Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 april, 2018

Trädgårdskalas! Massa tips för barnkalas i trädgården

För några veckor sedan frågade vi vår blivande 9-åring vad han ville ha för kalas. Två svar fick rätt omgående: “jag vill bjuda alla och jag vill ha ett vanligt kalas”.

Vår son är den mest varma, omtänksamma och snälla som finns så just det där med alla ska med är superviktigt. Hela klassen och alla kompisar från gamla förskolan ger en grupp på 28 barn. Vi må bo i en villa men 28 barn är ju kanske att ta i – ett trädgårdskalas får det bli. Och om vädret inte är med oss löser vi det den dagen sa vi och låtsades som om det regnade, ha ha

När han sa vanligt kalas förstod jag honom så väl. Vi har haft Superhjältekalas, Star wars-kalas, Labyrint-kalas, bowlingkalas, cirkuskalas så nu går vi back to basic.

“Men vad tycker du är ett vanligt kalas?” frågade jag. “Man äter något matigt , har lekar och tävlingar, äter något sött och sedan får alla godispåsar”. Frågor på det?

Började fundera på hur vi kunde göra ett roligt kalas som samtidigt inte var för jobbigt att fixa. Snabbt var det några saker som var givna. Satt ihop alla tipsen jag tagit med mig från helgens baluns.

Trädgårdskalas! Tips på barnkalas i trädgården

• Kläder efter väder
Om ett kalas ska kunna genomföras måste man be gästerna klä sig så de kan stå pall för väder och vind. Hade det spöregnat hade det så klart inte gått att vara ute men i övrigt ska det gå.

• Strössla ballonger över hela tomten
För att det ska kännas som ett födelsedagskalas och inte bara en skolträff, eller vad jag ska kalla det, är ballonger bästa, enklaste knepet. Knyt ihop 7-8 ballonger i grupp, gör flera stycken grupper och häng upp dessa klasar överallt.

• Markera var toaletten är
Vissa barn kan känna det lite obehagligt att vara på nytt ställe och inte veta var toaletten är. Berätta för alla i början eller gör markeringar dit.

• Skippa alla glas, tallrikar och bestick.
När man ska vara i trädgården och det inte finns en chans att kunna fixa sittplats åt alla är det stående måltider som gäller och det fina med det är mat att äta med händerna. Korv med bröd, drick direkt från flaska och burk samt kärleksmums i rutor. (Hade tänkt stora muffins men kärleksmums är alltid kärleksmums)

• Låt maten bli en happening
Att grilla korv och marshmallows eller dekorera muffins blir både mat och lek i ett. Se bara till att göra det i mindre grupper så inte alla barn ska grilla samtidigt.

• Ta in hjälpande vuxen
Att vara i en trädgård gör så klart att ytan bli större och översikten blir sämre. Två föräldrar har sina begränsningar så be om hjälp av någon släkting, vän eller granne.

• Skaffa något högljutt
Alla vet hur svårt det är att få allas uppmärksamhet när man har något att säga eller berätta. Inte blir det lättare utomhus eller med ystra barn som publik. En visselpipa, tuta eller gong gong är toppen att ta till för att samla alla och få uppmärksamheten.

• Soppåsar
Ställ ut påsar så barnen själva lätt kan slänga och sortera burkar/flaskor.

• Lekar och tävlingar i stationer
Nyttja trädgården till fulla och bygg upp stationer och tipsrunda över hela tomten. Beroende på barnens ålder kan de cirkulera själva eller få vägledning om vart de ska vidare. Och finns det saker redan hemma som studsmatta, frisbee, hängmatta, kubb eller liknande är det bara att ställa fram – barn fixar sådant där så bra själva.
Tips på lekar (beskrivningar längre ner): Minnesleken, bollkastning med poäng, gissa vikten, snuttleken, tipsrunda

• Prisutdelning
Fiskdamm eller skattjakt är de två mest vanliga sätten att dela ut de obligatoriska godispåsarna på barnkalas. Den sistnämnda funkar väldigt bra ute men nu hade vi haft en liten 5 kamp så godispåsarna fick bli vinsterna i en prisutdelning.

• Öppna paketen efter kalaset
Detta har helt och hållet med hur många barn som kommer på kalaset men är det så många barn hade bara en timma gått åt för att öppna paket och så kul är det inte för gästerna att sitta still och se på. Glöm inte att skriva ner vem som gett vad så det kan tackas för efteråt.

Lekar till ett trädgårdskalas

• Minnesleken
En av mina favoritlekar som barn var minneslekar. En variant, Kims lek, är att det ligger ett antal olika saker på ett bord som alla får titta på. Sedan får alla deltagaren/deltagarna blunda medan lekledaren plockar bort en sak. När ögonen öppnas ska då den sak som försvunnit listas ut. Den lek som passar bra för kalas är en variant på detta.
7-10 saker ska användas, som skedar, kritor, legobitar, morot mm men allt ska vara i dubbel uppsättning. Jag som lekledare står med mina 10 saker och deltagaren/deltagarna står med likadana 10 saker. Barnen får vända sig eller blunda medan jag lägger ut mina i rutor på rad som jag ritat på en kartong. Deltagaren/deltagarna får titta igen och kolla in hur alla saker ligger och jag räknar till 30, sedan täcker jag över mina 10 saker med en filt. Nu ska deltagaren/deltagarna minnas och lägga sina 10 saker i samma ordning. Kan fungera som enskild- eller gruppövning.

• Bollkastning
Laget ställer sig bakom ett kvastskaft eller en linje som ritas upp i gräset med vetemjöl. Antingen får alla i laget var sin tennisboll eller fördela dem i laget. Framför dem står saker de ska träffa och bollen ska landa i; hinkar, skottkärror, rockringar, korgar. Olika poäng för olika svårhetsgrad.

• Vad väger den?
Fyll en burk med pasta, stenkulor, bomullstussar eller vad som finns hemma och be laget gissa vad den väger. Lagen får poäng i en fallande skala efter så nära rätt svar de har. Alternativt kan det vara en utslagsfråga om några lag får samma resultat på övriga lekar.

• Snuttleken
Förbered en spellista med låtar som barnen gillar och spela upp endast introt på låtarna, en snutt. 1 poäng för låttitel, 1 poäng för artist. Beroende på ålder av barnen kan lekledaren behöva skriva ner svaren.

• Tipsrunda
Hänga upp frågor med 1X2 runt om i trädgården är alltid poppis. Variation på både ämnen och svårighetsgrad håller barnen igång hela rundan.

Ja, nu är det ett halvår till nästa barnakalas när dottern fyller 8 och lillkillen blir 5 två dagar senare. Laddar redan och dottern sa för ett tag sedan att hon ville ha sjukhuskalas. Vad är det?? Behöver 6 månader på mig för att funka på det, ha ha!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.