Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 november, 2018

Klappersten – en ny porslinsserie som passar till vardag & fest

Klappersten – en ny porslinsserie är ett inlägg i samarbete med Designonline.se

Som ni vet älskar jag att duka bord och ställa till med fest. Sedan är jag en funkisfantast och vurmar för svensk design. När jag blev kontaktad med frågan om att vara med i lanseringen av en ny porslinsserie – Klappersten blev jag så glad. Det var liksom jackpott på samtliga av mina hjärtefrågor.

Designonline har ett eget varumärke som heter Nordic Nest och som fram tills nu innehållit textilier så som mattor, filtar och kuddar och nu kompletteras med ett systervarumärket med porslin – Nordic Nest Dining, allt med samma inspirationskälla – den nordiska naturen.

Detta är vackra porslinsserien Klappersten som fått sin design med inspiration runt husknuten kan man säga. Designonline finns och verkar i Kalmar nära Öland och vill med designen på porslinet hylla den svenska östkusten.

Ölands karaktäristiska klapperstenar har fått ta plats på porslinet vilket ger en fin levande form samtidigt som den är grafiskt ren. Och detta bara älskar jag. En design som är så funktionell att den kan passa till många tillfällen.

Här ovan syns mattallrik och djup tallrik. I serien finns även assiett, mugg och skål som kan användas som frukost- och serveringsskål.

Och något annat mitt hjärta klappar för är hållbarhet. Jag tycker designen på Klappersten flirtar med svenskt 50-tal samtidigt är modern och passar nutid så serien kan kännas aktuell och hålla länge i hemmet.

Porslinsserien Klappersten är en unik porslinsserie som bara finns att köpa på Designonline.se. eller på Designonlines internationella siter för den som inte bor i Sverige. Välj språk när du besöker Designonline.se så hittar du rätt. Serien har precis lanserats och startskottet gick den 18 november i år. Det kommer fler serier så kolla in de övriga HÄR.

Då det är en porslinsserie med design hämtad från den svenska östkusten och speciellt Öland vad kan då vara bättre än att servera öländska kroppkakor på? Ja, förutom att rätten härstammar därifrån så ser ju nästan de små kroppkakorna ut som runda klapperstenar som slipats mot havsvattnet. Nästan för bra för att vara sant!

Öländska kroppkakor

Ingredienser 
6 stora råa potatisar
6 stora kokta, kalla potatisar
2 dl vetemjöl
2 kornmjöl
ca 1,5 tsk salt

Fyllning
3 hg sidfläsk
0,5 lök, hackad
1-2 tsk kryddpeppar, hel

Gör så här: Koka 6 potatisar med skal och skala och riv de andra 6 råa potatisarna. Lägg det råa potatisrivet i en sil och låt rinna av. Skala de kokta potatisarna och mosa i en bunke. Blanda även i vetemjöl och kornmjöl i bunken. Lägg i potatisrive.t Arbeta ihop till en smet och smaka av med salt. Smeten ska vara lös, knappt formbar.

Skär fläsket i tärningar, finhacka löken och lägg de båda i en bunke tillsammans med grovstött kryddpeppar.

Dela potatisdegen i 12 delar och rulla till bullar. Är degen för lös kan lite vetemjöl adderas.
Lägg de rullade potatisbullarna på en skärbräda och tryck ner en liten fördjupning i dem med tummarna. Fördela fläskblandningen i dessa fördjupningar och förslut kroppkakorna så fyllningen hamnar i mitten. Se till att kroppkakorna är helt runda och utan sprickor.

Koka upp vatten i en stor kastrull och sänk ner kroppkakorna försiktigt med en hålslev. Koka 30-40 minuter utan lock.
Ta upp kroppkakorna med hålslev och servera med lingonsylt, skirat smält smör eller gräddsås.

Tidigare har jag gjort småländska kroppkakor med svampfyllning. Lika men ändå helt olika.

Besök gärna Designonline HÄR för ännu mer inspiration. Alla bilder från Designonline.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.