Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 februari, 2017

Design week 2017 i bakspegeln. Vad var det som fastnade?

Ska inte försvara mig det första jag gör men det är ju pinsamt att jag inte hunnit visa mer från Design Week och möbelmässan. Har inte haft ro att verkligen gå igenom alla bilder, alla tankar men nu när jag sätter mig med det så blir det mycket som faller bort. Med lite perspektiv så är det några saker, trender, idéer som jag verkligen vill ta med mig och visa upp. Kanske bra att sova på saken, på riktigt.

Design week 2017

Stockholm Design Week & Stockholm Furniture Fair 2017

Här kommer då en blandad godispåse med det som blev favoriterna. Har alltså sorterat ut de där bitarna som alltid ligger kvar sist i påsen och man undrar verkligen om det var jag som plockade de där… Känner ni igen er? Och jag fotograferade mest för att just ha som minnesbilder så det är inga flådiga bilder men det klarar ni va?!

Jag faller alltid för saker där det finns en tydlig idé. Det inte bara är något snyggt utan även en problemlösare. Mycket av den varan fanns på mässan. Förmodligen för att “behöver vi verkligen ännu en stol”-tanken finns hos så många. Men bra lösningar och idéer behövs alltid.

Design week 2017

En stol med smart ficka, förvaring. Här är väl kanske inte designen så revolutionerande men idéen är superb. Och lätt att överföra till stolarna där hemma. Denna är från NC Möbler. Läs om dem här och här.

Och smarta lösningar och funktionalitet var verkligen temat i Swedeses soffa Button av Front. En soffa med tanke på seniorer och att anpassa soffan efter köparens behov.

Över hela soffan finns det knappar och soffan kommer med kuddar och fler tillbehör som du då kan pimpa och piffa till den. Kuddar i svanken eller korg för tidning och fjärrkontroll. Heja Front!!!

Jag går på mässor med rätt öppet sinne och söker inspiration i det mesta. Som hur montrarna är byggda och hur möbler och ting presenteras är jag också intresserad av. Som Tarketts monter som verkligen satte igång kreativiteten.

Golv och mattor snyggt presenterade på väggarna och små snittar serverade på bitar av laminatgolv.

Mitt stora projekt denna vår är att se över vardagsrummet hemma. Jag har ställt in ögonen på soffor och gärna soffor som skapar en loungekänsla. Stor och generös ska den vara. Eilersen har jag suktat efter länge. Det är precis den här lösningen jag vill ha; där soffan fortsätter ut längs väggen utan ryggstöd. Inte som vanligast där soffan är som ett L.

Sen så är deras tygsortiment som en våt dröm för alla inredningsintresserad. Kan man få alla?

Och denna soffa får också ligga i min mentala inspirationsmapp. Älskar verkligen denna idé om att låta soffan fortsätta längs väggen. Men, i all förvirring så tog jag aldrig in vilket märke detta var. Så dåligt. Någon som vet?

Trendutställningen var skapad av superstylisten Lotta Agaton och blivit höjd till skyarna och väldokumenterad. En “lägenhet” med flera rum och kök å badrum. Allt så snyggt och tillrättalagt. När jag stod där vid repet/avspärrningarna och tittade in var jag helt betagen och gillade det supermycket. Nu med lite distans känns det lite knas med just det där att vi skulle stå och titta på utställningen som om det vore något exklusivt som kronjuvelerna eller ett ovanligt djur i bur. Har inredning blivit så utställningsmässigt? Så elitistiskt? Ja självklart ska det kanske inte vara så att alla tusen besökare ska gå runt i det men ändå? En känsla av stå vid sidan av de stora namnen och budgeterna infinner sig. Men snyggt var det så klart!

Helt plötsligt ville jag ha en glamourös sminkspegel. Helt ljuvlig med spottar från Tom Dixon.

Årets hedersgäst Jaime Hayon tog över entrétorget med en härlig utställning. Eller som ett litet smurfhus fylld med hans humoristiska, kreativa värld.

Den idéen som jag verkligen tar med mig är hans skissbok, anteckningsbok. Jag kan skriva ner idéer i min telefon, på små lappar och sedan slängas eller försvinna. Känner starkt att jag vill ha dem kvar. Vissa idéer kanske aldrig få bli något mer än just det, idéer, men att ha boken som en dagbok.

Ett begrepp som förekom ofta och sades ofta var “i gränslandet mellan privat och offentlig miljö”. Möbler som alltså kan synas både i ditt vardagsrum och i väntrummet hos valfri instans. Varför vill man ha det så? Eller är det så att designföretagarna vill bredda sitt utbud, dvs ha flera målgrupper att prata med?

Jag var bland de sista att gå från mässan på den första dagen. Det är stor skillnad att gå i korridorerna när det är nästan tomt. Utställarna har tid att prata och det går att verkligen se allt i montern.

Jag fastnade hos Tre Sekel. Inte konstigt egentligen. Vackra ting med flirt åt funkis ger ju liksom full pott hos mig. Deras väggskåp som öppen blir till två hyllor och stängd ett smalt skåp är fantastiskt. Och att de har tagit in mässingsdetaljer från Buster & Punch gör mig överlycklig. Två världar som från sidan inte alls skulle funka gör ju det!

Louise Roe var en nyhet för mig och blev en ny favorit hel klart. Dessa kantiga lampor. Tung, massiv marmor och härliga lampskärmar. Och älsk på färgskalan.

Och sista montern blev Asplund där jag föll som en fura för en hatthylla.

Sen så var det ju då fullt av pressvisningar och träffar inne i stan. Jag hade bokat upp mig på allt men det blev bara en bråkdel tyvärr. Nästa år ska jag se till att ha styrt upp det privata livet lite bättre för dagishämtning måste göras även om en ny tygkollektion lockar om man säger så.

Hur som helst, några saker hanns med i alla fall.

Fogias glasvaser är glasperfektion. Jag kan säga så mycket vackert om dessa två skönheter men låter nog bilden få tala för sig. Men måste tillägga att det är handblåses (munblåses?) i Murano, Italien och finns i endast 33 ex. Oj oj oj…

Och så är det ju då det här med funktionalitet som jag också brinner för. Då är denna vas från Smaller Objects, design Luca Nichetto, helt magisk. För det är inte bara en vas. Det är även en karaff. Två i en, dubbelt bra!

 

Det är ju så ofantligt mycket att se, ta in och värdera under en hel vecka. Detta är en yttepyttedel men det som jag tar med som inspiration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.