Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 juni, 2015

Mina dukningtips till sommarens mingelfester

På sommaren bjuds de på många tillfällen för stora fester. Dels är det examen, midsommar, födelsedagar, konfirmation, jubileer men sen är det också lättare att bjuda in stora sällskap när man får större festyta – man kan vara ute på altaner, balkonger eller trädgårdar.

Det som kanske inte utökas bara för att det är varmare ute är sitt serveringsporslin och matservis. Jag tänkte här presentera några dukningstips jag använt mig av vid mingelfester, kalas och middagar där det varit mycket folk.

Olika kan bli lika. Vi har ett och samma porslin till vardags och fester med max 12 gäster. När det blir fler än så har jag loppisfyndade tallrikar jag köpt för 5­ – 15:-/st. Det är en spridd blandning men jag har haft en tanke och tråd att hålla i.

Stora tallrikar med blåa mönster. Blandningen ger ändå en enhet då färgskalan håller ihop.

Blommönster och guldkant på små förrätts- och efterrättsassietter. Olikheten ger en enhet.

Fått några reaktioner när dessa tallrikar använts på barnkalas. Jag gillar tanken med att ha något beständigt som inte sliter på miljön med slit och släng. Har dessutom aldrig sett ett barn kasta en tallrik med vilje vare sig det varit papperstallrik eller i porslin.

Vissa fester är mer mingelfest och behöver sina glas. Det bästa tipset är att samla ihop en massa olika glas (låna från grannar eller gäster som kommer) och ställ ihop på bricka. Brickan håller ihop dem till en enhet och variationerna på glasen blir som en tanke.

Men om det är likadana glas är det bra att separera dem från varandra. ”Är det här mitt glas, eller ställde du ditt här?” Med en markering slipper man förvirring, extra diskglas och nervösa sammanbrott från bacillfobiker.

Ett annat sätt att separera glasen ifrån varann är att fästa etiketter runt glasfoten.

Gör små etiketter som hålas och fästs runt glasfoten. Skriv namn eller siffror. Jag ville inte ha så stora etiketter och de stämpelsiffror jag hade var för stora för att ha som tvåsiffriga. Då bytte jag färger i stället. Gästen fick komma ihåg ”ljusblå – tre”. Här är även ett annat supertips: Tar sidor från en möbelkatalog vilken innehåller många stora färgade och rena ytor. Jättebra att återanvända.

Med lättfästande papperstejp kan man enkelt färgmarkera glasen vid foten. Detta gjorde jag senast till nationaldagen. Annan idé är att skriva med tvättbar whiteboardpenna på glasfoten.

Nu säger jag emot mig själv men OM man vill ha engångsartiklar kan man nyttja just att de är av papper. Kan användas som palceringskort till exempel. Håla mugg eller tallrik och fäst en namnetikett. Här har jag använt små tandpetare med rosetter.

Ska det ätas och drickas kommer det även att spillas. Rulla ihop vanligt hushållspapper och slå ett band runt och genast känns det lite fiffigare än bara en hushållsrulle, eller hur?

Jag har både ärvda och loppisfyndade linneservetter. De är välanvända och just därför så vackra. Precis som tipset ovan kan ­­­man slå ett band runt och få enhetliga servettringar till många.

Att servera vin i box är lämpligt till mingelfester men snyggt är det då inte. Har gamla mjölkflasor som jag använder som saft- och vinkaraffer. De är i olika storlek och  utförande men sätter silkespapper över öppningen och fäster med gummiband. Då hålls de ihop stilmässigt ändå och sen så kommer inga flygfän och badar i drycken.

 

Kanske detta kan hjälpa eller inspirera. Hoppas ni får en festlig och glad sommar med många kalas ute i det fria. Om nu värmen bara har lust att göra oss sällskap…

OCH om du sitter på ett grymt tips: Skriv gärna i en kommentar så kan vi sprida tipsen till alla och varann.

Comments (4)

  • Kicki Davidsson

    Hej, trä små pärlor på en ståltråd, gör olika färg på dem, passar att vira runt glasets fot. Har gjort sådana o det uppskattas av gästerna, som har din egen färg. Har man bordstabletter men de inte räcker till antalet gäster så kan man duka med varannan tex blå o varannan grön och sen hålla ihop det hela med hjälp av vas med blommor, servetter el band på servetterna. Duka med tema tex hav: snäckor o drivved.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.