Följ mig:
Maträtter Pressnyheter

Boktips: Ramen. Receptbok med nudlar på riktigt

22 april, 2016

När jag var å hälsade på karln min i San Fransisco 2000 (way back) så var ju ett besök i China Town en självklarhet. Där hamnade vi på en restaurang (Yuet Lee) som hade alla fel och alla rätt på en gång. Belysningen var den vidrigaste man kan tänka sig med lysrör värda en fotbollsarena och en doft värre än en blöjhink. Men stämningen och maten var i absoluta toppklass. Jag har gått på många ansedda restauranger och andra små guldkorn här och var på vårt klot och denna restaurangupplevelse är topp-tio.

Jag åt där min första nudelsoppa – ramen, och kan fortfarande känna känslan. Känslan av att hitta en helt ny smakpalett, ett helt nytt anrättningssätt. Sedan dess har jag försökt hitta den perfekta ramensoppan och har varit nära några gånger men inte riktigt.

Då jag har en helt fantastisk kock här hemma så satte jag den här boken, Ramen av Tove Nilsson, i hans händer och bad honom skapa underverk. Det gjorde han! Sicken karl va!?

Jag har drivor av papper, tejper, garner mm i mina pysselförråd. Samt en massa olika bakattiraljer. Maken har de mest oidentifierbara burkarna och flaskorna lite överallt i köksregionen. Kan ibland bli tokig på alla knasiga såser och burkar men när det väl lagas med dem tackar jag smakgudinnan. Och tur att de är snygga också…

Portionsnudlar i liten påse har vi alla ätit men när de tillagas på riktigt är det en annan sak.

Långkokt fläsk får sig en extra skjuts med gasolbrännaren precis innan servering.

Det blev en misoramen med ingefära serverad med fläsk, pocherat ägg, blancherad savoykål, ångad broccoli, krispgrillat kycklingskinn, skogssvamp och vårlök. Och äggnudlar i botten så klart.

Nu behöver vi inte resa till Asien eller något China Town i västvärlden. Vad synd…

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Ida 22 april, 2016 at 15:14

    Vad gott det ser ut! Ska testa laga någon dag med!

  • Lämna en kommentar

    Close