Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 september, 2016

ICAs trender för julen 2016: umgås & pyssla

I morse presenterade ICA sitt sortiment för julen 2016 och sin julundersökning över hur vi svenskar vill fira julen och har för tankar om julen. Nej, det är inte för tidigt! Om du läst och följt mig så vet du hur jultokig jag är…

 

ICA_jul_2016_gamla_riksarkivet

Eventet var förlagt i Gamla Riksarkivet. Så himla passande. Dessa lokaler är helt magiska och jag blev helt galet kär i dem när jag å maken var där på julbord förra året. Det är som att kliva in i Harry Potters värld och det osar jul i vart enda hörn. Stor rekommendation!

Men nu tillbaka till idag och ICA!

ICA_jul_2016_blåbärsglögg

Vi välkomnades med en härlig blåbärsglögg som doftade fantastiskt av kanel.

Huset har en massa salar och det var dukat för oss  runt runda bord.

ICA_jul_2016_dukning

Enligt den rapport som vi fick ta del av har 48% av oss en speciell julfrukost med traditioner. Tydligen så är det dock vanligare i Göteborg med julfrukost då det där är hela 62% som har en given tradition och meny till frukost. Då jag är gift med en göteborgare och det faktiskt är han som laddar, dukar och fixar för frukosten börjar jag förstå varför. Det sitter i det västkustska blodet…

ICA_jul_2016_frukost

Då det är så många som vill ha just frukost kommer ICA satsa lite extra på den med recept och tex julskinka i skivor till frukost-vörten.

ICA_jul_2016_julskinka

ICA_jul_2016_leif_grönlund

Ansvarig för receptframtagningen är Leif Grönlund. Enligt undersökningen vill vi fortsatt ha mer ekologiska alternativ och mer vegetariskt.

ICA_jul_2016_vegan

Flera alternativ på både vegetariskt och vegansk finns med i årets julsortiment och receptsamling. Tex en champinjonpastej som alternativ till leverpastej. Den fick jag smaka och den vill jag göra. Mycket god. Här serverad på en ugnsbakad rotselleri.

ICA_jul_2016_tillsammans

Ja, vidare då?  Jo mer än varannan svensk (51%) uppger att de vill ha mer tid till att umgås med nära och kära under jul. Och hela 62% känner att tiden inte räcker till. Ja, men då kan vi väl börja julen nu?? Säger ju det, aldrig för tidigt…

ICA_jul_2016_rödkålssallad_mortel

Rödkålssallad med nötter serverad ur en vacker mortel. Ett sätt att ta det traditionella till något nytt och modernt. I like!

När svenskarna får frågan hur de skulle vilja umgås mer tillsammans under julen står julpyssel (27%) och laga mer mat (19%) högst upp på önskelistan. Okej, jag skriver under på båda men då jag redan både pysslar och lagar mat rätt mycket undrar jag dock hur jag ska få in mer…?

Om vi lämnar maten och tittar på ICA Hemmas sortiment visade två trender upp: den traditionella röda/vita/grå/trä och den lite modernare med metallic/lila/sammet.

ICA_jul_2016_trend_klassisk

ICA_jul_2016_trend_modern

Ja, jag dras mer åt den klassiska om man måste välja mellan dessa två. Det måste krävas mycket pynt för att jag ska känna att det lila får mig att komma i julstämning.

Mina favoriter av de som jag såg var:

ICA_jul_2016_kavel

Brödkaveln med perforerade hjärtan. Spännande att se om det blir hjärtan i pepparkakorna efter gräddning eller om detta mest är en snygg inredningsdetalj att ha framme i köket. Hur som gillade jag idéen.

ICA_jul_2016_minigran

Den lilla låtsasgranen på träfot. En sådan kommer jag definitivt vilja ha. Så söt och fin. Och jag som inte gillar fejkgranar…

ICA_jul_2016_adventsljusstake

Väldigt stilren och enkel adventsljusstake i mässing.

ICA_jul_2016_ljusstjärna

Adventsstjärna 01. Också stilren och enkel men ändå klassisk.

ICA_jul_2016_julstjärna_jute

Adventsstjärna 02. En adventsstjärna i juteväv (typ) har jag aldrig sett. Gillar verkligen känslan i den.

Och hela den väggen som stjärnan var vid var underbar. Mina jular har gått i blått/grönt/mässing tidigare år. Dras nog fortfarande dit fast ändå lite mer vitt faktiskt. Men hur som; den här väggen får också representatera den nyhet om att allt paketpapper kommer vara FSC-märkt i år. Dvs 850 000 pappersrullar kommer vara miljömärkta. Det var väl bra!!!

ICA_jul_2016_paketpapper_natur

ICA_jul_2016_paketpapper_natur_fsc

ICA_jul_2016_etiketter_rosett

De här söta rosetterna med medföljande etikett kommer bli en succé. Så söta att sätta på sina julklappar.

ICA_jul_2016_paketpapper_rött

ICA_jul_2016_toppstjärna

En toppstjärna placerad bland grangrenar i en vas. Ja, det var en riktigt modern, liten och avskalad gran det!

ICA_jul_2016_event

Tack för en trevlig start på dagen och en mycket härlig och inspirerande start på julen. Mmm… pyssla och umgås, det låter bra det!

Vill du se ICA’s julpresentationer tidigare år? Här är 2015, 2014 och 2013

avsändare

PS: Följ mig gärna på Facebook där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar nytt ljus.

Comments (4)

 • Sitter här och är helt uppslukad av dina bilder. Än (innan jag tittade här)har jag inte sett så många nya bilder med julsuget i, men här Åhh! Så mycket ny inspiration! Tack för att du delar med dig!

  • Hej Emma. Vad kul att du gillar!
   Ja det går bra, hänvisa till bloggen och mitt instagramkonto @helenalyth

   Ha en fin helg
   Helena

  • Hej fina Anna!!!
   Tror att den här indiansommaren gör att julen kommer komma igång lite senare i år. Sen, när jag julbloggade, så var det ju jul 24/7 ända från augusti i mitt flöde och då blev jag helt mätt redan i november. Nu har jag blivit dålig på att följa alla duktiga julbloggare men kommer nog igång sen, när julen på riktigt är nära.
   Hur ser du på ditt julbloggande i år? Ska du köra på i amma ambitiösa takt?
   KRAM!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.