Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 november, 2018

En rosa & grafisk dukning med Klappersten i mitt vardagsrum

En rosa & grafisk dukning med Klappersten är ett inlägg i samarbete med Designonline.se

Vilka härliga och spännande utmaningar jag får. Jag visade för ett tag sedan den nya porslinsserien Klappersten Och nu skulle jag få göra min dukning, min tolkning om man så vill, med porslinet. Hur roligt som helst.

Jag blev väldigt förtjust i Klappersten redan vid första kontakten, med bilderna på porslinet, då det är ett sådant bra mönster. I en gråskala som gör att det kan matchas till mycket man redan har hemma men även med andra färger. Porslinets mönster har skapats med Öland och den svenska östkusten som inspiration.

För mig är Östersjön och kustliv kopplat till sommar, långbord och samtal runt bordet långt in i den ljusa sommarnatten. Jag tänkte på en gång att värma upp och sätta de grafiska servisdelarna med riktigt mjuka och värmande färger. Som en solnedgång över de klapperstensstränder jag går på på sommaren.

Det blev rosa och sen lite brända toner i orange, gul, koppar samt silver.

Det är just detta som kan vara så bra med att ha ett basporslin i neutrala färger – att det är den övriga dukningen som sätter stämningen, leder till årstiden eller temat för middagen.

Hade te.x. kunnat gå med blått, silver och ostronskal och det hade blivit en helt annan stämning som för tankarna mer till kust och hav.

Ett dukningstips om det är soppa till förrätt – lägg skeden i servettringen. Snyggt och även smidigt då skeden ska användas först. Servett från Broste.

Rosa och inbjudande bord samtidigt som porslinet är grafiskt och stramt. Den fina stora duken från Broste.

I serien finns mattallrik, djup tallrik, assiett, frukostskål/servingsskål och mugg.

Och det är ju först när man blandar det nya med det som redan finns hemma man får till den där personliga känslan. Servettringar och svarta bestick är loppisköp och silverskedar är arvegods. Knutljusstaken är bröllopsgåva och de raka ljusstakarna med svart/silvrig-fot är makens gamla. Den silvriga pepparkvarnen köpte jag i somras i Atens saluhall. En härlig mix med många minnessaker ger min unika dukning.

Och med egenrullade bivaxljus blir det inte bara personligt utan även hjälper till med den där färgskalan jag var ute efter – att stödja det grafiska porslinet.

Vas från Lyngby, karaff från Ferm, drickglas också från Ferm, silvriga ekollonen från Serafina, rosa avlång spegel från Margo och silvrig hållare för tändstickor från Kristina Stark.

Nu saknas det bara goda vänner, rykande god soppa och kvällsmörker så att ljusen kan tändas.

Porslinsserien Klappersten betår av 5 olika delar; mattallrik, sopptallrik, assiett, frukostskål/servingsskål och kaffekopp. Porslinsserien Klappersten är en unik porslinsserie som bara finns att köpa på Designonline.se. eller på Designonlines internationella siter för den som inte bor i Sverige. Välj språk när du besöker Designonline.se så hittar du rätt. Serien har precis lanserats och startskottet gick den 18 november i år.

Hoppas du blev inspirerad till att duka med två olika uttryck i kombination. Det är så roligt att ge ett porslin en ny inramning än den man kanske är van vid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.