Följ mig:
Bakning & Godis

Baka kalljästa frukostbullar – Sätt degen på kvällen & baka på morgonen

21 maj, 2015

Kalljästa frukostbullar är det perfekta frukostbrödet till den lite lyxigare och mysigare helgfrukosten. Sätt degen kvällen innan och baka nästa morgon.

Varför är kalljästa frukostbullar så bra då? Jo, för du behöver knappt vakna för att baka dessa. Degen förbereds kvällen innan och får kalljäsa över natten i kylen för att sen på morgonen skjutsas in i ugnen. Det är väl precis så man vill ha det – få vakna till nybakat frukostbröd utan att varken behöva anstränga sig eller vänta.

Kalljästa frukostbullar

Kalljästa frukostbullar

Ingredienser:
3 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 msk matolja
1 tsk salt
1 tsk socker
3, 5 dl grahamsmjöl
5, 5 dl vetemjöl (detta var det som blev bra för mig, testa hur mycket mjöl din deg behöver)
1 äggvita till pensling
topping; tex sesamfrö, linfrö, solroskärnor, valmofrö, pumpakärnor mm.

Gör så här: Smula jästen i en degbunke och häll över ljummet vatten och olja. Rör tills jästen lösts upp. I med socker och salt och sedan mjölet. Låt degen arbetas i hop så den blir fast och fin.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och dela degen i 12 delar (eller färre och större om du så önskar). Rulla varje del till en fin boll och lägg på pappret och plåten. Lägg under bakduk och låt jäsa i 20 minuter. Sen ställer du in plåten i kylen och låter stå till morgonen.

Nästa dag: Sätt ugnen på 175° och pensla över äggvita på frallorna. Toppa med önskad topping och ställ in i ugnen. Gräddas i 20 minuter eller tills de fått fin gyllene färg. Låt de nybakade frallorna svalna på galler och sen är det dags att njuta.

Denna helg kommer jag vara gräsänka så jag ska verkligen unna mig långa frukostar. Köket ska osa av nybakade frukostfrallor och nybryggt kaffe. Det enda som ska höras är svagt radioskval och tidningssidor som vänds. I bland är det enkla det bästa.

Mer brödbak?
Vallmogifflar
Scones med grahamsmjöl

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Magda 22 maj, 2015 at 08:09

  Inte dumt med färska frallor! Receptet ska provas snarast! Trevlig helg!

  • Svara Helena Lyth 24 maj, 2015 at 22:48

   Tack det samma Magda. Hoppas din helg har varit fin.

   KRAM

 • Svara Helena 22 maj, 2015 at 10:13

  Älskar din blogg! Och du verkar vara en fantastisk person. Vill liksom vara du o ha ditt liv (på ett icke-psykopatiskt vis)! 😀 Kram från en namne som har samma inredningssmak

  • Svara Helena Lyth 24 maj, 2015 at 22:47

   Åh Helena. Du anar inte vad glad jag blir av din kommentar. Värmer så otroligt mycket.
   Sen så kan jag säga att du slipper se de stökiga hörnorna och påsarna under mina ögon… 😉 De vill du nog inte ha. Hi Hi Hi

   KRAM!

 • Svara Helen 22 maj, 2015 at 20:59

  Så gott en helgmorgon med sådana frallor, jag brukar oxå baka det.

 • Lämna en kommentar

  Close