Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 maj, 2016

Vår panelvägg i sovrummet är klar! Steg för steg-bilder

Nu är vår panelvägg, fondväggen av trä med lister, i vårt sovrum är äntligen klar!!! Hurra! Så obeskrivligt härligt att renoveringen av vårt sovrum med den nya panelväggen av trä nu står färdig och redo att inredas.

Dels är det ett “hurra!” för att panelväggen är klar och blev precis så där bra och härlig som jag hoppats och drömt om men även för att bygget har varit en pärs för hela familjen. Alla som renoverat vet att det är ett kaos och då vi är fem i familjen och bara ett sovrum (dotterns rum som för övrigt bröt benet samtidigt som renoveringen startade) har varit oberört av renoveringen har det varit en period jag snart vill glömma. Och det gör vi nu – nog nu!

Panelvägg – så gjorde vi

Här kommer en steg-för-steg-serie på hur vår panelvägg i det stora sovrummet tagit sin form. HÄR är inlägget med min inspiration. Och HÄR ser du hur j**ligt det såg ut tidigare. Så stod det i tre år. CRAZY!

Rummet är stort, på originalritningarna från 1940 står det “herrum” så det skulle alltså vara en social yta och inte sovrum. Ser hur herrn i huset satt här med rökrock, drack gin tonic och läste dagens blad. Stackars frun… Skönt att utvecklingen går framåt. Hursomhelst, rummet har stora fönster, mycket trädetaljer, rundat fönsterbräde och utgång till balkong. Väldigt funkis!!! Som en dröm att ha som sovrum tycker jag. Utanför fönstret har vi en vacker trädkrona från en tall. Det är som en levande tavla.

panelvägg_hur göra

Panelväggen som skulle byggas skulle plocka upp trät från fönsterbrädet, elementskydden och skjutdörrarna. I samråd med våra snickare valde vi att ha plywood och pigmentera. Alternativet hade varit att ha fanér men den firman vi kontaktade svarade aldrig (you snooze, you loose) och att plywood skulle vara minst lika bra och mer ekonomiskt.

Testade olika pigment för att hitta den färg som skulle stämma med övriga trädetaljer. Det var en djungel. Finns en hel uppsjö av pigment och sen ska det lackas på detta så det blev ett testande och gissande.

bygga_panelvägg

bygga panelvägg

Vi har rutat kasettak i hallen och ville anspela på det och har rutmönster även här. Med två lister fastspikande mot väggen skulle rutorna skapas.

Hade två lister på varann; en tunnare, bredare, helt plan och sedan en formslipad ovanpå.

bygga_panelvägg

Då måtten på plywoodskivorna och väggen inte gav det optimala kvadratmåtten blev det stående rektanglar. Passade jättebra ändå tycker jag. Kanske att det blev till och med bättre?

bygga_panelvägg

Precision!

byggapanelvägg

Och här började jag gilla plywoodens naturliga färg. “Åh, ska vi verkligen pigmentera?”

bygga_panelvägg

Jo, det ska vi!!!

bygga_panelvägg

Här är vår klara panelvägg av trä med trälister. Jag är så nöjd och lycklig. Haft så ont i magen av nervositet. Ett så påkostat bygge och definitivt. En tapet eller färg kan lättare bytas om man inte blir nöjd. Men den här idéen har stötts och blöts, ja nästan värkts fram, så i bakhuvudet var jag säker – det kommer bli bra! Men en gnagande oro, det fanns där ändå.

Nu ska det inredas. Väggfasta sänglampor är beställda (6 veckors leveranstid!), pallar som sängbord, stora mörkläggande gardiner á la hotell-feeling, måla resterande väggar ljust blå med stora tavlor och nya frasiga sängkläder. Sen är det klart!!! Och jag kommer sova gott.

Comments (5)

  • Monica Kallin-Ticconi

    Sååååå fint !!! men förstår att det var ett svårt beslut 😉
    Nu kan du ju snart njuta,ialla fall, det roligaste är kvar 🙂
    Kram,
    Monica i Rom

  • Maria/Husligheter

    Hjälp så fint det blev! Helt rätt beslut! Nu kräver vi förstås helrumsbilder när allt är klart hörru?

    • Hej Helen. Allt står i inlägget och den färg/pigment som vi använde var den som hantverkarna tog fram så tyvärr har jag inga bättre svar att ge dig än så.

      Kram
      Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.