Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 mars, 2017

Utställning om Josef Frank på ArkDes – arkitekten, designern & mönsterskaparen

I går var det förvisning av utställningen om Josef FrankArkDes. Utställningen öppnar i morgon 10/3 och pågår till augusti 2017.

Alla vi som älskar Josef Franks mönster och känner honom som Svenskt Tenns grundare Estrid Ericssons vapendragare och samarbetspartner kanske inte känner till arkitekten Josef Frank. Jag har sett, från utsidan, husen han ritat i Falsterbo men faktiskt inte riktigt tänkt på honom som just arkitekt. Mönster och möbeldesign har blivit hans signum här i Sverige. I hans hemland Österrike är han däremot mest känd och erkänd som arkitekt.

Jag är, som ni vet, väldigt förtjust i funkis och att få se alla hans hus, skisser och ritningar fick mig att gå igång på alla cylindrar. Jag älskar hans design sedan innan och nu blev jag även lika förtjust i hans arkitektur. Och mycket av hans filosofi om hur ett hem sak vara, bli och användas. Bilden ovan och de två under är tre skisser på samma hus.

Så inspirerande att se skisser. Ser hur handen varit där och skapat.

Hur många gånger har man inte sett detta gudomligt vackra mönster “Manhattan” men inte riktigt tänkt på handen som skapat det. Sådant inspirerar mig till tusen!

”Every great work of art must border on kitsch”

Josef Franks filosofi. Älskar’t!

Något som jag inte sett tidigare var hans akvarellmålningar på “fantasivillorna”. Dessa målningar finns i ArkDes samlingar vilka är öppna för allmänheten så i princip kan du med dessa målningar bygga ditt egna fantasihus ritat av Josef Frank. Men hur blir det då med upphovsrätt/royaltys och sånt?

Väldigt roligt att se hans utveckling. Möblerna nedan är från 1910 och har ett helt annat uttryck än de vi är vana vid, de från Svenskt Tenn.

Men här ser man väl fröet till ett mer känt skåp – att ha två skåp på varann.

Detta vitrinskåp har stått på min önskelista i massa år och lär just stå kvar på önskelistan… Väldigt exklusivt.

Så fantastiskt vackert. Nu blev jag inspirerad. Vad kan jag göra med detta… Hm… få fundera!

Utställningen är från MAK men har fått sig en bearbetning för att ge oss som inte har samma förkunskaper om hans arkitektbana och bakgrund. Utvecklade introduktionstexter bl.a.

Har du vägarna förbi Skeppsholmen innan 27 augusti rekommenderar jag å det varmaste att se denna utställning.

Åh!!! Älskade funkis!!! Och har du några miljoner över kan du köpa ett av hans hus i Falsterbo, Villa Wehtje. Tydligen till salu igen men jag hittar inte någon aktuell försäljning.

Kommentar

  • Hej, kul att fler än jag går igång på funkishus, tyvärr missade jag utställningen….. har totalt förlorat mig i kärlek till hus no 9, och undrar om du möjligtvis vet om det finns mer än bara en “bild” och modell av huset, eller om det faktiskt finns en ritning på det, som mer i detalj visar på en planlösning….. eller är det helt lämnat åt fantasin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.