Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 augusti, 2014

Baka eget fröknäcke – gott till både frukost & dessertost

Fröknäcke – så gott och så enkelt. På semestern blir det att det bakas sånt som jag lagt i när-jag-har-tid-lådan. Knäcke är en sådan sak, eller snarare; ett sådant bak.

Det roliga med en sån här variant är att man kan byta ut de olika fröerna och kärnorna till de man tycker om eller har hemma. Tex byta ut solrosfrön mot pumpakärnor.

Detta slängdes i hop med  svärmor och dottern och då de båda har Sara som mellannamn fick knäcken heta Saraknäcke. Spröd, fin, nyttig och god.

Baka eget fröknäcke

Ingredienser
2 dl dinkelmjöl
1,5 dl linfrö, hela
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 msk flingsalt
0,5 dl rapsolja
1,5 dl kokande vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 150°. Häll alla torra varor i en bunke och blanda. Rör sedan i rapsoljan och kokande vatten. Blanda ihop till en smet.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar och med en slickepott smetas fröknäckedegen ut så tunt som möjligt. Blir smet till två plåtar. Grädda mitt i ugnen i 45-60 minuter, beroende på ugn.

Knäcken är bra till både kvällens dessertostar och frukostmackan. Magen får sin välgörande dos av fibrer både morgon och kväll!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (2)

    • Helena - amelia.se

      Hej Bittan! Just dessa hade lade vi i den där lilla förvaringen under spisen, en spis från 80-talet, där jag tror plåtarna ska förvaras. Där är det torrt och väl tillförslutet. Men annars hade jag gjort precis som du säger.
      Fast, de behövdes inte förvaras så länge. Hälften försvann på morgonen och resten till kvällsosten. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.