Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 augusti, 2018

Björnbärstårta! Tårta med björnbärskompott & vaniljkräm

Tårta med björnbärskompott och vaniljkräm är en perfekt sensommartårta! Speciellt om man har möjlighet att själv få plocka magiskt svara björnbär.

Tårta med björnbärskompott

Jag och lillkillen gick ut i snåren och plockade hinkar med björnbär och satte igång att baka. En tårta med björnbärskompott stod på schemat.

Det är alltid något speciellt med att göra allt från grunden som att baka en egen tårtbotten men att även få plocka bären till tårtan gör det ännu härligare så klart.

Björnbärstårta, tårta med björnbärskompott & vaniljkräm

Tårtbotten

Ingredienser
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 175°  och smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
Häll socker och knäck i ägg i en skål/bunke och vispa rejält poröst med en elvisp. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan skål. Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten. Blanda tills smeten är jämn och fin.
Häll över i formen och ställ på galler i mitten av ugnen. Grädda i 40-50 minuter. Stick ner en potatissticka i mitten av kakan för att säkra att den inte är blöt innan den tas ut.
Ställ att svalna något innan kanten tas bort och stjälps upp på galler. Låt svalna helt och skär sen tårtbotten försiktigt till tre lager.

Vaniljkräm

Ingredienser 
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Gör så här: I med alla ingredienser förutom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm nu försiktigt till medeltemperatur, blanda och vispa hela tiden under uppvärmning. Får absolut inte koka för då blir det som äggstanning. Vid första kokbubblan tas kastrullen från värmen och får svalna. Då blandas vaniljsockret i. Ställ i kylen att svalna och tjockna.

Björnbärskompott för tårta

Ingredienser
500 g björnbär (färska eller frysta)
2 dl socker
1-2 msk färskpressad citron
2-4 msk potatismjöl

Gör så här: Koka upp björnbär och socker i en kastrull. Tillsätt citronjuice. Låt koka några minuter, extra för om du använder frusna bär. Rör försiktigt så bären håller sig så hela som möjligt. Vänd försiktigt ner potatismjöl, lite i taget. Ta bort från plattan och rör försiktigt då och då tills kompotten svalnat och tjocknat.

Bred ut vaniljkrämen på understa lagret av tårtbotten och fortsätt sedan med lager 2 och björnbärskompotten. Lägg på locket och avsluta med grädde. Toppa med färska björnbär.

Gräddtårta är väl ändå bland det härligaste man kan sätta tänderna i??? Annars har du fler tips här:

1. Sommartårta med jordgubbar och lemoncurd
2. Sommartårta med jordgubbs- och rabarberkompott
3. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde
4. Somriga pavlovabakelser med marängbotten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.