytt grillos över grannskapet; flintasteken får ackompanjeras av majskolvar, aubergine, nektariner, ananas och champinjoner m.m. Grönt är skönt och grillat är gott – kan det bli bättre?

Kål har varit kockarnas favorit det senaste året. Tänk att den hederliga kålen kunnat bli hetaste mode? Nu ska den även på grillen och tillagas och nå nya höjder. Kålet marineras och läggs i foliepaket på grillen för bästa resultat.

Att “Alla kan grilla!” märks i hur de marknadsför sina råvaror. Tror inte att denna aubergine på intet sätt är bättre att grilla än den som ligger i hyllan utan skylt men skylten hjälper säkert dem som vill testa nytt och grönt men tidigare inte tänkt eller vågat tänka i de banorna.

En annan trend är att man vill grilla på utflykter och picknickar – en gränslös grillning. Små påtala grillar, inte större än en träningsbag får följa med ut. Detta är ju givetvis supertrevligt och socialt. Vi kan umgås mer och de som bor i lägenhet behöver inte avundas de med grillvänliga trädgårdar. Nu hoppas jag och håller alla tummar jag kan för att vi ska få en fin, solig och grillvänlig sommar.

Den tredje trenden är att man ska grilla som proffsen med olika metoder och smaksättare. Det är indirekt värme, keramiks grillar och flis och spån som smaksättare. Det ska även testas nya styckdetaljer. En spännande utveckling.

Men det enda sättet att prata grill är väl ändå att smaka? En mycket fin buffet med inspirerande rätter fick man stå i en slingrande kö i 30 minuter. Men den som väntar på något gott! Recepten fick jag med mig och återkommer med.

Revbenspjäll och potatissallad

Grillad majs var jättegott i en avokadosallad med koriander

Kycklingspett med grillade primörer (morötter och sparris).

Grillad ananas med kolasås, jordnötter kesellavanilj.

 

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.