Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 januari, 2017

Allvarsamma leken på Formex 2017. Ser en återhållsam trend

I dag fredag fortsätter Formex men efter två dagar och ömma fötter är jag för denna gång färdig. Inspiration och intryck så det räcker och blir över.

När jag sitter och tittar på bilderna på det som fastnade i kameran och går igenom mina tankar från mässan så landar min känsla i att något har hänt. Något nytt.

Temat för årets mässa var Nordic Space vilket helt klart  för tankarna till öppna vidder, kalla färger och ensamhet. Det visades redan i entrén. Borta var entréhallens vanliga trendutställning. På det stora öppna torg där det vanligtvis brukar vara en enorm installation med utplockade saker, utvalda ting, för att visa mässans tema och utställarnas viktigaste nyheter. Tidigare varit stora våningshus att kunna gå in i, som labyrinter att gå runt i eller aktivitetsyta med workshops. Nu var det helt tomt så när på några skira gardiner uppe i det höga taket, ett träd, glaskuber fyllda med kottar och grenar bland speglar samt en dimma som pyser ut var 30.e minut. “Oj, less is more, eller…?” sa en som passerade mig på väg mot mässhallarna. Ja, så är det nog.

Jag sa i mitt förra inlägg att det är svårt att se nya trender när det är så mycket. 3 mässhallar med monter efter monter fyllda till bredden med massa saker som utställarna hoppas ska beställas av inköparna och hamna i butikerna som du och jag ska besöka. Detta är inget nytt, så är det varje gång men det var något som återkom: hållbarhet och återhållsamhet.

Hållbarhet

Ja, hållbarhet är ju inte så förvånande. Det är det viktigaste ämnet och varit på tapeten sedan ett tag och lär stanna där tills vi ser en vändning i världen. Materialval, återvinning och närproducerat premieras.

Återhållsamhet

Vad menar jag med återhållsamhet? Jo, med tanke på vikten av hållbarhet kan det inte vara motiverat att designa nya kollektioner och producera nya saker flera gånger per år. Flertalet av de stora märkena vänder sig snarare inåt och ser vad de har i sitt arkiv och återproducerar gamla kollektioner eller tar samma design fast i ny färg eller material.

Och i återhållsamhet tycker jag också att det inte är lika mycket humor bland nyheterna. En plojpryl kan inte ha lika lång levnadstid som en sak som är klassiskt utformad. Att köpa en knallrosa vas med flygande grisar på är ju skoj men lär inte stå framme i hemmet lika länge som en vas i klarglas, om ni förstår vad jag menar. Det är en stramare ton, klassisk design som snarare för tankarna till svunna tider. De två produkter som vann Formex Formidable 2016 var Steltons kaffekvarn och Skrufs glasskål. Två ting i ytterst klassik design, båda i mina ögon gudomligt vackra men jag är ju också en som gillar det klassiska.

Det som är det mest hållbara för oss alla är ju att inte köpa något nytt alls utan använda det vi redan har. En skrämmande tanke för alla de som ställer ut…

Vid lunchen ihop med mina kära bloggkollegor kunde vi också alla säga att det var inte lika mycket folk där. Och montrarna var inte lika stora, påkostade. En återhållsamhet på många sätt alltså.

Men så klart, för att vidhålla balansen, så finns det ju så klart det lite mer lättsamma där, helt tungt är det inte. Restaurangen/trendutställningen var ju helt galet bubbelgumspoppig till stora delar men även där så fanns det en del som var lite tyngre.

Ironiskt nog ska jag nu sammanställa de nyheter jag då vill visa upp. För det fanns ju nyeter som jag verkligen känner för och önskar tipsa om. Återkommer.

avsandare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.