Följ mig:
Jul Julpyssel

Massa tips på julklappar att göra själv

19 november, 2018

Julklappar att göra själv är väl de bästa klapparna? Det sägs att det är roligare att ge än att få men den största gåvan är att ge något du faktiskt gjort själv och skapat med värme med mottagaren i åtanke. Och nej, jag menar inte Ärad vare Gud i höjden, detta har jag gjort i slöjden-läge utan skapa något som faktiskt både är snyggt och användbart. Och så är det en fin tanke att skapa själv av det du redan har hemma då vår planet egentligen inte behöver nya saker.

Massa tips på julklappar att göra själv

Jag har nu med några år på bloggnacken samlat på mig ett antal pyssel som verkligen kan var tips på julklappar att göra själv. Materialet kan du redan ha hemma, när du gör dina klappar får du en härlig stund för dig själv att skapa och din mottagare kommer garanterat känna mer för din gåva än om den var köpt från butiken.

Stumpastake. Denna är så bra av två anledningar: kan skapa en vacker ljusstake ev det du har hemma och att de stearinljus du tänder kan brinna till 100%.

Trendigt matskydd. Av en gammal lampskärm gör du det trendiga matskyddet, nätkåpan. Dessutom till en bråkdel av den du finner i butik.

Egenrullade bivaxljus. Lite av en hermelin bland återvinningskatterna men det är en garanterat uppskattat gåva då ljus alltid behövs och i detta fall en 100% naturlig produkt.

Krans av pocketbok. Är pocketboken utläst och inte någon du kan ge vidare – gör en vacker krans och ge vidare istället.

Måla gamla brickor. Brickor kan bli tavlor med fina målningar på. Eller fortsätta vara bricka för den delen.

Göra eget porslin. Om du nu ändå är igång med ritandet kan du kanske testa porslinspennor också.

Vik papperslyktor. Lite papper är allt som behövs för att skapa denna skönhet.

Ett slutet kretslopp, terrarium. Perfekt gåva för den utan gröna fingrer.

Spelbord av en pall. Tänk utanför boxen. Har du en möbel du inte använder kan den bli till något annat?

blommor av kaffefilter

Bukett av kaffefilter. Ge bort en blombukett till din vän och den kommer leva för evigt. Ja, buketten alltså.

Slå in med blomma av toarulle. Och när vi ändå är igång; slå in paketet med returmaterial.

#WhiteMonday

Idag är det White Monday som är en sådan välbehövlig motpol till den kommande Black Friday. White Monday främjar företag som erbjuder delnings- och cirkulära tjänster. Företag som gör det enkelt för både dig och mig att laga, hyra och återanvända våra prylar.

Black Friday skapades  av butikshandeln i USA för ett antal år sedan i syfte att boosta handeln inför jul. Allt för att konsumenter ska spendera ÄN MER pengar och konsumera ÄN MER saker. Det är rejäla reor och konsumenterna uppmanas att “göra klipp”. Ofta med rejält onödiga köp som resultat. “Man vill väl inte missa ett klipp, jag behöver ingen luftavfuktare men den var ju såååå billigt…” Överkonsumtion, hot mot en hållbar livsstil, pengar i sjön och ett sådant omodernt tänk idag är bara några av anledningarna till att avstå.

Hoppas du blev inspirerad till att skapa av det du redan har hemma. Ibland är det kul med en utmaning att se på en sak på ett nytt sätt.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Anna 19 november, 2018 at 09:15

  Vilka fina guldkorn från din skattkammare Helena! Tänk om man skulle unna sig en förmiddag med häftapparat och en utläst pocket? ?

  • Svara Helena Lyth 19 november, 2018 at 10:10

   Tack kära vän <3 Klart du ska. Kom hit så gör vi ett gäng ihop 😉

 • Svara MARITA GILL 19 november, 2018 at 11:31

  Inspirationen kommer alltid med dia inlägg

  • Svara Helena Lyth 19 november, 2018 at 19:39

   Åh vad glad jag blir. Tack snälla för dina snälla ord!

   Kram!

  Lämna en kommentar

  Close