Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 augusti, 2018

Båtluffa i Grekland, film 4 – Sifnos

Nu går vår båtluff vidare. Denna gång till den söta ön Sifnos. Aldrig varit där tidigare men jag hoppas det inte blev sista för så mysig och härlig ö får man leta efter. Perfekt för oss som vill äkta grekisk ö-känsla!

Detta var den ö på denna båtluff som ingen av oss varit på tidigare. Lätt att återkomma till sina gamla vänner så att säga men så klart finns det ju mängd av öar och jag hoppas kunna besöka så många som möjligt. Vänner hade varit här nåt år tidigare och det de visat och berättat fick mig övertygad; den här ön kommer jag gilla.

Utan veta så mycket om ön klev vi i land. Vi hade bokat rum innan och vår värd mötte i hamnen.

Hamnen och staden ligger i en djup vik, skyddad från det öppna havet därutanför. Som på så många andra Cykladiska öar ligger huvudstaden uppe på ön, skyddat från vågor och vindar, med hamnstaden var den mindre staden på ön. I moderna tider där turismen är en större inkomstkälla och där besökarna gärna bor vattennära så växer hamnstäderna. Så var det här på Sifnos.

Vårt boende Aglaia Studios var här, på andra siden viken mitt emot hamnstaden. Vi fick skjuts av vår värd vilket var bra med packningen men sedan var det en vacker och lätt promenad ner till city.

Och detta var vår altan! Jag tappade helt andan av skönhet. En huslänga med flertalet rum delade på en altan som går rätt ner i vattnet. Ljudet av vågorna som slår emot muren nedanför visade sig bli den bästa god natt-sagan.

Rummen är små, köken är små kokplattor mer eller mindre men det är inte för att vara på rummet vi reser.

Med tom ryggsäck promenerade vi till stan för att köpa frukostmat och äta middag.

En promenad längs med vattnet i viken och solens nedgång på höger sida hela vägen.

Längst in i viken finns en vacker sandstrand. Trots all trafik från hamnen med stora skepp var vattnet där väldigt härligt. Och varmare än längre ut runt ön då det värms upp i viken.

Närkontakt med fyrbenta greker.

Efter shoppingen och middag på söt hamntaverna kände vi; några dagar här på Sifnos kommer bli härligt.

Frukost a la Lyth. Så härligt att få bygga upp en frukost i vårt egna lilla hem. Sitta på den fantastiska terassen med havet utanför.

Vi bestämde oss för att stanna hemma första dagen. med solbäddar på vår terass och brygga med badstege så hade vi ju världens största pool.

Vi bodde som sagt i rum med litet kök men precis bredvid låg ett lyxigt hotell med pool och restauranger, Delfini Hotel.

Så vi klev över till grannen för en god lunch.

En bra dag avklarad. Det här med semester kan vi bra!

Återigen en promenad in till stan.

Inte svårt att skapa Instagramvänliga bilder här. Vart man än vänder sig så är det skönhet! Och nu hör du inte ljust av cikador, glada människor på tavernor eller det milda skvalpet från vågorna. Om man var stressad innan så är detta botemedlet.

Den lilla stora staden. En stor gata går genom hamnstaden, eller hamnbyn snarare, och från den går små gränder upp en bit mot berget. Inte större än så.

Och ett halvt stenkast från gatan ligger stranden och havet.

Sifnos är känt för två saker: sina vackra vandringsleder och sin keramik. Överallt i den lilla hamnbyn var det kermikverkstäder och butiker.

Vandringslederna utforskade vi inte. När barnen är äldre och när det inte är högsommar.

Tog en buss från hamnen till en strand på andra sidan ön. Bussen passerade huvudorten mitt på ön och där upplevde jag genom bussfönstret att det äkta Sifnos-livet fanns om man säger så. Hade vi haft mer tid hade jag gärna tagit en eftermiddag och kväll där.

Hamntaverna med stylish inredning och magiskt god mat. Fantastiska vegatariska rätter med underbara grönsaker.

Hade fint sällskap

Japp, så klart tog vi en tur med denna drake. Väldigt kul att paddla ut och sedan se barnen hoppa och åka från båten.

Det blev en heldag på stranden så vi kom hem precis vid solnedgången.

Mini me om än i blond version.

Nästa dag gjorde vi det jag verkligen vill uppmana alla som reser i den grekiska övärlden att göra någon gång: ta en dagstur med båt runt ön. Att verkligen få njuta av havet och se på den vackra ön från håll.

Denna vackra skönhet skulle vara vår värdinna för dagen.

Så ljuvligt att sätta sig på däck, bara få vara och låta båten och besättningen bestämma allt.

Det som är roligt är hur alla olika grupper av turister kliver på båten och på nåt sätt skapar en egen liten plats på båten men efter nån timma så har alla grupperingar förflyttat sig, man börjar prata med varann och helt plötsligt har man blivit kompis med en fransk familj, ett gäng ryska pensionärer och lärt sig några nya grekiska fraser av besättningen.

Den här båtluffen alltså! Så underbar och välgörande för oss som familj. Att luffa med ryggsäck, bo nära varann på små rum, uppleva den fantastiska naturen och ta sig an de stora båtarna på luffen är erfarenheter och minnen vi kommer bära med oss länge, länge.

Top of the world!

Vår lillkille fick vara kapten. Vilket minne och så stolt han var.

Kom hem till solnedgången.

En sista kväll och en sista vy över det magiska hav vi fått njuta av här på Sifnos.

Då var det dags för avfärd och här är hela vår packning. Varken mer eller mindre.

Mot hamnen och vår snälla värd skjutsade oss till färjan. Vidare mot nya äventyr till min favoritö Schinoussa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.